IPVanish és ExpressVPN összehasonlítás: Sebesség / Naplók / Torrentek

IPVanish vs. ExpressVPN összehasonlítás 2018

IPVanish és ExpressVPN mindkettő azt állítja, hogy a leggyorsabb VPN a földön. De melyik VPN erőmű valóban rendelkezik a gyorsteszttel annak bizonyítására?


Összehasonlítottuk az IPVanish és az ExpressVPN szolgáltatásokat azokkal a szolgáltatásokkal, amelyek a torrent felhasználók számára legfontosabbak.

Összehasonlítottuk:

 • Szoftver
 • Adatvédelmi / naplózási politika
 • Sebesség
 • és természetesen az ár. Tudjuk, hogy mindenki szereti a jó, olcsó vpn-t.

IPVanish vs. ExpressVPN: Összegzés

IPVanish

Kép

Weboldal: IPVanish.com
Felülvizsgálat: IPVanish 2016 Review w

/ speedtests

 • Székhelye az USA-ban található
 • Nincs napló. Időszak. (
  megtudhatja a VPN naplókat
  )
 • Nincs proxy
 • 256 bites titkosítás (testreszabható)
 • Gyilkos kapcsolóval együtt (IP szivárgások megelőzése)
 • Torrent megengedett minden szerveren
 • Havi ár: $ 10.00
 • Legjobb ajánlat: $ 6.49 / hó&# 65279;&# 65279; (1 éves terv)

ExpressVPN

Kép

Weboldal:Expressvpn.com
Felülvizsgálat: Hamarosan…

 • Székhely: Brit Virgin-szigetek
 • Nincsenek tevékenységi naplók. Néhány csatlakozási napló (nincs IP napló)
 • Nincs proxy
 • 256 bites titkosítás
 • Öld meg a kapcsolót
 • Torrentek meghatározott szerverekre
 • Havi ár: $ 12.95
 • Legjobb ajánlat: 8,32 USD / hónap (egyéves terv)
Kedvenc IPVanish szolgáltatások
Az IPVanish rendkívül gyors. Gyorsabb, mint az összes többi VPN, amelyet teszteltünk ezen az oldalon. Ha nagy sávszélességű kapcsolata van (20 Mbps +), akkor legalább meg kell próbálnia az IPVanish alkalmazást.

Új V3 szoftverük (Windows, Mac, iOS, Android) rengeteg új funkciót tartalmaz, például: Stealth mód, Split Tunneling, Kill-switch és az ‘Intelligens’ szerver kiválasztása.

Az IPVanish szintén magas szintű adatvédelmet kínál, a „Zero-Log” garanciával.
Nézze meg az összes nem naplózó VPN-t

Kedvenc ExpressVPN szolgáltatásunk:
Az ExpressVPN egy prémium VPN szolgáltatás (prémium árakkal).

Olvas: Az ExpressVPN torrent útmutatónk

Az ExpressVPN valóban kiemelkedik a tömegből, amikor szoftverük van, gyönyörű felhasználói felülettel és olyan innovatív funkciókkal, mint a testreszabható „Kedvenc szerverek” listája..

Az ExpressVPN viszonylag magas ára azt jelenti, hogy több kiszolgáló sávszélességet engedhetnek meg maguknak egy felhasználónként, tehát a sebesség kiváló.

Összehasonlító témák

Össze fogjuk hasonlítani az ExpressVPN és az IPVanish fejfájást az alábbi témákban. Kattintson a linkre, hogy továbblépjen az összehasonlítás bármely szakaszához.

 1. Biztonság
 2. Adatvédelmi / naplózási politika
 3. Szoftver / tulajdonságok
 4. Sebesség
 5. Torrent-barát és Torrent-funkciók
 6. Árazás
 7. Pénzvisszatérítési eljárás

Biztonság

Titkosítás

IPVanish és ExpressVPN mindkettő 256 bites titkosítást kínál (az ipar magas szintű biztonsága).

Mindkét szolgáltató megvalósítja a tökéletes továbbítási titkot, azaz minden VPN munkamenet egyedi titkosítási kulcsot használ (jó).

Az IPVanish szoftvere 3 VPN protokollt (OpenVPN, PPTP és L2TP) kínál. Ezenkívül hozzáadnak egy „Stealth” protokollt, ha a szoftverbeállításokban engedélyezed a „Scramble” módot.

Az ExpressVPN hozzáadja az SSTP protokollt a fent említett 3 (4 összes protokoll) mellett. Az SSTP „Stealth” protokollként is működhet a VPN-t blokkoló tűzfalakon keresztül.

IPVanish biztonsági beállítások a szoftverükben. Tartalmazza a DNS szivárgás elleni védelmet és a kill-kapcsolót.

Az IPVanish 3 VPN protokollt, valamint olyan biztonsági funkciókat kínál, mint a DNS szivárgás elleni védelem és a kill-switch az IP szivárgások megakadályozására.

Egyéb biztonsági szolgáltatások
Az IPVanish és az ExpressVPN egyaránt tartalmaz kill-switch opciót, amely megakadályozza az IP-cím nyilvános szivárogását, ha a VPN véletlenszerűen szétkapcsol. Magában foglalják a DNS szivárgás elleni védelmet is, amely megakadályozza, hogy az Internet szolgáltatója Windows biztonsági hibát használjon az internetes előzmények figyelésére.

Biztonsági összefoglaló:
Az IPVanish és az ExpressVPN a biztonság szempontjából meglehetősen egyenletesen illeszkednek egymáshoz, de az ExpressVPN-nek enyhét biztosítunk, külön-külön a „Stealth Mode” opciónak köszönhetően (amely lehetővé teszi a hálózati tűzfalak megszerzését, amelyek megpróbálhatják blokkolni a VPN forgalmat)..
Nyertes: IPVanish
A VPN-naplózási politika az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott tényező a szolgáltató kiválasztásakor. Ez valószínűleg a legfontosabb dolog, amelyet figyelembe kell venni, ha a VPN-t fogod használni torrentinghez. Mindig azt javasoljuk, hogy válasszon olyan VPN-t, amely soha nem naplózza az Ön IP-címét, és 24 órán belül megsemmisíti a metaadat-naplókat.

Ajánlott olvasmány: VPN-ek, amelyek megengedik a torrentet / p2p-t, és semmilyen naplót nem tartanak fenn.

Adatvédelmi / naplózás

IPVanish: Adatvédelem

Az IPVanish 2014 óta ‘Zero-Log’ VPN-szolgáltatás. Csapatuk (és adatvédelmi irányelveik) szerint az IPVanish semmilyen naplót nem tart. Ez a magánélet legmagasabb szintje, amelyet VPN-szolgáltatótól szerezhet.

Az IPVanish képes fenntartani a napló nélküli politikát, mivel az Egyesült Államokban vannak, ahol az adatmegőrzési törvények nem vonatkoznak a VPN szolgáltatókra..

Ha akarsz, akkor anonim módon is fizethet a Bitcoin segítségével.

ExpressVPN: Adatvédelem

Az ExpressVPN nem nyújt ugyanolyan szintű adatvédelmet, mint a PIA, amikor a naplózási politikájukra vonatkozik. Nem naplóznak semmilyen VPN-tevékenységet (látogatott webhelyek, letöltött fájlok stb.), De naplózják a munkamenet metaadatait (az átvitt adatok KB-je, a használt VPN-szerver, a kapcsolat időtartama). szerencsére, Az ExpressVPN nem tartalmazza az Ön IP-címét a csatlakozási naplókban (2016. január 1-jétől).

A bitcoin fizetéseket akkor fogadják el, ha névtelenül fizetni akarnak.

Adatvédelem / naplózás összefoglalása

Annak ellenére, hogy az ExpressVPN nem naplózza az Ön IP-címét, még mindig nem valódi „nincs naplózás” VPN-szolgáltató. Az IPVanish naplómentes szolgáltatása magasabb szintre hozhatja az adatvédelmet
Nyertes: IPVanish

Szoftver / szolgáltatások

Az IPVanish és az ExpressVPN egyaránt kiváló szoftverrel rendelkezik. Ennek oka, hogy az első 5 vagy 6 szolgáltató WAY népszerűbb, mint a többi. Ennek nagyon köze van a szoftverhez, a teljesítményhez és a felhasználói élményhez.

IPVanish szoftver

Az IPVanish szoftver gyönyörű és funkcionális. Folyamatosan fejletlen, és néhány havonta új funkciókkal bővül. Az IPVanish jelenleg a szoftverük V3 verzióján van.

Szerver kiválasztása

Az IPVanish megkönnyíti a szerver kiválasztását. Vagy az összes szerverüket itt láthatják Lista nézet vagy Térkép nézet. Az összes kiszolgálót ping szerint rendezheti, amikor a lista nézetben van, és a kívánt kiszolgáló helyét a „szűrő” funkcióval könnyedén megkeresheti..

IPVanish szoftver: térképszerver-kiválasztó eszköz

‘Térkép’ szerver kiválasztó eszköz az IPvanish-ben

Egyéb IPVanish szoftver funkciók

Az IPVanish számos hasznos funkcióval bővült az elmúlt 12 hónapban. Itt vannak a kedvenceink:

 • Válassza ki a VPN protokollt: Választhat az OpenVPN (TCP / UDP), az L2TP vagy a PPTP közül. A legtöbb felhasználó számára az OpenVPN (UDP) lesz a legjobb és leggyorsabb lehetőség.
 • Tülekedés: Ez az IPVanish ‘Stealth’ VPN protokollja. Ha a hálózat blokkolja a VPN-kapcsolatokat, ez az eszköz elrejtheti a VPN-adatait szokásos SSL webes forgalomként, így szinte lehetetlenné teszi a blokkolást.
 • IP-cím forgatása: Dönthet úgy, hogy automatikusan új „X” percenként kap IP-címet. Ugyanakkor nem javasoljuk ezt torzítás közben, mert az IPvanish-nek rövid időn keresztül leválasztania kell az IP-k között.

ExpressVPN szoftver

Az ExpressVPN szoftver könnyű, gyors és hatékony. Különösen tetszik a ‘Kedvenc szerverek’ funkció, amely lehetővé teszi a gyakran használt szerver helyek hozzáadását az egyéni listához a gyors és könnyű hozzáférés érdekében.

Az ExpressVPN rendelkezik a legfontosabb beépített IP-szivárgás-védelmi eszközökkel, mint például a DNS szivárgás és leválasztás-védelem (kill-switch használatával).

Az alábbiakban részletesebben szemléltetjük az ExpressVPN legjobb szoftverfunkcióit:

Helymegválasztó / Kedvenc szerverek

A kívánt szerverhely kiválasztása gyors és egyszerű. A szoftverben többféle kiszolgálólista található.

A kiszolgálókat név szerint, hely szerint rendezheti, vagy kiválaszthat bizonyos kiszolgálókat, amelyeket felvehet a ‘Kedvenc szerverek’ listába.

Az ExpressVPN megmutatja a legutóbb használt kiszolgálókat is, ha gyorsan csatlakozni szeretne.

Kedvenc szerverek
Bármely szerver felvételéhez a Kedvencek listájához egyszerűen kattintson a szerver hely melletti csillagra.

Amint a csillag sárga színű lesz, a szerver megjelenik a kedvenc szerverek listájában, amelyhez a bal felső sarokban pirosra jelölt “Csillag” fülre kattintva lehet hozzáférni..

ExpressVPN szoftverkiszolgálók nézet

ExpressVPN szerverek

VPN Protokoll opciók

Az ExpressVPN szoftvere lehetővé teszi az összes elérhető VPN-protokoll közötti váltást.

Kiválaszthatja ‘Automatikusan válassza a protokollt’ amely intelligensen választja meg a legjobb lehetőséget az Ön számára, a kiszolgáló tervezett helyének és a jelenlegi hálózati feltételeknek megfelelően.

A legtöbb felhasználó számára az UDP – OpenVPN lesz a legjobb keverék a sebesség / biztonság szempontjából. Az UDP tökéletes protokoll olyan nagy sávszélességű tevékenységekhez, mint például: video streaming, torrent / p2p és Skype.

Csak akkor válassza a TCP-t, ha fájlokat tölt le a webböngészőn keresztül (mivel a TCP ellenőrzi az összes adatcsomag fogadását), ami segíthet megakadályozni, hogy a nagy fájlátvitel meghiúsuljon a közepén.

ExpressVPN protokollok

Válassza az OpenVPN, PPTP, SSTP, L2TP vagy az ‘Auto’ lehetőséget.

Ki van a jobb szoftver?

Ez egy viszonylag szoros hívás volt, és mind az IPvanish, mind az Express azoknak a funkcióknak a nagy részét kínálja, amelyeket valóban szeretnénk látni egy VPN klienstől. Néhány különbség volt azonban közöttük.

Expressvpn: rendelkezik a „kedvenc szerverek” funkcióval (amit szeretek). Ügyfeleik könnyűek és gyorsak, és nem vesznek fel sok képernyőképet.

IPVanish: Az IPvanish asztali kliens egy kicsit nagy, de tele van szolgáltatásokkal. Intelligens szerverválasztással, térképnézettel, obfuzációval / lopakodó üzemmóddal, split-alagút kialakítással és háromutas ip szivárgásvédelemmel rendelkezik..

Végül az IPVanish hosszabb szolgáltatásainak listája nyert. A szoftverük legújabb verziója (kill-switch hozzáadása & lopakodó protokoll) valóban átélte őket.

Nyertes: IPVANISH

IPVanish vs. ExpressVPN: Gyorsaságok & Sebesség mérés

A sebesség az egyik legfontosabb kritérium a VPN szolgáltatás megválasztására, különösen, ha nagy sebességű torrent letöltésekhez kívánja használni. Valójában az egyetlen dolog, amelyet fontosabbnak tartunk, az egy „Zero-Log” VPN-szolgáltató kiválasztása, például az IPVanish.

Az IPVanish és az ExpressVPN egyaránt hírnevet mutat a gyors sebességért. Az ExpressVPN még a webhelyén azt állítja, hogy a leggyorsabb VPN. Lássuk, hogyan hasonlítják össze őket a valós sebesség-tesztelésünk során…

IPVanish Speed ​​Test

IPVanish speed UK

IPVanish Speed ​​Test (London, Egyesült Királyság)

IPVanish speedtest, kanadai szerver

IPVanish Speed ​​Test (Montreal, Kanada)

ExpressVPN sebesség

ExpressVPN Speed ​​Test (London, Egyesült Királyság)

ExpressVPN Speed ​​Test (London, Egyesült Királyság)

ExpressVPN sebességteszt (Hollandia)

ExpressVPN sebességteszt (Hollandia)

Sebességteszt elemzése / ítélet:
Az ExpressVPN nagyon tiszteletreméltó sebességet állított fel (a nemzetközi szervereknél 50 Mbps elég tiszteletre méltó), de tapasztalatunk szerint az IPVanish hálózatának összességében gyorsabb hálózata van..

Az IPVanish tisztességtelen sebesség-előnnyel rendelkezik, mivel az anyavállalat a világ egyik legnagyobb CDN (adat gerinc) szolgáltatója..

Nyertes: IPVanish (de az ExpressVPN jóval átlag feletti)

Torrent barátságosság / Torrent szolgáltatások

Ha a VPN vásárlásának elsődleges oka az, hogy a torrenteket anonim módon tölti le, akkor ez a szakasz rendkívül fontos. Ha nem, akkor nyugodtan hagyja ki.

Ebben a szakaszban megvizsgáljuk az egyes szolgáltatók hozzáállását a bittorrent felhasználókkal szemben. Azt is megvizsgáljuk, hogy az egyes szolgáltatások milyen (ha van ilyen) hasznos funkciókat tartalmaznak, amelyek extra értéket nyújtanak a torrent / p2p letöltők számára.

IPVanish Torrent-barát: 9/10

Az IPVanish kezdetben 7/10-et adott a torrent-barátságosságért, amikor 2014-ben először rangsoroltuk a VPN-szolgáltatókat, ám azóta számos jelentős változtatást hajtottak végre. Mostantól világszerte az egyik jobb VPN-lehetőség a torrent-felhasználók számára.

IPVanish Torrent házirend

Mint a GYIK-ben (az alábbi képernyőképen) az IPvanish kijelentette, hogy valóban engedélyezik a torrenteket / p2p-t a VPN-hálózaton. Mint minden VPN-szolgáltatónál, az Ön használatára is a feltételek vonatkoznak & az elfogadható használat feltételei, amelyek megtalálhatók a weboldalon.

IPVanish torrent / p2p házirend

IPVanish torrent-politika

Az IPVanish Torrent-val kapcsolatos szolgáltatások:

Ha gyakran letölt torrenteket, akkor szüksége lehet egy speciálisabb szolgáltatáskészletre, mint amennyit sok VPN-szolgáltató kínál. Szerencsére az IPVanish rendelkezik majdnem az összes legfontosabb adatvédelmi / biztonsági funkcióval, amelyet szeretne (néhány további fejlesztés alatt áll).

Itt vannak az IPvanish legjobb tulajdonságai a torrent felhasználók számára:

 • „Nulla napló” házirend: Mindig javasoljuk a nem naplózó VPN választását. Az IPVanish megfelel ennek a kritériumnak.
 • Kill-kapcsoló: Nem akarja, hogy szivárogjon az IP-címe, ha a VPN megszakad. Az IPVanish szoftverének van kill-kapcsolója, amely azonnal leállítja az internet-kapcsolatot, ha a VPN meghibásodik.
 • Torrent-barát szerverhelyek: Az IPVanish gyors kiszolgálókkal rendelkezik sok torrent-barát országban, köztük Svájcban és Hollandiában.
 • 256 bites titkosítás: Ez a legerősebb elérhető titkosítási erő (ami továbbra is ésszerű sebességet biztosít). Ugyanaz a titkosítási erősség, amelyet az amerikai katonaság használ a kritikus kommunikációhoz. A titkosítás megakadályozza, hogy az internetszolgáltató (internetszolgáltató) elolvassa a forgalmat vagy látja, hogy milyen fájlokat tölt le. Ezenkívül megakadályozza a torrentok fojtását.

ExpressVPN Torrent-barát: 7/10

Az ExpressVPN rendkívül jó szolgáltatáskészletet biztosít a torrent felhasználók számára. 256 bites titkosítással rendelkeznek (ugyanaz, mint az IPvanish) és gyakorlatilag azonos kill-switch-rel. Röviddel foglalkoznak a naplózási politikával. Noha az ExpressVPN szerint a naplóik nem tartalmazzák az Ön IP-címét, továbbra is inkább azt szeretjük, ha valódi nulla naplózási irányelvet fogadnak el, mint más VPN-ek.

Az IPVanish és az ExpressVPN a szoftverfunkciók szempontjából meglehetősen hasonlóak, de a naplóvédelem különbsége az IPVanish-et előre tolja..

Nyertes: IPVanish

Árképzés (melyik szolgáltató a jobb ajánlat?)

Az IPVanish és az Express ára közepén van & magas szintű VPN-árképzés. Általában a magasabb árak általában nagyobb sebességgel járnak (mert a VPN-szolgáltatója megengedheti magának, hogy egy felhasználónként több dollárt költhet a szerver költségeire). Ez az összehasonlítás nem kivétel, és mindkét szolgáltató sebessége jóval meghaladja az átlagot. Itt található mindkét árképzési oldal:

IPVanish árképzés

IPVanish árazási tervek

Az IPvanish általában 10 USD / hónap, ha úgy dönt, hogy hónapról hónapra jár, de a legjobb érték minden bizonnyal az egyéves előfizetés, amely átlagosan 6,49 USD / hó.

ExpressVPN árképzés

ExpressVPN árképzés

Az egy hónapos tervekkel, amelyek majdnem 13 dollárra indulnak, az ExpressVPN könnyen az egyik legdrágább VPN-szolgáltató. Jelentős kedvezményt kap az éves előfizetés vásárlásához, és e cikk idején az ExpressVPN jelenleg 3 bónusz hónapot ingyen dob (összesen 15 hónap)..

Legjobb visszatérítési politika: IPVanish vs Express VPN

Pénzvisszatérítési eljárás

Az IPVanish és az ExpressVPN egyaránt 100% -os elégedettségi garanciával rendelkezik, és teljes visszatérítést kaphat a kijelölt visszatérítési időszakon belül, ha nem elégedett a szolgáltatásukkal.

Expressz VPN-visszatérítési politika – 30 nap

Az ExpressVPN 100% -os visszatérítési politikája az előfizetés árának teljes visszatérítését kínálja a felhasználóknak a szolgáltatás első 30 napjában. Még akkor is megfontolják a visszatérítést a 30 napos ablak után, ha be tudod bizonyítani, hogy szolgáltatásaik elérhetetlenek voltak, vagy nem működnek megfelelően. Ez egy iparágban vezető visszatérítési politika (még nem láttam egy VPN-társaságot, amely több mint 30 napot kínál)
A teljes visszatérítéssel a kezdeti vásárlástól számított 30 napon belül törölheti a számláját … A 30 napos vásárlási időn túli visszatérítéseket az ExpressVPN kizárólagos belátása szerint csak akkor veszik figyelembe, ha az előfizető bizonyítani tudja, hogy a Szolgáltatás nem volt elérhető, vagy az előfizetési időszak alatt használható, és ésszerűen megkíséreltek kapcsolatba lépni az ExpressVPN-rel a probléma megoldása érdekében – ExpressVPN TOS

IPVanish – 7 nap

Az IPVanish 7 napot biztosít a felhasználóknak a visszatérítés igénylésére. Ez körülbelül átlagos, amennyiben a visszatérítési politika időtartama érvényes. A felhasználók bármilyen okból igényelhetik visszatérítésüket, egyszerűen kapcsolatba lépnek a támogatással. Tapasztalataink szerint a visszatérítéseket gyorsan és sok gond nélkül dolgozzák fel.

Nyertes: ExpressVPN (nem bírja el a 30 napos garanciát!)

Következtetés és ajánlások

Bár a VPN-szolgáltatók szilárd szolgáltatásokat és funkciókat kínálnak, úgy gondoljuk, hogy itt egyértelmű győztes van, és ez az IPVanish.

Ez különösen igaz, ha az elsődleges VPN-használat torrent / p2p fájlok megosztása lesz, mivel az IPVanish az egyetlen a kettő közül, amelyek valódi „nulla napló” házirendet használnak. És természetesen az ár mindig is tényező, és az IPvanish körülbelül 20% -kal olcsóbb, mint az expressVPN.

Itt található az összehasonlítás eredményeink összefoglalása:

IPVanish

Az IPVanish rendkívül képes, torrent-barát VPN. Ők a torrenting leggyorsabb VPN-cégek között, és 2016-ban az első névtelen torrentok közül választottuk őket..

Előnyök:

 • Igazi „Nem naplózás” politika
 • Hármas IP szivárgás elleni védelem
 • gyors

Hátrányok:

 • Nincs igazán. Az IPVanish valamivel kevesebb szerverhelyet foglal el, mint az ExpressVPN, ám több mint 60 országgal továbbra is jóval az átlag felett vannak.

ExpressVPN

Az ExpressVPN kiemelkedő szoftverrel rendelkezik, és a mobil VPN-alkalmazások (iOS, Android) a legjobbak, tehát ha a mobilbiztonság prioritást élvez, érdemes megnézni. Szeretnénk, ha ez nem kerülne annyira drágába.

Előnyök:

 • Nagyszerű asztali és mobil VPN alkalmazások
 • Nagyon jó sebesség

Hátrányok:

 • Vezetik a csatlakozási naplókat (de nem az IP címet)
 • Drága.

Alsó vonal

Ha szüksége van egy jól megtervezett, gyors, jól támogatott VPN-re a torrentekhez (vagy csak az általános biztonsághoz / streaminghez), az IPVanish-nek az elsőként figyelembe vett VPN-knek kell lennie. Az ExpressVPN jó harcot folytatott, de szinte minden kategóriában kitűntek.

Ha azonban még mindig megoszlik a kettő között, akkor kihasználhatja a mindkét szolgáltató által nyújtott 100% -os visszatérítési garanciákat, és próbálkozzon velük!

További hasznos cikkek & útmutatók

útmutatók
Használja az uTorrent névtelenül
Használja a QBittorrent névtelenül
Névtelen torrenting 3 lépésben
Proxy vs VPN a biztonságos torrentokhoz
Torrent titkosítási útmutató
Vélemények
ExpressVPN Torrent útmutató
Privát internet-hozzáférés
Torguard
Proxy.sh
IPVanish
VPN összehasonlítások
PIA vs. IPVanish
PIA vs Torguard
PIA vs Hidemyass
Torguard és BTGuard: Torrent Proxy

Köszönjük, hogy elolvasta ezt a VPN-összehasonlítást :-)

IPVanish

Látogasson el a webhelyre

7 napos 100% -os visszatérítési politika

ExpressVPN

Látogasson el a webhelyre

30 napos 100% -os visszatérítési politika
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map