ProtonVPN

ProtonVPN

https://protonvpn.com/

tl; dr

A ProtonVPN már egy ideje működik, és a vállalat biztonságos e-mail szolgáltatásokat is nyújt. Az itt található minőség és tulajdonságok egy vegyes táska, ami nem minden rossz – csak győződjön meg arról, hogy képes-e megtenni azt, amit akar, mielőtt feliratkozik egy hosszú távú tervre. Tudj meg többet.

ProtonVPN áttekintés: 9 előnye & 6 hátránya a ProtonVPN-nek

A ProtonVPN nem a legelterjedtebb virtuális magánhálózat (VPN) szolgáltató, és valójában 2014-ben kezdett biztonságos e-mail szolgáltatásokat nyújtani..

A svájci Genfben székhellyel megnyugtatják a felhasználókat részben azáltal, hogy támaszkodnak a fogadó ország szigorú adatvédelmi szabályaira..

Amit mi szeretünk a ProtonVPN-ről

1. Székhelye Svájcban található

Svájc az Alpok otthona, nagy tejcsokoládé, a híres svájci hadsereg kés és még sok más. Ugyanakkor a veszetlen vadságért is híres, amellyel őrzi a magánélet védelmét. A magánélethez való jogot a svájci szövetségi alkotmány garantálja (13. cikk):

“Mindenkinek joga van a magánélethez magán- és családi életében, otthonában, valamint levelezésükhöz és telekommunikációjához kapcsolódóan.”

Ez ideális helyszínt jelent a magánéletre és a biztonságra szakosodott társaságok számára, hogy székhelyüket székhelyükre helyezzék. A ProtonVPN egyike azoknak a társaságoknak, amelyek működési alapja biztonságos Genfben van..

2. Erős titkosítás & jegyzőkönyvek

A titkosítás a VPN-szolgáltatók egyik legfontosabb jellemzője, mivel teljes jelenlétük a magánélet és a biztonság előfeltétele körül forog. Különböző protokollok és titkosítási szintek léteznek. Néhány VPN-szolgáltató lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák a kívánt titkosítási szintet, ám a ProtonVPN úgy döntött, hogy a teljes disznómennyiséget választja, és csak a legjobbat választja.

Csak a használt eszköz számára elérhető legjobb protokollt kínálja. Például a Windows alkalmazásuk csak az OpenVPN-t (TCP és UDP) támogatja, míg az IKEv2-t csak mobil eszközökhöz használhatja. A titkosítás a lehető legmagasabb szintre van beállítva – AES-256.

A kulcscserét 4096 bites RSA-val hajtjuk végre, míg az üzenet-hitelesítés HMAC-n keresztül történik az SHA384 segítségével. Ez körülbelül olyan biztonságos, mint amennyit személyes használatra megszerezhet.

Érdeklődésem, hogy ezek a beállítások, bár a biztonság szempontjából optimálisak, nem mindenki számára lesznek a legjobbak. Különböző emberek különféle célokra használják a VPN-ket, és a protokoll / titkosítás az egyik módszer, amellyel a teljesítmény valamilyen módon modulálható.

Például, ha csak a VPN-t szeretném felhasználni a tartalom geo-lockjainak megkerülésére, akkor valószínűleg szeretném a titkosítás csökkentésének lehetőségét, hogy annyi sebességet ürítsenek ki a kapcsolatból, amennyit csak tudtam..

3. Nincs szivárgás, nincs napló

A tesztek egy része mindig tartalmaz olyan alapvető szivárgásteszteket, amelyek DNS szivárgásokat és WebRTC szivárgásokat tartalmaznak. A ProtonVPN olyan biztonságos, mint mondják, és az értékelésem során szivárgást nem találtak. A társaságnak szigorú bejelentkezési tilalma is van.

Miközben sok VPN-szolgáltató kijelenti, a ProtonVPN egy lépéssel tovább lépett és átláthatósági jelentést készített, amelyben felsorolja a hatóságoktól kapott információkéréseket, és milyen lépéseket tett ezekkel a kérelmekkel kapcsolatban..

Noha az ottani információ meglehetősen kezdetleges és nem igazán mond bennünket, pozitív lépés. Végül is a vállalatoknak egyensúlyban kell lenniük egy finom vonalon, különösen a VPN-társaságoknak, amikor a törvényről van szó.

4. Biztonsági alapkiszolgálók

protonvpn biztonságos központi kiszolgálók

A ProtonVPN „Secure Core” koncepciója valójában az, amit a legtöbb VPN szolgáltató egyszerűen „multi-hop megoldásnak” hív..

Ez azt jelenti, hogy a kapcsolata egy VPN-kiszolgálón keresztül továbbítódik a további adatvédelmi potenciál érdekében. A ProtonVPN esetében a „Secure Core” három ország – Svájc, Izland és Svédország – szervereiből áll..

Ha engedélyezi a „Biztonságos mag” opciót a VPN-kliensen, akkor a kapcsolata e három ország egyikén át lesz vezetve, mielőtt elindul ahhoz az országhoz, amelyet VPN-kiszolgálóként kiválasztott..

5. Elfogadható sebesség

A sebesség a VPN-szolgáltatások egyik legérzékenyebb kérdése, és az ügyfelek és a szolgáltatók között mindig folyamatos vita folyik. Az ügyfelek általában a „lassú sebességről” panaszkodnak, míg a szolgáltatók küzdenek annak magyarázatával, hogy a sebesség oly sok tényezőtől függ.

Tesztelés céljából tisztáznom kell néhány dolgot, mielőtt egyszerűen név szerint értékelem az eredményeimet. Az első az, hogy az eszköz számít – a titkosítás a feldolgozási energiát veszi igénybe, és tényezője lehet az eszköz képességei.

A második a távolság a kiválasztott VPN-kiszolgálótól – minél távolabb van a választott szerver, annál lassabb a kapcsolat valószínűsége (a késés szempontjából). Ezt szem előtt tartva, ezeket a teszteket asztali számítógépen futom, egy malajziai fizikai helyről.

Internetkapcsolat alapsebessége (elméletileg) 500Mbs, de a tesztelés idején csak valamivel kevesebb, mint 300Mbps sebességet tudtam elérni:

protonvpn sebesség teszt malájia

Alapsebességű teszt eredménye Malajziából.

Tekintettel erre, nézzük meg, hogy a ProtonVPN miként működik, miközben csatlakozik a világ más stratégiai helyszínein található más szerverekhez:

protonvpn sebességteszt Ausztrália

A sebességteszt eredménye Ausztráliához kapcsolódik.

protonvpn sebességteszt Singapore

Sebességteszt eredménye csatlakozik Szingapúrhoz.

protonvpn sebességteszt UK London

Sebességteszt eredménye csatlakozik Londonhoz.

protonvpn sebességteszt

Az Egyesült Államokhoz csatlakozó sebesség-teszt eredménye.

protonvpn sebesség biztonságos mag USA

Sebességteszt eredménye csatlakozik az Egyesült Államokhoz a Secure Core (Izland) használatával.

Mint láthatja, a ProtonVPN által kínált sebességek nagyrészt megfelelőek. Ezeknek a sebességeknek a nagyja szinte bármihez elegendő, ha szükséges, akár kiváló minőségű 4k-os videókat is streaming. Az egyetlen alkalom, amikor valószínűleg észreveszi a VPN-en való használatát, ha hatalmas fájlt próbált letölteni – ez egy kicsit több időt vehet igénybe.

A végső teszt eredményében az izlandi Secure Core szerver használata közben észrevehetően esett mind a késés, mind a sebesség, ami várható. Ennek ellenére a böngészési élmény még ezek mellett sem volt túl rossz. Ez egyszerűen az az ár, amelyet fizetnie kell az adatvédelem megőrzéséért az interneten.

6. Jelenleg 41 országban

A legtöbb jó VPN szolgáltatóhoz hasonlóan a ProtonVPN is jó jelenléttel rendelkezik szerte a világon – 41 országban, ahol több mint 500 szervert tartanak fenn. Noha nem a legtöbb ország és szerver működik körül, ez mégis tisztességes.

Az infrastruktúra (mind a hardver, mind a sávszélesség) bombát fizet, és mint felhasználó, nagyon szkeptikus lennék egy olyan szolgáltatóval szemben, amely állítólag hatalmas számú szervert kínál a legalacsonyabb áron. Néhányan megtehetik, de nem olyan sok.

7. Streamek Netflix & BBC iPlayer

Személy szerint a VPN használatának egyik fő oka az, hogy hozzáférni akarok a Netflix USA régiótartalmához. Ez egy olyan tényező, amely számomra fontos. A ProtonVPN futtatásával a Netflix USA tartalmát leggyakrabban zökkenőmentesen tudtam közvetíteni, ezért átadom nekik ezt a tartalmat..

Ne feledje, hogy vannak olyan esetek, amikor a ProtonVPN szerverek nem tudnak csatlakozni a Netflixhez. Nem tudtam kipróbálni az összes 500 páratlan szervert, de azokat, amelyekkel eddig jól dolgoztam.

Hasonlóképpen azok számára is, akik szeretnék nézni a BBC iPlayer-jét, szívesen látják, hogy ez nagyon jól működik.

8. Támogatja a Tor böngészőt & P2P

Az ultraparanoid számára, ha nem elégedett azzal, hogy kapcsolatát csak VPN-szolgáltatással tudja biztosítani, akkor örömmel veszi tudomásul, hogy a Tor Browser ezzel is működik.

De vegye figyelembe, hogy nem minden ProtonVPN szerver támogatja a Tor-t (Kattintson ide a kiszolgálóik listájához és az általuk megengedett mindegyikhöz).

A P2P szintén elérhető, de hasonlóan csak bizonyos szerverekre korlátozódik.

9. Változó árképzés

BasicPlusVisionary
Ár / hónap $ 4 $ 8 $ 24
A készülék száma2510
Biztonságos CoreNoYesYes

A ProtonVPN szempontjából az egyik jobb dolog az, hogy az ügyfelek számára választhat, hogy mit fizetnek. Egyes felhasználók egy alapszintű szolgáltatást akarnak jobb árért, és ezt megszerezhetik a ProtonVPN segítségével. Valójában ingyenes tervvel is rendelkeznek.

Az ingyenes csomag mind a sebesség, mind a szerver helyét tekintve nagyon korlátozott, de nem korlátozza a korlátozott sávszélességű felhasználókat. Választhat más tervszinteket is, amelyek hozzáférést biztosítanak több szerverhez, a támogatott eszközök számához és az extra szolgáltatásokhoz.

Ami a VPN-ket illeti, azt mondanám, hogy alacsonyabb szintű terveik olyan ügyfélszegmenst szolgálnak ki, amelyet nem sok szolgáltató hajlandó kiszolgálni. Magas szintű terveik jobban megfelelnek az iparági szabványoknak, de dráganak tekinthetők néhány olyan legfontosabb szolgáltatóhoz képest, mint a Surfshark és a NordVPN..

Amit nem tetszett a ProtonVPN-nél

1. Korlátozott ázsiai régió kiszolgálók

Bár a ProtonVPN szerverek 41 országban működnek, észrevettem, hogy ezek közül csak kevés szolgálja az ázsiai régiót. Van néhány kulcsfontosságú helyszín, például Szingapúr és Hongkong, de azok számára, akiknek országos támogatásra van szükségük ebben a régióban, csalódottnak kell lenniük.

Noha ez általános használatra elfogadható, azokra az ügyfelekre, akiknek különleges igényei vannak, például egy üzleti kapcsolathoz szükséges helyi kapcsolat vagy egyéb.

2. Hajlandó a VPN blokkokra

A tesztelés során azt tapasztaltam, hogy a ProtonVPN hajlamos arra, hogy több webhely blokkoljon, mint a legtöbb VPN, amelyet megpróbáltam. Ez úgy történik, hogy a szerver felismeri a VPN-kapcsolatot, vagy egyenesen blokkolja azt néhány olyan felhasználó számára, amelyek véletlenszerű hibákat eredményeznek, például CSS-szabálytalanságok..

Sajnos a felmerült problémák még az ügyfélszolgálattal való kapcsolatfelvétel után sem voltak megoldhatók.

Noha elismerem, hogy szinte lehetetlen egy VPN szolgáltató számára, hogy 100% -os sikerrel működjön, a ProtonVPN kapcsán felmerülő problémák észrevehetők voltak – sokkal inkább, mint a legtöbb másnál, amire eddig szoktam..

3. Kissé gemikus

Minden vállalat valamilyen marketingstratégiát alkalmaz, ám ezt egyszerűen csak a ProtonVPN hátrányaként kellett hozzátennem, az az, hogy marketing trükköik valamilyen módon negatív hatással lehetnek a potenciális ügyfelekre..

Vegyük például a „Secure Core” szerverek előfeltételeit, amelyeket szolgáltatásaik reklámozásához kulcsfontosságú értékesítési pontként használnak. A törzs magában foglalja Svájcot, Izlandot és Svédországot, de Svédország valójában az öt szem közösség tagja.

Ez kissé kellemetlennek érzi magát, és visszatérhet a ProtonVPN szavára, hogy nem tartalmaznak naplókat, és minden szervert megfelelően konfiguráltak annak érdekében, hogy.

Más értékesítési pontok, például szervereik, amelyek korábbi föld alatti katonai létesítményekben voltak, noha érdekesek, valójában nem befolyásolják nagy mértékben az Ön személyes adatait.

4. Korlátozott P2P elérhetőség

Nagy P2P rajongóként nagyon csalódottnak találtam, hogy a ProtonVPN kiszolgálók közül csak néhány országból érinti a kínzást; Svájc, Svédország, Szingapúr és Hollandia. Ez azt jelenti, hogy ha egyszerre szeretné megnézni a Netflix USA-t és a torrentet, akkor szerencsétlensége van.

Az egyetlen lehetőség az osztott alagút használata és a torrent kliens mentesítése a VPN szolgáltatás alól. Előfordulhat, hogy ez nem kivitelezhető megoldás a rendkívül elnyomó szerzői jogi törvényekkel rendelkező országok felhasználói számára.

5. Csak e-mail támogatás

Amikor nehézségekbe ütköztem a weboldalak elérésében, csak segítséget akartam kérni, csak annak megállapítása érdekében, hogy a ProtonVPN nem rendelkezik élő támogatással. A legfontosabb támogatási út e-mailben történik – és válaszolnak egy ideig.

24 órába telt, hogy válaszoljon az eredeti e-mailre (nem számítva az automatikus választ), majd ezt követően minden csere körülbelül fél napot igényelt, hogy válaszoljon. A késés azonban nem volt a legnagyobb probléma, a válaszok azonban voltak.

A válaszok mögött meghúzódó téma az volt, hogy: „Sok szerverünk van, ha az egyik nem csinál, amit akar, akkor mindegyiket kipróbálhatja, amíg szerencsés lesz.” Elmondhatod, hogy jó néhány pontot emelt a vérnyomásom.

6. Nehéz konfigurálni

A legtöbb VPN manapság megpróbálja megkönnyíteni számukra a szoftverük használatát. A VPN jellege ugyanakkor nagy akadályt jelent azok számára, akik műszakilag nem nagyon hajlandók.

A ProtonVPN nagyrészt nagyon elegáns Windows-felhasználói felülettel rendelkezik. Valójában szeretem azt a hűvös old school zöld neonvonalas bélelt világtérképet.

Amikor azonban megosztott alagút alakul, valami furcsa folyik. Az osztott alagút az a lehetőség, amely számos szolgáltatónak lehetővé teszi bizonyos alkalmazások vagy akár webhelyek kizárását a VPN-alagútból. Ehhez általában hozzá kell adni egy alkalmazást vagy egy webhely URL-jét.

protonvpn osztott alagút

Adjon hozzá IPv4 címet? Miért nem fogadja el csak a domain nevet?

Valamely ismeretlen okból egy weboldal kizárásához a ProtonVPN alkalmazásból meg kell találnia a webhely IP-címét. Példa erre: tegyük fel, hogy ki akarja zárni a google.com webhelyet a VPN alagútból. A domain név beírása helyett meg kell találnia a Google IP-címét (amely 172.217.3.100)..

Hogy őszinte legyek, ez nekem a fejletlenség lustaságát érzi, és egy olyan vállalkozás számára, amely oly sok éven keresztül működik, egyszerűen megbocsáthatatlanul.

Következtetés: A ProtonVPN megéri az árát?

Mint láthatja, körülbelül ugyanannyi érv szól a ProtonVPN mellett és ellen, amelyekre gondolok. A nap végén azonban sok múlik attól, hogy miért használja a szolgáltatást. Például, ha csak a kapcsolat biztosítását érdekli, csatlakozik a közeli VPN-kiszolgálóhoz, és elfelejt minden egyébről – a ProtonVPN valószínűleg csak remekül fog számodra..

Ha szüksége van egy nagyon rugalmas megoldásra, amely lehetővé teszi sok mindent egyszerre (surf, torrent, stream stb.), Akkor lehet, hogy alternatív szolgáltatót kell keresnie. A ProtonVPN lényegében remekül működik, de az az ár, amelyet a Plusz tervért (a Secure Core és több szerver eléréséért) számít fel – havonta 8 USD, kissé meredek.

A VPN-ek és a könnyű felhasználók újszülöttjeinek viszont rendben kell lenniük, különösen az ultra-könnyű felhasználók számára, akik élhetnek ingyenes vagy alapvető tervükkel.

Főbb jellemzők

  • ✓ Nincs naplózás
  • ✓ Öld meg a kapcsolót
  • ✓ Biztonságos központi szerver
  • ✓ P2P & Netflix támogatás

Ajánlott

  • • Felső fokozatú biztonság
  • • Többplatformos felhasználó
  • • USA- & EU-alapú felhasználók

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me