\ За много хора мисълта, че трябва да използваме VPN в Индия, обикновено не ни минава през ума. За съжаление страната не е най-либералната, що се отнася до цифровите дейности. С течение на годините има тревожно увеличаване на броя на онези, които някои биха приели за Индия нарушение на свободата в Интернет.

Според информация на Freedom House, Индия видя нови правила относно ограниченията на свързаността, противоречивите действия на правителствения надзор и дори дейностите по интервенция, приети от телекомуникационния регулатор на страната.

Тези събития и други подобни на тях сериозно нарушават правото на неприкосновеност на личния живот, което потребителите на интернет трябва да могат да очакват. Това, съчетано с обичайните рискове от незащитено използване на Интернет, направи Индия гореща точка в кръговите кръгове на VPN на BitCatcha.

Contents

Индия строго регулира достъпа до Интернет

Дълго време Индия се опитва да блокира достъпа до голям (и нарастващ брой) уебсайтове. Макар че може да сте прави, като мислите, че тези сайтове са може би незаконни или аморални по някакъв начин, като например порнографски сайтове, това не винаги е било така.

Забранен сайт за предупреждение - Индия

Предупредително съобщение до потребителите в Индия при опит за достъп до забранен от правителството сайт
(Източник на изображения: Dailyhunt)

Например през 2011 г. и наскоро през 2016 г. в страната имаше временни забрани, които бяха изпълнени без никакво предупреждение.

Правителството също формализира забраната на много други уебсайтове със закон за одеялото, който забранява на гражданите да се опитват да посещават всеки сайт в определен списък. Санкциите за нарушаване на този закон са тежки и надминават обичайните глоби, като позволяват наказания в затвора до три години, ако бъдат хванати.

Дейностите на правителството за надзор са законни!

Поради опитите си да блокира достъпа до много уебсайтове, винаги се е предполагало, че Индия извършва някакви форми на скрито наблюдение на собствените си граждани. Това вече е узаконено до известна степен благодарение на даденото официално разрешение.

Правителството разреши на 10 федерални агенции правото да прихващат и наблюдават информация от всеки компютър. Това е ход към дейностите за масово наблюдение, предприети в Китай за надзор над дейността на неговите граждани.

Тези агенции не само могат да следят и прихващат, но официално дори могат да дешифрират всяка получена информация. Разрешените агенции са не само тези, които се занимават с националната сигурност, но също така контролират данъчно разследване, наркотици, финансови престъпления и други.

Тази информация сама по себе си вече е тревожна, но още повече като се има предвид, че Върховният съд на Индия призна правото на личен живот като основно право. Това означава, че правителството дава разрешение за такива дейности в нарушение на закона.

Съмнително законодателство относно медийното предаване

Потокът на медии и споделянето на P2P файлове в страната е малко по-мътна зона. Въпреки че технически поточното предаване не е незаконно, може да се окаже, че сайтът, предлагащ такива услуги, е в списъка със забранени сайтове.

Висш съдия в Индия през 2016 г. постанови, че няма престъпление при гледане на медии, които се разпространяват, а по-скоро в други области, свързани с дейността. Те включват разпространение, излагане или продажба на материали за авторско право. За съжаление, интернет доставчиците в страната по това време уведомяваха потребителите си, че всички дейности за стрийминг на медии са наказуеми престъпления – включително гледане!

Както можете да видите, има законни фини линии, свързани с въпроса и със сигурност не искате да се хващате за техническа информация тук.

Интернет доставчиците в Индия блокират прокси

Потребителите на Reddit обсъждат съобщения, че Reliance Jio, един от най-големите телекомуникации в страната, блокира прокси сайтове. Проксите помагат на потребителите да преодолеят ограниченията за геолокация, което означава, че компанията диктува поведението на своята 250 милиона абонатна база, която е в полза на потребителите.

Отново това е в нарушение на неутралността на мрежата, което по принцип работи на принципа, че доставчиците на интернет услуги не трябва да упражняват собствено влияние върху данните. Сайтът Quartz направи разследване в страната и установи, че „поне седем прокси сайтове не са достъпни … от връзка с Jio“.

Това не бяха само забранени сайтове, но и сайтове, които позволиха изтеглянето на VPN софтуер. Очевидно telco е блокирал достъпа до Hide.me, Hidester amd Megaproxy, наред с други. Докато други доставчици на интернет услуги все още не са последвали примера, какво би им попречило да направят същото?

Отново тук става въпрос за неясни граници между това, което е законно или не, заедно с това дали компаниите решават да изпълняват правителствената линия, да предлагат собствена независима подкрепа на правителствените усилия (като Jio) или просто правят както искат. Така или иначе, интернет потребителите в Индия са на своя воля.

VPN все още са законни в Индия

Докато към този момент няма официални новини за закони, забраняващи използването на VPN услуги в Индия, това е малко труден въпрос. Вземете за пример случая с Jio Reliance, който обсъдих по-горе – какво ще стане, ако доставчиците на интернет услуги решат да добавят всички доставчици на VPN услуги към списъка със забранени сайтове?

Въпреки че използването на VPN може да не бъде законно ограничено, все още има закони, които не позволяват на всички потребители в страната да използват VPN за незаконни дейности. Бих приел това, за да кажа, че ако използвате VPN услуга – по-добре да е такава, която не поддържа журнали!

Какво търсим в VPN за Индия

1. Поверителност и анонимност

Както може би осъзнавате досега, Индия наистина не е мястото, където искате да сърфирате в мрежата без използването на VPN, независимо дали сте национал или посетител на страната. Поради факторите, които споделих по-горе, и сериозността на последиците от нарушаването на тези регламенти, добре е да се съсредоточим върху аспектите на поверителността и анонимността, които VPN предлага на потребителите в Индия.

Както правителствената, така и частната индустрия работят заедно, както и независимо да наблюдават и контролират трафика, VPN трябва да може да гарантира, че вашите данни и дейности могат да се съхраняват точно така, както трябва да бъдат – частни.

Един от най-добрите начини да се гарантира това е да се следи за VPN, които не само имат строги политики без регистрация, но също така се базират извън страни, които са по-слаби в законите си за запазване на данни. Това със сигурност изключва държавите с юрисдикция с пет очи и четиринадесет очи.

2. Сигурност

Защитата на VPN е същата за потребителите, базирани в Индия, както навсякъде другаде. Идеалният баланс е известен само на вас, като потребител. Избирате ли 256-битово криптиране с риск от по-ниски VPN скорости или желаете да свалите тази лента за повишена скорост?

Лично аз чувствам, че за пазара в Индия би било най-добре да се опитаме да запазим нивата на криптиране по две основни причини. Първият е, че един от главните участници в случая, който обсъждаме, е индийското правителство, което вероятно ще разполага с повече ресурси, насочени към опит за разбиване на всяко криптиране, което се среща.

Второто е, че поради по-ниските средни скорости на интернет в страната, вие сте в безопасност да поддържате нивата на криптиране възможно най-високи, без да компрометирате общите постигнати максимални скорости..

3. Геолокационно подправяне

Обикновено, когато говорим за подправяне на геолокация, това би било с цел достъп до алтернативно съдържание от основните доставчици като Netflix US или BBC iPlayer във Великобритания. Потребителите на Индия обаче имат много повече с нетърпение да очакват измама за геолокация, тъй като има буквално много сайтове, до които не могат да получат достъп.

Това е мястото, където VPN ще свети, още повече, че има съобщения за някои telcos, забраняващи използването дори на прокси сайтове.

4. P2P поддръжка

Една от категориите сайтове, които са блокирани за достъп в Индия, изглежда са торент сайтове. Отново това е друга област, в която VPN наистина би помогнал. Внимавайте за VPN, които имат указания за P2P трафик, ясно посочени в техните условия на обслужване, като TorGuard или NordVPN.

5. Скорост и стабилност

При средна широколентова фиксирана линия от едва 27.68Mbps в Индия, повечето VPN трябва да имат нулеви проблеми, отговарящи на нуждите на потребителите там. Скоростта на мобилните устройства е дори по-ниска със средно 10.13Mbps, така че основната грижа за VPN в Индия със сигурност няма да бъде скоростта.

Най-добрите VPN за Индия

Както и при всичките ми VPN тестове, преди да преценя скоростта им, винаги преценявам собствените си. По-долу е моята действителна широколентова скорост, базирана на услуга от 500Mbps, без активна VPN връзка:

Базова скорост (без VPN) - Индия

(Вижте пълния резултат от теста за базова скорост тук)

Тъй като съм базиран в Малайзия, скоростите ми ще са склонни към висока връзка с VPN сървъри в Азия и по-бавна, докато се свързвам със сървъри в САЩ или Европа. За този тест се свързах към базиран в Индия сървър за тестване на скоростта, за да ви дам представа за относителна скорост над разстоянието.

Както можете да видите, без VPN връзка с локален сървър ми осигурява прилична скорост от 333Mbps. Ускорението разбира се ще варира в пъти, така че вземете това с щипка сол.

Забележка

 1. Цената се базира на валутния курс от 1 USD = 69,39 INR.
 2. Показаната цена се основава на 12-месечни абонаменти. Цената може да стане по-евтина, когато се абонирате за по-дълъг период.

1. NordVPN

https://nordvpn.com

NordVPN

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (INR)

276.87 / мес

Основни моменти

 • Без трупи
 • Kill превключвател
 • Поддържа 6 устройства

"С елегантния си интерфейс, стабилните скорости и фантастичните дългосрочни ценови планове Nord е изключителен избор за всеки VPN потребител."

NordVPN заема силно първо място в нашия списък с най-добри VPN за Индия по много причини. Едно от първите е, че те са базирани в Панама, което също е добро място за VPN. Освен това NordVPN има репутация на стерлинги и е друг VPN доставчик, който има огромен брой сървъри в много страни.

Тяхната стриктна политика без регистрация се съчетава с 256-битово криптиране на военни класове и страхотни ценови планове да предложат на почти всеки сделка, на която е трудно да се устои.

NordVPN тест за скорост - Индия

NordVPN тест за скорост Индия – Мумбай сървър
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

С 47Mbps низходяща скорост, в този кръг от тестове NordVPN показа много стабилна производителност на своя сървър в Индия. Какво ги прави още по-привлекателни задълбочени е, че те не само позволяват P2P трафик, но имат специално оптимизирани сървъри за P2P трафик!

Прочетете нашия задълбочен преглед на NordVPN, за да научите защо е Bitcatcha №1 VPN!

2. ExpressVPN

https://www.expressvpn.com

ExpressVPN

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (INR)

577.32 / мес

Основни моменти

 • Защита на поверителността в офшорки
 • Пълно 256-битово криптиране
 • 148 VPN местоположения

"С помощта на ExpressVPN можете да получите IP адрес в Индия, който е бърз, сигурен и позволява поточно предаване на медии и др."

Поради множеството ограничения там не трябва да е изненада, че изглежда, че ExpressVPN е предвидил обширни инфраструктурни квоти за Индия. Компанията има ключови сървъри както в Ченай, така и в Мумбай, както и заместник, който може да бъде маршрутизиран през Обединеното кралство.

Средно тази VPN услуга предлага отлично всестранно обслужване от най-високите скорости до цялостни приложения и протоколи – идеални за безопасност, поверителност и анонимност. Неговите протоколи за сигурност са и най-добрите в класа за потребителска употреба, съществуващи днес.

Тествах цялостно услугата и не се колебая да ги препоръчам като топ доставчик на VPN услуги за потребители в Индия. ExpressVPN е стабилен и позволява достъп до голяма гама от устройства.

Тест за скорост ExpressVPN - Индия

ExpressVPN тест за скорост Индия – Chennai Server
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

Като идея колко добра става, сравних скоростта на линията по подразбиране без VPN с тест, покрит с ExpressVPN, на същото място. С включен ExpressVPN и свързан със сървър в Индия, успях да покажа прилична скорост от 18Mbps надолу по течението.

Прочетете пълния ни преглед на ExpressVPN, за да видите защо това е един от нашите най-добри снимки!

3. Surfshark

https://surfshark.com/

Surfshark

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (INR)

207.48 / мес

Основни функции

 • Мулти-хоп връзка
 • Поддържа много платформи
 • Без трупи

"Без фрилс и последователен в изпълнението, Surfshark носи името си като силен предстоящ претендент."

Surfshark има много хитър и минималистичен интерфейс по добра причина – той продължава да се фокусира върху предоставянето на сигурна и сигурна VPN услуга. Точно така, има много малко по пътя на извиненията и благодарение на това впечатляващо успя да разшири мрежата си до над 1000 сървъра за много кратко време.

Въпреки относителната си младост (Surfshark беше представена едва в края на 2018 г.), този доставчик на услуги е успял да бъде в крак с най-добрите кучета и като цяло предоставя много безпресово изживяване за цена, която мнозина просто биха харесали.

Въпреки това на пръв поглед минималистично отношение, Surfshark все още успява да предложи всички ключови компоненти на добър доставчик на VPN услуги. Това включва поддържане на P2P трафик на почти всички техни сървъри, силни криптирания, достъп до многорегионално съдържание на платформи за стрийминг на видео и други.

тест за скорост на сърфиране в Индия

Surfshark Speed ​​Test India – Latur Server
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

Като един от трите най-добри VPN за Индия, Surfshark беше един от малкото, които успяха да поддържат впечатляващи скорости в това, което обикновено е регион с голяма задръстване. Скоростните тестове от Latur сървър показаха скорости надолу по веригата от почти 80Mbps.

Научете повече за неговото съвършенство в нашия задълбочен преглед на Surfshark!

4. TorGuard

https://torguard.net

TorGuard

скорост

отличен

Сигурност & поверителност

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

Цена (INR)

346.26 / мес

Основни моменти

 • Изградена за P2P
 • TorGuard стелт прокси
 • Поддържа 5 връзки

"Използването на TorGuard е приятно преживяване и дава уверение, че тяхната интернет връзка е наистина безопасна."

Интерфейсът на TorGuard може да изглежда малко датиран, когато се срещне за първи път, но няма съмнение, че има един от най-сигурните доставчици на VPN услуги. Въпреки че няма много бъркотия от страна на потребителя, производителността е доста забележителна.

Има една ключова разлика между TorGuard и много конкуренти в това, че ви позволява да изберете кое ниво на криптиране предпочитате. Това означава, че за потребителите на P2P можете да изключите шифроването и да се насладите на по-бързи скорости на торент по всяко време!

Освен това TorGuard има много други качества за изкупуване, като стабилни скорости, мултиплатформена способност и възможност за заобикаляне на VPN блокери.

Тест за скорост на TorGuard - Индия

TorGuard Speed ​​Test India – Chennai Server
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

Като един от трите най-добри VPN за Индия, TorGuard разбира се отговаря на определени изисквания за скорост. Това показа в моя тестов резултат за него от базиран в Ченай VPN сървър и отново потребителите в страната обикновено трябва да постигнат тази скорост с малко проблеми.

Единственият недостатък е, че за по-младите потребители, които са свикнали с елегантността на съвременните приложения, интерфейсът TorGuard ще изглежда като нещо от миналото.

Прочетете нашия задълбочен анализ на TorGuard за повече информация!

5. CyberGhost

https://www.cyberghostvpn.com

CyberGhost

скорост

беден

Сигурност & поверителност

Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5

Цена (INR)

242.87 / мес

Основни моменти

 • Предлага компресия на данни
 • Блокиране на реклама
 • Поддържа 7 устройства

"CyberGhost е базиран извън Румъния, но обърна внимание на нуждите на потребителите на Индия, като постоянно увеличава броя на сървърите си в страната."

CyberGhosties са доволни от тях и със сигурност са се опитали да бъдат хип и оптимистични в маркетинга си. Това е още едно от по-известните имена в индустрията на VPN, но лично аз чувствам, че те просто биха могли да са малко презаписани.

Специфично мъдър CyberGhost говори доброто говорене, но като минах през тестове с тях, аз съветвам малка щипка сол. Имайте предвид обаче, че това е класация, така че очакванията ми са доста високи.

CyberGhost Speed ​​test - Индия

CyberGhost Speed ​​Test India – Latur Server
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

Потребителите в Индия трябва да вземат под внимание, че повечето сървъри на CyberGhost са в зоната на ЕС, но за щастие, те имат и в Азия. Индия изглежда е изключение и те изминаха допълнителната миля, за да установят по-голям брой сървъри там.

Като цяло успяхме да постигнем много полезни скорости от 10Mbps, което все още е достатъчно, за да предавате медии.

Вижте пълния ни преглед на CyberGhost, за да научите повече!

6. IPVanish VPN

https://www.ipvanish.com

IPVanish

скорост

справедлив

Сигурност & поверителност

Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5

Цена (INR)

450.34 / мес

Основни моменти

 • Принудително 256-битово криптиране
 • Неограничен P2P
 • Поддържа 10 устройства

"Страхотно за Paranoid, но може би няма да е на първо място в списъка за потребители, базирани в Индия, IPVanish е силно маркетинг, но не е добре поддържан."

В последно време IPVanish пострада силно поради въплъщаването си в някои … ще кажем, нещастни инциденти. Въпреки това, обърнете внимание, че те са под ново управление и да се надяваме, че такива неща ще станат просто неравности в миналото им.

Премествайки тези инциденти встрани, те остават гигантски VPN в полето и могат да се похвалят с впечатляващи скорости. За щастие, тъй като ако имате оплаквания от скоростта им, няма какво да направите, тъй като те налагат 256-битово криптиране на всички без изключение.

Тест за скорост на IPVanish - Индия

IPVanish Тест за скорост Индия – Nagpur Server
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

IPVanish с бързи обороти успя да остане равностойно дори с по-ограниченото си присъствие в Индия. Успях да установя низходяща скорост от около 20Mbps, която е прилична за инфраструктурата там. За желаещите да експериментирате, винаги можете да опитате други сървъри в региона, което може да даде по-добри резултати. Все пак връзката беше стабилна и повече от достатъчна, за да разпространява медии.

Прочетете нашия задълбочен преглед на IPVanish, за да научите повече!

7. PureVPN

https://www.purevpn.com

PureVPN

скорост

справедлив

Сигурност & поверителност

Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5

Цена (INR)

235.23 / мес

Основни моменти

 • Лесни за използване приложения
 • Неограничена честотна лента
 • Поддържа разделно тунелиране

"PureVPN със сигурност е един от лидерите в завършващата индустрия благодарение на солидната мрежа от сървъри."

Хоствайки над 2000 сървъра, разположени в повече от 140 страни по света, PureVPN със сигурност разполага с инфраструктурата, необходима, за да се покаже като индустриален лидер. Той допълва това с отлични функции за сигурност на предприятието, за да предпази потребителите си от проникване или откриване.

Тест за скорост PureVPN - Индия

PureVPN тест за скорост Индия – Chennai Server
(Вижте резултата от теста с пълна скорост)

Едно голямо предимство на изпробването им е, че те са едни от малкото на пазара, които позволяват достъп до протокола WireGuard – протокол от следващо поколение, който уж е с леки години преди OpenVPN. Той обаче е малко ограничен в обхвата, като присъства само в около пет държави.

Свързвайки се със базиран на Chennai PureVPN сървър, аз успях да се доближа до 20Mbps – отново, няма какво да кихна, но далеч от най-доброто, което съм виждал. Все пак бих казал, че тези цифри отразяват една компания, която наистина има известна насоченост тук.

8. Най-бързоVPN

https://fastestvpn.com

FastestVPN

скорост

справедлив

Сигурност & поверителност

Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5Оценка 3 от 5

Цена (INR)

57.59 / месец

Основни моменти

 • Оптимизирани сървъри за P2P
 • Позволява скачане на сървъра
 • Поддържа 10 устройства

"FastestVPN не е най-бързият, но със сигурност предлага стойностно предложение, което е трудно да се оспори."

FastestVPN не е най-бързото, което съм тествал, но нито е най-бавното. Той предлага на по-ограничени държави да изчерпват връзката ви в сравнение с много VPN от най-високо ниво, но на цени от едва 83 цента на месец, това е кражба. Те също имат P2P оптимизирани сървъри, което ги прави добри и за това.

Ниските цени имат един сериозен недостатък и това е ограничената ефективност при преодоляване на геоблокирането. Най-накрая открихме, FastestVPN не може да ви позволи да получите достъп до съдържание на Netflix US или до BBC iPlayer на Великобритания – бум!

Преминете към нашия FastestVPN преглед, за да научите повече!

Наистина ли имам нужда от VPN в Индия?

Предвид ужасната комбинация от правителствен и частен натиск върху свободата на Интернет в страната, смятам, че използването на VPN трябва да бъде доста високо в дневния ред на повечето потребители там. Това важи двойно, така че за чужденците, които са в Индия за работа или развлечение – със сигурност не искате да спазвате законодателството и да се озовете в индийски затвор.

В много области има твърде много неизвестни и считам, че винаги е по-добре да бъдем безопасни, отколкото съжалявам. Моля, потърсете подходящия VPN за вас днес, ако сте в интернет в Индия.

За да обобщим, ето топ 3 VPN за Индия:

SPEED

СИГУРНОСТ & ПОВЕРИТЕЛНОСТ

ЦЕНА / МО

ExpressVPN

отличен

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

INR577.32

ПОСЕТЕТЕ VPN

NordVPN

отличен

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

INR276.87

ПОСЕТЕТЕ VPN

Surfshark

отличен

Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5Оценка 5 от 5

INR207.48

ПОСЕТЕТЕ VPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me