Contents

Торент криптиране 101

Какво е торент криптиране? Трябва ли да шифровате торентите си? Каква е ползата и кой е най-добрият метод за криптиране на торентите ви?

Ако сте имали тези (или подобни) мисли и преди, не сте сами. Криптирането на торентите е една от най-мощните (и най-малко разбираемите) техники на торент. Използването на криптиране драстично нарасна и всички основни клиенти на bittorrent предлагат някаква форма на вградено криптиране.

Това ръководство ще покаже, че ви учи:

 1. Какво е криптиране на торент и защо е важно
 2. Защо да използвате вграденото криптиране на вашия торент софтуер НЕ е най-добрият вариант
 3. Как да използвате вграденото си криптиране (безплатния метод)
 4. Как да използвате VPN за по-силно криптиране на торент & поддържайте 100% от връстниците си

Готов? Да го направим.

Какво е криптиране

Използвате криптиране в мрежата всеки ден, въпреки че може да не го осъзнаете. Всеки път, когато посетите уебсайта на вашата банка или кредитна карта или направите покупка в amazon; вашият уеб браузър използва криптиране. Шифроването пречи на трети страни да четат прехвърлените ви данни.

Това предотвратява кражба на самоличност при изпращане на чувствителни данни по интернет, като номера на кредитни карти, адреси и пароли.

Без криптиране, всеки, който споделя една и съща мрежа като вас, потенциално може да прочете пълния ви поток от данни (помислете за обществени wifi мрежи). Също така вашият интернет доставчик (интернет доставчик) може да използва задълбочена проверка на пакети, за да прочете всичките ви прехвърлени данни, да наблюдава вашите изтегляния и да записва вашата уеб история.

Шифроването кодира / защитава данните, които изпращате, така че само уебсайтът / сървърът, с който общувате, може да го прочете.

Защо криптирате торентите си

Необходими са само две думи, за да обясните защо трябва да криптирате вашия торент трафик:

 1. скорост
 2. поверителност


скорост:
Този тримесечен глобален интернет доклад установява, че bittorrent е №1 потребител на честотната лента в северна Америка през 2014 г., изпреварвайки големи компании като Youtube, Netflix и Skype. Така че не трябва да е изненадващо, че много от основните доставчици на интернет услуги избират да заглушават (бавно) качване / изтегляне на торент.

За да дроселира определен софтуер / услуга, вашият интернет доставчик трябва да може да чете вашия трафик и да го отделя от други неуправляеми приложения. Шифроването пречи на вашия интернет доставчик да го прави. Прочетете пълното ни ръководство за торент дроселиране, за повече информация.

Поверителност: По подразбиране изтеглянията ви от торент са напълно незашифровани. Това означава, че вашият интернет доставчик може да види точно какви файлове седите / изтегляте и колко данни прехвърляте чрез bittorrent. Правилното използване на криптирането ще попречи на вашия интернет доставчик да наблюдава вашите изтегляния.

2 опции за криптиране: VPN срещу вграден

Всички клиенти на торент торентите вече разполагат с незадължително вградено криптиране, но този метод има своите ограничения и драстично ще намали достъпността (и скоростите на връстници). По-добра алтернатива е да използвате инструмент, наречен VPN (Виртуална частна мрежа). VPN осигурява още по-силно криптиране, няма да намали # от наличните ви връстници и има допълнителното предимство от скриването на вашия IP адрес в торент рояци.

Опция за вградено шифроване

Това е напълно безплатен метод за криптиране, който ще ви позволи да криптирате прехвърлянето на данни между други колеги, стига те да имат и криптиране.

Ако партньорът няма активирано криптиране, тогава в зависимост от вашите настройки:

 1. Вашите данни ще бъдат изтеглени нешифровани
 2. Няма да можете да изтеглите от този партньор (ако използвате режим на принудително криптиране)

uTorrent настройки за криптиране

uTorrent Настройки за криптиране

За да се гарантира шифроване на пълен работен ден с помощта на вградения метод, режимът на криптиране трябва да бъде зададен на „Принудително“ (или еквивалентния собствен софтуер за торент, за което ще обсъдим в настройките стъпка по стъпка по-късно). Недостатъкът на това е, че едва след това можете да се свържете с връстници, които също имат активирано криптиране. Това може да намали наличните ви връстници с до 95%.

Важна забележка: Използването на този метод ще шифрова само изтеглянията ви от торент. Той няма да кодира вашето уеб сърфиране или ще скрие факта, че посещавате торент сайтове. Той също така няма да шифрова изтеглянето на първоначалния .torrent файл от мрежата, а само прехвърлянето на основните файлове. Този метод също не крие вашия торент IP адрес.

Опция за шифроване на VPN

Използването на VPN за скриване на вашата торент активност е изключително просто. Това изисква 4 стъпки:

 1. абонирайте се за торент удобна vpn услуга
 2. изтеглете VPN софтуера
 3. Свържете се с местоположението на VPN сървъра по ваш избор (просто като 1 щракване с мишката)
 4. Изтеглете торентите анонимно.

Това е!

Свържете се с VPN сървър

Екранът за избор на сървър на IPVanish VPN

Използването на VPN ще ви даде множество предимства при изтегляне на торенти. Ще ги разгледаме в следващия раздел…

Защо VPN е най-добрата опция за криптиране

Използването на VPN има 3 различни предимства спрямо използването на вграденото криптиране на торент клиента.

 1. VPN криптирането е много МНОГО по-силно
 2. Използването на VPN няма да намали # от наличните ви връстници
 3. VPN също ще скрие вашия истински ip адрес в торентите (правейки изтеглянията ви анонимни / трудно за проследяване)

Сила на криптиране

Вградената опция за криптиране обикновено използва около 64-битова сила на криптиране. Най-добрите торент VPN мрежи, използвайки 256-битово OpenVPN криптиране.

Това може да не изглежда като голяма разлика (изглежда само 4 пъти), но поради начина, по който работи математиката на криптирането, 256-битовото криптиране всъщност е 2 ^ 192 пъти по-силно (това е 2 спрямо силата на 192. Това е наистина голям брой).

Това е разликата между криптирането, което може да бъде лесно разбито чрез груби атаки, и използването на 256-битово криптиране, което е същата сила, използвана от американските военни за строго секретни комуникации. (За сравнение, правителството на САЩ използва само 128-битово криптиране за обща комуникация). С други думи, 256-битовото криптиране е изключително силно.

Наличност на връстници

За да работи криптирането на торент клиента ви, връстниците, с които се свързвате, също трябва да имат активирано криптиране. VPN няма такива ограничения. Тъй като VPN сървърът криптира целия ви поток от данни (независимо от настройките за криптиране на вашите колеги), получавате 100% достъпност (и по-бързи скорости), без изобщо да рискувате от незашифрована връзка.

Анонимен IP адрес (защита на вашата идентичност)

Не прави грешка, анонимен IP адрес е най-голямото предимство от използването на VPN.

Когато изтеглите торент, вашият IP адрес (който може да идентифицира вашата уникална интернет връзка) е обществено видим за всеки друг партньор в този торент рояк.

снимка

Списък на връстници от торент на Linux

Много хора не осъзнават, че повечето торентен мониторинг се извършва чрез регистриране на IP адреси в торент рояци, а не вашият интернет доставчик да следи вашия трафик. Сайтове като scaneye поддържат торенти на базата данни, изтеглени от всеки IP адрес, който са наблюдавали.

Ако използвате VPN без регистрация, IP адресът, който се появява във вашите торен рояци, ще бъде този, който принадлежи на вашата VPN услуга. Ако VPN компанията не поддържа регистрационни файлове (като този), вашият торент IP адрес не може да бъде проследен до вашия истински IP.

3 страхотни VPN-та без регистрация

 • IPVanish (Най-бързият VPN, който сме тествали)
 • Скрий ме (включва VPN и SOCKS прокси услуги. Наличен е ограничен безплатен план)
 • Torguard (Едно от най-старите VPN, които не се записват в Интернет, обслужващо торент потребители)

Как да конфигурирате вградено торент криптиране (безплатна опция)

Добре, сега ще ви покажем стъпка по стъпка как да активирате криптирането в любимия си торент клиент. Това е функция, вградена във всеки голям торент клиент.

Само не забравяйте, че използването на криптиране във вашия торент клиент има следните ограничения:
Можете или да имате 100% криптирана връзка, или 100% партньорска наличност. Не можете да имате и двете. Използването на принудително (пълно работно време) криптиране ще намали броя на наличните ви връстници.

Режими на шифроване

Всеки торент клиент използва собствена терминология / настройки, когато става въпрос за активиране на криптиране. Независимо какви думи използват обаче, наистина има само 3 основни режима на криптиране:

 • Шифроването е деактивирано (без криптиране)
 • Незадължително шифроване (Ще използва криптиране с връстници, които са го активирали, но също така ще се свърже с незашифровани връстници)
 • Принудително шифроване (свързва се само с връзки с активирано криптиране. 100% криптирани изтегляния)

Добре, нека се шифроваме. Клиентите на торентите са в азбучен ред.

Понижаване: Настройки за криптиране

Етап 1: Отворете менюто с предпочитания, като отидете на редактиране > Предпочитания (или натиснете „Ctrl + P)
Стъпка 2: Изберете „Мрежа“ от раздела категории вляво от менюто с предпочитания

Ще видите прозорец, който изглежда така:

снимка

Забележете секцията „Шифроване“ в долната част на прозореца. Настройките, които ще изберем, ще зависят от вашите предпочитания и толерантност към риска.

Ето настройките за всеки режим:

# 1: Шифроването е деактивирано (не се препоръчва)

Комплект Входящ и Изходяща до: „Деактивирани“

# 2: Незадължително криптиране (използва шифроване, когато е налично)

Този режим ще използва най-силната налична опция за криптиране. Ще имате достъп до всички връстници, но не всички връзки ще бъдат кодирани.

Вашите настройки трябва да изглеждат точно така –>

Шифроване на потока (незадължителен режим)

Незадължително криптиране (налични 100% връстници)

# 3: 100% шифроване (изтегляне само от криптирани връзки)

Това е най-сигурният режим (и ще помогне да се предотврати заглушаване на торент), но ще можете да изтеглите само от малък% от общия брой на връстниците.

Докато изтегляте добре засети торенти, скоростите трябва да са добри.

Настройки за принудително шифроване

Принудително шифроване (100% криптиран трансфер)

uTorrent: Настройки за криптиране

Етап 1: От менюто uTorrent отидете на Настроики > Предпочитания (Или натиснете „Ctrl + P“)
Стъпка # 3: Отидете в раздела „Bittorrent“ в менюто отляво

Трябва да видите нещо подобно:

uTorrent Меню с настройки за шифроване

Настройки за шифроване (Опции) > Предпочитания > Bittorrent)

Ще променим настройките в „Шифроване на протокол“ секция в долната част. Ето настройките за всеки от 3-те режима на криптиране:

хора с увреждания

Задайте Изходящи на Disabled, както е показано на изображението по-горе.

Незадължително шифроване

Настройките трябва да изглеждат точно така:

uTorrent незадължително криптиране

uTorrent шифроване (незадължителен режим)

Принудително шифроване (100% криптиране)

Този режим ще се свърже само с връстници с активирано криптиране. Настройките трябва да бъдат:

uTorrent „Принудително“ криптиране

uTorrent шифроване (форсиран режим)

Vuze: Настройки за криптиране

За да коригирате настройките за шифроване във Vuze, трябва да сте в потребителски режим „Разширени“. За да направите това, отидете на:
Инструменти > Настроики > вид

След това променете режима на владеене на потребител на: ‘Advanced’

Разширен потребителски режим на Vuze

Задайте потребителски режим на „Разширени“ (Инструменти > Настроики > Mode)

На следващо място, все още в екрана с опции, ще натискаме НАЗАД вляво от ‘Връзка’ да се изложи „Шифроване на транспорта“Настройки…

снимка

Ето оптималните настройки за всеки от трите режима:

Шифроването е деактивирано

Премахнете отметката от квадратчето „Изискване на криптиран транспорт“. Всички опции по-долу трябва да бъдат оцветени в сиво (както на изображението по-горе)

Незадължително шифроване

За да активирате незадължителното (не принудително) криптиране във vuze, вие по същество включвате задължително криптиране, но обозначавате резервни опции в случай, че партньорът не позволява криптирани връзки.

Вашите настройки трябва да бъдат:

Режим на криптиране на Vuze „по избор“

„Незадължителни“ Настройки за шифроване

Принудително шифроване (100% криптиран трансфер)

Това е най-сигурният режим и ще бъде най-добрата защита срещу торене на торент ISP. Ще имате по-малко достъпни връстници (поради което е по-добре да използвате вместо това VPN-приятелски VPN)

Вашите настройки трябва да бъдат:

Шифроване на Vuze „принудително“: препоръчителни настройки

Настройки за криптиране на Vuze „Forced“

По принцип вие “Изисквате кодиран транспорт”, без да допускате никакви резервни опции. Това ще принуди vuze да се свързва само с връстници с активирано криптиране.

Обобщение и други полезни статии

Надяваме се, че сега изтеглянията на торентите са напълно криптирани, като използвате VPN или вграденото транспортно криптиране.

Ето какво научихме досега:

 1. Какво е криптирането и защо е полезно (Съвет: предотвратяване на дроселиране / наблюдение на изтеглянията на торентите)
 2. Защо VPN е най-добрият инструмент за криптиране (Много по-силно криптиране + без партньорска загуба + анонимен IP адрес)
 3. Как да използвате вграденото криптиране за любимия си торент клиент (всяко криптиране е по-добро от никое)

Ето още няколко статии, които ще ви помогнат да пътувате към напълно анонимни торенти:

Ръководство

Как да използвате uTorrent анонимно (настройка на VPN / прокси)
Как да използвате Vuze анонимно (настройка на VPN / прокси)
Как да използвате Deluge Anonymously
VPN срещу Proxy. Кой крие по-добре торентите?

Отзиви / Статии

Най-добрите торент VPN (за анонимни изтегляния)
Преглед на частния достъп до Интернет (най-добрият евтин VPN)
Преглед на IPVanish (най-бърз vpn без регистрация)
Частен достъп до Интернет срещу IPVanish

Благодаря много за четенето, надявам се тази статия да е от голяма помощ! Моля, споделете го с приятели или последователи, използвайки лентата за споделяне вляво. Честит порой!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me