Ово је гост госта КЈ Деарие-а из фирме Термли.ио.

Као што смо у новој години, с њом ћемо дочекати нови интернетски пејзаж. Простори дигиталног гостовања слободног домета су уређени, раздвојени и ограђени новим и променљивим правилима и прописима. Да ли су ове акције и допуне у корист или на штету корисника интернета честа је тема жестоке расправе.

Али питање на које је остало одговорити – или чак правилно одговорити – је како ће ове промене утицати на мала предузећа?

3 огромне промене које ће утицати на ваше пословање у 2018. години

Како се посао креће све даље и даље на дигиталном тржишту, законске границе које диктирају пословање власника предузећа у сталној су изградњи. Између укидања неутралности мреже, промене смерница прикупљања информација и појачаних захтева за приватност апликација – ево три највеће промене интернета које власници предузећа морају знати у 2018. години:

Крај неточне неутралности

Без сумње, промена интернета о којој сви причају тренутно је повратак неутралности мреже. Али колико нас заправо зна и схвата шта је неутралност мреже и шта заиста значи распад?

У 2015. години одредба ИИ. Поглавља Федералног закона о комуникацијама пружила је правни оквир за оно што данас знамо као Отворени Интернет. Регулирано од стране ФЦЦ-а, Отворени Интернет – или неутралност мреже – диктирао је да интернетски провајдери (добављачи интернетских услуга), попут ЦомЦаст-а и Веризон-а, морају без дискриминације испоручивати садржај корисницима. Намерно убрзање, успоравање или спречавање испоруке одређеног садржаја, апликација и веб локација било је потпуно илегално – до сада.

14. децембра 2017., ФЦЦ је булдозирао равноправне услове на којима је некоћ интернет стајао револуционарни глас да би укинуо мрежну неутралност. Тамо где су корисници некоћ контролирали своје властито интернет искуство, пружаоци услуга су добили ту моћ. Ова одлука изазвала је широку панику због губитка заштите корисницима интернета коју пружа неутралност мреже. Али последице прелазе само корисници – прети животним средствима малих предузећа и стартаппа.

Плаћено одређивање приоритета могло би вас вући по наруџби

С обзиром на ФЦЦ-ов свеприсутни акт дерегулације, ИСП-ови сада имају могућност да дају предност брзини партнерима, повезаним компанијама и зависним друштвима, истовремено ометајући конкуренцију.

Можда уздахнете олакшање, мислећи да ваше предузеће није у конкуренцији са мега-провајдерима попут ЦомЦаст, Веризон, АТ&Т и Тиме Варнер кабл. У ствари, вероватно нисте ни у истој индустрији, па која би била мотивација за умањивање брзине испоруке вашег садржаја … тачно?

Засад држите плуто у боци шампањца, власници предузећа. Зато што вам пружаоци интернетских услуга можда још увек долазе.

Стручњаци упозоравају да неће проћи дуго док систем плаћеног приоритета неће исклесати корисничко искуство. Денелле Дикон, главни правни и пословни директор компаније Мозилла, каже: „Без неутралности мреже, велики провајдери интернета могу брзо бирати који ће се сервиси и садржај учитавати, а који се крећу глацијалним темпом. То значи да си велики момци могу приуштити да купе улаз, док дечки немају шансе. “

Мала предузећа ће бити суочена са избором између искашљавања средстава за плаћену брзу траку или премештања на клупе неприоритетног садржаја. Овако или онако – предузећа ће морати да плате цену.

Нападање Гоогле ранга може убити вашу видљивост

Највећи ударац вашем послу можда неће бити нанесен само деградираном услугом. Како брзина преузимања има велики утицај на Гооглеово рангирање страница, ваша веб локација може се појавити знатно ниже у резултатима Гоогле претраге.

Према мишљењу на Моз.цом, „Гоогле је показао брзину веб локације (и као резултат тога, брзину странице) један од сигнала који користи његов алгоритам за рангирање страница.“ Као што већина власника предузећа зна, Гоогле-ов ранг је пресудан за привлачење корисничког промета на вашој веб локацији.

То значи да се не само да ће се страница учитавати спорије, већ ће и потенцијални купци бити теже пронаћи вас.

Промјена закона о приватности захтијева вашу сагласност

Масовна федерална дерегулација потакнута повратом неутралности мреже шаље кориснике и оператере веб локација у варку због заштите лично идентификујућих података (ПИИ) – посебно пошто ново доба интернета позива на потенцијал да приватни подаци продају аукције од ИСП-а..

Државе, схватајући кршења права корисника у постојећој арени могућности, узимају ствари у своје руке кршећи правила и прописе који диктирају како се поступа са ПИИ.

Посљедњих година државе су почеле контролирати начин прикупљања и кориштења приватних података својих грађана. На пример, ваше предузеће је можда већ било приморано да се придржава калифорнијског закона ЦалОппа, који се протеже далеко изван физичких граница Калифорније. Закон се односи на било који посао – без обзира на локацију – који обрађује информације становника Калифорније.

Сада, са огромним променама проузрокованим укидањем неутралности мреже, све више држава узима белешке из калифорнијског приручника и спроводи своје законе о приватности интернета. У ствари, до сада је преко десет држава одговорило на промене овогодишњих промена у савезним прописима о приватности уградњом сопствених прописа у вези са подацима о потрошачима.

Као што је случај са ЦалОппа, ови закони ће утицати на власнике предузећа и ван граница држава у којима се прописи спроводе.

Са таквим променама, власници предузећа морају да раде двоструко теже да би остали у складу са свим важећим законима. Неутралност мреже – или боље речено, његова пропадања – преобликова интернет пословање 2018. године на савезном, државном и нивоу појединачних предузећа.

Поздрављајући ГДПР

Општа уредба о заштити података (2018)

Не само да се савезни и државни закони тичу начина на који предузећа управљају мењањем информација о корисницима, већ се и међународно право окреће у 2018. години – са утицајем који ће се осетити широм света.

25. маја, ГДПР (Општа уредба о заштити података) званично ће ступити на снагу. Иако је ово законодавство донето у ЕУ, оно се односи и на предузећа у Сједињеним Државама.

Да ли се ваше предузеће мора придржавати ГДПР-а?

Зона утицаја ГДПР-а шири се ван граница ЕУ. Власници предузећа биће у складу са ГДПР-ом ако испуњавају следеће захтеве:

 • Ваши купци су држављани ЕУ. Пошто ГДПР служи за заштиту права европских грађана, ако ваше пословне услуге, пласирају или прикупљају информације од оних који се налазе у ЕУ, ви поштујете правила ГДПР-а.
 • Ви сте контролор података или обрадник података. Пошто сакупљачи података и процесори података (укључујући пружатеље услуга облака, рачуноводствене услуге, компаније за платне списке, услуге располагања подацима, добављачи ИТ услуга и процесори плаћања) често контактирате са личним подацима корисника, ГДПР наводи посебне прописе за ове индустрије.
 • Прикупљате „личне“ или „осетљиве“ податке од грађана ЕУ.Сви прикупљени подаци који се могу користити за идентификацију појединца сматрају се „личним подацима“. Следећи подаци, међутим, сматрају се „осетљивим“:

  • Расно или етничко порекло
  • Политичка мишљења
  • Религијска или филозофска веровања
  • Здравствене информације
  • Сексуални живот и сексуална оријентација
  • Генетски или биометријски подаци

Ако ваша веб локација прикупља ове врсте осетљивих података, мораћете да благо корачате, јер ћете бити подвргнути посебно строгим ГДПР прописима. Прикупљањем једне или обе ове врсте података од било којег грађанина ЕУ, ваше предузеће је апсолутно обавезно да се придржава ГДПР-а.

На глобалном тржишту које тренутно успева путем интернета мало је вероватно да ваш посао или праксе прикупљања података неће дотакнути грађани ЕУ. Ако било који од горе наведених захтева испуњава ваше предузеће, ви ћете бити подложни строгим прописима ГДПР-а. У том случају, власници предузећа ће морати да држе очи да међународне промене закона о приватности дођу на пут у 2018. години.

Повећање сигурности апликација

Како апликације постају окосница модерне пословне праксе, регулатори дигиталног универзума подузимају кораке да осигурају заштиту корисника апликација и њихових приватних података.

Сигурносно ажурирање апликације за безбедно прегледавање Гоогле-а

Гоогле сигурно прегледавање (ГСБ) је полицијска снага Гоогле царства. Иако су напори за сигурно прегледавање увек радили на надгледању прикупљања и употребе ПИИ-а путем обелодањивања политике приватности и сагласности на традиционалним веб локацијама, ти напори се брзо шире на тржиште апликација.

Од 1. фебруара ове године ступиће на снагу ажурирање ГСБ-а за које су потребне све апликације и веб локације које воде апликације да корисницима представе политику приватности која експлицитно наводи:

 • Које се информације прикупљају
 • Како се чува
 • Како се ти подаци могу користити

Надаље, корисници морају потврдити политику приватности и дати позитивну сагласност прије него што наставе приступати апликацији или веб локацији.

Власници предузећа сада ће морати да се креирају како би генерисали свеобухватне политике приватности – или могли да буду кажњени од стране Гооглеа због тога што нису правилно открили своје праксе прикупљања података.

Шта ове промене значе за ваше пословање?

Интернет се брзо потврдио као стандардна пословна платформа. Нова година са собом доноси низ промена и прилагођавања који утичу на начин на који се пословање води у дигиталном свету. Од савезних, државних и међународних прописа – до Гоогле-ових правила која диктирају интернетске праксе – власници предузећа имају много тога за припрему у 2018. години.

О аутору

Карилин Деарие из компаније Термли.ио

КЈ Деарие (Термли.ио)

КЈ Деарие је специјалиста за производе у компанији Термли.ио. Када се не бави потребама власника малих предузећа, можете да је нађете да пију пријатеље или уживају у пиву уз добро друштво.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me