Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο που πολλοί αρχάριοι blogger, ιδιοκτήτες διαδικτυακών καταστημάτων και ιδιοκτήτες ιστοτόπων τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι απολύτως απαραίτητα αν θέλετε να έχετε έναν επιτυχημένο ιστότοπο.

Ως κάτοχος ιστότοπου, θα πρέπει σίγουρα να έχετε εγκατεστημένο το Google Analytics στον ιστότοπό σας. Έχουμε γράψει έναν αναλυτικό οδηγό, ώστε να μπορείτε να τον εγκαταστήσετε χωρίς πολλά προβλήματα.

Αλλά πριν το κάνουμε αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα του Google Analytics και γιατί είναι τόσο σημαντικό. Εάν γνωρίζετε ήδη για το Google Analytics, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στον παρακάτω οδηγό.

Τι είναι το Google Analytics?

Πώς να προσθέσετε το Google Analytics στο WordPress σας

Το Google Analytics χρησιμοποιείται για τη συλλογή δεδομένων χρήσης σε έναν ιστότοπο

Με λίγα λόγια, το Google Analytics είναι ένα δωρεάν εργαλείο παρακολούθησης ιστότοπων που συλλέγει δεδομένα σε έναν ιστότοπο, όπως μετατροπές, επισκεψιμότητα ιστότοπων, συμπεριφορά χρηστών και πολλά άλλα. Είναι σίγουρα μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες παρακολούθησης δεδομένων που διατίθενται αυτήν τη στιγμή.

Ο σκοπός του Google Analytics είναι να σας παρέχει δεδομένα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξαγάγετε χρήσιμες πληροφορίες, όπως πόση επισκεψιμότητα λαμβάνει ο ιστότοπός σας και από πού προέρχεται και πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες όταν βρίσκονται στον ιστότοπό σας.

Με το Google Analytics, μπορείτε επίσης να εξαγάγετε όλα αυτά τα δεδομένα σε πολλές μορφές (δηλαδή, excel, docs, pdf κ.λπ.) ή ακόμη και να δημιουργήσετε τον δικό σας προσαρμοσμένο πίνακα ελέγχου που σας τροφοδοτεί με τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Τι κάνει το Google Analytics απαραίτητο?

Όταν κάποιος δημιουργεί έναν ιστότοπο WordPress, συνήθως έχει έναν στόχο στο μυαλό του.

Για έναν blogger, θα μπορούσε να είναι τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Για μια επιχείρηση, μπορεί να ξεκινά ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ή ίσως θέλετε απλώς έναν ιστότοπο να μοιράζεται περιεχόμενο με άτομα.

Ανεξάρτητα από τον λόγο, θέλετε να κάνετε τους ανθρώπους να επισκέπτονται τον ιστότοπό σας και για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να κατανοήσετε το κοινό σας.

Από πού προέρχονται οι επισκέπτες σας, τι είδους περιεχόμενο προτιμούν ή ακόμα και από ποια σελίδα θα ήθελαν να επισκεφθούν – όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δουν τι λειτουργεί και τι μπορείτε να εστιάσετε για να βελτιώσετε περαιτέρω τον ιστότοπό σας.

Με το Google Analytics, μπορείτε να δείτε ποιο περιεχόμενο στον ιστότοπό σας ανταποκρίνεται στους επισκέπτες σας. Από εκεί, μπορείτε να βελτιώσετε το ιστολόγιό σας σχεδιάζοντας το περιεχόμενο ή τα άρθρα σας σε περιοχές ή θέματα που θέλουν οι αναγνώστες σας.

Ενώ υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του Google Analytics, το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι είναι δωρεάν. Είτε επιθυμείτε να μάθετε για τα αναλυτικά στοιχεία είτε όχι, δεν είναι κακό να εκτελείτε το Google Analytics στο παρασκήνιο, συλλέγοντας δεδομένα για τον ιστότοπό σας.

Τι μετρήσεις πρέπει να παρατηρήσετε?

Για αρχάριους, κατανοήστε ότι όλα τα δεδομένα από το Google Analytics μπορεί να είναι λίγο συντριπτικά. Για να σας βοηθήσουμε, παραθέτουμε ορισμένα από τα βασικά δεδομένα για τα οποία πρέπει να προσέχετε όταν τα χρησιμοποιείτε.

Πίνακας ελέγχου GA

Ένα παράδειγμα του πίνακα ελέγχου του Google Analytics

 1. Πηγή επισκεψιμότητας
  Παρακολουθεί από πού προέρχονται οι επισκέπτες σας (π.χ. αναζήτηση Google, απευθείας στον ιστότοπό σας, διαφημίσεις Google, πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, άλλος ιστότοπος & και τα λοιπά).
 2. Προβολές σελίδας
  Παρακολουθεί τον αριθμό των χρηστών που φορτώνει και προβάλλει τον ιστότοπό σας.
 3. Ποσοστό αναπήδησης
  Μετρά και παρακολουθεί τον αριθμό των χρηστών που καταλήγουν στις σελίδες σας και φεύγουν αμέσως.
 4. Συνεδρίες
  Παρακολουθεί τον αριθμό των επισκεπτών που λαμβάνει ο ιστότοπός σας.
 5. Σελίδες ανά περίοδο σύνδεσης (ή διάρκεια περιόδου σύνδεσης)
  Παρακολουθεί και μετρά τη διάρκεια παραμονής ενός χρήστη στον ιστότοπό σας και πόσες σελίδες επισκέφτηκε σε μια συνεδρία.
 6. Μετατροπές (ή στόχοι)
  Μετρά και παρακολουθεί τον αριθμό των επισκεπτών που ολοκλήρωσαν μια συγκεκριμένη ενέργεια στον ιστότοπό σας που έχετε ρυθμίσει. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από τους χρήστες που συμπληρώνουν και υποβάλλουν φόρμες επικοινωνίας ή εγγραφούν για εγγραφές.

Τώρα που έχετε καλύψει τα βασικά, ήρθε η ώρα να εγκαταστήσετε το Google Analytics στον ιστότοπό σας στο WordPress!

Εγκατάσταση του Google Analytics στο WordPress

Για να εγκαταστήσετε σωστά το Google Analytics, θα πρέπει να εκτελέσετε ορισμένα βήματα.

Εάν ανησυχείτε για το χειρισμό κωδικών, μην είστε. Θα σας καθοδηγήσουμε σε όλα τα βήματα, ώστε όλα να εγκατασταθούν σωστά.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο βήμα!

Βήμα 1: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Google Analytics

 • Για να μπορέσετε να προσθέσετε το Google Analytics στον ιστότοπό σας στο WordPress, πρέπει πρώτα να έχετε έναν λογαριασμό Google. Εάν δεν έχετε, δημιουργήστε ένα εδώ.
 • Μόλις αποκτήσετε λογαριασμό, προχωρήστε και συνδεθείτε στο Google Analytics.
 • Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Google Analytics. Απλώς ακολουθήστε τα βήματα για να ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας.

Με τη ρύθμιση του λογαριασμού σας στο Google Analytics, μπορείτε στη συνέχεια να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, το οποίο συνδέει με τον ιστότοπό σας στο WordPress.

Βήμα 2: Συνδέστε το Google Analytics με τον ιστότοπό σας στο WordPress

Κανονικά σε αυτό το βήμα, θα πρέπει να προσθέσετε έναν κώδικα παρακολούθησης του Google Analytics στον ιστότοπό σας στο WordPress για να τους συνδέσετε και τα δύο. Αυτό θα απαιτούσε λίγο κωδικοποίηση με κώδικα Javascript που παρέχει η Google.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι αρκετά συγκεχυμένο και συντριπτικό, ειδικά αν είστε αρχάριος ή αρχάριος. Αντ ‘αυτού, θα χρησιμοποιήσουμε μια προσθήκη, η οποία δεν θα απαιτήσει από εσάς να κάνετε οποιαδήποτε κωδικοποίηση.

Το πρόσθετο που σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε είναι το MonsterInsights. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή plugins για WordPress με πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργές εγκαταστάσεις και κατατάσσεται # 1 ως προσθήκη Google Analytics για WordPress.

Πίνακας ελέγχου MonsterInsight

Ένα παράδειγμα του ταμπλό MonsterInsights στο WordPress

Για να ενεργοποιήσετε και να εκτελέσετε αμέσως την προσθήκη, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Πραγματοποιήστε λήψη της προσθήκης MonsterInsight. (Μπορείτε να επιλέξετε είτε τη δωρεάν είτε την πληρωμένη έκδοση)
 2. Εγκαταστήστε και ενεργοποιήστε την προσθήκη στον λογαριασμό σας στο WordPress.
 3. Μόλις εγκατασταθεί. Μεταβείτε στον πίνακα “Ρυθμίσεις” κάτω από το μενού “Insights” και κάντε κλικ στο “Έλεγχος ταυτότητας με τον Λογαριασμό σας Google”.
 4. Στη συνέχεια, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε στον Λογαριασμό σας Google και, στη συνέχεια, θα πρέπει να επιτρέψετε στο Monsterinsghts να συνδεθεί στον λογαριασμό Google Analytics.
 5. Το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσετε το προφίλ σας με το οποίο θα συνδέσετε τον ιστότοπό σας. Στο αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε “Όλα τα δεδομένα ιστότοπου” στον ιστότοπο που θέλετε να συνδεθείτε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί “Πλήρης έλεγχος ταυτότητας”.
 6. Και τελειώσατε! Το Google Analytics πρέπει να παρακολουθεί όλα τα δεδομένα του ιστότοπού σας. Εάν θέλετε να δείτε αναφορές των δεδομένων, μπορείτε να μεταβείτε στην ενότητα “Αναφορές” του MonsterInsights.

Βήμα 3: Ανάλυση των δεδομένων σας

Μόλις εγκατασταθεί, το MonsterInsights θα σας δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπό σας στο WordPress στη σελίδα “Αναφορές”. Τα δεδομένα θα αναπαρασταθούν σε διαγράμματα και γραφήματα, έτσι ώστε να είναι εύκολα ορατά και κατανοητά.

Διάγραμμα και γράφημα στο MonsterInsights

Χρησιμοποιήστε το MonsterInsights για να αναλύσετε τα δεδομένα σας

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να πλοηγηθείτε σε διαφορετικές ενότητες της διεπαφής χρήστη για να λάβετε πιο λεπτομερείς μετρήσεις και δεδομένα, όπως ποσοστά μετατροπών και δημοφιλείς όροι αναζήτησης στο Google.

Μερικές μετρήσεις που συνιστούμε να αναλύσετε είναι:

 1. Προβολές σελίδας
  Η παρακολούθηση του αριθμού των προβολών σελίδας ανά περίοδο σύνδεσης χρήστη μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για το πόσο αφοσιωμένοι είναι οι χρήστες σας με τον ιστότοπό σας. Εάν φύγουν γρήγορα μετά από μία σελίδα, πρέπει να μάθετε πώς να τους αφήσετε να μείνουν.
 2. Συνεδρίες
  Η κατανόηση του τρόπου ροής της κυκλοφορίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε την προβολή του περιεχομένου σας. Για παράδειγμα, εάν λάβετε πολλές μοναδικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της ώρας του μεσημεριανού γεύματος, τότε αν δημοσιεύσετε περιεχόμενο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου θα έχετε τις περισσότερες προβολές.
 3. Παραπομπές
  Εάν οι επισκέπτες έρχονται στη σελίδα σας από άλλους ιστότοπους, μπορείτε να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με αυτούς τους ιστότοπους για να δείτε εάν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας.
 4. Επισκέπτες (Νέοι και Επιστρέφοντας)
  Η γνώση του ποσοστού της πρώτης σας επίσκεψης και των επανειλημμένων επισκεπτών μπορεί να είναι χρήσιμη για να προσδιορίσετε εάν προσελκύετε αρκετά νέα είδη κοινού και εάν διατηρείτε παλαιότερα.
 5. Χρήση / ανάλυση συσκευής
  Η γνώση της συσκευής που χρησιμοποιούν οι χρήστες σας για την κατανάλωση του περιεχομένου σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τη σχεδίαση του ιστότοπού σας. Εάν οι περισσότεροι από τους χρήστες σας χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, θα ήταν καλή ιδέα να έχετε έναν ιστότοπο φιλικό προς κινητά.

Τύλιξε

Το Google Analytics είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι αξιοποιείται σοβαρά από τους κατόχους ιστότοπων.

Με τα δεδομένα που παρέχει το Google Analytics, μπορείτε να μάθετε και να κατανοήσετε καλύτερα το κοινό σας, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε μακροπρόθεσμα τον ιστότοπό σας.

Ας ελπίσουμε ότι, με αυτό το άρθρο, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Google Analytics, δίνοντάς σας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε εκεί στον πίνακα ελέγχου του WordPress!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me