Ο σχεδιασμός UX αφορά στη δημιουργία μιας συναρπαστικής εμπειρίας για τους χρήστες σας.

Γνωρίζει τι θέλει ο χρήστης και του δίνει γρήγορα και απλά. Ο καλύτερος σχεδιασμός UX κάνει τον χρήστη να πιστεύει ότι ο ιστότοπος έχει δημιουργηθεί μόνο για αυτούς.

Το δεύτερο στη σειρά τεσσάρων τμημάτων μας επικεντρώνεται στο δικό σας Στοχευμένο κοινό. Επειδή δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια καλή εμπειρία χρήστη εάν δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι χρήστες σας!

Ορίστε το κοινό-στόχο σας

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που πρέπει να ζήσετε στο Διαδίκτυο:

“Αν προσπαθήσετε να ευχαριστήσετε όλους, δεν θα ευχαριστήσετε κανέναν”

Ο ορισμός και η στόχευση ενός συγκεκριμένου κοινού είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε την τέλεια εμπειρία χρήστη.

Γιατί έχει σημασία το κοινό-στόχο στο σχεδιασμό UX?

Ο καλός σχεδιασμός UX είναι να κάνει τον χρήστη να αισθάνεται ότι ο ιστότοπός σας έχει σχεδιαστεί μόνο για αυτούς. Πρέπει να νιώσουν σαν στο σπίτι τους, να συνδεθούν με το περιεχόμενο και – το πιο σημαντικό – να βρουν τις απαντήσεις που αναζητούν.

Όταν στοχεύετε μια ομάδα ατόμων με κοινά χαρακτηριστικά, φιλοδοξίες και προβλήματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία χρήστη, μόνο για αυτούς.

Μπορείτε να το κάνετε μόνο αν γνωρίζετε ποιοι είναι και τι θέλουν.

Πώς μπορώ να ορίσω το κοινό μου?

Βήμα. 1. Καρφώστε την πρόταση αξίας σας

Είναι δύσκολο να ορίσετε το κοινό σας έως ότου εξηγήσετε ακριβώς τι κάνετε. Μόνο όταν καταλαβαίνετε το λόγο για το προϊόν σας μπορείτε να στοχεύσετε το σωστό κοινό. Το μέρος 1 αυτής της σειράς επικεντρώνεται στην πρόταση αξίας, γι ‘αυτό διαβάστε πρώτα!

Μόνο όταν ξέρετε τι κάνετε, μπορείτε να καταλάβετε ποιος θα ωφεληθεί.

Βήμα 2. Ποιο είναι το μεγαλύτερο, βαθύτερο πρόβλημα τους?

Αυτή είναι η ουσία της επιχειρηματικότητας. Εύρεση ενός προβλήματος και επίλυση του. Τι μεγάλο πρόβλημα επιλύει το προϊόν ή η υπηρεσία σας?

Μόλις το γνωρίζετε, μπορείτε να στοχεύσετε εκείνους που πάσχουν από αυτό. Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουν ακόμα!

Το Spotify, για παράδειγμα, έγινε γρήγορα η μεγαλύτερη υπηρεσία ροής μουσικής στον κόσμο. Πώς το έκαναν; Έλυσαν ένα μεγάλο πρόβλημα. Μας έδωσαν άμεση πρόσβαση σε δωρεάν μουσική.

Το Spotify παρέχει άμεση πρόσβαση σε δωρεάν μουσική

Αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος για την επιτυχία τους (το κάνουν πολλές άλλες υπηρεσίες). Η επιτυχία τους ήταν στον τρόπο με τον οποίο στόχευαν τους πρώτους χρήστες τους. Ακολούθησε εκείνους που ήταν απογοητευμένοι με το τρέχον σύστημα.

Ορίζουν το κοινό τους ως: νέοι, λάτρεις της μουσικής που υιοθετούν νωρίς και καταναλώνουν και μοιράζονται τα μέσα τους στο διαδίκτυο. Τότε τους ακολουθούσαν επιθετικά στέλνοντας αποκλειστικές προσκλήσεις.

Ο καλός σχεδιασμός UX έχει να κάνει με την γρήγορη επίλυση προβλημάτων. Το Spotify βρήκε ένα πρόβλημα, το διόρθωσε και το μοιράστηκε με όλα τα άτομα που ήθελαν να το επιδιορθώσει.

Τι πρόβλημα επιλύετε και ποιος άλλος το θέλει?

Βήμα 3. Δημιουργήστε ένα προφίλ χρήστη του ιδανικού πελάτη σας

Κατά τον ορισμό του κοινού σας, θέλετε να αποφύγετε τις γενικεύσεις. Χρειάζεστε μια καθαρή, ευκρινή εικόνα στο κεφάλι σας. Όχι μόνο ένας πίνακας δεδομένων ή ένα γράφημα. Χρειάζεστε έναν πραγματικό άνθρωπο.

Ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σας?

Αφιερώστε λίγο για να φανταστείτε τον τέλειο καταναλωτή για το προϊόν σας. Ορίστε τα χαρακτηριστικά τους με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το προφίλ χρήστη για να λάβετε κάθε μελλοντική απόφαση σχεδίασης UX. Θα ήθελε ο ιδανικός πελάτης σας τη νέα επιλογή χρώματος; Τι θα σκεφτόταν για την επιλογή της γλώσσας σας; Το προφίλ χρήστη σας γίνεται σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση.

Ακολουθούν οι σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το πρώτο ιδανικό προφίλ χρήστη:

Βήμα 4. Καταγράψτε τα δημογραφικά τους

Δημιουργήστε μια λίστα με την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, το επάγγελμα και το εισόδημα του ιδανικού πελάτη σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αρχίσετε να προσαρμόζετε τον ιστότοπό σας και το σχεδιασμό UX.

Η ηλικία και το φύλο τους θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποια γλώσσα θα χρησιμοποιήσετε και τι τόνο να ακολουθήσετε. Παρατηρήστε πώς η Snapchat στοχεύει επιθετικά την αγορά ηλικίας 13-34 ετών. Προσφέρουν αποκλειστικά μια κινητή υπηρεσία γεμάτη φωτεινά χρώματα (ψυχολογικά συνδεδεμένες με τις προτιμήσεις των νέων ενηλίκων). Χρησιμοποιούν έντονα emoticon και το αντίγραφό τους απευθύνεται χωρίς ντροπή σε ένα νεαρό κοινό (πολλά θαυμαστικά, χαμογελαστά πρόσωπα και υπερθετικά).

Έχουν προσαρμόσει το σχεδιασμό UX σε ένα δημογραφικό κοινό με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε πολύ πιο βαθιά αν θέλετε να παρέχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη.

Βήμα 5. Επικεντρωθείτε στα κίνητρα, τα όνειρα και τους στόχους σας

Τα πιο ισχυρά αποτελέσματα έρχονται όταν σχεδιάζετε τον ιστότοπο όχι για το ποιοι είναι, αλλά ποιοι θέλουν να είναι.

Σχεδιάστε το για τον επίδοξο επιχειρηματία. Ή το άτομο που θέλει να τρέξει μαραθώνιο ή θέλει να ξεκινήσει ένα blog. Πουλήστε τους ένα όνειρο και δείξτε τους πώς η υπηρεσία σας τους βοηθά να φτάσουν εκεί. Ο καλός σχεδιασμός UX είναι να τους δείξουμε έναν καλύτερο δρόμο προς τα εμπρός.

Στοχεύστε άτομα με όνειρο επειδή είναι πολύ πιο πιθανό να αγοράσουν από εσάς.

Έχοντας αυτό υπόψη, ορίστε το κοινό-στόχο σας με τα κίνητρά τους. Γιατί έρχονται στον ιστότοπό σας; Πού θέλουν να είναι σε πέντε χρόνια; Για τι είναι παθιασμένοι?

Θα τους προσφέρετε μια υπέροχη εμπειρία χρήστη εάν τους εμπνεύσετε.

Το τέλειο παράδειγμα προφίλ χρήστη

Αυτό το προφίλ χρήστη περιλαμβάνει περισσότερα από απλώς δημογραφικά στοιχεία:

Ο Χρήστης Α είναι επίδοξος επιχειρηματίας, 31 ετών, που ζει στο Λονδίνο. Διαχειρίζεται ένα blog για το σχεδιασμό ιστοσελίδων και θεωρεί τον εαυτό της ηγέτη της σκέψης. Ακολουθεί ιστολόγια προγραμματιστών και μοιράζεται περιεχόμενο στο Twitter και στο LinkedIn. Είναι απελπισμένη να αυξήσει την εμβέλεια των κοινωνικών μέσων.

Με αυτές τις δημογραφικές πληροφορίες, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο που μοιάζει με το σπίτι σας. Αλλά είναι οι πληροφορίες συμπεριφοράς και φιλοδοξίας που σας βοηθούν πραγματικά να δημιουργήσετε την εμπειρία του χρήστη. Μπορείτε να την ενδυναμώσετε για να αναπτύξει την επιχείρησή της, να της δείξετε πώς να αυξήσει την προσέγγιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να της ζητήσετε να τα μοιραστεί όλα στο Twitter.

Αυτή είναι μια ισχυρή εμπειρία χρήστη. Και όλα αυτά γιατί ορίσατε τον ιδανικό χρήστη.

Τωρα ειναι η σειρα σου

Ρίξτε μια ματιά και σκληρή ματιά στο προϊόν ή την υπηρεσία σας. Ποιο κοινό-στόχος πρόκειται να καταβροχθίσει το προϊόν σας και να το μοιραστεί με άλλους; Δημιουργήστε το δικό σας ιδανικό προφίλ χρήστη και δημιουργήστε το σχεδιασμό UX ειδικά για αυτούς.

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τους χρήστες σας, τόσο καλύτερη είναι η υπηρεσία που μπορείτε να παρέχετε. Απαντά σε ερωτήσεις, προσφέρει αξία και κάνει τον χρήστη να νιώθει σαν στο σπίτι του.

Σε τελική ανάλυση, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια καλή εμπειρία χρήστη εάν δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι χρήστες σας.

Στη συνέχεια, συνεχίστε να διαβάζετε το σχέδιο UX μέρος 3 – Λειτουργεί ο τρέχων σχεδιασμός σας UX?.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me