Ada kedai Shopify? Bersedia untuk membawanya ke peringkat seterusnya? Bersedia untuk membuat lebih banyak jualan dengan usaha yang lebih sedikit? Mari pergi.

Di Bahagian 1 Panduan Shopify Lengkap, kami melalui proses mudah untuk membuat kedai Shopify dari awal (dan bagaimana untuk masuk dalam talian hanya dalam 19 minit).

Di bahagian ini, kami menyelami lebih jauh kotak trik Shopify. Teknik canggih dalam catatan ini akan membantu anda meningkatkan penjualan, menarik lebih banyak pelanggan dan meningkatkan kecekapan kedai anda.

Ikuti Panduan Shopify Lengkap Kami

  • Bahagian 1: Cara mendirikan kedai Shopify hanya dalam 19 minit
  • Bahagian 2: 11 Ciri-ciri Shopify yang akan meningkatkan penjualan anda
  • Bahagian 3: Shopify SEO: 9 Keperluan Untuk Meningkatkan Kedudukan Google Kedai Anda
  • Bahagian 4: “Bagaimana Saya Menarik Pelanggan ??” 7 Langkah Pertama Untuk Mempromosikan Kedai Shopify Anda
  • Adakah Shopify Untuk Anda? Baca ulasan Shopify mendalam kami

shopify-comp

Nota

Sebilangan ciri dalam siaran ini dikemas dalam paket Shopify standard, tetapi ada yang memerlukan peningkatan.

1. Pemulihan Troli Terbengkalai

Purata kadar peninggalan troli dalam talian ialah 68.81%. Dengan kata lain, 7 daripada 10 pelanggan menambahkan produk ke bakul mereka dan pergi tanpa membeli.

Itulah jumlah penjualan yang sangat besar yang anda boleh kehilangan. Lihat sendiri dengan menavigasi ke Pesanan > Pemeriksaan Terbengkalai di papan pemuka Shopify anda.

Pemulihan Troli Terbengkalai Shopify

Di sini, anda akan melihat senarai semua pelanggan yang meletakkan barang di dalam bakul mereka, tetapi tidak mendaftar keluar. Bagaimana jika anda boleh menghantar e-mel dan mengingatkan mereka?

Pada rancangan Shopify standard, satu-satunya pilihan anda ialah menghantar e-mel secara manual kepada setiap pelanggan satu persatu untuk mengingatkan mereka tentang bakul mereka.

Pesanan Terbengkalai

Dengan menaik taraf ke rancangan ‘lanjutan’ atau memuat turun aplikasi peninggalan troli, dan anda boleh menyediakan e-mel yang dicetuskan yang secara automatik mendorong setiap pelanggan yang meninggalkan troli yang ditinggalkan.

Selesaikan dengan betul, dan anda akan membawa banyak pelanggan kembali untuk menyelesaikan pembayaran mereka.

2. Kira harga penghantaran secara automatik untuk setiap pelanggan

Salah satu aspek paling sukar dalam menjalankan kedai dalam talian adalah mengira kos penghantaran. Sekiranya anda memandang rendah, anda mungkin akan kehilangan banyak wang. Berlebihan, dan anda mungkin menakutkan pelanggan dengan harga tinggi.

Untuk mengelakkan ini, gunakan ‘penghantaran masa nyata’. Ini mengira kos penghantaran yang tepat untuk setiap pelanggan berdasarkan lokasi mereka dan ukuran / berat produk.

Hitung kadar penghantaran

Untuk melakukan ini, anda perlu mengaktifkan rancangan ‘Shopify Lanjutan’ dan memilih pembawa (UPS, FedEx dll) untuk mengira harga.

3. Lakukan pembayaran di mana sahaja dengan Shopify POS

POS, (atau ‘Point of Sale’) sangat berguna jika anda merancang untuk menjual produk anda di dunia nyata juga. Mungkin di kedai pop timbul, pasar atau kedai batu bata.

Lakukan pembayaran dengan Shopify POS

Shopify POS adalah aplikasi yang membolehkan anda melakukan pembayaran di dunia nyata menggunakan pembaca kad (yang berharga £ 59). Sebarang penjualan secara automatik dihubungkan ke akaun Shopify dalam talian anda sehingga akaun dan inventori anda sesuai, di mana pun anda menjual.

4. Buat profil pelanggan untuk mengenal pasti pembeli terbaik anda

Dengan meminta pelanggan membuat akaun sebelum membeli dari anda, adalah mungkin untuk melacak dan memantau maklumat dan sejarah pembelian mereka.

Itu mungkin menyeramkan, tetapi sangat berguna. Dengan mempunyai akaun pelanggan, anda dapat melihat dengan tepat siapa yang membeli apa. Kini mudah untuk mengenal pasti pelanggan terbaik anda.

akaun pelanggan

Dengan maklumat ini, anda boleh menghantar e-mel penjualan yang disasarkan. Katakan anda memiliki kedai buku dan anda menjual 230 salinan novel yang popular. Beberapa bulan kemudian, anda mula menjual sekuelnya, dan anda ingin menghantar e-mel kepada semua orang yang membeli buku pertama untuk memberitahu mereka.

Dengan menjejaki sejarah pembelian melalui akaun pelanggan, anda dapat mengetahui siapa yang membeli buku pertama, jadi anda boleh menghantar e-mel kepada mereka secara langsung. Untuk mengaktifkannya, pergi ke Tetapan > Daftar keluar. Kemudian tetapkan bahagian akaun pelanggan ke ‘pilihan’ atau ‘wajib’. Ini sekarang akan meminta pelanggan untuk log masuk atau membuat akaun semasa membeli.

Shopify akaun pelanggan

5. Gunakan kod diskaun

Bukan rahsia lagi bahawa potongan dan penjualan membantu meningkatkan pendapatan, tetapi bagaimana anda melakukannya di Shopify?

Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan aplikasi Shopify seperti ‘Diskaun Pukal’. Dengan menggunakan ini, anda boleh menghasilkan kod diskaun untuk nilai dolar, peratusan diskaun atau penghantaran percuma.

6. Jual kad hadiah untuk percutian

Kad hadiah sangat popular di sekitar hari cuti, dan Shopify memudahkan untuk membuatnya.

Beli kad hadiah

Navigasi ke Produk > Kad Hadiah. Di sini anda boleh membuat kad hadiah, sama seperti produk lain.

Nota

Anda perlu meningkatkan ke rancangan ‘Shopify’ peringkat pertengahan untuk mengaktifkan kad hadiah.

7. Mengintegrasikan Shopify dengan Facebook

Sekiranya anda mendapat pengikut sosial yang besar, anda boleh membuat semula keseluruhan kedai anda di halaman Facebook anda dengan tab ‘shop’. Pelanggan boleh membeli terus dari anda tanpa perlu mengarahkan semula ke laman web anda, memastikan proses penjualan lebih lancar.

Tab Facebook Shopify

Dengan menggunakan API, kedai Facebook menyegerakkan pembayaran dan inventori secara automatik dengan akaun Shopify anda, jadi anda masih menguruskan semuanya dari satu tempat.

Mulakan dengan menavigasi ke Tetapan > Saluran Jualan > Tambah Saluran Jualan > Facebook Terdapat beberapa langkah yang diperlukan untuk menghubungkannya, yang dijelaskan oleh Shopify di sini.

8. Biarkan perkhidmatan pemenuhan Shopify melakukan pengangkatan yang berat

Berurusan dengan pembungkusan dan penghantaran dengan mudah merupakan aspek yang paling memakan masa dalam menjalankan kedai, terutama sekali pesanan besar mulai masuk.

Anda boleh mendapatkan Shopify untuk melakukan angkat berat di sini – secara harfiah!

Dengan bekerjasama dengan perkhidmatan pemenuhan yang ada, seperti Amazon atau Rakuten, mereka akan menangani pergudangan, penyediaan dan penghantaran bagi pihak anda. Yang harus anda buat hanyalah menyimpan inventori anda di salah satu pusat pemenuhannya.

Aplikasi Rakuten Super Logistics Shopify

Untuk menyiapkannya, pergi ke Tetapan > penghantaran > Penghantaran secara drops & Pemenuhan > Tambahkan Perkhidmatan Dropshipping dan pilih perkhidmatan pemenuhan pilihan anda.

9. Singkirkan inventori sepenuhnya dengan Shopify dropshipping

Dropshipping adalah cara baru untuk menjalankan kedai dalam talian. Bahagian terbaik? Anda tidak perlu membeli banyak inventori untuk memulakan.

Apabila pelanggan membeli produk dari kedai anda, anda kemudian membuat pesanan dengan pembekal pihak ketiga, yang kemudian menghantar produk tersebut kepada pelanggan anda.

Sejauh yang mereka tahu, ia datang terus dari anda. Ini bermaksud anda tidak perlu mempunyai bilik tidur atau gudang yang penuh dengan kotak inventori.

Untuk menyediakannya di Shopify, cuba gunakan salah satu daripada banyak aplikasi dropshipping seperti Ordoro. Mereka akan membantu anda bekerjasama dengan pembekal dan menguruskan semuanya dari satu tempat.

10. Gunakan Shopify ‘Experts’

Shopify mempromosikan segelintir rakan pakar dalam pengaturcaraan, reka bentuk, pemasaran dan fotografi untuk membantu memanfaatkan sepenuhnya kedai dalam talian anda.

Ahli Shopify

Shopify menyenaraikan pakar mereka mengikut harga, lokasi dan pengkhususan, sehingga anda dapat memilih pakar yang tepat untuk kedai anda.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa atau kemahiran untuk mendapatkan kedai anda dengan betul, ini adalah pilihan yang berguna (walaupun sering mahal).

11. Jejak semuanya dengan analisis dan laporan Shopify

Analitis penting untuk melihat prestasi kedai dalam talian anda. Berapa ramai pelawat yang datang ke kedai anda? Dari mana asalnya? Berapa lama mereka tinggal? Dan laman web apa yang merujuk mereka?

Navigasi ke bahagian ‘laporan’ untuk memuat turun carta terperinci mengenai analisis penjualan, lalu lintas dan troli anda.

Saya juga mengesyorkan menggabungkan Google Analytics ke kedai Shopify anda. Untuk melakukan ini, tampal kod Analitis Google anda ke dalam bidang yang ditentukan pada papan pemuka Shopify anda (terdapat di Kedai Dalam Talian > Keutamaan > Analitis Google).

Dengan menggunakan alat bawaan ini, anda boleh menambahkan kedai Shopify anda untuk menjana lebih banyak penjualan dan lebih banyak pelanggan. Pada masa yang sama, anda dapat mengurangkan kerumitan di belakang tabir.

Adakah anda mempunyai pengalaman dengan alat Shopify ini? Ada soalan mengenai bagaimana ia berfungsi? Beritahu saya dalam komen dan saya akan berusaha yang terbaik untuk menjawab!

Pada bahagian 3, fokusnya adalah pada mesin pencari. Bagaimana sebenarnya kita mengubah kedai Shopify anda untuk mendapat kedudukan tertinggi dalam carian Google? Carilah minggu depan di blog Bitcatcha.

Avatar

Mengenai Pengarang

Ben adalah penyusun dan penyunting dari London. Karyanya kerap muncul di The Huffington Post, dan dia telah mengerjakan beberapa kempen copywriting yang berjaya untuk Sony UK. Jangan ragu untuk berhubung dengan Ben melalui Twitter.

Suka Apa yang Anda Baca?

Sertailah pelanggan kami yang menerima kemas kini dari Bitcatcha. Kami menghantar tip dan trik perniagaan dalam talian eksklusif.

Seterusnya »

Mengapa Anda Perlu Menghubungkan Etsy ke Laman Wix & Cara Melakukannya Dalam 10 Minit

«Sebelumnya

Peningkatan Kandungan – Cara Tercepat Untuk Lebih Banyak Pelanggan (Panduan Pemasaran E-mel yang pasti Bahagian 2)

Adakah Laman Web Anda Cukup Cepat?

Jangan Kehilangan Jualan. Periksa Kelajuan Pelayan Anda Di Sini.

Lihat Hosting Web yang Disyorkan Kami

Berhubung Dengan Kami

ikon rss   ikon facebook   ikon twitter ikon-pautan

Mulakan Di Sini

  • Kedai Dalam Talian Anda dalam 19 Minit: Cara Menyiapkan Shopify (Panduan Lengkap Shopify Bahagian 1)
  • 11 Ciri-ciri Shopify yang Tidak Anda Ketahui (Tetapi Mereka Akan Roket Penjualan Anda): Panduan Lengkap Shopify Bahagian 2
  • Shopify SEO: 9 Keperluan Untuk Meningkatkan Kedudukan Google Kedai Anda (Panduan Lengkap Shopify Bahagian 3)
  • “Bagaimana Saya Menarik Pelanggan ??” 7 Langkah Pertama Untuk Mempromosikan Kedai Shopify Anda (Panduan Shopify Lengkap Bahagian 4)
  • Bahagian UX Bahagian 1: Cara Membuat Proposisi Nilai Anda & Meyakinkan Pengguna Untuk Bertindak

Buat Kedai Dalam Talian Shopify

Pautan Pantas

Shopify

Pelan / Harga

Templat

Panduan Persediaan

Percubaan 14 hari

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me