Siri blog mengenai kelajuan laman web ini menjadi perjalanan yang menyeronokkan.

Sejauh ini, kami mengetahui bahawa Amazon akan kehilangan $ 1.6 BILION (!) Sekiranya laman web mereka menjadi perlahan.

Kami juga telah mengetahui dengan tepat apa yang berlaku di belakang tabir sehingga menyebabkan kelambatan laman web.

Ini membawa kita ke kesimpulan semula jadi: bagaimana sebenarnya anda dapat mempercepat sesuatu? Kami merangkumi segalanya dari kelajuan pelayan, hingga pengoptimuman dan beberapa tambahan bonus di antaranya.

Pertama, mari kita tinjau apa yang menyebabkan kelajuan perlahan:

Apabila anda memuatkan laman web saya di sini di Bitcatcha, penyemak imbas anda (Firefox, Safari, Chrome dll) memulakan perbualan dengan pelayan web saya.

Penyemak Imbas: “Hai pelayan web! Bolehkah anda mendapatkan saya semua bit untuk memaparkan Bitcatcha.com? “

Pelayan: “Baiklah, izinkan saya mencarinya, dan hantarkannya”.

Kemudian, pelayan web memasukkan semua bahagian laman web ke dalam terowong, dan menghantarnya ke penyemak imbas anda untuk memuatkannya.

Kedengarannya cukup mudah, tetapi inilah yang akan memperlahankan keadaan:

  • Pelayan malas yang memerlukan masa yang lama untuk menjawab permintaan.
  • Pelayan yang secara serentak menguruskan bahagian untuk banyak laman web lain.
  • Banyak ‘bahagian’ laman web yang masing-masing mesti dijumpai dan dihantar ke terowong.
  • Terowong yang sibuk.

Terdapat banyak perkara yang salah di sini. Jadi, bagaimana kita mempercepat perkara?

Mempercepat Laman Web Anda

Bahagian 1: Jadikan Pelayan Anda Lebih Cepat

1. Tingkatkan ke hos web yang lebih baik (iaitu pelayan yang lebih baik)

Host web anda adalah syarikat yang menyediakan pelayan. Seperti menyewa sebidang tanah internet, di mana anda akan menyimpan semua bahagian laman web.

Sebilangan besar daripada kita cenderung membeli sebidang tanah termurah yang kita dapati. Tetapi itu bukan semestinya penyelesaian yang bijak.

Host web murah menyewa pelayan yang ramai, dan kecil. Ingat, anda mahu pelayan anda bertindak balas dengan cepat terhadap permintaan, dan dengan cepat menghantar laman web anda ke terowong ke penyemak imbas.

Nota

Lihat senarai web hosting terpantas kami berdasarkan masa tindak balas pelayan mereka.

2. Tukar dari hosting bersama ke VPS

Host web yang murah akan meletakkan laman web anda di pelayan bersama dengan banyak laman web lain. Ini dipanggil hosting bersama, dan ini bermaksud anda harus memperjuangkan sumber.

Sekiranya satu laman web tiba-tiba mendapat banyak lalu lintas, laman web ini akan melambatkan anda, sementara mereka menaikkan lebar jalur.

Dengan beralih ke VPS (pelayan peribadi maya) atau (sekurang-kurangnya pelayan kongsi mewah seperti SiteGround), hos web anda akan menutup sudut pelayan yang dikongsi hanya untuk anda. Ini bermaksud anda tidak perlu risau laman web lain mencuri sumber daya anda.

3. Pindahkan pelayan lebih dekat dengan khalayak anda

Setiap kali seseorang mengklik di laman web anda, pelayan anda mesti menghantar maklumat secara fizikal ke seluruh planet ke skrin komputer mereka.

Sekiranya pelayan berada di seberang dunia, itu akan memakan masa yang lama. Sekiranya anda tahu dari mana kebanyakan lalu lintas anda berasal, minta tuan rumah web anda meletakkan laman web anda di pelayan yang paling dekat dengan khalayak utama anda.

4. Gunakan rangkaian penghantaran kandungan

Masalah dengan mendekatkan pelayan anda ke khalayak tertentu adalah seseorang akan kehilangan. Sekiranya anda memindahkan pelayan anda ke California, pelawat Australia anda akan mendapat masa pemuatan yang perlahan. Begitu juga dengan pelawat Eropah anda.

Rangkaian penghantaran kandungan, atau CDN, meletakkan data anda di pelayan di seluruh dunia. Oleh itu, apabila seseorang mengklik laman web anda, pelayan yang paling dekat dengan mereka akan menghantar maklumat.

Ini bermaksud pelawat anda mendapat kelajuan yang sangat pantas di mana sahaja mereka berada di dunia. (Untuk rujukan anda, saya menggunakan Cloudflare di sini di Bitcatcha.)

5. Aktifkan tetapan ‘terus hidup’

Apabila pelayan anda menghantar fail laman web anda ke terowong, setiap bahagian bergerak secara berasingan. Lembaran gaya CSS anda, logo anda, setiap gambar anda, dll.

Jelas sekali, kaedah yang paling berkesan untuk melakukan ini adalah menghantar mereka semua ke terowong besar yang sama.

Di situlah tetapan ‘terus hidup’ masuk. Apabila diaktifkan, terowong utama tetap aktif, dan semuanya tersambung dengan sambungan yang sama. (Ini sangat pantas).

Tetapi apabila tetapan dimatikan, terowong baru harus dibuat untuk setiap elemen. (Ini sangat perlahan).

Sebilangan besar hos web mengekalkan tetapan ini (yang bagus), tetapi kadang kala hos yang dikongsi menutup sambungan tanpa amaran.

Bahagian 2: Mengoptimumkan Elemen Laman Web

Setelah kita menjadikan pelayan anda secepat dan seefisien mungkin, bagaimana kita mengoptimumkan bahagian laman web itu sendiri?

6. Kurangkan masa perjalanan pergi balik (RTT)

Penyemak imbas anda pada masa ini mesti meminta pelayan untuk setiap elemen, satu demi satu. Logo anda, kemudian setiap gambar, kemudian helaian gaya CSS anda.

Masa yang diperlukan untuk menerimanya adalah satu perjalanan pergi dan balik.

Semakin banyak perjalanan pergi dan balik, semakin lama masa yang diperlukan untuk memuatkan seluruh laman web. Seperti mengemas kereta anda dengan kotak, dan memindahkannya ke rumah baru.

Lebih banyak kotak yang anda dapat, semakin banyak perjalanan pergi dan balik yang harus anda buat. Penyelesaian? Kurangkan jumlah kotak yang anda ambil.

Kurangkan jumlah elemen yang perlu dilayan oleh pelayan anda ke dalam terowong. Lebih sedikit gambar, kurang kod, lebih sedikit pemalam.

7. Aktifkan pemampatan di laman web anda

Malangnya, ia bukan sekadar bilangan kotak. Betapa beratnya mereka. Sekiranya semua elemen anda besar dan berat, ia akan memakan banyak ruang di terowong anda. Mereka juga akan bergerak lebih perlahan. Ia seperti lori yang sedang meningkat. Masing-masing penuh dengan kotak berat.

Nasib baik, anda dapat memampatkan laman web anda, dan semua yang ada di dalamnya. Menggunakan alat seperti Gzip. (Ia diakui oleh 90% penyemak imbas. – Itu semua orang kecuali beberapa orang yang masih menggunakan Internet Explorer 4.)

Bahagian paling chunkiest laman web anda adalah gambar, HTML, CSS, dan Javascript. Dengan memampatkannya, anda dapat mengurangkan ‘berat’ rata-rata laman web anda semasa memindahkannya.

Fakta Menyeronokkan

Purata berat laman web adalah 2MB, tetapi bertambah setiap tahun.

8. Optimumkan gambar anda

Imej biasanya merupakan bahagian paling berat di mana-mana laman web. Mereka adalah elemen pemuatan terbesar, paling gemuk, paling lambat.

Mulakan dengan memotongnya ke ukuran yang tepat yang anda perlukan. Jangan muat naik gambar yang sangat besar, dan kecilkan dalam HTML. Muat naik sahaja dengan ukuran yang betul.

Juga, kompres gambar anda sebelum memuat naik. Sekiranya anda menggunakan WordPress, plugin seperti WP Smush dapat mengurangkan ukuran gambar sebanyak 80%!

9.… Atau buat sprite

Sprite adalah satu gambar tunggal yang mengandungi banyak gambar kecil. Sangat bagus untuk berkongsi butang atau elemen gambar yang lain.

Sekarang, laman web anda hanya perlu membuat satu permintaan, dan bukannya sepuluh permintaan yang berasingan. Anda kemudian boleh menggunakan CSS untuk memilih bahagian gambar yang akan ditampilkan di mana.

10. Potong kod anda

HTML padat dan berat. Ia juga sangat berulang. CSS sedikit lebih lancar, tetapi banyak yang berlebihan.

Sudah tiba masanya untuk memeriksa kod anda dengan sikat gigi halus, dan menyingkirkan semua bit yang tidak perlu.

Sekiranya anda menggunakan templat dari WordPress, Tumblr dll, mungkin ada banyak kod yang tidak anda gunakan. Templat ini disediakan untuk memberi anda banyak pilihan untuk fungsi. Tetapi kebanyakan kita tidak memerlukan semuanya.

Bersikap kejam!

11. Nyahpasang pemalam yang tidak berguna (WordPress)

Kami semua telah bereksperimen dengan banyak plugin selama bertahun-tahun. Tetapi selalunya, kita lupa menyahpasangnya.

Setiap pemalam adalah permintaan pelayan lain. Ini satu lagi pakej berat yang menghalang terowong berkelajuan tinggi anda.

Sekiranya anda tidak menggunakannya, matikan.

12. Kurangkan pengalihan

Untuk setiap pengalihan, pakej anda naik dan turun terowong dua kali. Kecuali anda benar-benar perlu, jangan gunakan pengalihan di laman web anda.

Bahagian 3: Tambahan Bonus

13. Kurangkan pencarian DNS

Ada satu bahagian proses yang belum kita bincangkan. Ia berlaku sejak awal.

Sebelum penyemak imbas anda memulakan perbualan dengan pelayan, ia harus mencari lokasi pelayan (Dengan mencari alamat IP-nya). Ia seperti mencari nombor pelayan dalam buku telefon. Itu memerlukan sedikit masa. (Biasanya 20-120 milisaat).

Perlu lebih lama lagi jika terdapat banyak nama domain yang dikaitkan dengan laman web anda. Contoh umum termasuk: blog.yourwebsite.com, atau domain tambahan untuk gambar, helaian gaya, dan objek kilat.

Sekiranya penyemak imbas anda melakukannya lima kali, anda mungkin kehilangan setengah saat. Simpan ke sebilangan domain yang mungkin.

14. Penyemak imbas penyemak imbas

Bayangkan betapa cepatnya keadaan sekiranya penyemak imbas anda dapat menyimpan salinan semua fail laman web. Dengan begitu, tidak perlu menghubungi pelayan setiap masa. Ia hanya dapat memuatkannya dari ingatan.

Itulah cache. Ini bermaksud penyemak imbas anda ‘mengingati’ laman web. Apabila anda memuatkannya untuk kali kedua, ia sangat pantas.

Phew! Itu adalah catatan yang lebih panjang daripada biasa, tetapi saya fikir ia berbaloi.

Sekarang anda tahu semua yang perlu diketahui mengenai menjadikan laman web anda menjadi sepantas kilat. Trik ini dapat mengurangkan detik beban anda.

Itu bermaksud pengunjung yang gembira. Dan ini bermaksud lebih banyak penjualan.

Panduan Kelajuan WordPress

Sekiranya laman web anda dibina dengan WordPress, kami telah mengumpulkan panduan langkah demi langkah terperinci mengenai mempercepat WordPress. Kami menggunakan langkah yang tepat untuk membuat Bitcatcha.com dimuat dalam 3 saat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me