15 Petua Reka Bentuk Mudah Alih Untuk Meningkatkan Penjualan E-Dagang

Tahukah anda bahawa 55% daripada semua lalu lintas e-dagang kini menggunakan peranti mudah alih?


Betul, lebih daripada separuh daripada semua orang yang melihat laman web membeli-belah menggunakan telefon atau tablet mereka.

Namun, inilah masalahnya: 46% daripada 50 peruncit teratas masih belum mempunyai laman web mudah alih yang responsif. Oleh itu, walaupun separuh daripada keseluruhan lalu lintas membeli-belah berlaku di telefon bimbit, separuh peruncit tidak menyediakannya. Ini bermaksud separuh daripada pembeli mencubit dan mengezum dan memutar telefon mereka untuk melihat laman web dengan betul.

Oleh itu, kami bersetuju, laman mudah alih yang responsif dan menarik adalah mustahak. Tapi itu baru permulaan. Seperti laman desktop, anda boleh mengubah dan mengoptimumkan laman web mudah alih anda sehingga meningkatkan penjualan dengan lebih jauh. Ini caranya:

1. Kesederhanaan

Bekerja dengan skrin sekecil itu pasti sukar. Itulah sebabnya kesederhanaan adalah matlamat nombor satu anda. Untuk laman web e-commerce sangat sukar, kerana terdapat banyak kandungan yang perlu diperhatikan. Bagaimana anda mempromosikan semua produk anda tanpa mengganggu ruang skrin kecil?

Lihat bagaimana ETQ memaparkan rangkaian kasut mereka di laman web mudah alih mereka. Ia indah dalam kesederhanaannya. Mereka telah membiarkan sebahagian besar ruang layar benar-benar kosong untuk menjadikan produk mereka menjadi pusat. Malah palet warna telah dipilih untuk disesuaikan dengan rangkaian produknya. Ini memberikan seluruh laman web rasa ringkas dan padat. Walaupun layarnya kecil, terasa luas.

2. Fikirkan ibu jari!

Cuba pegang telefon pintar anda sekarang. Gerakkan ibu jari anda di sekitar skrin dan rasakan tempat yang paling selesa dan semula jadi. Ukuran ibu jari setiap orang berbeza, tetapi secara amnya gambar di bawah ini berlaku untuk kebanyakan orang:

penjejakan ibu jari

Dengan ini, anda tidak mahu meletakkan butang atau komponen penting di bahagian atas. Biarkan itu hanya untuk tajuk. Letakkan semua kandungan dan butang yang boleh ditatal di tengahnya sehingga mudah dan selesa dijangkau. (Jangan lupa memikirkan kidal! Balikkan gambar di atas untuk melihat bagaimana keadaan orang kiri).

3.… Terutama ibu jari yang besar

Selain jempol ‘capaian’, anda juga harus mempertimbangkan ‘ibu jari besar’. Kami semua telah menggunakan laman web mudah alih di mana anda mesti mengklik pautan terkecil. Ia sukar dan mengecewakan, bukan? Peraturan umum memilih elemen yang lebih besar daripada yang anda fikirkan perlu.