Ini adalah catatan tetamu oleh Mustaasam Saleem dari Cloudways.

Apabila anda mempunyai laman web WordPress, anda perlu memuat naik fail sesekali untuk memastikan laman web anda tetap aktif dan cantik. Oleh itu, anda perlu tahu bahawa terdapat lebih daripada satu cara untuk memuat naik gambar, tema, atau kandungan lain ke WordPress anda.

Pada asasnya, terdapat tiga cara untuk memuat naik fail di WordPress:

 1. Log masuk ke penyedia hosting anda dengan mengakses pengurus fail dalam talian mereka.
 2. Sambung ke pelayan anda melalui klien FTP seperti FileZilla.
 3. Muat naik media, tema, atau fail pemalam anda terus dari Papan Pemuka WordPress.

Sekiranya anda ingin memuat naik apa-apa selain media, tema atau pemalam, anda boleh memuat naiknya melalui pengurus fail. Namun, untuk semua muat naik biasa, cukup pergi ke lokasi yang anda inginkan di dalam Papan Pemuka WordPress dan pilih tambah / muat naik fail.

Contohnya, jika anda ingin menambahkan video, arahkan ke Media -> Tambahkan Baru dan pilih fail dari komputer anda atau anda hanya boleh menyeret dan melepaskannya di dalam kotak. Inilah tangkapan skrin:

Ralat Saiz Fail di WordPress

Adakah anda melihat sesuatu yang pelik? Tidak, bukan dalam artikel. Dalam tangkapan skrin di atas. Ya, had maksimum fail muat naik hanya 5MB. Bukankah ini merugikan? Dan had ini juga berlaku semasa anda ingin memuat naik tema atau pemalam terus dari Papan Pemuka Pentadbir WordPress. Ambang ini berbeza dari hosting ke hosting sekalipun. Sebilangannya hanya membenarkan 2MB secara lalai sementara yang lain mungkin membenarkan lebih banyak.

Jangan bimbang; kami di sini untuk memberitahu anda dengan tepat cara meningkatkan had muat naik.

Mari kita mulakan tanpa basa-basi lagi.

PETUA PRO

Laman web yang perlahan membunuh penjualan! Tingkatkan kelajuan WordPress anda dengan 8 peretasan ini.

Walaupun ada beberapa cara untuk menghapus had ini pada ukuran file, kami akan bekerja dengan tiga tetapan dalam PHP yang harus menangani batas muat naik. Mari tentukan tetapan terlebih dahulu supaya anda tahu apa yang sebenarnya anda lakukan:

 • muat naik_max_filesize
  Ini menentukan had muat naik maksimum untuk fail.
 • post_max_size
  Ini menentukan had muat naik maksimum yang akan ditangani dalam permintaan POST.
 • memori_limit
  Ini menentukan berapa banyak memori yang diperuntukkan untuk PHP. Nombor ini mestilah sama atau lebih tinggi daripada ukuran muat_max_file.

Anggaplah kita mempunyai fail 20MB. Kami akan menetapkan ukuran upload_max_files menjadi 25MB, post_max_filesize menjadi 27MB, dan memory_limit menjadi 30MB.

Berikut adalah langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan had muat naik. Bergantung pada pelayan anda, salah satu dari mereka harus berfungsi.

Nota

Pastikan membuat fail sandaran sebelum membuat perubahan.

1. Buat atau Ubah fail PHP.ini

PHP.ini mengandungi konfigurasi PHP untuk pelayan anda. Anda boleh menemuinya di direktori root pelayan anda. Pergi ke direktori root hosting anda dan cari fail php.ini. Atas sebab keselamatan, mungkin tersembunyi, jadi jangan lupa untuk mencentang “Tunjukkan fail tersembunyi”.

Buka fail php.ini dengan mana-mana editor teks dan cari tiga tetapan untuk mengubahnya mengikut keperluan anda. Kami akan menggunakan nombor berikut untuk contoh ini:

Saiz fail yang akan dimuat naik: 20MB.

 • muat naik_max_filesize = 25MB
 • post_max_size = 27MB
 • memory_limit = 30MB

Sekiranya anda tidak menemui fail php.ini, jangan risau! Anda boleh membuatnya dengan Klik Kanan tetikus anda dan memilih Tambah Fail Baru. Buka fail baru dan tampal tiga baris di atas dan simpan sebagai php.ini.

Kadang-kadang fail php.ini pelayan anda dinamakan sebagai php5.ini, oleh itu, jangan keliru antara keduanya.

2. Buat atau Ubah suai .htaccess

.htaccess adalah fail penting dan mengandungi pelbagai konfigurasi untuk pelayan anda. Kebanyakan penyedia hosting tetap menyembunyikannya. Untuk mengubahnya, anda perlu memeriksa “Tunjukkan Fail Tersembunyi” sekali lagi dan cari fail .htaccess dalam direktori root pelayan anda.

Buka dengan mana-mana editor dan tampal tiga baris ini di hujung fail di mana tertulisnya #END WordPress:

 • php_value upload_max_filesize 25MB
 • php_value post_max_size 27MB
 • php_value memory_limit 30MB

Sekiranya anda tidak menemui fail .htaccess, anda boleh membuatnya dan menampal atribut fail .htaccess WordPress lalai dan kemudian menampal tiga baris di atas untuk meningkatkan had muat naik.

3. Mengubah fail WordPress

Sekiranya kedua-dua kaedah di atas tidak berfungsi untuk anda, selalu ada alternatif. Anda boleh menampal 3 baris berikut dalam fail WordPress anda. Garis-garis ini boleh ditulis dalam wp-config.php, tema functions.php file dll. Namun, ini bukan cara yang disyorkan untuk meningkatkan had saiz fail muat naik.

 • @ini_set (‘upload_max_size’, ‘25MB’);
 • @ini_set (‘post_max_size’, ‘27MB’);
 • @ini_set (‘memory_limit’, ‘30MB’);

4. Secara langsung dari Platform

Beberapa penyedia Hosting WordPress seperti Cloudways mempunyai ciri bawaan untuk mengubah had saiz fail. Inilah cara anda melakukannya secara langsung dari platform jika anda mempunyai Cloudways sebagai penyedia hosting anda:

Pergi ke Pelayan dari bar di bahagian atas dan masuk ke pelayan yang anda mahukan. Pilih Tetapan & Pakej dari panel kiri dan anda akan melihat Saiz Muat Naik di bawah tab tetapan asas. Tukar mengikut keperluan anda. Dalam kes kami, kami akan menggunakan 25MB.

Memori Edit Cloudways

5. Pemalam

Sekiranya anda tidak mahu melakukannya secara manual, selalu ada pemalam di repositori WordPress. Anda hanya perlu mencari plugin yang sesuai dengan versi WordPress semasa anda. Cuba gunakan Naikkan Ukuran Fail Maksimum yang bersesuaian dengan versi terkini WordPress.

Dari panel kiri Papan Pemuka WordPress anda, arahkan ke Pemalam -> Tambah Baru, cari plugin Tingkatkan Muat Naik Maksimum Fail dari sudut kanan atas, dan Pasang.

Pasang pemalam

Setelah pemalam diaktifkan; arahkan ke tetapannya dan masukkan ukuran yang diinginkan untuk ukuran muat naik baru anda.

Masukkan nilai

Itu sahaja! Anda baru sahaja meningkatkan Had Ukuran Fail Muat Naik Maksimum WordPress.

6. Pilihan terakhir

Sekiranya tidak ada yang lain, minta penyedia hosting anda untuk meningkatkan had muat naik saiz fail pada aplikasi WordPress anda dan mereka pasti akan membantu anda. Sokongan Cloudways 24 × 7 sangat responsif dan anda akan dapat mencapai matlamat anda dalam masa yang singkat.

Sekiranya anda mengetahui cara lain untuk meningkatkan had saiz muat naik fail, silakan membaginya dengan menggunakan bahagian komen di bawah. Juga, beritahu kami pilihan mana yang sesuai untuk aplikasi WordPress anda!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me