Banyak perniagaan dengan bersemangat untuk melakukan perkara seperti menjana lalu lintas, meningkatkan penukaran atau menjadikan laman web mereka kelihatan menarik, tetapi sangat sedikit yang benar-benar menganggap kredibiliti laman web mereka.

Adakah kredibiliti laman web juga penting? Nampaknya, memang begitu. Penyelidikan menunjukkan bahawa 34% pengguna menyebut nama jenama yang terkenal di kedai sebagai alasan utama mereka membeli-belah dengan jenama. Kajian juga telah diterbitkan yang mengungkapkan hubungan antara kredibiliti jenama dan keputusan pengguna untuk membeli dari jenama. Ringkasnya, semakin dipercayai jenama anda, semakin banyak penjualan yang akan dihasilkannya.

Dengan memanfaatkan kajian dan psikologi yang tersedia, artikel ini berkongsi 7 petua terbukti yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan kredibiliti di laman web anda:

1. Aktifkan SSL di Laman Web anda

Data yang ada menunjukkan bahawa 78.9% laman web tidak mempunyai sijil SSL atau sijil SSL yang tidak sah. Ini cukup menarik, terutamanya memandangkan hakikat bahawa memiliki sijil SSL tidak hanya akan meningkatkan penjualan dan lalu lintas tetapi juga akan meningkatkan kredibiliti anda.

Penyelidikan telah membuktikan bahawa mengaktifkan SSL di laman web anda – mempunyai “HTTPS” di hadapan alamat laman web anda dan meminta penyemak imbas pelawat menunjukkan mereka gembok hijau setiap kali mereka mengunjungi laman web anda – dapat meningkatkan penukaran sebanyak 87%.

Berikut adalah beberapa contoh menarik syarikat yang dapat meningkatkan kredibiliti mereka dan meningkatkan penukaran dengan mengaktifkan SSL:

 • PaperCheck mengalami peningkatan pendaftaran sebanyak 87% setelah mengaktifkan SSL di laman webnya.
 • Central Reservation Service (CRS) mengalami kenaikan penjualan sebanyak 30% hanya dengan mengaktifkan SSL.
 • Dwell.co.uk meningkatkan penukaran sebanyak 13.8%, dan penjualan bulanan lebih dari $ 35,000, dengan mengaktifkan SSL. Bagi mereka, ini adalah ROI 48,000% untuk pelaburan mereka dalam sijil SSL
 • Fitness Footwear, Ltd. mengalami penurunan 13.3% dalam pengabaian troli dan kenaikan penjualan sebanyak 16.9% setelah mengaktifkan SSL.

Seperti yang anda lihat dari contoh di atas, mengaktifkan SSL akan selalu diterjemahkan kepada penjualan; apabila orang melihat gembok dan bar hijau, mereka merasa lebih selamat ketika melakukan transaksi di laman web anda dan secara semula jadi mereka lebih mempercayai anda. Persepsi yang lebih baik mengenai kredibiliti anda akhirnya mempengaruhi penjualan anda.

2. Memanfaatkan Meterai Amanah Keselamatan

Sangat sedikit perniagaan yang mempunyai meterai amanah keselamatan di laman web mereka, dan akibatnya mereka kehilangan banyak penjualan. Penyelidikan menunjukkan bahawa sebanyak 48% orang tidak akan mempercayai sepenuhnya laman web yang tidak menggunakan meterai keselamatan. Sebenarnya, diungkapkan, bahawa orang mempercayai laman web yang mempunyai meterai kepercayaan di atas laman web yang telah digunakan pada masa lalu oleh rakan, rakan sekerja atau ahli keluarga.

Ini masuk akal mengingat fakta bahawa web diserang virus, dan kita sering mendengar mengenai peretasan baru secara berkala. Memiliki meterai kepercayaan menunjukkan bahawa laman web anda telah diperiksa oleh syarikat keselamatan pihak ketiga, bahawa laman web anda telah memenuhi beberapa standard, dan pengguna dapat melakukan transaksi dengan selamat di laman web anda.

Yang mengatakan, meterai amanah yang paling dipercayai adalah Norton (pada 35.6%), McAfee SECURE (pada 22.9%) dan TRUSTe (pada 13.2%), masing-masing.

Memanfaatkan Meterai Amanah

3. Letakkan Testimoni secara strategik di Tempat Utama di Laman Web anda

Penyelidikan menunjukkan bahawa testimoni dan cadangan dari mulut ke mulut mempengaruhi hingga 50% dari semua keputusan pembelian, namun hanya satu pertiga perniagaan yang secara aktif mencari testimoni pelanggan.

Ada pepatah yang terkenal bahawa tidak ada yang menarik orang ramai seperti orang ramai. Tidak ada yang mahu menjadi serigala kesepian. Fakta ini sebenarnya berakar pada psikologi, dan ia berkaitan dengan bagaimana otak kita disambungkan. Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Current Biology, diperhatikan bahawa kawasan otak kita yang dikaitkan dengan ganjaran lebih aktif ketika orang lain setuju dengan pendapat kita. Penjelasan psikologi ini disebabkan oleh neuron cermin di otak kita; neuron cermin adalah neuron yang “menembak baik ketika binatang bertindak dan ketika haiwan memerhatikan tindakan yang sama yang dilakukan oleh orang lain.” Ahli psikologi telah memperhatikan kehadiran neuron cermin pada manusia juga, dan telah terbukti bahawa tindakan melihat orang lain melakukan sesuatu boleh mempengaruhi kita untuk melakukan perkara yang sama.

Kajian psikologi terkenal seperti eksperimen Kesesuaian 1932 Jenness, Eksperimen Kesan Autokinetik Sherif 1936 dan Eksperimen Kesesuaian 1955 Asch menunjukkan bahawa, walaupun orang sudah berpandangan tentang sesuatu, mendengar sekumpulan orang berpandangan berbeza cenderung membuat mereka tertarik pada pandangan kumpulan. Ini, pada dasarnya, adalah sains di sebalik kesaksian; hakikat bahawa orang lain – seperti pengguna berpotensi jenama anda – mempercayai dan mengesyorkan jenama anda cukup untuk membuat orang mempercayai anda juga.

4. Galakkan dan Pamerkan Kandungan Yang Dihasilkan Pengguna

Sama seperti testimoni, kandungan yang dihasilkan pengguna juga diperhatikan untuk meningkatkan kredibiliti dan, sebagai akibatnya, meningkatkan penjualan.

Berikut adalah beberapa kajian kes yang terkenal mengenai penggunaan Kandungan Pengguna yang sangat berjaya:

 • Pada tahun 2009, jenama pakaian Burberry melancarkan The Art of the Trench – laman webnya yang membolehkan pengguna memuat naik dan memberi komen mengenai gambar orang yang memakai produk Burberry. Kesan bukti sosial ini sangat ketara sehingga mengakibatkan kenaikan jualan 50% dari tahun ke tahun setelah pelancaran laman web ini.
 • Coca Cola pertama kali melancarkan kempen “Share a Coke” di Australia pada tahun 2011 – kempen yang menjenamakan botol Coke dengan nama pelanggan dan kemudian meminta mereka untuk berkongsi gambar botol coke yang diperibadikan mereka di media sosial. Ini sangat berjaya, dan, setelah melihat kejayaan kempen tersebut, Coca Cola memperluasnya ke Amerika Syarikat dan bahagian lain di dunia. Keputusan? Peningkatan 2% dalam penjualan Coca Cola di A.S. setelah lebih dari satu dekad pendapatan menurun.
 • Syarikat yogurt Yunani Chobani memanfaatkan konten yang dihasilkan pengguna pada tahun 2009 ketika meminta pelanggan setia untuk menyerahkan video dan gambar yang memuji yogurtnya. Kandungan itu kemudian dipromosikan secara meluas oleh Chobani. Hasilnya adalah peningkatan pendapatan sebanyak 225.9% antara tahun 2009 dan 2010.

Kandungan yang Dihasilkan Pengguna adalah salah satu bentuk penggalak kredibiliti terbaik untuk perniagaan anda. Bukan hanya memberitahu orang bahawa banyak orang lain menggunakan produk dan perkhidmatan anda, tetapi juga membolehkan mereka yang menggunakan produk dan perkhidmatan anda memberitahu dunia dengan suara mereka sendiri betapa menakjubkan anda.

5. Percepat Jalan Anda ke Kredibiliti yang Lebih Baik

Kami semakin tidak sabar, dan banyak penyelidikan membuktikan fakta ini. Mungkin yang paling terkenal adalah kajian 2015 oleh Microsoft Corporation yang meninjau 2.000 orang dan mengkaji aktiviti otak 112 orang lain dengan elektroensefalogram (EEG). Telah diperhatikan bahawa rentang perhatian kami telah menyusut secara besar-besaran dari 12 saat yang dulu pada tahun 2000 hingga 8 saat sekarang. Sebaliknya, kami memiliki rentang perhatian yang lebih pendek daripada ikan mas – yang memiliki rentang perhatian 9 saat.

Terdapat begitu banyak statistik mengenai kelajuan peranan yang dimainkan di laman web – baik untuk menghasilkan lalu lintas dan penukaran – dan berikut adalah beberapa yang lebih menarik:

 • Kelewatan satu saat dalam masa memuatkan laman web akan menyebabkan kehilangan penukaran sebanyak 7%
 • Halaman yang memerlukan masa 6 saat untuk dimuat akan mengalami kerugian dalam penukaran 50%
 • Laman web memuatkan secara perlahan menelan belanja pasaran e-dagang A.S. lebih daripada $ 500 bilion setiap tahun

Walau bagaimanapun, maksud kepantasan untuk kredibiliti?

 • Sebanyak 51% pembeli akan meninggalkan pembelian kerana kelajuan laman web yang perlahan.
 • 88% pembeli tidak mungkin kembali setelah mengalami pengalaman buruk.
 • Kira-kira separuh pembeli membeli persepsi yang kurang positif terhadap syarikat yang terlibat.
 • Lebih daripada satu pertiga pembeli akan memberitahu orang lain mengenai pengalaman mereka yang mengecewakan.

Ini seterusnya, mengakibatkan kerosakan jenama yang besar dan menjejaskan kredibiliti anda.

Walaupun kelihatan sederhana, meningkatkan kelajuan laman web anda adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kredibiliti laman web dan jenama anda. Oleh itu, penyelesaiannya adalah dengan mengubah laman web anda untuk meningkatkan prestasi atau mendapatkan hos web yang lebih baik. Kami mencadangkan InMotion Hosting, inilah sebabnya.

6. Pengesahan dari Sumber Autoriti

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa salah satu cara terbaik untuk memastikan kepatuhan adalah permintaan yang berasal dari sumber pihak berkuasa; pada hakikatnya, diperhatikan bahawa kebanyakan orang akan mematuhi arahan dari tokoh-tokoh pihak berkuasa walaupun ia bermaksud menyebabkan kemudaratan maut kepada orang lain. Bayangkan anda mendapat nasihat doktor, peguam atau ejen penguatkuasaan undang-undang anda; betapa seriusnya anda akan mengambil kata-kata mereka berbanding dengan kata orang lain?

Mungkin kajian yang paling terkenal mengenai kepatuhan dan kepatuhan terhadap autoriti adalah The Milgram Experiment. Eksperimen ini dijalankan oleh psikologi Universiti Yale, Stanley Milgram dengan objektif untuk memerhatikan reaksi orang ketika diminta untuk melakukan sesuatu oleh pihak berkuasa. Ini melibatkan orang biasa yang diundang, melalui iklan surat khabar, untuk memberi kejutan elektrik kepada orang lain “seperti mereka” berdasarkan arahan dari seorang tokoh pihak berkuasa. Telah diperhatikan bahawa, walaupun orang-orang yang tersengat elektrik tidak lagi bertindak balas (petunjuk bahawa mereka mungkin pingsan atau mati), 65% peserta dalam eksperimen terus memberikan kejutan selama mereka diperintahkan untuk melakukannya oleh tokoh kuasa. Ini menunjukkan betapa kita mempercayai dan bersedia melakukan sesuatu, selalunya tanpa pertanyaan, jika diminta untuk melakukannya oleh seorang tokoh pihak berkuasa.

Pengalaman yang lebih baru dan dapat diandalkan mengenai pengaruh sokongan pihak berkuasa terhadap kredibiliti adalah “The Oprah Effect.” Pada dasarnya, apa sahaja yang disokong oleh Oprah bertukar menjadi emas. Baru-baru ini, dia hanya membeli saham dalam jenama Watch Watcher meningkatkan nilai sahamnya sebanyak 170% hampir semalam.

Oprah menyokong penggorengan

Oprah menyokong penggorengan

Ingin meningkatkan kredibiliti di laman web anda? Dapatkan tokoh berwibawa untuk menyokong anda.

7. Jangan Menapis “Negatif”

Melihat dengan teliti di kebanyakan laman web mendedahkan beberapa perkara negatif atau sedikit tidak menyenangkan yang orang katakan tentang jenama itu – seolah-olah semuanya sempurna. Walaupun wajar untuk mengetengahkan perkara terbaik yang diperkatakan orang tentang jenama anda, itu bukan merupakan perkara yang paling bijak untuk dipercayai mengenai kredibiliti. Penyelidikan oleh Reevoo mendapati bahawa ulasan buruk dapat meningkatkan penukaran sebanyak 67%; pelawat lebih cenderung mempercayai jenama anda sekiranya mereka melihat gabungan perkara baik dan buruk yang diperkatakan orang tentang anda. Juga diperhatikan bahawa sebanyak 30% orang mengesyaki penapisan atau ulasan palsu apabila mereka hanya melihat perkara positif tentang anda.

Jangan Menapis Negatif

Berikut adalah beberapa contoh tindakan ini:

 • Tuscan, anggur yang berharga $ 60 sebotol, mengalami kenaikan jualan sebanyak 5% setelah pengulas terkenal menyamakan aromanya dengan stoking berbau busuk.
 • Shake Weight, dumbbell yang bergetar, tidak hanya diejek secara meluas di media, tetapi pada suatu ketika disebut “alat kecergasan paling menggelikan sepanjang masa” oleh satu akhbar. Keputusan? Lebih $ 50 juta jualan.
 • Pakar pemasaran Jonah Berger, Alan T. Sorenson dan Scott J. Rasmussen, dalam eksperimen yang memerhatikan corak penjualan sekitar 250 karya fiksyen yang ditinjau di New York Times dari tahun 2001 hingga 2003, mendapati bahawa ulasan buruk menyebabkan penjualan buku oleh pengarang yang tidak diketahui meningkat secara purata 45%.

Sama ada kaitannya dengan sokongan jenama lain atau sokongan jenama anda oleh orang lain, membiarkan orang melihat beberapa perkara “tidak begitu positif” yang telah diperkatakan mengenai anda akan banyak membantu meningkatkan kredibiliti.

Bagi pemilik laman web e-dagang, kredibiliti sangat penting dari segi peningkatan penjualan. 7 petua ini dengan rapi melakukan silap mata. Adakah anda mempunyai nasihat yang boleh anda tambahkan ke senarai ini?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me