Semasa saya membina kedai Shopify pertama saya, saya kehilangan banyak wang.

Ia bermula dengan baik (sekurang-kurangnya, saya rasa begitu!) Saya dengan mudah melancarkan kedai dengan Shopify, saya mendapat banyak pesanan masuk, dan saya senang dengan cara semuanya berjalan lancar.

Tidak sampai saya menghantar semua pesanan, saya menyedari kesilapan saya: Saya salah mengira kos penghantaran.

(sumber gambar)

Apa Yang Keliru?

Masalahnya, saya membaca beratus-ratus artikel mengenai pengabaian troli, dan ini membimbangkan saya. Sebagai contoh, 68% daripada semua pelanggan meninggalkan troli mereka, dan alasan terbesar adalah kos penghantaran yang tidak dijangka muncul pada saat terakhir.

Oleh itu, saya memutuskan untuk menawarkan penghantaran percuma ke semua produk saya dan mengiklankannya dengan banyak. Itu adalah kaedah terbaik untuk membuat orang melalui pembayaran. (Dan berjaya – kadar pengabaian saya jauh di bawah 40%).

Masalahnya, saya tidak mendapat keuntungan. Setelah membayar untuk penghantaran, saya sebenarnya kehilangan wang. Argh!

Akhirnya, saya menjumpai tempat yang manis. Saya dapati kos penghantaran yang tidak menakutkan pelanggan, tetapi menghasilkan keuntungan. Jadi, berikut adalah pilihan dan cara mendapatkannya dengan betul.

Langkah 1: Timbang produk anda dan dapatkan sebut harga penghantaran yang tepat

Sebelum anda mula menukar harga atau campur tangan dengan kos di Shopify, dapatkan skala dan timbangkan setiap produk. Ambil bobot dan ukuran untuk segelintir kurir tempatan dan dapatkan kutipan rata-rata untuk penghantaran.

Anda juga boleh menghubungi USPS, FedEx dan syarikat penerbangan lain untuk membuat perjanjian atau mendapatkan harga sekali. Bagaimanapun, pastikan anda mengetahui kos penghantaran yang tepat DAN berapa kos pembungkusan.

Setelah mengetahui berapa kos untuk mengemas dan menghantar, anda boleh memilih pilihan penghantaran:

Menawarkan Penghantaran Percuma

Walaupun kisah seram saya, anda boleh menjana keuntungan dengan penghantaran percuma. Anda hanya perlu berhati-hati dengan matematik!

Pilihan 1: Mengalahkan diri anda sendiri

Pilihan yang satu adalah memukul kos penghantaran sendiri, seperti yang saya lakukan. Anda menjual produk anda dengan harga biasa, dan menyerap kos penghantaran dari keuntungan anda.

  • Pro: pelanggan mendapat banyak tawaran. Produk yang murah dan penghantaran percuma.
  • Penukaran: anda hanya akan mendapat margin keuntungan yang sangat kecil (atau tidak sama sekali, seperti saya!)

Kaedah ini akan berfungsi sekiranya produk anda sangat mahal atau mempunyai margin keuntungan yang besar. Barangan mahal dan mewah sering berfungsi dengan baik dalam kategori ini.

Pilihan 2: Menaikkan harga produk

Pilihan kedua adalah menaikkan harga produk anda untuk menampung kos penghantaran. Daripada menjual t-shirt dengan harga $ 8 dan mengenakan bayaran tambahan $ 2, anda mengenakan $ 10 untuk t-shirt tersebut dan menawarkan penghantaran percuma.

Menawarkan penghantaran percuma dengan menaikkan harga produk

Walaupun produknya sekarang lebih mahal, daya tarikan ‘penghantaran percuma’ adalah insentif psikologi yang besar untuk dibeli. Ia menghilangkan sedikit keraguan. Keburukan? Pelanggan mungkin mendapati produk yang sama lebih murah di tempat lain.

Pilihan 3: Berjumpa di tengah

Berjumpa di suatu tempat di tengah adalah pilihan terakhir. Mungkin anda menjual t-shirt itu dengan harga $ 9 dan menelan kos $ 1 itu sendiri. Inilah kaedah yang saya gunakan sekarang. Pelanggan saya akan berusaha untuk mencari produk yang sama dengan lebih murah di tempat lain dan penghantaran percuma dapat membantu menyelesaikan urusan tersebut.

Tetapkan Harga Penghantaran Anda Sendiri

Walaupun ‘penghantaran percuma’ adalah cara yang baik untuk memikat pelanggan, menetapkan kadar penghantaran masih merupakan amalan biasa dalam talian. Di Shopify, anda tidak dapat menetapkan kos penghantaran untuk setiap produk, jadi anda harus menggunakan salah satu dari tiga pilihan berikut:

Penghantaran berdasarkan berat badan

Dalam kes ini, anda akan mengenakan kos penghantaran berdasarkan berat pesanan pelanggan. Sekiranya jumlah troli mereka berat antara 0-1kg, anda mungkin mengenakan bayaran penghantaran $ 10. Sekiranya beratnya antara 1-2kg, anda mungkin mengenakan bayaran $ 20. Untuk menyiapkannya, anda perlu mengetahui berat produk anda dengan tepat.

Ketahui berat produk anda

Penghantaran berdasarkan harga

Dengan menggunakan pilihan ini, anda mengenakan kos penghantaran berdasarkan jumlah kos troli. Sekiranya pelanggan membelanjakan antara $ 0- $ 20, anda mungkin mengenakan bayaran penghantaran $ 5. Sekiranya mereka membelanjakan $ 20- $ 50, anda mungkin mengenakan bayaran $ 10.

Petua profesional: keuntungan anda boleh dimakan menggunakan kaedah ini jika anda mempunyai banyak barang berharga rendah tetapi berat.

Menawarkan harga tetap

Pilihan ketiga adalah menawarkan harga tetap sederhana untuk semua pesanan. Ini adalah pilihan yang bagus jika semua produk anda mempunyai ukuran dan berat yang serupa. Contohnya, jika anda hanya menjual cermin mata hitam, anda mungkin tidak perlu mengambil berat yang berbeza.

Catatan: dalam semua keadaan, saya bercakap mengenai penghantaran domestik. Sekiranya anda ingin menghantar di peringkat antarabangsa, anda pasti ingin mengenakan ‘surcaj serantau’ yang dapat anda temukan di tetapan harga Shopify anda.

Hitung Kos Penghantaran Masa Nyata

Pilihan ketiga ini adalah yang paling maju, tetapi mungkin yang paling tepat. Penghantaran masa nyata secara automatik mengira kos penghantaran produk berdasarkan lokasi dan pilihan penghantaran pelanggan.

Lihat bagaimana kedai ini mengira kos penghantaran yang tepat untuk setiap pelanggan:

Ini bermaksud setiap pelanggan mendapat kos penghantaran yang tepat, tepat pada masanya yang disesuaikan dengan mereka. Shopify mengetuk harga FedEx atau USPS untuk mengira kadar yang tepat.

Ini bagus untuk anda kerana anda tidak akan pernah meremehkan kos penghantaran anda. Ia selalu betul. Dan itu bagus untuk pelanggan, kerana mereka tahu bahawa mereka tidak terbeban dengan bayaran penghantaran yang berlebihan.

Satu-satunya kelemahan adalah anda memerlukan Shopify versi ‘lanjutan’, yang dikenakan bayaran tambahan.

Biarkan orang lain melakukan penghantaran untuk anda

Sudah tentu, pilihan terakhir adalah membiarkan syarikat logistik profesional melakukan kerja keras untuk anda.

Shopify telah bekerjasama dengan beberapa perkhidmatan pemenuhan, termasuk Amazon untuk membantu anda mengurus ini. Dengan pilihan ini, anda akan menyimpan barang dagangan anda di salah satu gudang Amazon, dan mereka akan menguruskan penghantaran untuk anda. Anda akan memerlukan sedikit perbelanjaan tambahan, tetapi membuang semua kerja keras dan tekaan.

Sekiranya anda memilih pilihan ini, anda boleh mengambil harga penghantaran Amazon dan menggunakannya di kedai Shopify anda.

Pemikiran Akhir

Seperti yang saya dapati dengan cara yang sukar, kos penghantaran dapat membuat atau memecahkan margin keuntungan anda! Inilah perbezaan antara kedai yang berjaya dan kedai yang susah.

Saya selalu mendapati jadual ini (dibuat oleh Shopify) sangat berguna ketika menentukan harga produk anda dan memastikan anda sentiasa berada di sebelah kanan keuntungan:

Hitung harga produk anda

Mudah-mudahan, dengan maklumat ini dikunci, anda tidak akan melakukan kesalahan yang sama seperti yang saya lakukan, dan anda akan menaikkan kedai Shopify!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me