Halaman pendaratan. Mereka adalah bahagian penting dari sebarang kempen pemasaran yang baik.

Mereka meningkatkan penukaran, meningkatkan penjualan, dan mendorong pendaftaran. Malangnya, mereka sedikit disalahpahami dan jarang dioptimumkan dengan kemampuan sepenuhnya.

Pertama sekali, mari kita jawab soalan besar:

Apa Itu Halaman Pendaratan?

membeli-belah

Halaman arahan adalah laman web khusus yang direka khusus untuk menukar pelanggan. Ia sangat spesifik, disasarkan, dan dioptimumkan dengan laser untuk penjualan atau pendaftaran.

Mereka sering digunakan untuk menyalurkan pengunjung dari pautan iklan di media sosial atau Google.

Ini adalah halaman mandiri yang biasanya tidak dihubungkan ke halaman utama anda atau laman web anda yang lain. Sekiranya orang berada di halaman arahan anda, mereka sudah berminat dengan produk atau perkhidmatan anda. Mereka sudah tertarik.

Yang harus anda lakukan ialah menukarnya, yang boleh anda lakukan dengan dua cara utama:

  1. Hasilkan petunjuk melalui borang pendaftaran
  2. Jual sesuatu!

Bagaimana Halaman Pendaratan Berbeza dengan Halaman Utama?

Anda cenderung melihat banyak iklan di Facebook dan Google yang mengarahkan orang ke laman web laman web. Ini sering menjadi kesalahan.

Halaman utama sangat umum. Tujuannya adalah untuk memperkenalkan pelawat pasif untuk keseluruhan perniagaan anda, dan membiarkan mereka menjelajah mengikut rentak mereka sendiri. Di laman utama, terdapat banyak perjalanan dan hasil pengguna yang berbeza.

Halaman arahan, bagaimanapun, sangat spesifik, dan disasarkan hanya pada satu promosi. Dengan halaman arahan, hanya ada satu kemungkinan perjalanan pengguna. Anda hanya mahukan SATU hasil: penjualan atau pendaftaran.

Jadi bagaimana kita membuat salah satu halaman arahan ini?

a. Gunakan pemalam WordPress

Sekiranya anda menggunakan WordPress untuk menghoskan laman web anda, anda mungkin perlu bekerja mengikut had tema. Dalam beberapa kes, adalah mungkin untuk membuat halaman baru. Anda boleh menggayakannya mengikut kehendak anda, dan memberikannya URL baru (lebih lanjut mengenai itu tidak lama lagi).

pemalam halaman pendaratan

Sekiranya anda mencari sesuatu yang sedikit lebih fleksibel, anda boleh memasang pemalam halaman pendaratan. Salah satu yang terbaik adalah ‘Halaman Pendaratan WordPress’ yang tepat yang membolehkan anda memilih dari templat untuk membuat reka bentuk tersuai. Ini juga membolehkan anda menjalankan ujian split A / B, yang berguna untuk mengoptimumkan kadar penukaran anda.

b. Pasang tema WordPress drag-and-drop

Ketika datang ke tema WordPress, pilihan seret dan lepas adalah pilihan yang paling serba boleh dan fleksibel di luar sana. Salah satu kegemaran saya ialah Divi, yang kami masukkan dalam senarai tema WordPress terbaik kami. Dengan menggunakan Divi, anda dapat menambahkan halaman arahan baru dengan cepat dan mudah, dan membuat susun atur tersuai menggunakan kotak seret dan lepas.

c. Alternatif berbayar

Anda juga boleh menggunakan alternatif berbayar seperti Lander atau Leadpages. Kosnya sedikit, tetapi ini membantu anda membuat halaman arahan dengan arahan langkah demi langkah yang mudah. Tidak perlu pengekodan yang rumit, dan hanya memerlukan sekitar 30 minit untuk bangun dan berjalan. Terdapat banyak templat yang ada untuk dipilih, dan anda boleh mengubahnya semasa anda pergi.

Leadpages®

Sekarang setelah kita meletakkan asasnya, mari kita bincangkan pengoptimuman. Bagaimana anda memperoleh penjualan dan penukaran terbanyak dari halaman arahan anda?

14 Petua untuk Mengoptimumkan Halaman Pendaratan untuk Penukaran!

1. Memilih URL

Anda mungkin tidak terlalu memperhatikan percampuran kata atau huruf di alamat laman web. Walau bagaimanapun, ia mempunyai lebih banyak kesan daripada yang anda fikirkan. Pertama sekali, URL yang baik sangat mustahak untuk tujuan SEO. Ini membolehkan anda memasukkan kata kunci yang betul dan membantu Google mencari laman web anda.

Tetapi di halaman arahan, mereka memainkan peranan yang lebih besar lagi. Saya cadangkan menggunakan URL anda untuk mengukuhkan ajakan bertindak anda. Katakan anda menggunakan halaman arahan untuk mempromosikan aplikasi baru anda. Sekiranya demikian, buat url:

www.my-business.com/download-the-app

Ini adalah dorongan bawah sedar yang mudah untuk pengunjung anda. Sentiasa pastikan URL pendek, spesifik, dan tepat.

2. Tetapkan satu matlamat yang jelas

Halaman pendaratan terbaik adalah khusus. Ingat, ini bukan tempat untuk menawarkan banyak promosi. Halaman arahan direka hanya untuk satu tujuan.

Seperti yang dapat anda lihat di halaman arahan Code Academy di bawah, tujuan tunggal mereka adalah mengajak orang mengikuti program ini. Secara harfiah, tidak ada sasaran atau pautan lain di halaman arahan!

Halaman Pendaratan Codecademy

Apa satu matlamat anda? Adakah membuat orang mendaftar ke senarai mel anda? Adakah memuat turun aplikasi baru anda? Atau menjual produk baru? Pilih satu, dan fokuskan dengan jelas.

3. Keluarkan apa sahaja yang mengalihkan perhatian dari matlamat ini

Pereka laman web sering mengatakan bahawa 90% pekerjaan mereka adalah memotong barang! Setelah merancang halaman arahan anda, fikirkan semua gangguan yang dapat anda hilangkan.

Lihat contoh ini dari CampusTap. Ini adalah salah satu halaman pendaratan yang paling mudah dan ringkas yang saya temui. Hanya ada empat elemen reka bentuk: tajuk, penjelasan, ajakan bertindak, dan gambar. Apa lagi yang anda perlukan?

Halaman Pendaratan Ringkas

4. Pastikan tidak ada jalan keluar yang lain

Di laman web tradisional, anda mahukan banyak pautan untuk membantu pengunjung meneroka laman web anda. Tetapi, ketika sampai di halaman arahan anda, anda hanya memerlukan satu pautan: ajakan bertindak.

Tidak boleh ada jalan keluar untuk mengalihkan perhatian pengunjung anda atau memimpin mereka ke tempat lain. Tidak mempunyai pautan luaran pada halaman terasa agak berlawanan, tetapi ini adalah kaedah terbaik untuk menukar pelanggan anda.

Tiada jalan keluar

Sekiranya mereka tidak dapat pergi ke bahagian lain dari laman web ini, mereka lebih cenderung mengklik ajakan bertindak anda.

5. Ajakan bertindak yang hebat

Ajakan bertindak anda adalah bahagian terpenting dari halaman arahan. Ini butang ‘beli’ atau butang ‘daftar’. Sebenarnya, sangat penting, kami mengabdikan keseluruhan blog untuk elemen kecil ini.

Membuat pengunjung anda mengklik butang ini adalah tujuan utama. Jadikan salinannya pantas, terus ke titik, dan menarik. Bercakap terus dengan pelawat anda, seperti contoh ini dari orang-orang di Crazy Egg.

Ajakan bertindak Crazyegg

Pertimbangkan juga warna dan reka bentuknya. Warna terbaik adalah kuning, oren dan hijau. Kenapa? Kerana mereka membuat kontras yang jelas dan menonjol dari halaman. Mereka menarik mata terus ke arah mereka.

6. Tukar dalam satu klik

Halaman pendaratan terbaik mempunyai proses mudah untuk menukar pelanggan. Sebaik-baiknya, anda mahu menukar orang hanya dalam satu klik.

Contohnya, di halaman arahan anda, anda mungkin mempunyai borang pendaftaran. Apabila pelanggan mengisi maklumat mereka, cuba jangan memasukkan langkah kedua atau ketiga. Mengklik ajakan bertindak semestinya akhir pertukaran. Setiap langkah tambahan yang diperlukan untuk menyelesaikan proses, anda kehilangan penukaran. Pastikan ia sederhana.

7. Dapatkan perhatian penonton anda

Setelah pelawat anda tiba di halaman arahan anda, anda mempunyai beberapa saat untuk meyakinkan mereka untuk mengambil langkah seterusnya. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah masuk ke dalam kepala mereka!

Cuba buat halaman arahan yang menghubungkannya dengan segera. Ketahui emosi mereka – terutamanya impian dan cita-cita mereka. Lihat bagaimana AwesomeTalk langsung masuk ke kepala anda dengan halaman arahan mereka yang pintar. Itu tidak menggambarkan perkhidmatan – tidak perlu. Sebaliknya, ia menggunakan emosi semula jadi anda untuk membantu memberi inspirasi kepada klik-tayang.

Ketahui emosi penonton

Apa sahaja yang menyentuh tindak balas emosi seseorang akan masuk ke dalam kepala mereka, dan mudah-mudahan meyakinkan mereka untuk mengklik lebih jauh.

8. Ketekalan reka bentuk

Biasanya, pelawat telah tiba di halaman arahan anda melalui pautan iklan. Iklan Facebook sering kali bagus untuk menyalurkan orang ke halaman arahan. Pada ketika ini, anda harus menyimpan gambar dan reka bentuk selaras mungkin.

Dengan kata lain, gunakan gambar yang sama di halaman arahan yang anda gunakan pada iklan itu sendiri. Gunakan salinan dan penjelasan yang sama. Kenapa? Kerana ini secara automatik menguatkan mesej anda berulang kali. Ini juga membantu melicinkan langkah dan menghentikan pelanggan anda dari tidak terganggu.

9. Gunakan tawaran dan diskaun

Semua orang menyukai tawaran atau potongan harga yang baik. Ini mungkin hanya perkara yang anda perlukan untuk meyakinkan seseorang untuk mendaftar atau membeli produk anda. Netflix mempunyai salah satu halaman arahan terbaik di luar sana (dalam kes ini, ini juga laman utama mereka). Dan semuanya berdasarkan tawaran utama di tengah perniagaan: percubaan bulan percuma.

Tawaran & Potongan Netflix

Sekiranya anda memiliki laman web e-commerce, anda boleh menggunakan halaman arahan anda untuk mempromosikan penjualan item tertentu. Atau gunakannya untuk mengumpulkan barang-barang serupa dalam satu kesepakatan. Potongan harga atau penjualan meningkatkan kemungkinan pengunjung pasif akan melakukan pembelian.

10. Sertakan bukti sosial

Sekiranya seseorang telah tiba di halaman arahan anda, mereka hampir yakin. Anda telah menarik minat mereka dan memikat mereka ke halaman pendaftaran anda. Yang tinggal hanyalah lapisan geseran kecil. Hanya ada beberapa soalan atau tempahan yang menimbulkan masalah.

Tanggungjawab anda adalah untuk menghapuskan sebarang tempahan terakhir dan mendapatkannya dari awal! Salah satu cara yang cemerlang untuk melakukan ini adalah dengan bukti sosial. Dengan kata lain, ambil kesempatan ini untuk menunjukkan berapa banyak orang lain yang menggunakan produk atau perkhidmatan anda. Biarkan pelawat anda mengetahui bahawa orang lain menggunakannya dan menyukainya.

Sertakan bukti sosial di halaman arahan anda

Dalam contoh ini, aplikasi senarai perkara yang harus dilakukan, Todoist, dengan ceria mengingatkan anda bahawa 2 juta yang lain sudah menggunakannya. Ia cukup untuk membuat anda merasa terpinggir!

Anda boleh melakukan perkara yang serupa dengan memetik testimoni di halaman arahan anda, terutama dari pelanggan atau pembeli dengan nama besar.

11. Pastikan mudah alih

Ini tahun 2016 dan saya hampir tidak perlu menyebutkan perkara ini! Tetapi, begitu banyak halaman arahan masih tidak mudah alih. Dengan lebih daripada 50% semua akses internet sekarang pada peranti mudah alih, halaman arahan anda mesti kelihatan licin pada mana-mana peranti.

Perkara ini sangat penting jika anda menyalurkan lalu lintas dari iklan media sosial. Sebilangan besar penggunaan media sosial berlaku pada peranti mudah alih, jadi proses ini mesti lancar. Sekiranya anda membina halaman arahan anda menggunakan kaedah yang saya jelaskan pada awal artikel, semuanya harus memberi anda pilihan untuk memastikannya ‘responsif’.

Jangan kehilangan penukaran kerana halaman pendaratan anda tersekat pada peranti mudah alih!

12. Tambah butang kongsi

Anda boleh mendapatkan lebih banyak nilai untuk wang di halaman arahan anda dengan menambahkan butang kongsi. Selalunya, anda akan mengeluarkan sedikit wang untuk mempromosikan halaman arahan di Facebook atau Google. Namun, setelah orang mula masuk, permudahkan mereka untuk membagikannya dengan rakan mereka.

Lagipun, ini adalah promosi percuma! Sentiasa minta pelawat anda untuk berkongsi halaman pendaratan sekiranya mereka menemui sesuatu yang berguna. Seperti yang anda lihat di bawah ini, orang-orang di SaaS mendorong anda untuk berkongsi e-book mereka setelah anda memuat turunnya. Itu akan menyebabkan kunjungan tambahan yang tidak terkira banyaknya ke halaman arahan.

Butang kongsi di halaman arahan anda

13. Kepantasan

Kami selalu bercakap mengenai kelajuan di Bitcatcha di sini. Bagaimanapun, ujian kelajuan pelayan kami adalah yang terbaik untuk kami! Walau bagaimanapun, ia sangat penting ketika datang ke halaman arahan anda. Pembaca biasa akan mengetahui bahawa laman web yang perlahan dapat mempengaruhi kadar penukaran anda secara drastik.

Sebenarnya, apa-apa yang lebih lambat daripada tiga saat dapat mengurangkan penukaran anda menjadi dua. Tidak ada syarikat yang mampu kehilangan separuh daripada potensi penjualannya. Terutama apabila sangat mudah untuk menyelesaikan masalah kelajuan anda. Sekiranya anda mengikuti nasihat setakat ini, halaman arahan anda mestilah ringkas dan agak kosong. Perkara itu semestinya menjadikan semuanya bagus dan cepat. Sekiranya masih perlahan, mungkin ada masalah dengan pelayan atau hos web anda.

14. Ujian, ujian, ujian

Oleh kerana keutamaan nombor satu anda adalah penukaran, sudah tiba masanya untuk menguji seberapa baik ia berfungsi. Anda akan segera menyedari bahawa kerja halaman pendaratan anda tidak pernah selesai! Selalu ada susun atur baru untuk dicuba. Sentiasa ada ajakan bertindak yang berbeza warna untuk dicuba. Selalu ada frasa atau salinan yang berbeza untuk digunakan. Sentiasa gambar yang berbeza.

Sebarang perubahan kecil boleh memberi kesan besar kepada penukaran anda. Oleh itu, jika anda tidak pasti susun atur atau gambar mana yang paling berkesan, ubah dan uji responsnya.

Ujian AB

Dengan menggunakan fungsi ‘sasaran’ di Google Analitis, anda dapat mengesan dengan tepat berapa banyak penukaran yang anda perolehi pada halaman tertentu. Setiap kali anda membuat perubahan atau perubahan, pantau sama ada kadar penukaran bergerak naik atau turun.

Sekiranya anda menggunakan salah satu pencipta halaman pendaratan berbayar yang disebutkan sebelumnya, mereka sering membiarkan A / B menguji pilihan yang berbeza sebelum membuat rancangan akhir. Sekiranya anda mahukan banyak penukaran, ini adalah perkara terpenting yang boleh anda lakukan!

Halaman pendaratan adalah salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan penukaran dan meningkatkan penjualan dan pendaftaran anda.

Malangnya, jika anda tidak mengoptimumkannya dengan betul, mereka akan membuang banyak wang.

Adakah anda berjaya dengan halaman arahan anda? Jangan ragu untuk berkongsi rahsia dan petua anda di bahagian komen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me