Semasa pertama kali membuat laman web WordPress, salah satu halaman penting yang perlu anda siapkan ialah halaman hubungan. Sama ada anda blog, perniagaan, atau di mana sahaja, mempunyai halaman kenalan sangat baik bagi pengguna anda untuk berkomunikasi dengan anda dan akhirnya mencipta pengalaman yang lebih menarik.

Sekarang, ada di antara anda yang mungkin bertanya-tanya mengapa anda memerlukan halaman kenalan terlebih dahulu apabila anda hanya dapat memaparkan e-mel anda dan bukan untuk pengguna menghubungi anda.

Inilah masalahnya, menambahkan halaman kenalan lebih daripada sekadar memberi kaedah kepada pengguna untuk menghubungi anda. Ini adalah cara untuk menunjukkan keikhlasan anda dan juga keperluan untuk mengembangkan blog anda. Sebenarnya, terdapat banyak faedah kerana memiliki halaman kenalan dan bukannya hanya menggunakan alamat e-mel.

Beberapa faedah tersebut merangkumi:

 • Keupayaan untuk pengguna dan pembaca anda untuk berkomunikasi dengan anda dengan cepat.
 • Menjaga e-mel anda selamat dari spammer kerana anda tidak akan memberikan alamatnya.
 • Menambah baris subjek tertentu memastikan bahawa anda akan sentiasa mengetahui e-mel berkenaan.
 • Anda boleh menentukan jenis maklumat yang dikumpulkan dengan menentukan bidang yang anda mahu isi pengguna di borang. Ini membantu mengurangkan masa yang berulang-ulang antara anda dan bakal pelanggan anda.

Oleh itu, setelah anda mengetahui mengapa penting untuk mempunyai halaman hubungan, mari kita lihat cara membuat yang mudah untuk WordPress.

Membuat Borang Kenalan di WordPress

Langkah pertama untuk membuat kenalan di WordPress ialah memasang pemalam untuknya. Dalam artikel ini, kita akan menggunakan WPForms Plugin. Oleh kerana mereka menawarkan versi percuma dan berbayar, ini adalah pilihan yang baik untuk anda mulakan.

Borang WP

Bentuk hubungan WPForms 100% responsif dan mesra telefon bimbit

Sudah tentu, anda boleh memilih untuk menggunakan plugin lain yang anda mahukan dan langkahnya biasanya sama.

Sebaik sahaja anda memasang pemalam, pergi ke skrin persediaan, buat nama untuk borang anda dan pilih templat Borang Hubungan Mudah.

Ini akan membuat borang hubungan mudah yang boleh anda pilih untuk disesuaikan. Anda boleh menambah medan tambahan ke borang kenalan anda dengan hanya menyeret dan melepaskannya dari sebelah kiri panel ke kanan.

Sangat mudah untuk membuat borang kenalan pertama anda menggunakan WPForms

Anda juga boleh mengklik bidang itu sendiri untuk membuat perubahan, atau mengklik pada medan borang dan menyusun semula susunan borang kenalan anda dengan menyeretnya. Setelah selesai, teruskan dan klik simpan dan teruskan ke langkah seterusnya.

Mengkonfigurasi Tetapan Borang Kenalan

Tetapan umum WPForms

Di sinilah kami mengedit beberapa tetapan umum untuk borang kenalan anda. Klik pada “Tetapan” dan menu “Umum” untuk mengkonfigurasi parameter berikut.

 • Nama Borang: Anda boleh menamakan semula borang jika anda mahu
 • Huraian Borang: Anda boleh menambahkan keterangan ke borang anda
 • Kirim Teks Butang: Anda boleh mengubah atau mengedit salinan butang hantar
 • Aktifkan ciri honeypot anti-spam untuk mengelakkan spam dihantar dari borang anda.
 • Google reCAPTCHA: Anda perlu mendaftarkan laman web anda dengan Google sebelum menggunakannya.
 • Pematuhan GDPR: Jika anda berusaha untuk mematuhi syarat GDPR, anda boleh memilih untuk menonaktifkan kemampuan menyimpan perincian dan maklumat pengguna seperti alamat IP dan ejen pengguna.

Klik simpan setelah anda selesai dan teruskan ke langkah seterusnya!

Mengkonfigurasi Tetapan Pemberitahuan

Oleh itu, apabila pengguna menghantar borang kenalan, anda memerlukan beberapa bentuk pemberitahuan untuk memberitahu anda mengenai hal itu. Di bawah menu “Pengaturan” dan “Pemberitahuan”, Anda dapat mengkonfigurasi tetapan seperti email tempat pemberitahuan akan dikirim atau baris subjek.

Anda boleh menambahkan pemberitahuan baru untuk tujuan yang berbeza

Biasanya, semasa anda pertama kali memasang pemalam, ciri ini akan sentiasa dihidupkan. Dengan cara itu, apabila seseorang menghantar borang kenalan, anda akan selalu mendapat pemberitahuan mengenainya melalui e-mel anda.

Petua Pro

Sekiranya anda ingin berusaha lebih jauh dan mempunyai penjenamaan yang konsisten, anda boleh memilih untuk menambahkan tajuk utama pada templat e-mel anda. Inilah panduan ringkas yang boleh anda periksa.

Mengkonfigurasi Pengesahan Borang Kenalan

Setelah menghantar borang kenalan, pengesahan borang adalah cara terbaik untuk memberitahu pengguna anda bahawa borang yang mereka kirimkan telah diproses dan memberi anda peluang untuk memberitahu apa yang harus dilakukan selanjutnya.

Anda boleh menyesuaikan apa yang dilihat pengguna setelah mereka menghantar borang

Biasanya, pengesahan borang boleh berupa:

 • Mesej: Ini akan muncul setelah pelawat menghantar borang kenalan. Biasanya jenis pengesahan lalai untuk kebanyakan pemalam borang kenalan. Anda boleh menulis pesanan ringkas untuk memberi tahu pengguna bahawa anda telah menerima borang hubungan mereka.
 • Tunjukkan Halaman: Sekiranya anda ingin menghantar pengguna ke halaman web tertentu (iaitu untuk mengucapkan terima kasih atau mengarahkan ke kandungan tersembunyi), anda boleh menggunakan jenis pengesahan ini sebagai gantinya.
 • Ubah hala (Pergi ke URL): Anda boleh menggunakan pilihan ini jika anda ingin menghantar pengguna ke laman web lain.

Sekarang setelah anda mengetahui pelbagai jenis pengesahan yang ditawarkan WPForms, mari kita lihat cara mengkonfigurasi dan menyesuaikan mesej yang akan dilihat oleh pengguna anda setelah mereka menghantar borang.

Pertama, pergi ke tab “Pengesahan” yang terdapat di Editor Bentuk di bawah “Tetapan”. Seterusnya adalah memilih jenis pengesahan. Sebaiknya gunakan “Mesej” kerana lebih mudah bagi pemula.

Anda kemudian dapat menyesuaikan mesej pengesahan dan setelah selesai, teruskan dan klik simpan. Sekarang, yang tinggal hanyalah langkah terakhir, menambah halaman kenalan!.

Menambah Halaman Borang Kenalan

Sekarang, anda mesti mempunyai halaman borang kenalan yang siap untuk digunakan. Yang perlu anda buat sekarang ialah menambahkannya ke laman web WordPress anda.

Walaupun pemalam membolehkan anda menambahkan borang kenalan ke beberapa lokasi di laman web anda (catatan blog, bar sisi, dll.), Kami akan memfokuskan pada kaedah paling mudah, iaitu dengan menambahkan halaman baru.

Menambah borang kenalan anda ke halaman atau siaran

Apa yang perlu anda lakukan ialah membuat entri atau halaman baru di WordPress dan kemudian klik pada butang “Tambah Borang”. Seterusnya adalah memilih borang kenalan anda di menu pop timbul dan klik pada “Tambah Form”.

Yang tinggal hanyalah untuk menerbitkan catatan atau halaman dan kemudian borang kenalan akan muncul di laman web WordPress anda.

Voila! Anda kini mempunyai halaman borang hubungan baru di laman web WordPress yang boleh digunakan oleh pelawat untuk menghubungi anda.

Mempunyai halaman kenalan berguna untuk mewujudkan komunikasi antara anda dan pengguna anda. Sekiranya anda ingin memahami pengguna anda dengan lebih baik, kunjungi siaran terdahulu kami mengenai cara menambahkan Google Analytics ke WordPress anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me