Cara Mudah Membuat Sandaran dan Menghijab WordPress Anda

Untuk blogger atau pemilik laman web, penting untuk menyediakan sejumlah protokol keselamatan, sekiranya berlaku buruk pada laman web anda. Namun, walaupun dengan keselamatan yang terbaik, kemalangan akan berlaku dan anda mungkin berakhir dengan laman web yang rosak atau diretas.


Sekiranya anda ingin mengelakkan kehilangan blog WordPress dan semua kerja anda, maka anda harus selalu (dan maksud saya SELALU), buat sandaran biasa untuk laman web anda. Dengan cara itu, walaupun anda mengalami waktu henti, anda sentiasa dapat mengembalikan laman web anda.

Sekarang, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk membuat sandaran blog WordPress anda. Dalam artikel ini, kami akan memfokuskan pada salah satunya, iaitu menggunakan plugin atau perkhidmatan yang akan membuat sandaran blog anda secara automatik untuk anda.

Perkara yang hebat mengenai pemalam ini ialah anda juga boleh menggunakannya untuk melakukan migrasi laman web. Yang bagus apabila anda mahu berpindah ke host web yang lebih baik dengan ciri dan prestasi pelayan yang lebih baik.

Mengetahui Bila dan Berapa Kerap Membuat Sandaran

Sebelum kita masuk ke dalam senarai pemalam untuk sandaran WordPress, mari kita bincangkan dengan cepat kapan anda harus membuat sandaran laman web anda dan berapa kerap. Langsung dari kelawar, selalu disarankan agar anda melakukan backup secara berkala kerana ini akan mengurangkan kerugian anda kerana backup anda akan cukup baru.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan adalah bagaimana anda mahu menjadualkan sandaran anda. Sekarang, laman web yang berbeza akan mempunyai keperluan penjadualan yang berbeza.

Sekiranya blog anda menerbitkan pelbagai kandungan baru setiap minggu dan menerima komen baru setiap hari, mungkin ada baiknya anda mempunyai selang waktu yang lebih pendek antara sandaran anda. Perkara yang sama berlaku sekiranya anda mempunyai kedai dalam talian yang melekat pada blog anda yang mempunyai urus niaga untuk mengawasi dan maklumat pelanggan.

Pada spektrum yang berlawanan, jika laman web atau blog kebanyakannya statik dan dikemas kini dengan kandungan baru setiap suku tahun, maka anda mungkin dapat melepaskan cadangan mingguan sebagai gantinya.

Intinya, tidak ada garis masa yang tepat untuk menjadualkan sandaran dan akhirnya anda harus membuat jadual waktu terbaik yang akan memberi anda jumlah kerugian paling sedikit sekiranya berlaku. Juga, kaedah praktik yang baik adalah selalu melakukan sandaran sebelum anda melakukan perubahan besar pada blog WordPress anda.

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Untuk Penyelesaian Sandaran WordPress

Terdapat banyak plugin sandaran yang tersedia di WordPress, tetapi, penting untuk diingat bahawa tidak semua plugin sandaran / migrasi dibuat sama. Sebahagiannya dilengkapi dengan ciri yang berbeza atau lebih memfokus pada kawasan tertentu berbanding yang lain.

Oleh itu, sebelum anda memutuskan pemalam, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda ingin pertimbangkan:

 • Sandaran automatik
  Salah satu faktor terbesar yang perlu dipertimbangkan adalah sama ada sandaran WordPress membolehkan anda mengotomatisasi prosesnya. Dengan automasi, anda boleh membiarkan pemalam melakukan semua pekerjaan dengan mudah dan bukannya melakukan sandaran secara manual setiap kali.
 • Kekerapan sandaran
  Kami menyebut sedikit mengenai menjadualkan kekerapan sandaran anda. Sebelum menggunakan plugin, anda mungkin ingin memeriksa seberapa kerap ia membolehkan anda membuat sandaran dan adakah itu mencukupi untuk keperluan anda.
 • Lokasi / storan sandaran
  Sekiranya pemalam menyimpan sandaran anda di pelayan yang sama dengan laman web anda, maka itu tidak berguna. Periksa jenis storan yang ditawarkan oleh pemalam atau perkhidmatan. Mampu menggunakan lokasi storan lain seperti Google Drive, Dropbox atau storan awan?
 • Keupayaan untuk memulihkan / mendapatkan sandaran
  Setelah membuat sandaran di laman web anda, adakah senang untuk mendapatkan atau memulihkannya? Adakah anda perlu melakukan proses secara manual atau boleh dilakukan secara automatik? Oleh kerana pemalam yang berbeza mempunyai pendekatan yang berbeza, sebaiknya periksa terlebih dahulu.
 • Sandaran separa atau penuh
  Sebilangan pemalam akan membuat sandaran ke seluruh laman web, sementara yang lain hanya akan menyandarkan bahagiannya (iaitu pangkalan data). Penting untuk memilih jenis sandaran yang betul untuk laman web anda.

4 Plugin Sandaran dan Migrasi WordPress Untuk Digunakan

Dengan begitu banyak plugin dan penyelesaian sandaran / migrasi yang tersedia dalam talian, sukar untuk memilih yang sempurna. Walaupun keempat-empat yang disenaraikan di bawah mungkin bukan penyelesaian yang sempurna, sejauh ini mereka pasti merupakan plugin terbaik untuk digunakan.

1. BackupGuard

BackupGuard

BackupGuard

BackupGuard terkenal sebagai plugin yang boleh dipercayai untuk membuat sandaran WordPress. Salah satu kelebihan utamanya ialah antara muka mereka menyatu secara dinamik dengan papan pemuka WordPress anda.

Apabila anda memasang pemalam, anda boleh memulakan proses sandaran dengan mengklik butang “Sandaran” yang terdapat di halaman utama pemalam. Setelah mengkliknya, Anda akan mempunyai pilihan untuk melakukan “Sandaran penuh” atau “Cadangan tersuai”, di mana Anda dapat memilih bahagian mana yang ingin disimpan.

Setelah berjaya membuat sandaran, ia akan muncul di senarai BackupGuard, yang boleh anda kembalikan, hapus, atau muat turun sandaran anda dengan mengkliknya.

Anda juga dapat memuat naik fail cadangan ke BackupGuard juga dengan menggunakan butang “Import”. Ingatlah bahawa terdapat had 128MB. Lebih dari itu dan anda mesti memuat naiknya secara manual melalui FTP.

Versi percuma BackupGuard membolehkan anda melakukan sandaran dan migrasi asas, tetapi, jika anda mahukan sandaran automatik, sokongan 24/7, pemberitahuan e-mel, dan bahkan migrasi laman penuh, anda boleh memilih versi pro berbayar mereka.

2. VaultPress

VaultPress

VaultPress

Dibuat oleh WordPress.com dan sebahagian daripada plugin JetPack, VaultPress menawarkan banyak ciri seperti sandaran masa nyata, pemulihan satu klik, penyimpanan awan 30 hari, dan bahkan kemampuan untuk memindahkan laman web anda.

Plugin ini juga direka agar mudah dan senang digunakan, pada dasarnya anda boleh menetapkannya dan melupakannya. Yang harus anda lakukan ialah mengkonfigurasinya sekali dan kemudian VaultPress akan melakukan semua kerja, termasuk memastikan laman web anda disandarkan di penyimpanan awan mereka. Dan jika anda ingin memulihkan laman web anda, semudah satu klik.

Malangnya, mereka tidak mempunyai versi percuma, jadi jika anda ingin menggunakan VaultPress, anda perlu mengeluarkan sekurang-kurangnya $ 39 setahun untuk rancangan asas mereka. Sekiranya anda mahukan semua ciri mewah seperti pembaikan fail automatik, sandaran masa nyata dan banyak lagi, anda harus memilih rancangan yang lebih tinggi.

3. Penghijrahan WP All-In-One

Penghijrahan wp semua dalam satu

Penghijrahan WP All-in-one

Senarai sandaran dan penghijrahan WordPress pasti tidak lengkap tanpa Migrasi All-In-One WP di dalamnya. Plugin bertaraf tinggi di WordPress, All-In-One WP membolehkan anda membuat salinan membuat salinan data laman WordPress anda, yang kemudian anda boleh simpan sebagai sandaran atau untuk tujuan migrasi.

Menggunakannya cukup mudah. Pasang pemalam dan menuju ke tab “All-In-One WP Migration” di WordPress dan klik “Eksport” untuk memulakan.

Perkara yang menarik mengenai pemalam ialah anda dapat menyesuaikan jenis data yang ingin anda eksport dengan masuk ke “Tetapan Lanjutan” dan hapus centang yang tidak anda mahukan. Anda boleh mengecualikan data seperti komen spam, fail tema, pemalam, semakan pos dan banyak lagi.

Penting untuk diperhatikan bahawa versi percuma All-In-One WP Migration hanya membolehkan anda mengeksport sandaran laman web anda ke dalam fail tempatan. Sekiranya anda ingin mengeksport ke tempat lain, seperti Dropbox atau Google Drive, anda perlu membeli pelanjutan.

Setelah data laman web anda dieksport, anda boleh memuat turun sandaran anda secara langsung atau menyimpannya di pelayan web anda. Sudah tentu, selalu disarankan agar anda menyimpan sandaran anda di lokasi yang berbeza dari pelayan laman web anda untuk mengelakkan serangan siber atau masalah pelayan.

4. UpDraftPlus

updraftplus

UpDraftPlus

Banyak plugin yang disenaraikan di sini dapat digunakan untuk membuat sandaran cepat untuk laman web WordPress anda, namun tidak semuanya memungkinkan anda menjadualkan sandaran automatik tanpa perlu mengeluarkan wang tambahan untuk versi berbayar mereka.

UpDraftPlus menonjol antara yang lain dengan memberikan sandaran automatik sepenuhnya, secara percuma! Tidak ada salahnya mereka merancangnya agar mudah digunakan untuk pemula dan pemula.

Setelah memasang pemalam, anda dapat mengaktifkannya dengan membuka tab “Tetapan” di WordPress dan mengklik “UpdraftPlus Backups”. Di sana, anda boleh melakukan tugas seperti sandaran laman web, pemulihan laman web, dan juga migrasi laman web.

Ketika anda menggunakan UpdraftPlus, ingatlah untuk menetapkan lokasi penyimpanan jauh terlebih dahulu untuk cadangan anda di menu “Tetapan” dan memilih salah satu ikon yang anda inginkan lokasi penyimpanan anda.

Di bawah halaman “Tetapan” yang sama, anda juga dapat mengatur jadual cadangan untuk kedua-dua fail laman web anda dan pangkalan data itu sendiri. Cukup klik pada menu drop-down “Jadual sandaran fail” dan “Jadual sandaran pangkalan data” untuk menetapkan masa anda.

Selepas itu, tatal ke bawah untuk menentukan data laman WordPress yang ingin anda sertakan dalam sandaran. Di bawah “Sertakan dalam cadangan fail”, centang pada kotak centang untuk memasukkan data seperti plugin, tema, dan file media.

Setelah selesai, cukup klik simpan dan sandaran anda hendaklah automatik sepenuhnya. Sekiranya anda mahukan lebih banyak ciri seperti enkripsi FTP, sandaran pintar, dan penyulitan pangkalan data, anda boleh memilih versi premium mereka yang memberikan semua perkara di atas dan banyak lagi.

Kemaskan

Apabila anda mempunyai laman web WordPress, tidak cukup hanya mempunyai pemalam keselamatan terkini atau sijil SSL untuk memastikan perniagaan anda selamat. Sandaran adalah barisan pertahanan terakhir anda, dan lebih kerap daripada tidak, dapat menyelamatkan anda dari dunia pening kepala sekiranya ada yang tidak kena.

Dengan pemalam yang kami senaraikan di atas, anda pasti tidak perlu risau pada masa akan datang apabila laman web anda rosak atau diserang oleh penggodam atau virus kerana anda akan mempunyai sandaran!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map