Shopify adalah cara termudah untuk menubuhkan kedai dalam talian.

Sama ada anda ingin menjana sedikit wang tambahan atau menjadikannya pekerjaan sepenuh masa, Shopify adalah cara terpantas untuk online dan mula menjual.

Sebenarnya, saya menjadualkannya dari awal hingga akhir dan hanya mengambil masa 19 minit untuk membuat kedai, menambah produk dan tekan butang ‘siaran langsung’.

Diberikan … kedai saya selama 19 minit tidak sempurna, dan saya akan menghabiskan masa lebih lama untuk mengubahnya. Tetapi, ini menunjukkan betapa mudahnya prosesnya.

Ikuti Panduan Shopify Lengkap Kami

  • Bahagian 1: Cara mendirikan kedai Shopify hanya dalam 19 minit
  • Bahagian 2: 11 Ciri-ciri Shopify yang akan meningkatkan penjualan anda
  • Bahagian 3: Shopify SEO: 9 Keperluan Untuk Meningkatkan Kedudukan Google Kedai Anda
  • Bahagian 4: “Bagaimana Saya Menarik Pelanggan ??” 7 Langkah Pertama Untuk Mempromosikan Kedai Shopify Anda

Catatan ini adalah yang pertama dalam siri empat bahagian di Shopify yang akan membawa anda dari pemula ke Shopify-master! Hari ini, kita memulakan dengan penyediaan asas ketika kita melalui proses penyediaan 20 minit.

Tetapi pertama …

Mengapa Shopify?

shopify-review

Sebilangan besar pemilik kedai tidak mahu kerumitan membina laman web dari awal dan mengekalkan mekanik yang rumit. Mereka hanya mahu menjual! Di situlah Shopify masuk:

Faedah Shopify

  1. Anda tidak perlu mengetahui satu baris kod web – Shopify memandu anda melalui keseluruhan proses.
  2. Shopify membolehkan anda menambahkan nama domain anda sendiri (mis. Www.my-store.com), menghoskan kedai untuk anda dan mengekalkan ‘back end’ yang rumit.
  3. Merancang kedai anda mudah, anda boleh memilih dari 100 tema yang ada dan mengubahnya mengikut kehendak anda.
  4. Proses Shopify, mengurus dan melacak semua pesanan dan pembayaran anda, membiarkan anda fokus pada perniagaan.

Kedengarannya hebat, apa yang perlu saya mulakan?

Yang anda perlukan hanyalah 20 minit lagi, produk untuk dijual, dan $ 29 sebulan. TETAPI ada percubaan percuma 14 hari, dan anda tidak perlu memasukkan sebarang butiran kad sehingga anda disiarkan secara langsung. Anda bebas bermain-main sehingga saat itu.

Kedai Shopify

Adakah terdapat kelemahan untuk Shopify?

Sekiranya anda mencari kawalan penuh di bahagian belakang (hosting web, prestasi, pengekodan dll.) Shopify mungkin merasa terlalu terhad untuk anda. Ia sedikit lebih mahal daripada pilihan lain juga, tetapi anda mendapat kekuatan yang sukar ditandingi untuk harganya.

Alternatifnya? Gunakan WordPress dengan pemalam yang dipanggil WooCommerce. Tetapi, jika anda mencari pilihan yang mudah, mudah dan bebas dari gangguan, pilih Shopify.

Mari pergi!

Dalam tutorial ringkas ini, kita akan melalui peringkat asas penyediaan kedai Shopify. Kami akan melihat pendaftaran, reka bentuk, penambahan produk, penambahan nama domain dan penyediaan mekanisme pembayaran.

Langkah 1: Daftar

Langkah pertama adalah mudah, pergi ke Shopify.com dan masukkan alamat e-mel anda.

Mulakan Percubaan Shopify

Langkah 2: Beri nama kedai anda

Mudah-mudahan, anda mempunyai idea dalam fikiran. Untuk kedai demo saya, saya menggunakan ‘Snowboard yang Hebat’.

Papan Salji Hebat

Langkah 3: Tambahkan alamat, sehingga Shopify dapat menghitung cukai penjualan dan pembayaran

Alamat Pembayaran

Langkah 4: Mula menyesuaikan reka bentuk anda!

Setelah mendaftar, anda akan disambut dengan papan pemuka ringkas. Mari kita mulakan dengan perkara yang menyeronokkan: merancang kedai anda.

pilih pilihan

Langkah 5: Pilih tema yang sesuai untuk kedai anda

Shopify mempunyai lebih dari 100 templat reka bentuk, atau ‘tema’ untuk menyesuaikan kedai dalam talian anda. Anggaplah mereka sebagai titik permulaan – anda boleh mengubah atau mengubah susun atur, warna dan gambar semasa anda melalui.

Untuk kedai ‘Papan Salji Hebat’ saya, saya memilih tema ‘Tanpa Batas’. Ia bersih, sederhana, dan mempunyai banyak ruang untuk gambar besar.

Tema Shopify - Tanpa had

Langkah 6: Tukar tema mengikut keinginan anda

Shopify memberi anda banyak kawalan terhadap rupa dan nuansa laman web anda. Di sini, saya telah memuat naik ‘gambar wira’ baru dan menulis logo ringkas di bahagian atas.

Gambar Latar Belakang Overlay

Pada ketika ini, anda boleh menghabiskan berjam-jam untuk mengubah susun atur dan reka bentuk, tetapi anda dapat mengembalikannya pada bila-bila masa. Buat masa ini, mari tambahkan beberapa produk.

Langkah 7: Tambahkan produk pertama anda

Navigasi kembali ke papan pemuka anda dan klik ‘tambahkan produk’.

Tambahkan produk pertama anda

Langkah 8: Masukkan nama dan keterangan produk pertama anda

Petua profesional: jangan langkau keterangan produk. Penerangan yang baik adalah mustahak jika anda ingin meyakinkan pelanggan untuk membeli barang anda. Pilih kata-kata anda dengan teliti dan jadikan produk menonjol!

Penerangan produk yang unik juga penting untuk kedudukan yang lebih baik di enjin carian. Saya akan menerangkan lebih lanjut mengenai pengoptimuman enjin carian untuk Shopify dalam bahagian tiga siri ini.

Penerangan produk yang unik

Langkah 9: Muat naik gambar produk anda yang menakjubkan

Imej boleh membuat atau mengurangkan kadar penjualan anda. Foto hebat adalah kunci untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli dari anda, jadi pilih dengan teliti. Lihat panduan ini mengenai bagaimana gambar dapat meningkatkan kadar penukaran anda, dan kemudian muat naik gambar terbaik anda.

Gunakan gambar produk anda yang menakjubkan

Langkah 10: Tetapkan harga dan inventori anda

Masukkan harga produk anda dan pastikan untuk mencentang kotak ‘mengenakan cukai’. Shopify secara automatik akan menambahkan cukai jualan yang betul berdasarkan lokasi anda.

Masukkan ‘SKU’ (unit penyimpanan stok) yang merupakan nombor untuk mengenal pasti setiap produk. PENTING, ubah ‘polisi inventori’ menjadi ‘Shopify menjejaki inventori produk ini’ dan masukkan jumlah produk yang anda ada.

Dengan cara ini, Shopify menjejaki berapa banyak produk yang telah dijual dan berapa yang tinggal.

Inventori dan Harga

Langkah 11. Masukkan berat produk untuk tujuan penghantaran

Shopify akan berusaha mengira harga penghantaran yang kasar berdasarkan lokasi pelanggan dan berat produk anda. Kecuali anda mempunyai pasukan logistik dan kepuasan yang besar untuk menghantar produk anda, pilih pemenuhan ‘manual’.

Maklumat produk

Langkah 12: Tambahkan varian untuk ukuran, warna, dan lain-lain.

Sekiranya produk anda dilengkapi dengan pelbagai pilihan, seperti t-shirt dalam pelbagai saiz, Shopify akan mengendalikannya untuk anda. Katakan sahaja saiz, warna atau fabrik yang tersedia untuk setiap produk.

Varians Produk

Tekan ‘terbitkan’ dan produk anda secara automatik ditambahkan ke bahagian depan kedai anda. Ulangi proses untuk setiap produk yang anda jual.

Langkah 13: Buat nama domain khusus – my-store.com!

Nama domain tersuai menjadikan kedai dalam talian anda kelihatan licin dan profesional. Shopify memudahkan, jadi mari kita klik ‘sediakan domain khusus’.

Buat domain tersuai

Langkah 14: Beli domain pilihan anda melalui Shopify

Sekiranya anda belum memiliki nama domain, Shopify membolehkan anda melihat apa yang ada dan membelinya di sana dan kemudian. Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain melalui penjual lain (seperti GoDaddy), anda boleh menambahkannya dengan mudah.

15-kedai

Langkah 15: Tambahkan mekanisme pembayaran anda, supaya anda dapat menjana wang!

Pada masa lalu, salah satu perkara paling sukar mengenai mendirikan kedai dalam talian adalah dengan membuat pembayaran. Nasib baik, Shopify menjadikannya mudah juga. Navigasi ke Tetapan > Pembayaran dan mulakan dengan memilih kaedah pilihan anda.

Bagi kebanyakan orang, pilihan paling mudah adalah Paypal, tetapi anda juga boleh memilih ‘Shopify Payments’ yang membolehkan anda menerima kad kredit secara langsung (tanpa menggunakan PayPal sebagai orang tengah). Anda hanya perlu menyambungkan akaun bank anda dengan Shopify. Sekiranya anda mempunyai kaedah pembayaran lain, anda boleh memilih dari selusin atau lebih ‘pembayaran alternatif’ termasuk Amazon, BitPay dan CoinBase.

Tambahkan pintu masuk pembayaran ke kedai anda

Anda Selesai!

Tekan butang ‘terbitkan’ dan kedai dalam talian anda sudah siap untuk disiarkan di seluruh dunia.

Sudah tentu, ini adalah pengenalan ringkas dan asas untuk Shopify. Mendapatkan kedai anda dalam talian hanyalah permulaan. Sekarang datang bahagian yang sukar: mendapatkan pelanggan melalui pintu (maya) dan mengubahnya menjadi perniagaan yang boleh dipercayai.

Semasa melalui siri Shopify ini, kita akan melihat langkah-langkah seterusnya dan menjadikan permulaan mudah ini menjadi kejayaan yang gemuruh!

Sila berkongsi bagaimana anda meneruskan komen di bawah. Sekiranya anda sudah menyediakan kedai Shopify, beritahu saya tentang pengalaman anda dengan platform ini.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me