Etsy telah berkembang dari laman web yang tidak diketahui untuk membeli barang buatan tangan yang sejuk kepada syarikat yang diperdagangkan secara terbuka yang menjual lebih dari 2 bilion dolar AS pada tahun lalu.

Sekiranya anda menjual barang buatan tangan atau muat turun digital yang unik, Etsy mempunyai lebih dari 50 juta pengguna aktif menjual dan menjual sehingga anda tidak akan menghadapi masalah mencari pelanggan. Anda tidak perlu risau membuat laman web atau mencari orang untuk membeli produk anda. Etsy mengendalikannya untuk anda.

Tetapi apabila perniagaan anda berkembang, anda mungkin mendapati bahawa Etsy tidak membenarkan anda melakukan beberapa perkara yang anda perlukan, jadi membina laman web anda sendiri adalah suatu keperluan.

Mengapa Wix dan Etsy Hebat Bersama

Cara Menghubungkan Etsy ke Wix

Sekiranya anda mempunyai laman web sendiri, ada yang mencadangkan agar anda menutup kedai Etsy anda dan menyerah sepenuhnya kepada Etsy. Tetapi memandangkan Etsy hanya memperoleh lebih dari $ 87 juta pada suku ketiga 2016 sahaja, adakah anda benar-benar menganggap itu adalah nasihat terbaik?

Lebih 20 juta orang adalah pembeli aktif di Etsy. Itulah banyak peluang untuk menjual produk anda. Sekiranya anda serius menjual dalam talian secara sepenuh masa, itu mesti menjadi sebahagian daripada perniagaan anda. Tetapi hanya sebahagian.

Daripada menutup kedai Etsy anda, mengapa tidak menghubungkannya ke laman web Wix? Ini mewujudkan kaedah percuma untuk membawa lalu lintas ke laman web anda.

Wix adalah alat pembuatan laman web untuk orang yang tidak tahu merancang laman web. Anda tidak perlu mengetahui sebilangan kod. Sekiranya pemikiran membuat laman web memberi anda mimpi buruk, Kepintaran Reka Bentuk Buatan mereka menjadikannya mudah. Cukup jawab beberapa soalan mudah, dan dalam beberapa minit anda mempunyai laman web.

Dengan menggabungkan laman web Wix dengan kedai Etsy anda, anda mendapat sumber trafik organik terpasang ke laman web anda yang tidak akan dikenakan bayaran. Trafik percuma sukar didapatkan hari ini. Dan semasa anda membina perniagaan dengan tali kasut, jumlah wang akan bertambah.

Buat Laman web Wix: 

Sekiranya anda baru memulakannya, panduan komprehensif ini akan menunjukkan kepada anda langkah-langkah yang tepat mengenai cara membina laman web Wix pertama anda.

Mengapa Saya Perlu Menyertakan Kedai Etsy Saya di Wix?

Sekiranya anda mahukan perniagaan yang akan bertahan lama, anda perlu mengembangkannya sendiri, bukan di Etsy. Apa yang akan berlaku pada jenama anda yang semakin meningkat sekiranya Etsy mula mengenakan bayaran $ 1000 / tahun untuk menggunakan platform mereka?

Etsy melakukan pekerjaan yang hebat untuk mempromosikan jenama mereka dalam talian, cetak dan televisyen. Mereka menghabiskan ratusan ribu dolar untuk terus mendapatkan pelanggan baru. Orang mempercayai Etsy dan suka membeli dari mereka. Perkara-perkara ini mungkin benar tentang anda, tetapi jika anda mempunyai ratusan ribu dolar untuk dibelanjakan untuk pemasaran, anda tidak perlu mempunyai kedai Etsy.

Walaupun Etsy adalah platform hebat yang bekerja keras untuk memuaskan pembeli dan penjual, ia mempunyai batasan.

Batasan ini menyukarkan perniagaan anda. Tetapi mungkin untuk mendapatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia. Menyematkan kedai Etsy anda di laman web Wix membolehkan anda:

  1. Pembangunan senarai e-mel yang lebih mudah
  2. Pengalaman pelanggan yang lebih baik
  3. Keupayaan untuk memupuk pelanggan yang belum bersedia membeli
  4. Tiada pautan ke produk yang bersaing

1. Pembangunan Senarai E-mel Lebih Mudah

Di Etsy, anda hanya mendapat alamat e-mel pelanggan anda ketika mereka membuat pembelian. Ini adalah titik permulaan yang baik, dan anda semestinya sudah menghantar e-mel kepada pelanggan anda secara berkala.

Tetapi e-mel pelanggan hanyalah titik permulaan. Ini tidak memberi peluang untuk berhubung dengan orang yang tidak membeli semasa lawatan pertama ke laman web anda. Dengan Wix, anda boleh menggunakan salah satu aplikasi pembuatan senarai mereka untuk menangkap alamat e-mel pelawat laman web anda yang belum menjadi pelanggan.

2. Pengalaman Pelanggan yang Lebih Baik

Perkhidmatan pelanggan untuk perniagaan dalam talian bermula dengan laman web yang memudahkan pelanggan mencari dan membeli apa yang mereka mahukan. Sebut saja pengalaman pengguna, perkhidmatan pelanggan atau pengalaman pelanggan. Intinya adalah anda perlu membuatnya semudah mungkin bagi pelanggan untuk membeli dari anda.

Sebahagian daripada alasan orang suka membeli dari Etsy adalah kerana mereka menjadikannya sangat mudah untuk dibeli oleh sesiapa sahaja. Cari, klik, beli. Itu sahaja. Mengapa menghabiskan banyak waktu untuk mencari tahu bagaimana melakukan semua ini sendiri apabila anda hanya dapat menggunakan prosesnya?

Sekiranya anda tidak mahu berurusan dengan mengatur keranjang belanja dan mengintegrasikannya dengan pintu masuk pembayaran, Aplikasi Etsy Store dari Wix membawa pelanggan ke halaman pembayaran Etsy. Kerana pelanggan mempercayai Etsy dan suka membelinya, kadar pengabaian anda akan lebih rendah.

3. Keupayaan Memupuk Pelanggan Yang Tidak Sedia Membeli

Sekiranya anda menjual item dengan harga tinggi, mungkin diperlukan beberapa lawatan sebelum mereka cukup mempercayai anda untuk membuat pembelian. Walaupun tidak ada nombor “rasmi” dari Etsy, penjual menilai harga jualan purata di Etsy sekitar $ 20.

Sekiranya anda menawarkan freebie di laman web anda sebagai pertukaran alamat e-mel, akan lebih mudah untuk terus berhubung dengan prospek. Dengan cara ini, anda boleh menghantar e-mel kepada mereka untuk membimbing mereka membeli produk anda.

4. Tiada Pautan ke Produk Bersaing

Apabila pelanggan melihat item anda, ada menu yang membawanya ke beberapa produk dari penjual Etsy lain. Kedai Etsy di dalam laman web Wix tidak mempunyai pautan ini, jadi bakal pembeli anda tidak akan mempunyai cara untuk mencari produk serupa dari penjual yang berbeza.

Produk bersaing di Etsy

Cara Menghubungkan Kedai Etsy Anda ke Laman Web Wix Anda

1. Log masuk ke Akaun Wix Anda.

2. Klik pada butang Tambah Aplikasi dari Papan Pemuka anda di sudut kanan atas.

Tambahkan aplikasi di Wix

3. Ketik perkataan ‘Etsy’ di kotak Carian Aplikasi di bahagian atas skrin Pasaran Aplikasi. 

4. Pilih aplikasi Etsy Shop dan klik butang ‘Add to Site’.

Wix App Market

5. Buka Editor Wix dari skrin Kejayaan. 

Aplikasi AddingEtsy

6. Editor Wix membuat halaman baru bernama Etsy Shop.

Malangnya, anda tidak dapat memasukkan kedai anda ke halaman utama anda. Sekiranya anda cuba memadam halaman ini, anda akan membuang aplikasi Etsy shop. Halaman ini diisi dengan maklumat demo untuk memberi anda idea tentang bagaimana kedai itu muncul. Anda perlu menghubungkan kedai anda melalui tetapan untuk melihat barang anda.

7. Klik di mana sahaja di dalam kedai untuk membuat butang ‘Tetapan’ bujur muncul.

Tetapan Etsy Wix

8. Klik butang ‘Connect Your Shop’ berwarna biru di aplikasi yang muncul di bahagian atas pratonton halaman anda. 

Sambungkan Etsy Shop

9. Beri kuasa kepada Wix untuk menarik maklumat Etsy anda

Beri kuasa kepada Wix untuk menarik maklumat Etsy anda dengan menggunakan log masuk Etsy anda pada tetingkap pop timbul. Sekiranya anda masih log masuk ke Etsy, klik butang Authorize. Anda akan diarahkan kembali ke Etsy Shop App di Wix Editor.

Menggunakan Aplikasi Etsy Store Inside the Wix Editor

Aplikasi Etsy Store sangat mudah. Ia mengandungi dua bahagian:

  1. Tetapan
  2. Reka bentuk

Bahagian Tetapan aplikasi membolehkan anda memilih bahagian kedai Etsy anda yang akan ditunjukkan. Sekiranya anda ingin menukar teks di mana-mana bahagian ini, anda perlu pergi ke akaun Etsy anda untuk melakukannya. Cukup klik pada butang ‘Edit Store’ berwarna biru dari Etsy untuk membuat perubahan pada bahagian ini.

Edit Kedai

Bahagian Reka bentuk membolehkan anda menukar warna butang dan teks, tetapi anda tidak dapat mengubah susun atur halaman yang sebenarnya.

Kesimpulannya

Dengan menggabungkan pangkalan pelanggan besar Etsy dan kemampuan membina senarai e-mel di laman web Wix anda, anda akan membina perniagaan dalam talian yang menguntungkan yang akan menopang anda selama bertahun-tahun yang akan datang.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me