Selamat Datang di Rangkaian Peribadi Maya (VPN) 101. Sebagai pengenalan ringkas, saya menggunakan VPN untuk jangka masa yang agak singkat – sebenarnya kurang dari setahun. Namun, sebelum itu, saya sudah lama duduk di pagar.

Selama lebih dari dua tahun, banyak persoalan muncul di dalam fikiran saya, beberapa di antaranya menimbulkan lebih banyak persoalan. Halangan pertama yang harus diatasi adalah pada awalnya adalah:

Contents

Apa itu VPN?

VPN menghubungkan PC, Mac, Tablet atau peranti lain ke Internet melalui komputer lain. Anda menyambung ke Internet melalui sambungan Internet komputer lain, dan bukan secara langsung melalui sambungan internet anda sendiri. Selain itu, VPN juga menyulitkan data yang anda hantar, sehingga tetap selamat.

Mengapa saya memerlukan VPN?

VPN menutup lokasi anda

Dalam bentuknya yang paling asas, VPN menawarkan pengguna cara untuk menyambung ke Internet dengan selamat dan peribadi. Dengan menyambung ke perkhidmatan VPN terlebih dahulu sebelum dihalakan ke alamat Internet yang anda tuju, lokasi anda hanya diketahui oleh penyedia VPN.

Mari lihat apa ini berguna:

 1. Akses Kandungan
  Sebilangan besar VPN mempunyai beberapa lokasi yang dapat Anda pilih untuk menunjukkan lokasi anda dari mana, sehingga membantu anda mengatasi sekatan geografi dalam beberapa keadaan. Beberapa penyedia perkhidmatan di Internet menyekat perkara dari lokasi tertentu. Contohnya, Netflix, yang mempunyai filem berbeza untuk zon geografi yang berbeza.

  Secara semula jadi, ia juga membantu anda menjelajahi penapisan kandungan di pelbagai negara (senarai yang berkembang).

 2. Privasi
  Sekiranya anda pernah tertanya-tanya tentang kerajaan atau Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) mengintip semua yang anda lakukan dalam talian, maka VPN sangat sesuai untuk anda. Adakah anda tahu bahawa di banyak negara, ISP anda dapat menjual sejarah penyemakan imbas anda kepada agensi pemasaran dan pengiklanan? Dan sekiranya diminta oleh banyak kerajaan, mereka secara sah akan menyerahkan log aktiviti dalam talian anda?

Bagaimana VPN berfungsi?

Bagaimana VPN berfungsi

* Ini adalah gambarajah asas bagaimana aliran data berjalan jika Anda menggunakan VPN. Imejnya berasal dari ExpressVPN, tetapi semua sambungan VPN lantunan tunggal berfungsi dengan cara yang sama.

Dalam sambungan Internet biasa, apabila anda cuba mengakses laman web di Internet, komputer anda menghantar permintaan melalui pelayan ISP anda, yang kemudian menghubungkan anda ke laman web. Dalam sambungan VPN, anda menyambung terus ke pelayan VPN, melewati pelayan ISP anda.

Sekiranya anda pernah mendengar tentang firewall sebelumnya, VPN bertindak dengan cara yang sama, melindungi dan melindungi sambungan Internet anda melalui pelayan peribadi dan aliran data yang dienkripsi.

Adakah menggunakan VPN akan memastikan maklumat saya selamat?

Salah satu elemen penting dari VPN yang menjadikannya sangat diinginkan adalah keselamatan. Dalam sambungan VPN, semua data yang anda hantar dan terima akan dienkripsi. Oleh itu, jika ada yang cuba memintas data yang anda kirimkan, penyulitan itu akan membuat anda selamat (atau paling tidak, lebih selamat daripada jika dihantar tanpa penyulitan).

Pertimbangkan senario ini; Anda membeli-belah dalam talian dan akan melakukan pembelian – maklumat kad kredit anda mungkin perlu dihantar kepada peniaga. Anda berada di kafe dan cuba mengakses akaun e-mel anda – kata laluan anda perlu dihantar ke pelayan e-mel anda untuk pengesahan. Ini hanya dua kes mudah di mana VPN dapat menjaga keselamatan anda dan data anda.

Adakah saya benar-benar tidak dapat dikesan dengan VPN?

Alamat IP VPN dan lalu lintas yang disulitkan sahaja tidak mencukupi untuk anda tetap tidak dapat dilacak. Benar, ini menjadikan anda lebih sukar untuk dikesan, tetapi bagi seseorang yang mempunyai kemahiran teknikal yang tepat, ada beberapa cara untuk mengatasi masalah ini.

Alamat IP anda bukan satu-satunya perkara yang mengenal pasti anda dalam talian. Sebenarnya, ada juga contoh di mana VPN diketahui membocorkan alamat IP sebenar.

Kaedah penelusuran lain yang anda lakukan termasuk melakukan doxing, penggunaan perisian hasad, kecerobohan lama dan banyak lagi.

Saya akan mengatakan bahawa bagaimana anda tidak mahu dikenali dan tidak dapat dikesan (atau bagaimana paranoid anda) akan mempengaruhi kombinasi perkhidmatan yang anda gunakan bersama.

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan VPN yang digabungkan dengan penyemak imbas tanpa nama seperti TOR, ditambah dengan program Keselamatan Internet serta menggunakan kekuatan otak dalam apa yang anda lakukan dalam talian, terutama dari segi perkongsian maklumat.

Jadi, jawapan ringkas di sini adalah tidak, anda tidak dapat dikesan sepenuhnya.

Bagaimana VPN melindungi maklumat anda

1. Penyulitan

Apabila anda disambungkan ke perkhidmatan VPN, semua lalu lintas dan komunikasi Internet anda melalui terowong yang selamat. Itulah yang menjadikan maklumat anda peribadi dan selamat.

Setiap VPN menggunakan pelbagai protokol untuk ini yang mempunyai tahap keselamatan yang berbeza. Berikut adalah beberapa contoh;

 • Keselamatan Protokol Internet (IPSec)
  IPSec mengesahkan sesi Internet dan menyulitkan data semasa sambungan. Ia mempunyai dua mod, Transport dan Tunneling, jadi data selamat semasa pemindahan antara rangkaian yang berbeza. IPSec dapat digabungkan dengan protokol keselamatan lain untuk menjadikan sesi lebih selamat.
 • Protokol Terowong Lapisan 2 (L2TP)
  L2TP adalah salah satu protokol lain yang dapat digunakan dengan IPSec. Ini mewujudkan terowong antara dua titik yang IPSec menangani penyulitan data yang dilalui di antara mereka.
 • Protokol Terowong Titik ke Titik (PPTP)
  PPTP adalah protokol all-in-one yang sama-sama membuat terowong dan menyulitkan data. Ia sangat biasa digunakan dan disokong, walaupun pada sistem Mac dan Linux.

2. Tiada Dasar Pembalakan

Ini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan, kerana tidak semua VPN tidak mempunyai dasar pembalakan. Log adalah fail sejarah yang mencatat sejarah lalu lintas Internet anda. Sekiranya log tidak disimpan, jelas penyedia perkhidmatan VPN tidak dapat menjualnya atau menyerahkannya kepada mana-mana kerajaan atau agensi penguatkuasaan undang-undang, betul?

Sekiranya VPN tidak mempunyai dasar pembalakan, ini sering dinyatakan dengan jelas di laman web mereka. Contohnya PureVPN, salah satu di antara banyak yang tidak menyimpan log.

perkhidmatan vpn tanpa pembalakan

Cara Menggunakan VPN?

Sebilangan besar VPN akan mempunyai prosesnya sendiri, tetapi teori dasarnya ialah anda memasang perisian VPN pada peranti (seperti penghala, PC, atau telefon pintar anda). Konfigurasi semudah memasukkan nama pengguna dan kata laluan VPN Anda ketika anda meluncurkan perisian, tetapi ada beberapa VPN yang menawarkan lebih banyak pilihan.

Ini mungkin melibatkan pemilihan protokol keselamatan yang ingin anda gunakan, atau memilih lokasi pelayan yang ingin anda sambungkan secara manual.

Peranti apa yang berfungsi VPN?

Terdapat tiga kategori utama item yang biasanya boleh digunakan oleh VPN (bergantung pada penyedia perkhidmatan): Desktop / Komputer riba, Telefon pintar / Tablet dan penghala. Lebih khusus lagi, mereka biasanya akan berfungsi di platform yang menawarkan Windows, Mac OS, iOS, Android dan Linux (Sebilangan besar penghala menggunakan Linux).

Perhatikan bahawa tidak semua router menyokong penggunaan VPN. Sekiranya anda menggunakan salah satu jenama dan model yang lebih baik dan popular, kemungkinan anda dapat menggunakan VPN, tetapi lebih baik anda menghubungi pengilangnya atau hanya mencari forum dan bertanya. Saya menggunakan TP-Link Archer C7, yang betul.

halaman konfigurasi expressvpn

* VPN biasanya akan mempunyai panduan yang dapat Anda ikuti untuk membantu anda dikonfigurasi pada beberapa peranti

Saya tahu bahawa terdapat beberapa laman web di luar sana yang mengatakan anda memerlukan firmware tersuai seperti DD-WRT atau Tomato, tetapi itu tidak benar. Walau bagaimanapun, jika penghala anda TIDAK menyokong VPN secara asli, maka memancarkannya ke salah satu dari mereka mungkin membantu anda.

Selanjutnya muncul lagi nota amaran: Walaupun anda menggunakan VPN di telefon bimbit anda, terdapat banyak aplikasi mudah alih (yang mungkin anda pasang) yang mempunyai lebih banyak maklumat daripada alamat IP anda. Ingat kebenaran sial yang harus anda berikan semasa memasangnya? Ini bermakna bahawa walaupun dengan VPN, data anda masih dapat dihantar kepada pembangun aplikasi tersebut.

Betapa sukarnya untuk saya gunakan?

Sangat ringkas; sebenarnya tidak. Hampir semua penyedia VPN mempunyai tutorial lengkap mengenai cara menyiapkan aplikasinya pada beberapa peranti. Saya telah melalui sebilangan besar dari mereka dan ada juga yang membuat video selangkah demi selangkah mengenai cara menyiapkannya.

Lihat halaman Cara Menyiapkan ExpressVPN sebagai contoh.

expressvpn vpn steup dengan arahan

Sebilangan besar penyedia VPN akan mempunyai sesuatu seperti ini yang mempunyai arahan yang sangat terperinci. Sebenarnya, sebilangannya sangat mudah untuk disiapkan sehingga yang perlu anda lakukan setelah memasang aplikasinya adalah memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, kemudian pilih pelayan dan kemudian anda pergi.

Adakah VPN akan melambatkan sambungan internet saya?

Jawapan untuk ini mungkin. Kerana sifat perkhidmatan, biasanya akan berlaku sedikit kelambatan. Walau bagaimanapun, dengan hampir semua perkhidmatan VPN yang terkenal, kelembapan ini sering kali tidak dapat dilihat.

Namun, jika ISP anda meletihkan kelajuan Internet kadang-kadang dengan alasan apa pun, maka menggunakan VPN dapat meningkatkan kecepatan anda. Banyak penyedia VPN peringkat atas mempunyai rangkaian yang sangat baik yang menggunakan penyedia lebar jalur tahap 1.

Sebagai peraturan, sebarang penurunan kelajuan yang anda perhatikan akan menjadi sedikit lebih besar semakin jauh pelayan yang anda pilih untuk disambungkan.

Nota teknikal mengenai kelajuan

Perkakasan anda memainkan peranan penting dalam kelajuan sambungan. Apabila VPN menyulitkan data anda, prosesnya memerlukan banyak kekuatan pengkomputeran. Setiap peranti mempunyai mikroprosesor di jantungnya yang mempengaruhi kelajuan di mana peranti melakukan sesuatu. Kelajuan ini dinilai dalam gigahertz (GHz).

Semakin tinggi GHz, semakin pantas penyulitan dan oleh itu kelajuan sambungan lebih pantas.

Penghala rata-rata berkisar dalam kelajuan pemproses dari 800MHz hingga 1.2GHz (walaupun ada model kelas atas yang menilai 1.8GHz atau lebih). Komputer riba rata-rata berjalan di sekitar 1.6GHz hingga 2.2GHz sementara PC rata-rata berjalan antara 2.6 hingga 3.4GHz.

Kelajuan sambungan VPN

Semasa menjalankan perkhidmatan VPN pada penghala dengan pemproses yang dinilai pada 1GHz, kelajuan garis VPN diperlahankan dengan ketara. Menurut sokongan teknikal TorGuard yang saya hubungi, kelajuan maksimum yang saya dapat melalui penyebaran router di sini adalah sekitar 17Mbps. Menjalankan VPN yang sama pada komputer riba pada 1.8GHz akan memberi anda kelajuan sekitar 150Mbps.

Maksudnya di sini ialah terdapat banyak bahagian yang bergerak untuk prestasi VPN, jadi untuk menikmati manfaat maksimum dari sambungan VPN yang cepat, peralatan anda sendiri juga tidak terpisahkan..

Cara memilih penyedia VPN yang betul?

pembekal vpn

Terdapat puluhan (beratus-ratus jika anda menghitung penyedia yang lebih rendah) perkhidmatan VPN yang tersedia. Sebilangan dari mereka adalah penyedia VPN arus perdana yang pakar dalam hal itu, tetapi ada juga banyak syarikat keselamatan Internet hari ini seperti F-Secure, Kaspersky dan Avira yang telah memasuki permainan VPN.

Oleh itu, bagaimana anda akan memilih yang tepat, kerana kemungkinan anda akan dihujani setiap hari dengan ‘Tawaran VPN’ setelah anda memasukkan istilah carian itu ke Google? Mencari VPN yang sesuai untuk ANDA, hanya terdapat beberapa elemen penting:

1. Kos berbanding keselamatan

Ini adalah klausa ‘anda tidak dapat memiliki segalanya’ yang sudah tua. Semakin banyak harganya, semakin baik perkhidmatannya. Bukan SELALU, tetapi sebagai peraturan. Sebilangan besar penyedia VPN boleh menagih anda mungkin beberapa dolar sebulan, tetapi jika anda benar-benar paranoid mengenai privasi dan keselamatan anda, adakah anda benar-benar akan bertengkar sedikit demi sedikit untuk ketenangan jiwa? Pilih keseimbangan yang sesuai dengan kerangka pemikiran anda, dan pastikan objektif utama anda melanggan perkhidmatan VPN.

2. Adakah ia menyimpan balak?

Ini sangat penting. Tidak kira apa anggaran atau tujuan anda, penyedia VPN yang menyimpan log hanyalah sebilangan besar cacing yang menunggu untuk dibuka. Dan anda tahu apa yang berlaku apabila tin itu dibuka. Memiliki log hanya meminta masalah – penyedia perkhidmatan diketahui sering mengalami tekanan di bawah tekanan pemerintah sebelumnya. Pilih penyedia yang sangat tegas mengenai dasar tanpa log.

3. Bilangan dan Lokasi Pelayan

Ini lebih sesuai untuk orang yang menggunakan VPN teratas dalam sekatan geografi. Contohnya, jika anda ingin mengakses kandungan Netflix dari wilayah AS, anda memerlukan… pelayan AS di VPN anda! Semakin banyak lokasi pelayan yang ada, semakin banyak pilihan yang anda ada. Semakin banyak bilangan pelayan mereka, semakin besar kemungkinan sambungan anda akan lancar dan pantas.

4. Berapa banyak untuk berapa banyak sambungan

Rata-rata isi rumah pada masa ini menjadi gila dengan peranti. Bayangkan walaupun hanya satu pasangan, yang masing-masing mempunyai komputer riba, tablet dan telefon pintar – Itu enam peranti di bawah satu bumbung. Pastikan bilangan sambungan penyedia VPN yang anda daftarkan sesuai untuk gaya hidup anda.

5. Kebocoran IP

Ini adalah isu yang semakin meningkat sejak akhir-akhir ini. Nampaknya, sebilangan penyedia VPN mempunyai sedikit masalah teknikal, dan IP sebenar pelanggan mereka bocor, yang bermaksud mereka membayar untuk perkhidmatan yang tidak berfungsi. Untuk mengatasi masalah ini, banyak VPN menawarkan tempoh percubaan yang boleh anda daftarkan. Pastikan anda memeriksa sambungan anda dengan baik selama tempoh percubaan itu, dan jika IP anda bocor, anda pasti tahu apa yang harus dilakukan – JALANKAN.

6. Antara Muka Pengguna

Saya membahaskan sama ada mahu menambah item ini atau tidak, tetapi pada akhirnya OCD saya mengatasi saya. Beberapa VPN mempunyai antara muka yang jelek sehingga hanya dapat digunakan. Cuma … lihat sebelum anda menggunakan rancangan potongan tiga tahun itu, ok?

Bagaimana saya tahu jika VPN saya bagus?

Perkhidmatan VPN tentunya mendasarkan penjualan mereka pada privasi dan keselamatan. Justeru bagaimana anda tahu jika yang anda pilih berkinerja sebagaimana mestinya? Adakah anda tahu jika IP anda disimpan dengan selamat? Bagaimana dengan kebocoran yang pernah anda dengar?

Kekhawatiran ini kadang-kadang disebabkan oleh apa yang saya sebut sebagai ‘ciri rosak’ di beberapa penyedia VPN. Ini bermaksud bahawa mereka tidak berfungsi seperti yang diiklankan, yang bermaksud identiti anda mungkin berisiko.

Berikut adalah beberapa kaedah ringkas yang dapat membantu anda.

 • Lawati IPLeak dan baca maklumat yang disampaikan kepada anda di sana. Sekiranya VPN anda berfungsi sebagaimana mestinya, anda akan melihat maklumat Pelayan VPN dan bukannya maklumat sebenar anda. DNSLeakTest juga dapat melakukan sesuatu yang serupa jika anda mahukan alternatif.
 • Untuk menguji kelajuan VPN anda, lawati SpeedTest atau TestmyNet dan jalankan ujian di sana. Anda boleh menjalankannya sebelum dan selepas menyambung ke pelayan VPN anda untuk menguji perbezaan kelajuan dan kependaman.

uji kelajuan vpn

* SpeedTest akan menunjukkan kelajuan muat naik dan muat turun anda, serta latensi ke pelayan terdekat.

Sudah tentu ada ujian yang lebih maju yang boleh anda laksanakan, tetapi ini sedikit lebih terperinci untuk disertakan.

Walaupun anda berpuas hati dengan perkhidmatan VPN yang anda gunakan, menjalankan ujian dari semasa ke semasa adalah idea yang baik, jika hanya untuk memastikan ketenangan fikiran anda sendiri.

Adakah VPN sah?

Ini mungkin merupakan pertanyaan yang aneh bagi sebagian orang, karena ada begitu banyak penyedia VPN di sekitarnya, tetapi ingat bahawa Internet tidak mempunyai satu pemerintah pun yang mengendalikannya. Namun, ANDA dibatasi oleh undang-undang negara tempat anda tinggal, jadi pastikan bahawa VPN sah di negara anda sebelum anda membeli langganan.

Sebelum anda mengejek, izinkan saya memberitahu anda bahawa terdapat beberapa negara yang sangat tegas di luar sana. Contohnya, Emiriah Arab Bersatu (UAE). Tergamam menggunakan perkhidmatan VPN di UAE dapat mendatangkan denda besar antara AS $ 100k hingga $ 500k.

Tidak mengejutkan, China juga baru-baru ini mengeluarkan peraturan yang hanya mengizinkan penggunaan layanan VPN yang disetujui oleh pemerintah. Sepatutnya, ini adalah untuk “mengatur VPN yang melakukan aktiviti operasi rentas sempadan secara tidak sah” tetapi seperti yang kita semua tahu, ini hanyalah satu lagi sambungan dari Great Firewall of China.

Dan akhirnya – Sekiranya anda berfikir untuk menggunakan VPN hanya untuk mencari firewall penapisan di tempat kerja atau sekolah anda – anda mungkin dipecat atau diusir (bergantung pada kedudukan anda). Kapish?

Mengapa VPN tidak sah di beberapa tempat?

Itu sangat bergantung, tetapi bagi kebanyakan negara, negara yang melarang VPN cenderung mempunyai kawalan ketat terhadap kehidupan warganya. Dengan melarang VPN, mereka lebih mudah dapat memantau semua pergerakan dalam talian yang dibuat oleh warganegara mereka.

Berikut adalah beberapa sebab utama;

 • Sebab Akhlak (mis. Singapura)
 • Kestabilan Politik (mis. Jordan, Libya)
 • Keselamatan Negara (mis. India, Rusia)
 • Semua Yang Di Atas (mis. Korea Utara, China)

Bolehkah perkhidmatan VPN saya disekat?

Beberapa negara yang benar-benar tegas mengenai penapisan Internet mereka telah menyekat perkhidmatan VPN. Walaupun mereka tidak dapat mendekripsi data, pemblokiran VPN di negara-negara tersebut terbukti berhasil menyekat akses VPN dengan menghentikan akses ke port yang biasanya digunakan oleh protokol VPN biasa.

Sebagai contoh, Great Firewall of China, yang merupakan sebahagian kecil dari usaha keseluruhan negara untuk menjaga keselamatan awam dengan memantau sistem maklumat secara dekat.

Bolehkah saya torrent dengan VPN?

Perkongsian fail Peer-to-Peer atau Torrenting tidak menyalahi undang-undang tetapi telah diketahui menaikkan bendera kerana status fail yang dikongsi tidak selalu diketahui. Contohnya, berkongsi fail video tertentu mungkin melanggar Akta Hak Cipta Milenium Digital. Beberapa perisian berhak cipta juga diketahui memiliki versi cetak rompak yang diedarkan melalui Torrenting.

Walau bagaimanapun, torrenting juga diketahui menggunakan lebar jalur yang tinggi, jadi ada beberapa penyedia VPN yang tidak akan membenarkan torrenting pada perkhidmatan mereka atau akan mempunyai batasan lebar jalur untuk senario tersebut.

Sekiranya anda mencari perkhidmatan VPN yang mesra torrent, pastikan juga dinyatakan secara eksplisit di laman web mereka.

Berikut adalah beberapa VPN yang mesra torrent:

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Sembunyikan.me
 • CyberGhost
 • SwastaVPN

Apa itu ‘kill switch’?

Sebilangan besar orang menggunakan VPN untuk membantu memastikan privasi mereka, yang paling penting bagi mereka. Itulah sebabnya banyak perkhidmatan VPN memperkenalkan konsep ‘kill switch’. Ini bertujuan untuk segera menghentikan sambungan anda sekiranya perkhidmatan anda ke pelayan VPN terganggu dengan alasan apa pun.

Ini membantu mengelakkan IP sebenar anda terdedah semasa perkhidmatan VPN tidak tersedia.

Sudah tentu, jika anda lebih suka sambungan tetap aktif daripada putus, dalam banyak kes, anda boleh memilih untuk mematikan mematikan.

Adakah menggunakan VPN akan mempengaruhi permainan dalam talian saya?

Pemain sering kali sangat kritikal untuk memperkenalkan elemen baru ke dalam rangkaian mereka kerana mereka selalu takut dengan penambahan yang mungkin menyebabkan latensi tambahan. Latency adalah pembunuh permainan dalam talian, dan saya secara peribadi melihat pemain menjerit monitor ketika menghadapi waktu ping yang luar biasa lama.

Ada yang melihat VPN secara kritis, kerana mereka bertanya-tanya bagaimana menambahkan lapisan tambahan di antara mereka dan pelayan permainan mungkin dapat menurunkan latensi mereka. Ingat, anda boleh memilih pelayan mana di VPN yang ingin anda sambungkan.

Dengan menyambung ke lokasi pelayan yang paling dekat dengan pelayan permainan anda, kemungkinan anda akan melihat masa ping yang lebih baik.

Selain itu, beberapa lokasi pelayan juga bermaksud bahawa anda akan dapat pelayan permainan dari negara / wilayah yang biasanya tidak dapat Anda lakukan.

Bolehkah saya menggunakan VPN percuma?

Terdapat sebilangan besar perkhidmatan VPN percuma di luar sana, yang sebahagiannya dikendalikan oleh syarikat keselamatan Internet yang tulus seperti Kaspersky. Walau bagaimanapun, sering terdapat sedikit masalah teknikal ketika mempertimbangkannya.

 1. Sebilangan besar VPN percuma menawarkan lebar jalur terhad
 2. Biasanya terdapat lokasi dan / atau pelayan yang sangat terhad
 3. Keselamatan data anda mungkin dipersoalkan
 4. Kualiti perkhidmatan mungkin dipersoalkan
 5. Kebiasaannya terdapat sekatan

Pertimbangkan ini:

Penyedia perkhidmatan percuma harus memperoleh pendapatan dari SESUATU, dan syarikat-syarikat ini mengendalikan data anda.

Berapakah kos perkhidmatan VPN?

Tidak termasuk penyedia perkhidmatan VPN percuma, anda mungkin boleh membayar antara $ 2- $ 10 sebulan, bergantung kepada pelbagai faktor. Ciri rancangan dan tempoh pembayaran sering menjadi faktor harga. Semakin lama tempoh yang anda pilih untuk bayar di muka, harga akan menjadi lebih rendah.

Ambil contoh NordVPN, yang harganya sesuai dengan jangka masa yang anda pilih. Dengan membayar setiap bulan, harganya adalah $ 11.95, tetapi jika anda membayar setiap tahun, harganya turun menjadi $ 5.74 sebulan. Memilih rancangan tiga tahun turun sehingga hanya $ 2,75 sebulan, yang merupakan harga yang sangat baik.

harga nordvpn

Timbang faedah daripada menjadi perkhidmatan selama dua atau tiga tahun berbanding penjimatan yang akan anda perolehi daripada membayar bulanan. Tepat pada titik mana titik manis bergantung pada pilihan setiap orang.

Bolehkah saya membayar tanpa kad kredit?

Kad kredit menjadikan kehidupan digital kita begitu mudah, kerana ia adalah kaedah yang pasti untuk menyampaikan pembayaran kepada vendor. Namun, ketika datang ke perkhidmatan VPN, mungkin agak aneh untuk membayar tanpa nama dengan menggunakan kaedah yang pasti dapat mengenali diri anda.

Syukurlah akhir-akhir ini beberapa penyedia perkhidmatan mula menerima Bitcoin atau cryptocurrency lain sebagai pembayaran. Untuk mengetahui sama ada penyedia perkhidmatan yang anda pilih menerima Bitcoin, periksa tanda Bitcoin di halaman kaedah pembayaran yang diterima di laman VPN.

pelbagai pilihan pembayaran

Sudah tentu, jika anda memilih kaedah pembayaran Bitcoin, tidak ada pembaharuan automatik dan anda harus melalui proses pembayaran setiap kali anda memperbaharui perkhidmatan anda.

Selesaikan: Sekiranya saya benar-benar mendapat satu?

Dunia digital masa kini penuh dengan bahaya. Antara pemerintah yang mengintip penggodam dan penipu, menyembunyikan aktiviti digital anda harus menjadi kebiasaan dan bukan pertimbangan. Ini terutama berlaku untuk rangkaian awam – seperti jalur GSM atau LTE penyedia perkhidmatan mudah alih anda – jadi bijak dan gunakan VPN.

Izinkan saya berkongsi senario yang sangat sederhana dengan anda tentang pengalaman peribadi yang saya alami sebelum membeli kisah VPN. Saya duduk di kafe dengan wanita muda ini selepas satu acara dan kami bercakap mengenai keselamatan dalam talian. Dia mengejutkan saya ketika dia menyebut dia menggunakan VPN walaupun di telefon bimbitnya, jadi saya bertanya kepadanya apakah keselamatannya benar-benar berisiko.

Dia menunjukkan kepada saya aplikasi di telefonnya yang menunjukkan log lebih dari 30 percubaan menguping pada hari itu sahaja dan menjelaskan bahawa jumlahnya naik atau turun bergantung pada tempat dia berada. Ini betul-betul menakutkan.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menambahkan VPN ke senarai alat keselamatan anda, saya sangat mengesyorkan anda melakukannya. Sekiranya anda TIDAK, saya tetap mengesyorkan anda melakukannya. Seperti yang ditunjukkan oleh serangan Krack baru-baru ini, perkhidmatan VPN adalah keperluan sekarang. Tetap selamat dan tidak menyesal.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Bagaimana Saya Kehilangan Wang untuk Kos Penghantaran Shopify (& Kemudian Memperbaikinya!)