Shopify SEO 9 Essentials untuk Meningkatkan Kedudukan Google

Kedai Shopify anda sudah siap, kelihatan hebat, dan pesanan pertama masuk. Sempurna!


Langkah besar seterusnya adalah menghasilkan lalu lintas yang serius melalui Google.

Cuba bayangkan. Sekiranya kedai dalam talian anda berada di halaman hasil pertama Google, anda boleh menjana penjualan tanpa perlu mengeluarkan wang untuk iklan.

Shopify SEO - 9 Kepentingan Untuk Meningkatkan Kedudukan

Sudah tentu, menaikkan kedudukan Google bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi mungkin dengan beberapa ‘optimisasi mesin pencari’ atau SEO yang pintar.

Ikuti Panduan Shopify Lengkap Kami

 • Bahagian 1: Cara mendirikan kedai Shopify hanya dalam 19 minit
 • Bahagian 2: 11 Ciri-ciri Shopify yang akan meningkatkan penjualan anda
 • Bahagian 3: Shopify SEO: 9 Keperluan Untuk Meningkatkan Kedudukan Google Kedai Anda
 • Bahagian 4: “Bagaimana Saya Menarik Pelanggan ??” 7 Langkah Pertama Untuk Mempromosikan Kedai Shopify Anda
 • Adakah Shopify Untuk Anda? Baca ulasan Shopify mendalam kami

Dalam bahagian 3 panduan Shopify ini, kami melihat pentingnya SEO untuk Shopify. Mari terus masuk.

1. Pilih kata kunci yang sempurna supaya Google dapat menemui anda

Kata kunci adalah nadi SEO. Kata kunci memberitahu Google dengan tepat siapa anda dan apa yang anda lakukan.

Untuk menghasilkan kata kunci terbaik, letakkan diri anda sebagai pelanggan. Apa yang anda cari untuk mencari produk anda? Mungkin itu ‘kemeja punk’ atau ‘gaun prom’ atau ‘kamera pengembaraan’.

Terdapat titik manis ketika memilih kata kunci. Sukar untuk mendapatkan kata kunci yang luas, seperti ‘kasut’ kerana peruncit terbesar mendominasi. Sebaliknya, frasa kunci khusus seperti ‘kasut punk velcro ungu’ tidak akan mendapat carian yang mencukupi. Cubalah sesuatu di tengah, seperti ‘kasut punk’.

Terdapat sains untuk memilih kata dan frasa yang tepat. Baru-baru ini kami menulis catatan terperinci mengenai pemilihan kata kunci yang merupakan titik permulaan yang baik.

2. Pilih kata kunci atau frasa yang benar-benar laku

Inilah perbezaan terbesar antara SEO biasa dan SEO untuk Shopify:

Anda mahukan pencari yang sebenarnya akan membeli sesuatu.

Pilih kata kunci atau frasa yang benar-benar laku

Katakan anda menjual perhiasan buatan tangan di Shopify. Orang yang mencari ‘perhiasan buatan tangan’ mungkin mencari maklumat mengenai pembuatan perhiasan. Anda tidak berminat dengan orang itu.

Anda mahukan pelanggan yang ingin membeli barang kemas buatan tangan. Cuba ubah kata kunci atau frasa anda untuk memasukkan kata aktif seperti ‘beli’, ‘terbaik’ ‘murah’.

Cari kata kunci atau frasa yang menunjukkan niat untuk membeli. Lihat panduan komprehensif ini untuk mencari kata kunci yang menguntungkan oleh Pardeep Goyal.

3. Letakkan kata kunci tersebut di semua tempat yang betul

Ada kata kunci sempurna anda? Hebat. Masa untuk meletakkannya di mana Google akan menemui mereka.

Shopify mempunyai lima tempat penting untuk meletakkan kata kunci anda:

1. Tajuk Halaman Anda

Inilah tajuk yang akan muncul di halaman hasil Google.

halaman-tajuk-shopify-seo

Perhatikan bagaimana kedai ini meletakkan frasa kekunci ‘cermin mata hitam kayu’ sebelum nama kedai? Ini kerana lebih ramai orang mencari ‘cermin mata hitam kayu’. Fikirkan tentang menerangkan kedai anda dalam tajuk.

shopify-page-title-seo

Pergi ke Kedai Dalam Talian > Keutamaan untuk menukar pilihan anda.

Petua profesional: cuba jadikan tajuk anda sebagai ajakan bertindak. Anggaplah ia sebagai tajuk utama yang menarik untuk diklik. Lihat bagaimana House of Fraser menggunakan CTA aktif: “Beli jam tangan anda dalam talian”

SEO CTA

2. Penerangan Meta

Huraian meta adalah bahagian pendek perkataan yang muncul di bawah tajuk. Sekali lagi, letakkan kata kunci anda di sini TETAPI cubalah menjadikannya deskriptif dan menarik. Ini adalah peluang anda untuk meyakinkan pelanggan untuk mengklik.

Pastikan setiap halaman mempunyai keterangan meta yang berbeza juga. Sekali lagi, pergi ke Kedai Dalam Talian > Keutamaan.

meta-keterangan-seo-shopify

3. Penerangan Gambar & Teg Alt

Google cukup pintar, tetapi masih tidak dapat melihat gambar, misalnya, kaus kaki merah. Anda harus memberitahu Google bahawa ia adalah kaus kaki merah. Untuk melakukan ini, ubah nama fail gambar menjadi ‘stoking merah [nama kedai]’ sebelum memuat naik.

Anda juga dapat menambahkan ‘alt-text’, iaitu teks yang ditunjukkan jika penyemak imbas web tidak dapat memuatkan gambar. Jadikannya deskriptif dan sertakan kata kunci anda. Kini, Google dapat menemuinya, membacanya dan memberi peringkat.

shopify-seo-alt-tag

Mahu lebih? Baca panduan Shopify untuk mengoptimumkan gambar produk anda.

4. Tajuk dan Tajuk (tag H1)

Pengepala anda adalah salah satu tempat pertama yang dilihat oleh Google untuk melihat apa yang dimaksudkan dengan laman web anda. Pastikan semua halaman produk anda mempunyai tajuk deskriptif dan jangan lupa memasukkan kata kunci anda.

5. Penerangan dan Salinan Produk

Selalu sertakan kata kunci anda dalam keterangan produk untuk membantu Google mencari halaman anda. Anda juga perlu menulis keterangan produk yang unik dan menarik.

Jangan hanya menyalin keterangan pengeluar kerana – kemungkinannya – salinan itu ditampal di seluruh internet dan Google membenci salinan pendua. Selain itu, penerangan anda adalah peluang yang baik untuk menunjukkan nada suara anda sendiri dan meyakinkan pelanggan untuk membuat pembelian.

4. Sambungkan halaman dan kandungan anda dengan pautan dalaman

Di samping kata kunci, pautan adalah faktor peringkat penting untuk SEO. Mulakan dengan menggunakan pautan dalaman ke seluruh laman web anda. Pautan ke halaman produk anda dari halaman utama. Sediakan pautan kategori dan pautan ke produk dari blog anda.

Semakin banyak menghubungkan laman web anda, semakin banyak pemahaman Google mengenai kedai dan produknya. Fikirkan seperti membina asas atau tulang belakang untuk laman web anda.

5. Buat pautan balik ke kedai Shopify anda

Untuk menilai kedai anda, Google melihat laman web lain yang menghubungkan anda. Google menggunakan algoritma berdasarkan bilangan pautan dan kewibawaan laman web yang menghubungkan anda untuk menentukan penilaian anda.

Sebagai contoh, jika The Huffington Post dan The New York Times memaut ke produk anda, Google tahu anda mesti mempunyai kuasa sebenar, jadi anda akan mendapat kedudukan lebih tinggi.

Terdapat banyak cara untuk menghasilkan pautan kembali ke kedai Shopify anda. Menghantar siaran akhbar akan membantu mendapat liputan di blog, lengkap dengan pautan kembali ke laman web anda. Menawarkan untuk menulis catatan tetamu untuk blog di niche anda akan memberi anda pautan juga. Anda juga boleh menghantar e-mel ke laman web dan meminta mereka menyemak atau memautkan ke produk anda.

Petua profesional: JANGAN sekali-kali membeli pautan, gunakan pautan pautan atau pertukaran pautan. Google memburu laman web menggunakan teknik ini. Anda mencari tingkah laku pautan semula jadi.

6. Galakkan ulasan pelanggan

Google menyukai kandungan unik, kemas kini berkala dan bukti aktiviti dan kepuasan pengguna yang tinggi. Ulasan pelanggan mencentang setiap kotak ini dan membantu menjana lebih banyak penjualan. Menang-menang.

Galakkan ulasan pelanggan

7. Sediakan pengalihan untuk halaman produk lama

Sebarang kedai dalam talian akhirnya kehabisan stok atau menghentikan item. Sekiranya anda memadamkan item itu, pautan ke produk tersebut kini akan membawa pelanggan ke halaman ralat. Google membenci halaman ralat dan ia akan meningkatkan kadar pentalan anda (faktor lain yang dilihat oleh Google).

Sebaliknya, sediakan pengalihan dari halaman produk lama ke halaman baru. Ringkas.

Inilah cara untuk melakukannya.

8. Gunakan ciri blog!

Kandungan dan blog sangat berguna untuk SEO. Ini adalah peluang untuk memasukkan lebih banyak kata kunci dan menghasilkan banyak pautan balik dan lalu lintas ke kedai Shopify anda. Ini juga mempunyai kesan untuk membuat orang di laman web anda lebih lama (bagus untuk SEO) dan mengarahkan pelanggan ke produk anda.

Shopify mempunyai ciri blog terbina dalam, tetapi sangat kurang digunakan. Mulakan strategi kandungan dan cuba menulis blog seminggu sekali. Tidak pasti untuk blog apa? Dapatkan inspirasi!

9. Jangan bimbang tentang peta laman. Shopify membuat anda dilindungi

Salah satu rahsia yang paling baik disimpan di Shopify adalah mereka secara automatik menghasilkan fail sitemap.xml. Ini mengindeks kandungan, produk dan halaman anda sehingga Google dapat mencarinya dengan mudah. Sering menyakitkan untuk disiapkan, tetapi Shopify membuat anda dilindungi. Setelah anda mempunyai URL peta laman, kirimkan ke Google Search Console dan anda akan diberi maklumat yang lebih berguna mengenai laman web anda.

Sekiranya anda tidak tahu di mana peta laman web anda, akses di: your-url.com/sitemap.xml. Jika tidak, baca panduan peta laman Shopify ini.

Shopify mempunyai asas SEO yang cukup kuat, tetapi dengan beberapa tweak dan trik anda dapat menaikkan kedudukan Google.

Sudahkah anda mencuba meningkatkan SEO untuk kedai Shopify anda? Beritahu saya di bahagian komen.

Dan ikuti bahagian akhir siri Shopify ini apabila kami akan melihat mempromosikan dan memasarkan kedai Shopify anda untuk jualan terbaik.

Avatar

Mengenai Pengarang

Ben adalah penyusun dan penyunting dari London. Karyanya kerap muncul di The Huffington Post, dan dia telah mengerjakan beberapa kempen copywriting yang berjaya untuk Sony UK. Jangan ragu untuk berhubung dengan Ben melalui Twitter.

Suka Apa yang Anda Baca?

Sertailah pelanggan kami yang menerima kemas kini dari Bitcatcha. Kami menghantar tip dan trik perniagaan dalam talian eksklusif.

Seterusnya »

Tingkatkan Penglibatan & Pendapatan Dengan Siri Selamat Datang E-mel (Panduan Definitif untuk Pemasaran E-mel Bahagian 3)

«Sebelumnya

Jangan Pernah Digodam Lagi: Kajian Ninja Keselamatan

Adakah Laman Web Anda Cukup Cepat?

Jangan Kehilangan Jualan. Periksa Kelajuan Pelayan Anda Di Sini.

Lihat Hosting Web yang Disyorkan Kami

Berhubung Dengan Kami

ikon rss   ikon facebook   ikon twitter ikon-pautan

Mulakan Di Sini

 • Kedai Dalam Talian Anda dalam 19 Minit: Cara Menyiapkan Shopify (Panduan Lengkap Shopify Bahagian 1)
 • 11 Ciri-ciri Shopify yang Tidak Anda Ketahui (Tetapi Mereka Akan Roket Penjualan Anda): Panduan Lengkap Shopify Bahagian 2
 • Shopify SEO: 9 Keperluan Untuk Meningkatkan Kedudukan Google Kedai Anda (Panduan Lengkap Shopify Bahagian 3)
 • “Bagaimana Saya Menarik Pelanggan ??” 7 Langkah Pertama Untuk Mempromosikan Kedai Shopify Anda (Panduan Shopify Lengkap Bahagian 4)
 • Bahagian UX Bahagian 1: Cara Membuat Proposisi Nilai Anda & Meyakinkan Pengguna Untuk Bertindak

Buat Kedai Dalam Talian Shopify

Pautan Pantas

Shopify

Pelan / Harga

Templat

Panduan Persediaan

Percubaan 14 hari

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map