Reka bentuk UX adalah untuk mewujudkan pengalaman yang menarik bagi pengguna anda.

Ia mengetahui apa yang pengguna mahukan, dan memberikannya dengan cepat dan sederhana. Reka bentuk UX terbaik menjadikan pengguna menganggap laman web dibuat hanya untuk mereka.

Yang pertama dalam siri empat bahagian kami memberi tumpuan Tawaran nilai. Kerana langkah pertama adalah memberitahu pengguna apa yang anda lakukan, dan menjanjikan mereka nilai yang baik.

Buat Cadangan Nilai Anda & Meyakinkan Pengguna

Apabila pelawat melayari laman web anda, anda akan mengetahui lima saat untuk meyakinkan mereka mengapa anda bernilai masa mereka. Pengguna baru selalu mencari jawapan pantas.

"Siapa awak? Apa yang awak buat? Bagaimana ini akan memberi manfaat kepada saya?"

Itu banyak maklumat untuk disampaikan hanya dalam lima saat!

Caranya ialah membuat ‘Proposisi Nilai’ yang sempurna: penerangan ringkas dan ringkas mengenai perniagaan anda dan mengapa ia bernilai. Perkara pertama yang mesti dilihat oleh pengguna anda semasa mereka melayari laman web anda.

Ini adalah asas reka bentuk UX yang baik. Sekiranya anda dapat melakukannya dengan betul, anda baru sahaja mencipta pengalaman pengguna pertama yang hebat. Mereka gembira, tertarik, dan ingin meneroka lebih banyak mengenai anda.

Sekiranya anda salah, mereka sudah pergi.

Inilah sebabnya mengapa cadangan nilai anda sangat penting. Ia membuka pintu.

Mari buat cadangan nilai anda.

Langkah 1. Apa yang anda buat?

Proposisi nilai bermula dengan penerangan tajam laser mengenai perkhidmatan anda.

Sekiranya anda tidak pernah mencuba menyusun cadangan perniagaan anda menjadi satu ayat, cubalah sekarang. Ini sukar, tetapi sangat penting untuk anda melakukannya dengan betul. Berikut adalah beberapa contoh sempurna dari seluruh dunia:

Facebook – “Facebook membantu anda berhubung dan berkongsi dengan orang-orang dalam hidup anda.”

Netflix – “Tonton program dan filem TV kapan saja, di mana sahaja.”

PayPal – “Cara yang lebih mudah dan selamat untuk dibayar.”

Reddit – “Halaman depan internet”

Produk dan perkhidmatan terbaik dapat disimpulkan dalam satu ayat yang dapat dicerna. Boleh milik anda?

Langkah 2: Untuk siapa?

Adakah perkhidmatan anda dibina untuk pemaju, pereka grafik, pencinta kucing? Beritahu mereka. Berhubung dengan mereka. Katakan “perkhidmatan ini untuk anda!”

Photoshop sangat baik dalam ini: aplikasi pengimejan dan reka bentuk terbaik di dunia dengan alat baru untuk pereka dan jurugambar.

Ia mudah dan memberi mereka khalayak sasaran yang jelas dan jelas. Untuk siapa produk anda?

Langkah 3. Bagaimana produk anda akan menyelesaikan masalah mereka dan mengubah kehidupan mereka?

Tidak cukup untuk memberitahu pengguna siapa anda dan apa yang anda lakukan. Itu sahaja tidak akan meyakinkan mereka untuk membeli produk anda. Anda perlu menunjukkan kepada mereka dunia yang lebih baik.

Beritahu mereka bagaimana anda akan memberi nilai tambah kepada kehidupan mereka. Masalah apa yang akan anda atasi? Ini adalah janji anda kepada pengguna, dan ini adalah bahagian penting dari cadangan nilai anda.

epal adalah tuan di sini. Contohnya, ambil iPad. Inilah salinan web Apple:

Salinan Web iPad

“IPad mengubah cara anda melakukan sesuatu setiap hari. Ikuti projek baru, dapatkan kemahiran baru atau mulakan hobi baru. “

Tidak sekali dalam cadangan nilai mereka menerangkan produk. Mereka tidak perlu. Mereka sudah menjual anda mengikut gaya hidup! Cuba lakukan perkara yang sama untuk produk atau perkhidmatan anda. Jual impian.

Langkah 4. Yang menentukan

Sekiranya langkah 3 adalah mengenai menjual impian, langkah 4 meyakinkan bahagian praktikal otak anda. Ini sedikit tambahan yang enak yang meyakinkan mereka untuk terus berjalan. Ini adalah keuntungan yang nyata dan dapat diukur dari mereka menggunakan perkhidmatan anda.

Fikirkan percubaan bulanan percuma Netflix atau penentu Facebook: “Percuma, dan akan selalu ada!” Ini juga boleh menjadi potongan untuk pengguna baru atau jaminan wang dikembalikan.

Langkah 5. Apa yang menjadikan anda unik?

Internet penuh dengan perkhidmatan, platform dan produk baru. Beritahu pengguna bagaimana anda berbeza. Mengapa mereka harus mempercayai anda dan bukannya orang lain?

Apa yang menjadikan anda perkhidmatan terbaik?

WordPress memenuhi cadangan nilai mereka yang penuh dengan tawaran unik: “Cara termudah untuk membuat laman web percuma”, “Kami memberi kuasa kepada 24% internet”,

Beri mereka alasan yang jelas untuk mempercayai anda dalam pertandingan. Adakah anda perkhidmatan termudah, terbaik, termurah, paling popular, paling mesra alam?

Langkah 6. Gambar

Ini adalah klise, tetapi gambar benar-benar melukis seribu perkataan. Pilih gambar grafik atau pahlawan untuk menyertakan salinannya. Ia mesti menunjukkan produk atau perkhidmatan anda dalam tindakan. Jadikan ia kelihatan tidak tertahankan dan penting.

Lawati laman utama Instagram dan anda akan disambut dengan gambar Instagram yang cantik. Jangan hanya memberitahu orang apa yang anda lakukan, tunjukkan kepada mereka.

Langkah 7. Tunjukkan kepada mereka tempat yang seterusnya

Sekiranya anda telah menyempurnakan langkah pertama, anda telah melakukan kerja keras dan meyakinkan mereka. Yang perlu anda buat sekarang adalah menghalakan mereka ke arah yang betul. Beri mereka tugas langsung: “Daftar sekarang” atau “klik untuk mengetahui lebih lanjut”.

Mudah.

Cara Membina Halaman Pendaratan Pertama Anda (+ 14 Petua Untuk Mengoptimumkannya Untuk Penukaran!)

Proposisi nilai adalah nadi reka bentuk UX

Tanpa itu, anda tidak dapat menentukan khalayak sasaran anda. Anda tidak dapat menghubungi orang yang tepat. Lebih penting lagi, anda tidak dapat memberikan pengalaman pengguna yang sederhana. Anda akan membuatkan pelawat bingung dan kecewa.

Reka bentuk UX yang hebat bermula dengan memberitahu orang-orang apa yang anda lakukan, dan mengapa mereka memerlukan perkhidmatan anda.

Itu sahaja.

Sekarang, teruskan membaca Bahagian 2: Cara menentukan pengguna anda, cari mereka & menyelesaikan masalah mereka

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me