Bahagian 2 UX: Tentukan Pengguna, Cari & Selesaikan Masalah Mereka

Reka bentuk UX adalah untuk mewujudkan pengalaman yang menarik bagi pengguna anda.

Ia mengetahui apa yang pengguna mahukan, dan memberikannya dengan cepat dan sederhana. Reka bentuk UX terbaik menjadikan pengguna menganggap laman web dibuat hanya untuk mereka.

Yang kedua dalam siri empat bahagian kami memberi tumpuan kepada anda Penonton sasaran. Kerana anda tidak dapat mencipta pengalaman pengguna yang baik jika anda tidak tahu siapa pengguna anda!

Tentukan Khalayak Sasaran Anda

Terdapat pepatah lama bahawa anda harus hidup di internet:

“Sekiranya anda berusaha menyenangkan semua orang, anda tidak akan menggembirakan siapa pun”

Menentukan dan menyasarkan khalayak tertentu adalah satu-satunya cara untuk membuat pengalaman pengguna yang sempurna.

Mengapa Khalayak Sasaran Penting Untuk Reka Bentuk UX?

Reka bentuk UX yang baik adalah untuk membuat pengguna merasa seperti laman web anda telah direka khas untuk mereka. Mereka perlu merasa seperti di rumah, berhubung dengan kandungan, dan – yang paling penting – mencari jawapan yang mereka cari.

Apabila anda mensasarkan sekumpulan orang dengan ciri, cita-cita, dan masalah yang sama, anda dapat membuat pengalaman pengguna yang dipesan khas, hanya untuk mereka.

Anda hanya boleh melakukannya sekiranya anda mengetahui siapa mereka dan apa yang mereka mahukan.

Bagaimana Saya Menentukan Penonton Saya?

Langkah. 1. Nyatakan cadangan nilai anda

Sukar untuk menentukan khalayak anda sehingga anda menjelaskan dengan tepat apa yang anda lakukan. Hanya apabila anda memahami alasan untuk produk anda, anda dapat menyasarkan khalayak yang tepat. Bahagian 1 siri ini memfokuskan pada Value Proposition, jadi baca dahulu!

Hanya apabila anda tahu apa yang anda lakukan, anda dapat mengetahui siapa yang akan mendapat keuntungan.

Langkah 2. Apakah masalah terbesar dan terdalam mereka?

Inilah intipati keusahawanan. Mencari masalah dan menyelesaikannya. Masalah besar apa yang diperbaiki oleh produk atau perkhidmatan anda?

Setelah anda mengetahui perkara ini, anda dapat mensasarkan mereka yang menderita. Walaupun mereka belum mengetahuinya!

Spotify, misalnya, dengan cepat menjadi perkhidmatan streaming muzik terbesar di dunia. Bagaimana mereka melakukannya? Mereka menyelesaikan masalah besar. Mereka memberi kami akses segera ke muzik percuma.

Spotify memberikan akses segera ke muzik percuma

Tetapi itu bukan satu-satunya sebab kejayaan mereka (banyak perkhidmatan lain melakukannya). Kejayaan mereka bergantung pada cara mereka menyasarkan pengguna pertama mereka. Ini berlaku setelah mereka yang kecewa dengan sistem semasa.

Mereka mendefinisikan penonton mereka sebagai: peminat muzik muda yang baru menggunakan dan berkongsi media mereka dalam talian. Kemudian mereka secara agresif mengejar mereka dengan menghantar jemputan eksklusif.

Reka bentuk UX yang baik adalah menyelesaikan masalah dengan cepat. Spotify menemui masalah, menyelesaikannya, dan membagikannya kepada semua orang yang ingin menyelesaikannya.

Masalah apa yang anda atasi, dan siapa lagi yang menginginkannya?

Langkah 3. Buat profil pengguna pelanggan ideal anda

Semasa menentukan khalayak anda, anda ingin mengelakkan generalisasi. Anda memerlukan gambar yang jelas dan tajam di kepala anda. Bukan sekadar jadual data atau grafik. Anda memerlukan manusia yang sebenar.

Siapa pelanggan ideal anda?

Luangkan masa sebentar untuk membayangkan pengguna yang sempurna untuk produk anda. Tentukan ciri-ciri mereka dengan seberapa detail yang mungkin.

Anda akan menggunakan profil pengguna ini untuk membantu membuat setiap keputusan reka bentuk UX di masa hadapan. Adakah pelanggan ideal anda menyukai pilihan warna baru? Apa pendapat mereka mengenai pilihan bahasa anda? Profil pengguna anda menjadi penanda aras perkhidmatan anda.

Inilah maklumat penting yang anda perlukan untuk membina profil pengguna ideal pertama anda:

Langkah 4. Senaraikan demografi mereka

Buat senarai umur, jantina, lokasi, pekerjaan dan pendapatan pelanggan ideal anda. Ini akan membantu anda mula menyesuaikan laman web dan reka bentuk UX anda.

Umur dan jantina mereka akan membantu menentukan bahasa apa yang akan digunakan dan nada apa yang harus diambil. Perhatikan bagaimana Snapchat secara agresif mensasarkan pasaran berusia 13-34 tahun. Mereka secara eksklusif menawarkan perkhidmatan mudah alih yang penuh dengan warna-warna terang (berkaitan secara psikologi dengan pilihan dewasa muda). Mereka menggunakan emoticon dengan sangat kuat, dan salinannya tanpa malu-malu ditujukan kepada khalayak muda (banyak tanda seru, wajah tersenyum, dan superlatif).

Mereka telah menyesuaikan reka bentuk UX mereka kepada khalayak demografi dengan hasil yang luar biasa.

Tetapi, anda perlu pergi lebih mendalam sekiranya anda ingin memberikan pengalaman pengguna sebaik mungkin.

Langkah 5. Fokus pada motivasi, impian dan tujuan mereka

Hasil yang paling hebat datang apabila anda merancang laman web ini bukan untuk siapa mereka, tetapi siapa mereka mahu.

Reka untuk usahawan yang bercita-cita tinggi. Atau orang yang ingin menjalankan maraton, atau mahu memulakan blog. Jual impian mereka, dan tunjukkan kepada mereka bagaimana perkhidmatan anda membantu mereka sampai di sana. Reka bentuk UX yang baik adalah untuk menunjukkan mereka jalan yang lebih baik ke hadapan.

Sasarkan orang yang mempunyai impian kerana mereka cenderung membeli dari anda.

Dengan itu, tentukan sasaran anda berdasarkan motivasi mereka. Mengapa mereka datang ke laman web anda? Di mana mereka mahu berada dalam lima tahun? Apa yang mereka minat?

Anda akan memberikan pengalaman pengguna yang hebat sekiranya memberi inspirasi kepada mereka.

Contoh profil pengguna yang sempurna

Profil pengguna ini menggabungkan lebih daripada sekadar demografi:

Pengguna A adalah usahawan yang bercita-cita tinggi, berusia 31 tahun, tinggal di London. Dia menjalankan blog mengenai reka bentuk web dan menganggap dirinya sebagai pemimpin pemikiran. Dia mengikuti blog pembangun dan berkongsi kandungan di Twitter dan LinkedIn. Dia terdesak untuk meningkatkan jangkauan media sosialnya.

Dengan maklumat demografi ini, anda dapat membuat ruang yang terasa seperti di rumah. Tetapi maklumat tingkah laku dan cita-cita yang sangat membantu anda membuat pengalaman pengguna. Anda boleh memperkasakannya untuk mengembangkan perniagaannya, menunjukkan kepadanya bagaimana meningkatkan jangkauan media sosialnya, dan memintanya untuk membagikannya di Twitter.

Itu adalah pengalaman pengguna yang hebat. Semuanya kerana anda menentukan pengguna ideal anda.

Sekarang giliran awak

Lihat lama-lama produk dan perkhidmatan anda. Apa khalayak sasaran yang akan memakan produk anda dan membaginya dengan orang lain? Buat profil pengguna ideal anda sendiri dan buat reka bentuk UX anda khusus untuk mereka.

Semakin banyak anda mengetahui tentang pengguna anda, semakin baik perkhidmatan yang dapat anda berikan. Ia menjawab soalan, memberikan nilai, dan membuat pengguna merasa seperti di rumah.

Lagipun, anda tidak dapat mencipta pengalaman pengguna yang baik jika anda tidak tahu siapa pengguna anda.

Seterusnya, teruskan membaca reka bentuk UX bahagian 3 – Adakah reka bentuk UX semasa anda berfungsi?.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map