Reka bentuk UX adalah untuk mewujudkan pengalaman yang menarik bagi pengguna anda.

Ia mengetahui apa yang pengguna mahukan, dan memberikannya dengan cepat dan sederhana. Reka bentuk UX terbaik menjadikan pengguna menganggap laman web dibuat hanya untuk mereka.

Yang ketiga dalam siri empat bahagian kami menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengguna anda dan menilai prestasi semasa anda.

Belajar Memperbaiki Reka Bentuk UX Anda

Anda berada di sini kerana anda ingin mencipta pengalaman pengguna sebaik mungkin.

Tetapi, anda tidak boleh bertambah baik sehingga anda tahu yang rosak. Sudah tiba masanya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengguna dan pengalaman mereka di laman web anda.

Langkah 1. Siapa pengguna anda?

Soalan pertama adalah senang dijawab. Inilah inti reka bentuk UX: pengguna anda.

Siapakah mereka?

Semakin banyak anda mengetahui tentang pengguna anda, semakin baik pengalaman yang dapat anda buat untuk mereka.

Google Analytics adalah alat hebat yang mencatat maklumat mengenai setiap orang yang mengunjungi laman web anda. Ini memberi anda perincian demografi mengenai umur, jantina dan lokasi. Ciri baru juga menjejaki minat pengguna (berdasarkan tingkah laku internet mereka). Gunakan maklumat ini untuk menentukan siapa yang menggunakan perkhidmatan anda.

Di bahagian 2, kami membincangkan tentang mewujudkan pengguna yang ideal. Adakah analisis anda sepadan dengan pengguna ideal yang anda buat? Jika ya, tahniah, anda menjangkau orang yang tepat, dan itulah langkah pertama untuk mendapatkan pengalaman pengguna yang positif.

Langkah 2. Bagaimana mereka sampai di sini?

Dengan menggunakan Google Analytics, anda juga dapat mengesan pertanyaan carian yang mengarahkan orang ke laman web anda. Ini memberitahu anda apa soalan yang diajukan orang. Ia memberitahu anda dengan tepat apa yang mereka cari. Adakah anda menyediakannya?

Contohnya, di Bitcatcha, kami membantu perniagaan kecil mencari penyelesaian hosting web terbaik. Apabila saya menyelidiki akaun Analitis kami, saya suka melihat pertanyaan carian seperti “apakah hos web terbaik?” kerana saya tahu bahawa Bitcatcha ada jawapannya! Orang itu mendapat pengalaman pengguna yang hebat.

Soalan apa yang ditanyakan oleh pengguna anda? Dan adakah anda menjawabnya?

Langkah 3. Adakah anda menukar pengguna?

Sekiranya anda menjangkau khalayak yang tepat dan menjawab pertanyaan yang tepat, anda boleh menganggap anda memberikan pengalaman pengguna yang baik. Sekarang anda memerlukan bukti sejuk dan keras.

Cukup sederhana, anda dapat mengetahui apakah reka bentuk UX anda berfungsi dengan melihat nombor penukaran anda. Adakah mereka mendaftar ke perkhidmatan anda? Adakah mereka membeli produk anda?

Sudah tiba masanya untuk kembali ke Analitis Google untuk mencari jawapannya.

Petunjuk reka bentuk UX yang baik

Penukaran matlamat: Google Analytics mempunyai ciri menarik yang membolehkan anda melacak tingkah laku pengguna dan perjalanan pengguna. Katakan tujuan penukaran anda adalah untuk membuat pengguna mendaftar ke percubaan percuma. Minta Google Analytics untuk mengesan berapa banyak orang mendarat di halaman utama anda, kemudian klik ke halaman percubaan percuma dan daftar. Peratusan yang tinggi bermaksud reka bentuk UX anda menjadikannya bagus dan ringkas untuk mereka.

Aliran tingkah laku: Satu lagi ciri Analitis yang menarik ialah ‘aliran tingkah laku’. Ini menunjukkan halaman pendaratan yang paling biasa kepada anda. Kemudian ia memberitahu anda ke mana pengguna pergi seterusnya, dan ke mana mereka pergi selepas itu. Dengan reka bentuk UX yang baik, semoga anda dapat melihat pengguna mengikuti jalan yang anda tetapkan untuk mereka. Halaman arahan > maklumat lanjut > penukaran. Sekiranya terdapat banyak penurunan atau mereka mengelakkan penukaran utama anda, reka bentuk UX anda salah.

Bendera hitam besar dari reka bentuk UX yang pecah

Kadar pantulan: Apabila seseorang datang ke laman web anda dan keluar tanpa mengklik pautan lain, ia dipanggil melantun. Kadar pantulan yang tinggi menunjukkan bahawa orang tidak menemui apa yang mereka cari. Ini adalah petunjuk utama reka bentuk UX yang buruk.

Kadar Lantunan Rendah Menunjukkan Reka Bentuk UX yang Baik

Pelawat yang kembali rendah: Laman web yang baik mempunyai aliran pengunjung baru dan baru yang sihat. Sekiranya statistik ‘pengunjung kembali’ anda rendah, ini menunjukkan bahawa anda tidak memberikan pengalaman pengguna yang menarik. Ini bermaksud orang tidak akan kembali dan menggunakan perkhidmatan anda secara berkala.

Analitis memberikan gambaran keseluruhan pengalaman pengguna yang baik. Tetapi ada banyak yang boleh anda lakukan dengan data. Untuk hasil sebenar, anda mesti bertanya kepada pengguna anda secara langsung.

16 Petua Mega Untuk Meningkatkan Kadar Penukaran E-Dagang Anda

Langkah 4. Tanya pengguna anda

Kaedah terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan soal selidik peribadi. Tanpa nama bermaksud pengguna anda akan lebih lulus dan jujur ​​mengenai pemikiran mereka (berbanding kumpulan fokus, misalnya).

Anda boleh membuat soal selidik dengan cepat menggunakan Survey Monkey. Mereka akan membantu anda membuat tinjauan dan mengintegrasikannya ke laman web anda sebagai pop timbul. Tanyakan kepada mereka soalan yang jelas, ringkas dan mendorong kejujuran. Berikut adalah beberapa soalan yang baik untuk ditanyakan:

Apa yang dilakukan oleh [laman web saya]?

Ini adalah peluang untuk melihat sejauh mana terjemahan nilai anda diterjemahkan kepada orang lain. Adakah pengguna anda benar-benar memahami apa yang anda lakukan?

Apakah ciri yang paling mengecewakan di [laman web saya]?

Orang secara semula jadi tidak cenderung untuk bercakap negatif tentang anda. Anda mesti bertanya kepada mereka secara langsung. Buka kritikan dan pelajari cara meningkatkan pengalaman pengguna.

Apa yang boleh dilakukan oleh [laman web saya] dan ciri apa yang ingin anda lihat?

Pengguna anda selalunya merupakan yang terbaik untuk memberitahu anda cara menyesuaikan diri. Lagipun, merekalah yang menggunakan perkhidmatan anda. Biarkan mereka memberitahu anda tempat yang seterusnya.

Langkah 5. Penjejakan mata

Penjejakan mata adalah ujian makmal yang menunjukkan kepada anda dengan tepat di mana pengguna melihat dan mengklik di laman web anda.

Pilihan yang berpatutan di sini adalah perisian yang disebut Clicktale. Ini menunjukkan contoh pergerakan setiap pengunjung dengan peta panas dan main balik. Anda dapat melihat secara aktif di mana pengguna sukar untuk menavigasi dan melihat bagaimana mereka berinteraksi dengan laman web anda dalam masa nyata.

Ini adalah peta visual pengalaman pengguna anda.

Langkah 6. Ujian A / B

Sekiranya anda ingin memutuskan antara dua susun atur navigasi atau perkataan yang berbeza, cubalah keduanya! Buat dua halaman pendaratan yang berasingan dan bahagikan lalu lintas anda secara merata di antara mereka.

Sekarang gunakan Google Analitis untuk mengukur prestasi masing-masing. Mana yang mendorong lebih banyak penjualan, pendaftaran dan penukaran? Ini adalah petunjuk jelas reka bentuk UX terbaik anda.

Langkah 7. Perkhidmatan Pelanggan

Anda harus menikmati peluang untuk mendapatkan maklum balas percuma dan mudah dari pengguna anda. Pertanyaan perkhidmatan pelanggan adalah wawasan utama mengenai pengalaman pengunjung anda. Saya suka berfikir bahawa pengguna yang cukup peduli untuk menulis kepada kami (malah negatif) adalah pengguna yang layak dimiliki. Apakah soalan dan kebimbangan yang paling biasa?

Gunakan peluang ini untuk berhubung dengan pengguna anda dan tanyakan kepada mereka apa yang boleh anda lakukan dengan lebih baik!

Pemikiran Akhir: Reka Bentuk UX Anda Tidak Pernah ‘Selesai’

Reka bentuk UX anda tidak pernah ‘selesai’. Terus belajar lebih banyak mengenai pengguna anda dan terus menguji pengalaman mereka.

Buka kritikan, pelajari lebih lanjut mengenai pelawat anda dan jangan berhenti menyesuaikan diri.

Percayalah, pengguna selalu betul.

Sekiranya anda menganggap artikel ini menarik, saya yakin anda juga akan menyukai Bahagian 4 – Menggunakan Psikologi Untuk Membuat Pengguna Melakukan Apa yang Anda Mahukan

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me