Anda akan banyak mendengar ungkapan berikut dari saya:

Lebih mudah menjual kepada pelanggan sedia ada daripada mengejar pelanggan baru.

Itulah sebabnya saya sangat sukakan penjualan. Anda tidak memerlukan lalu lintas tambahan. Anda tidak memerlukan anggaran pemasaran yang lebih besar.

Anda hanya menjana lebih banyak pendapatan bagi setiap pelanggan.

Amazon adalah raja yang hebat. Sebenarnya, mereka mendakwa bahawa 35% dari penjualan mereka datang langsung daripadanya. Anda akan melihat tawaran yang sangat baik seperti ini sepanjang masa:

Jual Beli Amazon

Apa Yang Menjual?

Kaedah termudah untuk menjelaskan penjualan adalah dengan menggunakan contoh klasik McDonald’s.

“Adakah anda ingin menjadi besar?”

Itu satu peningkatan. Ini adalah ketika anda berkomitmen untuk melakukan pembelian, tetapi kemudian anda ditawarkan sesuatu yang tambahan.

Teknik serupa adalah ketika Amazon menawarkan ‘produk berkaitan’ kepada anda. Atau ketika barista di kedai kopi tempatan anda bertanya kepada anda jika anda ingin croissant dengan kopi anda. Sebenarnya, kedua-dua contoh ini secara teknikal adalah ‘cross-selling’ (menawarkan produk tambahan, dan bukan hanya menaik taraf yang asli).

Tetapi, selain dari semantik, kita akan memperlakukan mereka berdua sebagai satu teknik.

Contoh penjualan Atas

Peningkatan

Menjadi lebih besar, lebih baik, atau lebih cepat selalu menjadi pilihan menarik bagi pelanggan. Apple melakukannya dengan rangkaian komputer riba mereka.

“Adakah anda ingin menambahkan lebih banyak daya pemprosesan atau ruang cakera untuk prestasi yang lebih baik?”

Lebih Banyak Kuasa Pemprosesan?

Peningkatan adalah upsell klasik, kerana pelanggan sudah komited untuk membeli produk tersebut. Mereka mungkin sudah memikirkan untuk membeli versi yang lebih mahal juga.

Yang harus anda lakukan hanyalah memberi mereka satu lagi arahan. Setelah anda berkomitmen untuk membeli komputer riba $ 2,000, nampaknya tidak masuk akal untuk tidak membeli prestasi tambahan!

Perlindungan

Contoh Apple yang lain akan datang. Kali ini, pilihan ‘AppleCare’ yang menguntungkan. Ini berdasarkan jaminan atau jaminan biasa.

Jualan AppleCare

Ini adalah contoh bagus dari penjualan yang merupakan situasi menang-menang. Anda mendapat jualan tambahan. Pelanggan mendapat perkhidmatan tambahan yang berguna. Dan ketenangan fikiran. Ini adalah penjualan yang sempurna, kerana semua orang gembira.

Barang serupa

Amazon adalah penguasa penjualan ‘item berkaitan’. Setelah berkomitmen untuk melakukan pembelian, anda dapat mengumpulkan item yang memberi nilai tambah. Itulah kunci di sini. Menambah nilai untuk pembelian.

Item Sejenis

Cuba cadangkan kaitan dengan baju yang akan dibeli pelanggan anda,

Atau mencadangkan sekumpulan Rakan musim 1 ketika pelanggan anda hendak membeli musim 2. Kerana, siapa yang bermula pada musim 2??

Petua Pantas

Sekiranya anda menjalankan kedai melalui WooCommerce, anda boleh memuat turun plugin yang akan membuat penjualan ‘item berkaitan’ ini untuk anda.

Dorongan umum membeli

Kadang-kadang, tidak ada logik atau alasan di sebalik penjualan yang baik. Pembelian dorongan umum sering berfungsi. Ini mestilah item harga yang sangat rendah yang berisiko rendah dan pulangan tinggi.

Sekiranya pelanggan anda akan mendaftar dengan $ 50 tuisyen dan panduan, jual e-book $ 5 yang menyeronokkan. Anda baru sahaja memperoleh 10% tambahan untuk penjualan.

Atau gunakannya sebagai cara untuk menjual beberapa barang yang murah dan murah jika sesuai. Lihat penjualan silang alat yang menyeronokkan di Fancy.com. Sekiranya pelanggan anda berada dalam mood yang tepat, mereka dengan senang hati akan membeli pembuka botol lanun!

Jual dengan Impulse Buy

Cara Memastikan Upsell Berfungsi

Satu-satunya masalah dengan penjualan adalah bahawa ia boleh menjadi sangat menjengkelkan. Sebagai pelanggan, kami benci dihujani oleh pemasaran tambahan. Terutama ketika kita betul-betul di checkout.

Perkara terakhir yang anda ingin lakukan ialah membuangnya sepenuhnya.

Jadikannya relevan

Ini adalah peraturan # 1. Tidak ada yang lebih buruk daripada menawarkan sesuatu yang tidak berkaitan kepada pelanggan.

Ia tidak peribadi. Ia jelas automatik. Ini mewujudkan pengalaman pelanggan yang buruk.

Ikuti petunjuk Amazon, dan kumpulkan gabungan yang berguna dan relevan bersama. Buat kumpulan, dan perkenalkan penjualan silang yang berkaitan.

Syarikat fesyen Reiss meletakkan penjualan silang mereka dengan sempurna dengan ungkapan ‘pakai dengan’. Sekiranya anda membeli baju, anda akan melihatnya:

Pakai Dengan

Ingat, teknik ini menyumbang 35% dari semua penjualan Amazon!

Patuhi peraturan 60%

Kunci untuk menjual adalah mendapatkan harga yang tepat. Sekiranya pelanggan membelanjakan $ 100, mereka tidak akan membelanjakan $ 100 lagi untuk pembelian dorongan.

Matlamat untuk harga sekurang-kurangnya 60% lebih rendah.

Jadi untuk item yang berharga $ 100, jual produk yang harganya tidak lebih dari $ 40. Sekiranya anda bertanya kepada saya, itu betul-betul tepat. Jual beli adalah mengenai kemenangan cepat. Oleh itu, dapatkan tambahan yang relevan dengan harga rendah.

Pastikan ini adalah tawaran win-win

Saya menyentuh perkara ini sebelum ini dengan contoh ‘AppleCare’, tetapi ia berulang.

Penjualan hanya berfungsi sekiranya pelanggan menang. Ini semua mengenai menambah nilai pada produk, dan mencipta pengalaman yang lebih baik untuk pelanggan. Mereka harus berhenti memikirkan bahawa penjualan itu adalah idea yang bagus. Applecare, misalnya, memberi ketenangan kepada pelanggan. Dan itulah harga yang paling senang dibayar oleh mereka.

Sebaik sahaja menjadi percubaan terang-terangan untuk mendapatkan lebih banyak wang, anda akan meninggalkan rasa tidak sedap di mulut pelanggan anda.

Sekiranya anda tidak menambah nilai, itu bukan penjualan yang baik.

Masa

Saya tidak percaya berapa banyak syarikat yang cuba melakukan penjualan secara agresif sebelum pelanggan sampai di tempat pembayaran.

Ini adalah kaedah terpantas untuk menakut-nakutkan pelanggan. Ini mungkin menyebabkan pelanggan anda meninggalkan troli mereka dan membuang pembelian mereka.

Tunggu hingga saat terakhir yang mungkin untuk dijual. Tangkap pelanggan anda sama seperti mereka mengklik butang beli.

Cuba jual beli

Tidak semua pelanggan anda kaya! Mereka semua tidak dapat membeli produk dan produk tambahan anda yang mahal.

Oleh itu, cubalah penjualan yang lebih rendah. Ini sangat berguna untuk syarikat perisian. Lihat bagaimana Tema Elegan memberi anda pilihan untuk memilih langganan yang lebih murah untuk perkhidmatan mereka.

Jual beli

Ini adalah kaedah yang bagus untuk mendapatkan penjualan untuk pelanggan yang belum cukup bersedia untuk membeli pilihan harga penuh. Anda boleh terus mencuba menjualnya melalui e-mel di kemudian hari.

Jual beli kadangkala mendapat reputasi buruk. Tetapi itu hanya kerana syarikat melakukannya dengan teruk! Sekiranya anda menawarkan nilai yang lebih baik dengan penjualan yang relevan dan tepat waktu, tidak ada yang rugi.

Dan jualan 30% lebih tinggi untuk memperoleh!

Adakah anda menggunakan penjualan atau penjualan silang? Beritahu saya bagaimana mereka berfungsi untuk anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me