Senarai Semak Reka Bentuk UX 25-Trick Lengkap

Idea di sebalik reka bentuk UX mudah: pengguna yang senang dan yakin lebih cenderung membeli dari anda. Mereka lebih cenderung mempercayai anda, mendaftar ke senarai surat anda, atau memuat turun aplikasi anda.


Saya sering menganggap reka bentuk pengalaman pengguna (atau reka bentuk UX) sebagai psikologi dan bukannya pembangunan.

Reka bentuk UX yang baik adalah mengenai masuk ke dalam pelawat anda.

Ini menjangkakan setiap langkah mereka, dan membuat laman web yang mudah, intuitif dan senang digunakan.

Malangnya, tidak ada jawapan mudah atau peluru perak untuk reka bentuk UX yang bagus. Ini adalah kemuncak banyak perubahan kecil. Masing-masing meningkatkan pengalaman di laman web anda.

Oleh itu, saya telah mengumpulkan senarai semak 25 tweak kecil (dan mudah) yang akan menjadikan reka bentuk UX anda bersinar.

1. Kepantasan

Kelajuan laman web adalah peluang pertama anda untuk membuat kesan yang baik. Ini adalah rintangan UX pertama anda.

Kelajuan Laman Web

(sumber gambar)

Terlalu lambat dan pelawat anda sudah gelisah dan cenderung tidak mempercayai anda. Kami secara naluriah mengaitkan kepantasan dengan profesionalisme, dan kebanyakan pengunjung mengharapkan laman web anda dimuat dalam masa dua saat.

Apa-apa yang lebih perlahan daripada itu, dan ini adalah pengalaman pengguna yang buruk, sejak awal.

Pastikan kelajuan pelayan anda hingga awal, dan kurangkan berat laman web anda sehingga terbuka dengan cepat.

2. Siapa anda dan apa yang anda buat?

Cabaran besar anda seterusnya adalah dengan cepat memberitahu pengunjung anda. Siapa awak? Apa yang awak buat? Dan nilai apa yang dapat anda berikan kepada mereka?

Prop nilai Netflix

Ini disebut cadangan nilai, dan sangat penting kita menulis keseluruhan catatan blog di atasnya. Anda hanya mempunyai beberapa saat untuk meyakinkan pelawat anda, jadi jadikannya penting!

Cubalah sekarang: ringkaskan keseluruhan laman web anda dalam satu ayat dan papan tanda di mana anda mahu pelawat seterusnya.

3. Pastikan pelawat dapat menghubungi anda

Bahagian utama reka bentuk UX adalah menghilangkan segala kerisauan atau kegelisahan yang mungkin ditimbulkan oleh pengunjung anda.

Salah satu kebimbangan terbesar bagi pelawat baru ialah sama ada mereka harus mempercayai anda atau tidak – terutamanya jika anda adalah laman web baru.

Salah satu cara untuk menghilangkan kegelisahan ini adalah dengan menunjukkan kepada mereka bahawa ada orang sebenar di sebalik tabir. Tambahkan alamat perniagaan, nombor telefon dan alamat e-mel sebenar. (BUKAN borang hubungan – orang cenderung tidak mempercayai mereka berbanding dengan alamat e-mel yang lurus).

Lebih baik lagi, gunakan kotak sembang langsung sehingga pengguna dapat mengajukan soalan dengan serta-merta.

Sembang Langsung Tagove

Sekiranya ada masalah, ada baiknya mengetahui bahawa mereka boleh menghubungi mereka dengan mudah.

4. Sentiasa memberi pengunjung jalan pulang

Kita semua tersesat di laman web sebelumnya. Anda mengikuti pautan dan berakhir di lubang arnab.

Sekiranya ini berlaku, pelawat anda menjadi gelisah dan kecewa. Mereka secara naluriah menekan butang “X” untuk menutup penyemak imbas.

Sebagai gantinya, pastikan ada butang ‘rumah’ yang jelas dan jelas, supaya mereka sentiasa dapat memulakannya dari awal. Biasanya, pengguna mengharapkan logo anda juga dipautkan ke laman utama, jadi pastikan ia juga berlaku.

5. Lebih baik lagi, tinggalkan serbuk roti sehingga mereka tahu di mana mereka berada

Serta memberi mereka restart cepat, gunakan ‘serbuk roti untuk menjelaskan di mana mereka sedang dalam proses.

Bar kemajuan besar sangat bagus untuk ini. Sekiranya semasa proses pembayaran, misalnya, beritahu pengguna anda dengan tepat di mana mereka berada, dan apa yang masih perlu dilakukan.

checkout-progress-bar

(sumber gambar)

Sekali lagi, ini adalah psikologi sederhana. Contohnya, berjalan-jalan jauh lebih memenatkan apabila anda tidak tahu di mana akhirnya. Kami merasa lebih selesa apabila mempunyai peta. Idea yang sama berlaku dalam talian.

6. Keluarkan sebarang tindakan berulang

Sangat mengecewakan memasukkan data yang sama dua kali pada borang (seperti alamat pengebilan dan alamat penghantaran). Cuba singkirkan sebarang tindakan berulang yang memperlahankan proses pembelian.

Perkara seperti ini menyebabkan pengabaian troli. Pelawat anda akan melihat ke tempat lain.

Lebih baik lagi, buat sistem yang mengingati pilihan pelanggan anda. Ia akan mengejutkan dan menggembirakan mereka apabila semuanya menunggu mereka lagi. Ini adalah perkara mudah yang meningkatkan peluang pelanggan kembali.

7. Gunakan petua alat untuk membantu pemula (tetapi jangan menghalangi pakar!)

Sebilangan pelawat anda akan tetap. Mereka akan melalui helaian pendaftaran dan proses pembelian anda. Yang lain akan menjadi baru, dan mereka mungkin mempunyai beberapa soalan.

Ikon ‘tip-tip’ kecil (sering dikenali dengan tanda tanya) akan membantu pemula memahami apa yang perlu mereka lakukan. Tetapi pada masa yang sama, mereka tidak menghalangi pakar anda.

petua alat

(sumber gambar)

Anda juga boleh menyediakan jalan pintas atau trek pantas untuk membantu mempercepat pakar. Anda akan sering melihat pautan ‘lewati ini’ di kebanyakan penjelasan laman web dan aplikasi, misalnya.

8. Buat ajakan bertindak yang besar dan berani

Ajakan bertindak memberitahu pengunjung anda apa yang harus dilakukan: ‘Daftar’ atau ‘Beli sekarang’ misalnya. Pastikan ia memerintahkan, berterus terang, dan menerangkan nilai melakukannya.

CTA

(sumber gambar)

Lebih baik lagi, jadikannya warna yang jelas dan tebal (hijau dan jeruk membuat keajaiban di sini), dan kelilinginya dengan ruang putih. Itu harus menarik perhatian pengguna anda ke arah itu, memberi mereka petunjuk yang jelas bahawa inilah yang anda mahu mereka lakukan.

9. Buat perbezaan yang jelas antara ajakan bertindak utama dan sekunder

Dengan banyak ajakan bertindak, anda akan melihat dua pilihan. ‘Kirim’ dan ‘batalkan’ misalnya. Atau ‘muat turun sekarang’ dan ‘percubaan percuma’.

spotify-cta

Sudah jelas tindakan yang anda mahu pelawat lakukan, jadi pastikan mereka mengetahuinya. Lihat laman utama Spotify. Mereka menjadikan butang ‘go premium’ berani dan menarik. Mereka menjadikan butang ‘main bebas’ memudar ke latar belakang.

Ini hanya psikologi sederhana lagi. Anda secara halus memberitahu pengguna anda mana yang harus diklik.

10. Gunakan hierarki untuk menunjukkan kepada pengguna ke mana seterusnya

Semoga anda mempunyai ‘perjalanan pengguna’ yang jelas dalam fikiran. Katakan anda mengajar kursus dalam talian melalui laman web anda. Perjalanan pengguna yang sederhana mungkin kelihatan seperti ini:

Baca blog terkini > muat turun laporan percuma dan daftar ke senarai mel > mendaftar dalam kursus dalam talian berbayar anda.

Sekiranya anda mempunyai perjalanan yang jelas, anda boleh membuat hierarki visual untuk mengarahkan pengguna ke tempat yang anda mahukan. Dalam kes ini, anda harus memastikan blog anda adalah perkara pertama yang mereka lihat. Kemudian, anda akan mula memasukkan banyak pautan ke senarai mel anda.

11. Jangan main-main dengan elemen yang diharapkan!

Selalunya sukar untuk menolak keinginan untuk kreatif dengan susun atur dan elemen. Tetapi masalahnya, kita semua tahu bagaimana rupa kedai dalam talian. Kami mengharapkan produk dibentangkan dalam kategori sederhana. Kami mengharapkan penerangan produk, ulasan dan proses pembelian yang biasa.

pembayaran epal

Jangan cuba mencipta semula roda dengan aspek penting ini! Pastikan ia sederhana.

12. Pegang pada palet 3 warna sederhana

Sekali lagi, ini adalah mengenai menolak keinginan untuk merumitkan perkara. Menggabungkan lebih dari 3 warna utama memang sukar dan akan sering mengelirukan pengguna anda.

palet

(sumber gambar)

Warna juga sangat berguna dalam membentuk pengalaman pengguna anda kerana berkait rapat dengan psikologi dan emosi. Sebagai contoh, kami mengaitkan warna biru dengan kepercayaan (ada sebab mengapa Facebook menggunakan warna biru!)

Padankan palet warna anda dengan produk anda.

13. Mengapa saya mendapat ralat? Dan apa yang saya buat sekarang?

Kadang kala, kesilapan berlaku dan 404 kesalahan tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, anda sebenarnya boleh mengubahnya menjadi pengalaman pengguna yang positif.

Terangkan dengan tepat mengapa mereka mendapat ralat ini dengan membuat halaman 404 dan 504 tersuai. ‘Fail paus’ Twitter terkenal kerana ini.

twitter gagal paus

Untuk kesilapan yang tidak diketahui, yakinkan pengguna bahawa anda sedang mengusahakannya, dan arahkan mereka kembali ke laman web anda.

Buntu, seperti halaman ralat, berbahaya. Pengguna secara semula jadi meraih salib. Yakinkan mereka, dan hantar mereka kembali.

14. Beri pengguna lima-tinggi apabila mereka menyelesaikan sesuatu

Manusia didorong oleh rasa pencapaian dan penyelesaian. Apabila mereka menyelesaikan tugas, beritahu mereka dan tunjukkan ke mana mereka harus pergi seterusnya.

Anda boleh melakukan ini setelah mereka menghantar alamat e-mel mereka, setelah mereka membeli produk, setelah mereka menambahkan sesuatu ke troli mereka, atau hanya ketika mereka sampai di akhir catatan blog.

Ini adalah pengalaman yang sederhana, mudah dan positif. Ia juga memberi pengguna kerjasama; seperti anda sebenarnya membantu mereka mencapai matlamat mereka.

15. Ikuti dua keluarga fon sahaja

Konsistensi dan penjenamaan adalah kunci untuk pengalaman pengguna yang baik.

Sangat membingungkan jika fon logo anda adalah Futura, teks badan anda adalah Times New Roman, ajakan bertindak anda adalah Comic Sans, dan tajuk anda adalah Windings…

fon

Ikuti dua keluarga fon sahaja. Lebih senang dibaca dan kelihatan lebih profesional dan boleh dipercayai.

16. Gunakan mesej amaran yang berbeza dan konsisten

Kadang kala, pengguna anda akan membuat kesilapan. Mungkin mereka memasukkan kata laluan mereka dengan tidak betul dan tidak dapat log masuk. Mungkin mereka lupa memasukkan kod zip pada helaian pendaftaran.

amaran

(sumber gambar)

Dalam kes ini, anda akan memerlukan mesej ralat atau amaran yang mudah tetapi berbeza. Pastikan warna dan gaya berbeza dengan yang lain di laman web anda. Ini memberikan petunjuk yang jelas bahawa sesuatu memerlukan tindakan.

Anda juga harus membuat pesanan amaran ini konsisten di seluruh laman web anda. Jangan gunakan warna, gaya, atau penempatan yang berbeza kerana hanya membingungkan.

17. TEKS KUNCI TERHAD

Cuma menjengkelkan.

Sebenarnya, ada sebab yang lebih penting daripada itu. Kami sebenarnya membaca teks huruf besar lebih lambat daripada huruf kecil. Oleh itu, jauh lebih sukar untuk mengimbas membaca (begitulah umumnya kita membaca internet).

Tanda tutup simpanan terkunci apabila anda benar-benar perlu memberi kesan.

18. Kumpulan item berkaitan bersama

Ini khusus untuk laman web e-dagang, tetapi berfungsi secara menyeluruh.

Cuba simpan barang yang serupa dan berkaitan di tempat yang sama. Ini bermaksud pelawat dan pelanggan anda mendapat perkhidmatan yang lebih disesuaikan, hampir seperti anda menjangkakan keperluan mereka.

barang berkumpulan

Anda boleh melakukannya dengan produk fizikal, seperti pilihan ‘lebih seperti ini’ Amazon. Anda juga boleh melakukan perkara yang serupa dengan catatan blog dan artikel, menggunakan bahagian kandungan yang berkaitan.

Ini membuat pengunjung melayari laman web anda, mengurangkan kadar pentalan anda, dan mencipta pengalaman yang lebih peribadi.

19. Pastikan semuanya sentiasa konsisten

Perkara terakhir yang anda mahukan ialah pelawat untuk mengklik pautan dan merasa seperti mereka telah melayari laman web lain.

Pastikan bar navigasi anda berada di tempat yang sama, di mana sahaja anda berada di laman web ini. Pastikan logo anda sentiasa kelihatan dan palet warna tetap sama.

20. Reka susun atur untuk imbasan mata

Kami tidak membaca laman web seperti membaca buku. Mata kami melompat dan mengimbas maklumat penting.

Corak-F

Biasanya kita membaca laman web dalam corak F, tetapi gambar dan ajakan bertindak yang berani juga diketahui menarik perhatian terlebih dahulu.

21. Membina kepercayaan dengan bukti dan bukti sosial

Sebilangan besar pelawat ke laman web anda tiba dengan berjaga-jaga. Mereka sememangnya berhati-hati dengan laman web baru, dan pastinya belum bersedia untuk membeli daripada anda.

Seperti yang saya katakan, bahagian penting dalam reka bentuk UX adalah menghilangkan halangan ini, dan membuat orang merasa selesa di laman web anda. Beberapa testimoni dan fakta yang baik akan membuat orang berasa lebih selesa. Kami ingin melihat bahawa orang lain (idealnya nama besar) telah menggunakan produk dan perkhidmatan anda, dan menyetujuinya.

22. Beritahu pengguna apa yang boleh mereka mainkan!

Laman web biasanya terdiri daripada dua bahagian: Nombor satu: kandungan – ia statik dan kami tidak dapat berinteraksi dengannya. Dan nombor dua: kawalan – ini adalah perkara yang boleh kita klik dan mainkan dan berinteraksi dengannya.

interaksi

Twitter hebat dalam hal ini. Teks hitam ringkas untuk kandungan. Teks biru menunjukkan perkara yang boleh anda klik dan berinteraksi dengannya. Ikon dipenuhi dengan warna semasa anda berguling untuk menunjukkan apa yang boleh anda mainkan.

Jemput orang bermain dengan laman web anda!

23. Buat keluk pembelajaran yang lembut

Tidak ada yang suka terjebak di laman web yang membingungkan dan sukar.

Cuba berikan kemenangan segera kepada pelawat anda. Mudahkan mereka dan permudahkan – terutamanya jika anda menawarkan cadangan perniagaan yang rumit.

24. Cari cara untuk berempati dengan pelawat anda dengan cepat

Pengalaman pengguna adalah mengenai meniru hubungan sesama manusia dan membuat hubungan dengan pengguna anda. Empati adalah sebahagian besar dari ini – Apakah tujuan dan impian pelawat anda? Apa yang menahan mereka setakat ini?

Segera beri tahu mereka bahawa anda memahami masalah mereka. Anda boleh melakukan ini dengan gambar yang dapat dikaitkan dengannya, atau ayat yang merangkum masalah terbesar mereka.

Pelawat anda akan berfikir ‘laman web ini menarik perhatian saya!’ Yang merupakan pengalaman pengguna yang hebat untuk dibuat.

25. Gunakan interaksi mikro untuk membuat dialog

Cuba berikan maklum balas kepada pengguna anda di setiap bahagian kecil perjalanan. Ini akan mewujudkan komunikasi dan hubungan sebenar yang pengguna bertindak balas.

Anda boleh melakukannya dengan salinan, seperti “Bagus!” “Kami fikir anda mungkin menyukai ini”, “adakah anda ingin berbicara dengan pakar?”

bar kemajuan

Atau grafik dan visual kecil, seperti jempol ke atas, wajah tersenyum atau jam berdetik di halaman memuatkan.

———

Gabungkan perubahan kecil ini dan anda akan membuat pengalaman pengguna yang membina kepercayaan, berhubung dengan khalayak sasaran anda, dan membuat mereka merasa gembira dan dengan rasa pencapaian.

Adakah anda menggunakan helah reka bentuk UX ini? Saya ingin mendengar apa-apa yang saya terlepas! Beritahu saya di bahagian komen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map