UX Bahagian 4: Menggunakan Psikologi Untuk Membuat Pengguna Melakukan Apa yang Anda Mahukan

Reka bentuk UX adalah untuk mewujudkan pengalaman yang menarik bagi pengguna anda.


Ia mengetahui apa yang pengguna mahukan, dan memberikannya dengan cepat dan sederhana. Reka bentuk UX terbaik menjadikan pengguna menganggap laman web dibuat hanya untuk mereka.

Bahagian keempat, dan terakhir dari siri ini menerangkan bagaimana menggunakan psikologi untuk berhubung dengan pengguna anda. Lebih penting lagi, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana membuat mereka melakukan apa yang anda mahukan.

Reka Bentuk UX Bahagian 4: Menggunakan Psikologi Untuk Membuat Pengguna Melakukan Apa yang Anda Mahukan

Menggunakan psikologi dalam reka bentuk UX sungguh hebat. Dalam cara Jedi mind-trick, bukan Sigmund Freud jenis-cara.

Dengan menggunakan trik dan teknik yang bijak, anda dapat membuat pengguna merasa, berfikir, dan melakukan apa sahaja yang mereka mahukan.

Psikologi adalah sebab anda membeli sesuatu di Amazon sebelum anda menyedari bahawa anda menginginkannya. Itulah sebabnya anda menonton episod House of Cards lain di Netflix pada pukul 4 pagi. Itulah sebabnya mengapa anda tidak dapat membantu tetapi klik pada pautan yang Bernilai.

Reka bentuk UX mereka menjadikan kita. Syarikat-syarikat ini memahami desakan asas manusia. Dan mereka menjadikan mereka bahagian utama laman web mereka.

Inilah sedikit yang menakutkan: Saya telah menggunakan salah satu helah terbesar untuk anda.

Bahagian 1: Memahami Desakan Manusia Asas

Silap mata pertama adalah menggunakan dorongan asas pengguna anda.

Terdapat empat dorongan utama yang mendorong semua tingkah laku dalam talian:

 1. Gabungan
  Kami mengelilingi diri kita dengan orang-orang dan perkara-perkara yang membuat kita bahagia dan menentukan kita. Itulah sebabnya kami kembali ke laman web yang sama berulang kali. Kerana kita berhubungan dengan mereka.
 2. Status
  Kami mempunyai keperluan mendalam untuk mencapai status yang lebih baik, sama ada sosial, profesional atau peribadi. Facebook memanfaatkan ini dengan membiarkan kami memamerkan pencapaian kami dan mengukur populariti.
 3. Kebahagiaan
  Semua yang kita lakukan adalah berusaha untuk kebahagiaan. Reka bentuk UX terbaik memberi kita perasaan gembira pada setiap masa.
 4. Rasa ingin tahu
  Kami sentiasa ingin mengetahui lebih banyak.

Sekarang anda tahu dorongan asas manusia, bagaimana anda menggunakannya untuk keuntungan anda?

Bahagian 2: Menggunakan Psikologi Untuk Berhubungan dengan Pengguna Anda

Manusia sememangnya ingin tahu, tetapi mereka juga berhati-hati ketika meneroka perkara baru. Tugas anda untuk berhubung dengan mereka dan membuat mereka mempercayai anda.

Hubungkait dan Berempati

Cara terpantas untuk mendapatkan kepercayaan adalah dengan berempati dengan orang lain. Tunjukkan kepada anda bahawa anda memahaminya. Ingat, pengguna mencari gabungan.

Anda melakukannya dengan merancang UX anda mengikut imej khalayak sasaran anda. Sekiranya anda telah membaca panduan saya untuk menentukan khalayak anda, anda harus memahami demografi, minat, dan matlamat mereka. Buat laman web anda dengan cara yang sesuai dengan pengguna anda.

Gergasi e-commerce, Etsy, misalnya, menyasarkan pasaran kraf. Lawati laman web mereka dan anda akan disambut dengan gambar pengguna mereka melukis, menjahit, dan membuat produk baru.

Etsy

Ajakan bertindak mereka meminta anda untuk ‘bergabung dengan komuniti’ dan mereka menonjolkan persaudaraan antara penjual dan pelanggan. Ini memberikan suasana yang ramah bagi khalayak sasaran mereka. Sekiranya anda menyukai kraf, anda akan berasa seperti berada di sini.

Ia sangat kuat. Namun, tidak lebih dari sekadar psikologi sederhana dan naluri semula jadi untuk mencari komuniti.

Sebagai perniagaan kecil, anda boleh mengikuti petunjuk mereka. Gunakan bahasa, kandungan, dan gambar yang terhubung dengan khalayak sasaran anda. Sekiranya anda adalah syarikat e-commerce, pastikan khalayak sasaran anda memodelkan produk dalam citra anda. Tunjukkan kepada pengguna bahawa anda memahami dunia mereka, dan undang mereka. Ini adalah langkah pertama untuk mempercayai dan menghormati.

Buktikan Nilai Anda

Malangnya, itu tidak cukup untuk meyakinkan mereka.

Kepercayaan bukan hanya mengenai kesukaan dan pergaulan. Ini mengenai kecekapan. Pelawat baru secara semula jadi berhati-hati dengan perkhidmatan yang tidak dikenali. Tanggungjawab anda adalah untuk menghentikan kehati-hatian ini dengan psikologi ‘herd-mentalality’ yang sederhana.

Sekiranya banyak orang melakukan sesuatu, kita cenderung mempercayainya dan mengikutinya. Oleh itu, tunjukkan kepada pengguna baru bahawa banyak orang lain mempercayai anda.

Malah produk terbesar di planet ini melakukan ini. Sebagai contoh, GoPro, membina kamera paling laris di dunia. Dan mereka tidak malu memberitahu pengguna mereka! Mereka membuat tuntutan tersebut di seluruh laman web mereka, dan juga mengingatkan pengguna bahawa mereka mempunyai ‘prestasi yang dicalonkan oleh Emmy’.

GoPro

Sekiranya syarikat terbesar di dunia menggunakan testimoni dan pujukan, begitu juga anda. Adakah produk anda diketengahkan oleh laman web terkemuka atau berjaya memenangi anugerah? Masukkannya ke salinan utama anda. Adakah anda mempunyai pelanggan terkenal atau pelanggan terkenal? Tunjukkan gambar mereka menggunakannya atau minta testimoni mereka.

Sekarang anda membawa mereka ke dunia anda dan mereka mempercayai anda. Seterusnya datang bahagian yang sukar.

Bahagian 3: Buat Mereka Melakukan Apa yang Anda Mahukan

Semua orang mahukan sesuatu. Caranya adalah dengan membuat mereka menginginkan apa yang anda dapat.

Rasa ingin tahu

Beri seseorang sedikit rasa, dan itu membuat mereka lapar lebih banyak. Kita dilahirkan ingin tahu. Dengan menggoda keinginan asas manusia ini, anda boleh membuat pengguna mengklik apa sahaja.

Amazon melakukan ini dengan sangat baik semasa menjual buku. Mereka menggunakan salinan yang tidak dapat ditahan di atas gambar buku yang hanya bertuliskan: “Klik untuk melihat ke dalam!” Anda tidak boleh membantu tetapi mengkliknya!

Pandangan Amazon Di Dalam

Sekiranya anda menjual produk atau perkhidmatan, berikan pengguna maklumat yang cukup untuk menggodanya. Beri mereka dorongan psikologi untuk belajar lebih banyak. Kemudian tunjukkan kepada mereka ke mana harus pergi untuk memuaskan keinginan.

Saya menggunakan muslihat ini pada awal artikel. Saya memberitahu anda bahawa saya telah menggunakan psikologi pada anda, dan itu membuatkan anda ingin terus membaca, bukan? Dan sekarang anda di sini. Rasa ingin tahu selalu berfungsi.

Pastikan teknik ini tidak berlaku. Bayaran mesti setimpal dengan janji anda. Sekiranya ia menyakitkan, anda mengubah pengalaman pengguna yang baik menjadi yang buruk.

Ganjaran Pengguna Anda

Anda melakukan ini semasa anda mengajar haiwan peliharaan baru helah; ia dipanggil penyaman. Setiap kali pengguna anda melakukan apa yang anda mahukan, berikan ganjaran kepada mereka! Dan mereka akan melakukannya lagi. Dan lagi.

Anda boleh belajar banyak perkara dari Facebook di sini. Facebook mahu anda berkongsi sebanyak mungkin. Itulah yang membuat mereka terus berjalan. Jadi, mereka memberi ganjaran suka kepada anda. Setiap kali anda mendapat ‘suka’, anda mendapat sedikit kebahagiaan. Rasanya bagus, jadi anda buat lagi. Anda terus berkongsi.

Sekiranya anda mempunyai produk untuk dijual, beri penghargaan kepada orang ketika mereka membelinya. Tawarkan potongan harga untuk pembelian mereka seterusnya. Kenal pasti matlamat penukaran utama untuk laman web anda, dan beri penghargaan kepada orang yang berjaya melakukannya.

Jedi Mind-trick Selesai!

Dengan memahami dorongan psikologi asas pengguna anda, anda dapat menjalin hubungan emosi dengan mereka.

Apabila anda berjaya melakukannya, anda boleh membuat mereka melakukan apa sahaja yang anda mahukan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map