Ideja që qëndron pas modelit UX është e thjeshtë: të lumtur, përdoruesit e sigurt kanë më shumë të ngjarë të blejnë nga ju. Ata kanë më shumë të ngjarë t’ju besojnë, regjistroheni në listat tuaja të postimeve ose shkarkoni programin tuaj.

Shpesh mendoj se dizajni i përvojës së përdoruesit (ose dizajni UX) si psikologji dhe jo zhvillim.

Dizajni i mirë UX ka të bëjë me hyrjen në krye të vizitorëve tuaj.

Po parashikon çdo veprim të tyre, dhe krijimin e një faqe në internet që është e thjeshtë, intuitive dhe e këndshme për t’u përdorur.

Fatkeqësisht, nuk ka përgjigje të lehtë ose plumb argjendi për një dizajn të mirë UX. Shtë kulmi i shumë marrjeve të vogla. Secili përmirëson përvojën në faqen tuaj të internetit.

Duke pasur parasysh këtë, unë kam rrumbullakuar një listë kontrolli prej 25 kutive të vogla (dhe të lehta) që do të bëjnë të shkëlqejë dizajni juaj UX.

1. Shpejtësia

Shpejtësia e faqes në internet është shansi juaj i parë për të bërë një përshtypje të mirë. Sshtë pengesa juaj e parë UX.

Website-Speed

(burimi i figurës)

Shumë e ngadaltë dhe vizitorët tuaj janë tashmë të shqetësuar dhe më pak të ngjarë të besojnë tek ju. Ne e lidhim instinktivisht shpejtësinë me profesionalizëm, dhe shumica e vizitorëve presin që faqja juaj e internetit të ngarkohet brenda dy sekondave.

Thingdo gjë më e ngadaltë se kaq, dhe është një përvojë e dobët e përdoruesit, që nga fillimi.

Sigurohuni që shpejtësia e serverit tuaj të jetë e para dhe zvogëloni peshën e faqes tuaj në mënyrë që ajo të hapet shpejt.

2. Kush jeni ju dhe çfarë bëni?

Sfida juaj e ardhshme e madhe është të informoni shpejt vizitorët tuaj. Kush je ti? Cfare po ben? Dhe çfarë vlere mund t’u jepni atyre?

Vlera netflix prop

Ky quhet një propozim i vlerës dhe është aq e rëndësishme që kemi shkruar një postim të tërë në të mbi të. Keni vetëm disa sekonda për të bindur vizitorët tuaj, kështu që bëjeni të llogaritur!

Provojeni tani: përmblidhni të gjithë faqen tuaj të internetit me një fjali dhe shenjën kryesore ku dëshironi që vizitorët të shkojnë tjetër.

3. Sigurohuni që vizitorët të kontaktojnë me ju

Një pjesë thelbësore e dizajnit UX është duke eleminuar çdo shqetësim ose shqetësim që vizitorët tuaj mund të kenë.

Një nga shqetësimet më të mëdha për vizitorët e rinj është nëse ata duhet t’ju besojnë apo jo – veçanërisht nëse jeni një uebfaqe e re.

Një mënyrë për të hequr këtë ankth është duke u treguar atyre se ka një person të vërtetë prapa skenave. Shtoni një adresë biznesi, një numër telefoni dhe një adresë të vërtetë emaili. (NUK një formë kontakti – njerëzit kanë tendencë t’i mos besojnë ata në krahasim me një adresë të drejtpërdrejtë të postës elektronike).

Edhe më mirë, përdorni një kuti live chat në mënyrë që përdoruesit menjëherë të bëjnë pyetje.

Tagove Live Chat

Nëse diçka nuk shkon, është mirë të dini se ata lehtë mund të kontaktohen.

4. Gjithmonë u jepni vizitorëve një mënyrë në shtëpi

Të gjithë kemi humbur në faqet e internetit më parë. Ju ndiqni lidhje dhe përfundoni poshtë një vrime lepuri.

Nëse kjo ndodh, vizitorët tuaj bëhen të shqetësuar dhe të irrituar. Ata do të godasin në mënyrë instiktive butonin “X” për të mbyllur shfletuesin.

Në vend të kësaj, sigurohuni që të keni një buton të qartë dhe të përcaktuar ‘shtëpi’, në mënyrë që ata gjithmonë të fillojnë. Në mënyrë tipike, përdoruesit presin që logoja juaj të lidhet përsëri në faqen kryesore, kështu që sigurohuni që të bëjë.

5. Edhe më mirë, lini bukën e bukës që të dinë se ku janë

Si dhe duke u dhënë atyre një rifillim të shpejtë, përdorni cr bukë bukë për të shpjeguar se ku janë në proces.

Shufra të mëdha përparimi janë të shkëlqyera për këtë. Nëse është gjatë procesit të arkëtimit, për shembull, njoftoni përdoruesin tuaj saktësisht se ku janë, dhe çfarë ka mbetur të bëjë.

arka-progres-bar

(burimi i figurës)

Përsëri, kjo është psikologji e thjeshtë. Për shembull, të shëtisni është shumë më e lodhshme kur nuk e dini ku është fundi. Ndihemi shumë më të qetë kur kemi një hartë. E njëjta ide vlen online.

6. Hiqni çdo veprim përsëritës

Supershtë jashtëzakonisht zhgënjyese që fut të njëjtat të dhëna dy herë në një formë (si një adresë faturimi dhe një adresë transporti). Mundohuni të shpëtoni nga çdo veprim i përsëritur që ngadalëson procesin e blerjes.

Thingsshtë gjëra si kjo që çojnë në braktisjen e karrocave. Vizitorët tuaj do të duken diku tjetër.

Edhe më mirë, krijoni një sistem që të kujton preferencat e klientëve tuaj. Do t’i befasojë dhe kënaqem ata kur të gjithë janë atje duke i pritur përsëri. Shtë një gjë e thjeshtë që përmirëson shanset e klientëve të kthimit.

7. Përdorni këshilla për vegla për të ndihmuar newbies (por mos i pengoni ekspertët!)

Disa nga vizitorët tuaj do të jenë të rregullt. Ata do të shpërthejnë fletët e regjistrimit dhe procesin e blerjes. Të tjerët do të jenë krejt të rinj dhe mund të kenë disa pyetje gjatë rrugës.

Ikonat e vogla ‘mjete tipike (shpesh të identifikuara me një pikëpyetje) do t’i ndihmojnë newbies të kuptojnë se çfarë duhet të bëjnë. Por në të njëjtën kohë, ata nuk marrin rrugën e ekspertëve tuaj.

ndihmesa

(burimi i figurës)

Ju madje mund të siguroni shkurtore ose këngë të shpejta për t’ju ndihmuar të shpejtoni ekspertët. Do të shihni shpesh ‘kaloni lidhjet e kësaj’ në shumicën e faqeve të internetit dhe shpjeguesve të aplikacioneve, për shembull.

8. Krijoni një thirrje për veprim të madh, të guximshëm

Një thirrje për veprim i tregon vizitorit tuaj saktësisht se çfarë të bëjë: “Regjistrohu” ose “Bleni tani” për shembull. Sigurohuni që është komanduese, e drejtpërdrejtë dhe shpjegon vlerën e kësaj.

CTA

(burimi i figurës)

Më mirë akoma, bëjeni një ngjyrë të qartë, të guximshme (zarzavatet dhe portokallet bëjnë mrekulli këtu) dhe rrethojeni me hapësirë ​​të bardhë. Kjo duhet të tërheqë vëmendjen e përdoruesve tuaj drejt e në të, duke u dhënë atyre një indikacion të qartë se kjo është ajo që dëshironi të bëjnë ata.

9. Bëni një dallim të qartë midis thirrjeve për veprim parësor dhe sekondar

Me shumë thirrje për veprim, do të shihni dy mundësi. ‘Paraqitni’ dhe ‘anuloni’ për shembull. Ose “shkarkoni tani” dhe “provë falas”.

Spotify-CTA

Shtë e qartë se cilin veprim doni ta vizitoni vizitori, prandaj sigurohuni që ta njohin atë. Shikoni faqen kryesore të Spotify. Ata e kanë bërë butonin “shkoni premium” të guximshme dhe tërheqëse për sytë. Ata kanë bërë që butoni “luaj falas” të zbehet në sfond.

Kjo është thjesht një psikologji e thjeshtë përsëri. Ju në mënyrë të hollësishme i njoftoni përdoruesit tuaj se cili duhet të klikojë.

10. Përdorni hierarkinë për t’u treguar përdoruesve se ku të shkojnë tjetër

Shpresojmë, ju duhet të keni në mendje një journey udhëtim të përdoruesit ’. Le të themi se ju mësoni kurse online përmes faqes tuaj të internetit. Një udhëtim i thjeshtë i përdoruesit mund të duket si ky:

Lexoni blogun më të fundit > shkarkoni raportin falas dhe regjistrohuni në listën e postave > regjistrohuni në kursin tuaj të paguar në internet.

Nëse keni një udhëtim të qartë, ju mund të krijoni një hierarki vizuale për të drejtuar përdoruesit atje ku dëshironi. Në këtë rast, do të siguroheni që blogu juaj të ishte gjëja e parë që ata shohin. Pastaj, do të filloni të përfshini shumë lidhje me listën tuaj të postës.

11. Mos u hutoni me elementët e pritshëm!

Shpesh është e vështirë t’i rezistosh kërkesës për t’u bërë krijues me skedarët dhe elementët. Por gjëja është, të gjithë e dimë se si do të duket një dyqan online. Ne presim që produktet të jepen në kategori të thjeshta. Ne presim përshkrimet e produkteve, rishikimet dhe një proces të njohur blerjeje.

arka e mollës

Mos u mundoni ta rikrijoni timonin me këto aspekte thelbësore! Merre me buzeqeshje.

12. Rrinë në një paletë të thjeshtë me 3 ngjyra

Përsëri, kjo ka të bëjë me rezistimin ndaj kërkesës për të komplikuar gjërat. Kombinimi i më shumë se 3 ngjyrave kryesore është i vështirë dhe shpesh do t’i ngatërrojë përdoruesit tuaj.

Palette

(burimi i figurës)

Ngjyra është gjithashtu shumë e dobishme për të formuar përvojën e përdoruesit tuaj pasi është e lidhur ngushtë me psikologjinë dhe emocionin. Për shembull, ne e lidhim blu me besimin (ka një arsye pse Facebook përdor blu!)

Përputhni paletën tuaj të ngjyrave me produktin tuaj.

13. Pse po gaboj? Dhe çfarë bëj tani?

Ndonjëherë, gjërat shkojnë keq dhe 404 gabimet janë të pashmangshme. Sidoqoftë, ju mund ta shndërroni këtë në një përvojë pozitive të përdoruesit.

Shpjegoni saktësisht pse po e marrin këtë gabim duke krijuar faqe të personalizuara 404 dhe 504. ‘Balena e dështuar’ e Twitter ishte e famshme për këtë.

eksitim dështon balenë

Për gabime të panjohura, siguroni përdoruesit që jeni duke punuar në të dhe drejtojini ato në faqen tuaj të internetit.

Mbylljet, si faqet e gabimeve, janë të rrezikshme. Përdoruesit natyrisht arrijnë për në kryq. Sigurojini ata dhe dërgojini përsëri.

14. Jepni përdoruesve një pesë-të lartë kur plotësojnë diçka

Qeniet njerëzore nxiten nga një ndjenjë e arritjes dhe e përfundimit. Kur të kryejnë një detyrë, njoftojini ata dhe tregojuni se ku të shkojnë tjetër.

Ju mund ta bëni këtë pasi të paraqesin adresën e tyre të postës elektronike, pasi të blenë një produkt, pasi të shtojnë diçka në karrocën e tyre, ose thjesht kur të arrijnë në fund të një postimi në blog.

Shtë një përvojë e thjeshtë, e lehtë, pozitive. Ai gjithashtu u jep përdoruesve një sens bashkëpunimi; si ju po i ndihmoni ata në arritjen e qëllimeve të tyre.

15. Rrinë vetëm në dy familje font

Konsistenca dhe marka është thelbësore për një përvojë të mirë të përdoruesit.

Confshtë shumë konfuze nëse shkronja juaj e logos është Futura, teksti i trupit tuaj është Times New Roman, thirrja juaj për veprim është Comic Sans, dhe titujt tuaj janë Dredha-dredha…

fonts

Rrinë vetëm në dy familje font. Shtë më e lehtë për tu lexuar dhe duket më profesionale dhe e besueshme.

16. Përdorni mesazhe paralajmëruese të dallueshme dhe të qëndrueshme

Ndonjëherë, përdoruesit tuaj do të gabojnë gjërat. Ndoshta ata e futën fjalëkalimin e tyre në mënyrë të gabuar dhe nuk mund të regjistroheshin. Ndoshta ata harruan të përfshijnë një kod postar në fletën e regjistrimit.

alarme

(burimi i figurës)

Në këto raste, ju do të doni një gabim të thjeshtë, por një mesazh alarmi. Sigurohuni që është i dallueshëm në ngjyrë dhe stil për çdo gjë tjetër në faqen tuaj. Ai jep një tregues të qartë se diçka ka nevojë për veprim.

Ju gjithashtu duhet t’i bëni këto mesazhe alarmi në të gjithë sitin tuaj. Mos përdorni një ngjyrë, stil apo vendosje tjetër pasi thjesht bëhet konfuz.

17. Teksti i bllokuar i kapakëve të kufizuar

Justshtë thjesht e bezdisshme.

Në të vërtetë, ka arsye më të rëndësishme se kaq. Ne në fakt lexojmë tekstin e shkronjave të mëdha më ngadalë se sa rastet e vogla. Pra, është shumë më e vështirë të skanosh leximin (kjo është mënyra se si ne zakonisht lexojmë internetin).

Kapakët e rezervave bllokohen kur vërtet duhet të bëni një ndikim.

18. Artikujt e lidhur me grupin së bashku

Kjo është posaçërisht për faqet e internetit të e-commerce, por funksionon në të gjithë bordin.

Mundohuni të mbani artikuj të ngjashëm dhe të ngjashëm në të njëjtin vend. Do të thotë që vizitorët dhe klientët tuaj të marrin një shërbim shumë më të përshtatshëm, pothuajse ashtu siç i keni parashikuar nevojat e tyre.

sendet e grupuara

Ju mund ta bëni këtë me produkte fizike, si përzgjedhja Amazon më shumë si kjo ’e Amazon. Ju gjithashtu mund të bëni një gjë të ngjashme me postimet në blog dhe artikuj, duke përdorur një seksion të përmbajtjes së lidhur.

Mban vizitorët të shfletojnë nëpër faqen tuaj, zvogëlon shkallën tuaj të fryrjes dhe krijon një përvojë më personale.

19. Mbajini gjithçka në përputhje

Gjëja e fundit që dëshironi është që një vizitor të klikojë një lidhje dhe të ndjehet sikur ata janë lundruar në një uebfaqe të ndryshme.

Sigurohuni që shiriti juaj i navigimit të mbetet në të njëjtin vend, pavarësisht se ku jeni në sit. Sigurohuni që logoja juaj të jetë gjithmonë e dukshme dhe paleta e ngjyrave mbetet e njëjtë.

20. Hartoni skicën për skanimin e syve

Ne nuk lexojmë faqet e internetit si lexojmë një libër. Sytë tanë kërcejnë dhe skanojnë për informacionin e rëndësishëm.

F-model

Në mënyrë tipike ne lexojmë faqet e internetit në një model F, por imazhet e guximshme dhe thirrjet për veprim janë të njohura gjithashtu për të kapur vëmendjen e parë.

21. Ndërtoni besim me dëshmitë dhe provat sociale

Shumica e vizitorëve në faqen tuaj të internetit arrijnë me rojen e tyre lart. Ata janë natyrisht të kujdesshëm ndaj vendeve të reja, dhe sigurisht nuk janë të gatshëm të blejnë nga ju vetëm ende.

Siç thashë, një pjesë kryesore e modelimit UX është heqja e këtyre barrierave, dhe i bën njerëzit të ndjehen të qetë në faqen tuaj të internetit. Disa dëshmi dhe faktoide të vendosura mirë do t’i bëjnë njerëzit të ndjehen më të qetë. Ne na pëlqen të shohim që njerëzit e tjerë (emra idealë të mëdhenj) kanë përdorur produktin dhe shërbimin tuaj, dhe e aprovojnë atë.

22. Lërini përdoruesit të dinë se me çfarë mund të luajnë!

Uebfaqet zakonisht përbëhen nga dy pjesë: Numri një: përmbajtja – është statike dhe ne nuk mund të bashkëveprojmë me të. Dhe numri dy: kontrollet – këto janë gjëra me të cilat mund të klikojmë dhe luajmë dhe bashkëveprojmë.

ndërveprimet

Twitter janë të shkëlqyeshëm për këtë. Tekst i zi i thjeshtë për përmbajtje. Teksti blu tregon se me çfarë mund të klikoni dhe bashkëveproni. Ikonat mbushin me ngjyra kur kthehen për të treguar se me çfarë mund të luani.

Fto njerëz të luajnë me faqen tënde të internetit!

23. Krijoni një kurbë të butë të të mësuarit

Askush nuk i pëlqen të ngecë në një faqe në internet konfuze dhe të vështirë.

Mundohuni t’u jepni vizitorëve tuaj një fitues të shpejtë pothuajse menjëherë. Lehtësoni ato dhe bëjeni të thjeshtë – veçanërisht nëse jeni duke ofruar një propozim të ndërlikuar të biznesit.

24. Gjeni një mënyrë për t’u bashkuar me vizitorin tuaj shpejt

Përvoja e përdoruesit ka të bëjë me imitimin e një marrëdhënie njerëzore dhe krijimin e një lidhje me përdoruesin tuaj. Empatia është një pjesë e madhe e kësaj – Cilat janë qëllimet dhe ëndrrat e vizitorëve tuaj? Whatfarë po i mban ata deri më tani?

Menjëherë njoftoni ata se ju e kuptoni problemin e tyre. Ju mund ta bëni këtë me një imazh që ata mund të lidhen, ose një fjali që përmbledh problemet e tyre më të mëdha.

Vizitori juaj do të mendojë ‘kjo faqe në internet më merr mua!’ Që është një përvojë e shkëlqyeshme e përdoruesit për të krijuar.

25. Përdorni mikro-ndërveprime për të krijuar një dialog

Mundohuni të ofroni reagime për përdoruesit tuaj në çdo pjesë të vogël të udhëtimit. Do të krijojë një komunikim dhe marrëdhënie të vërtetë, të cilës përdoruesit i përgjigjen.

Ju mund ta bëni këtë me kopje, të tilla si “punë e mirë!” “Ne menduam se mund të të pëlqejë kjo”, “a do të dëshironit të flisnit me një ekspert?”

shirita e përparimit

Ose grafika dhe vizualitete të vogla, si një bravë lart, një fytyrë buzëqeshje ose një orë rutine në një faqe ngarkimi.

Kombinoni këto shkulje të vogla dhe do të krijoni një përvojë të përdoruesit që krijon besim, lidhet me audiencën tuaj të synuar dhe i lë ata të ndjehen të lumtur dhe me një ndjenjë të arritjes.

A po përdorni ndonjë nga këto hile të projektimit UX? Unë do të doja të dëgjoja për çdo gjë që më ka munguar! Më njoftoni në pjesën e komenteve.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me