Удвостручите конверзије помоћу мапе путовања корисника

Хиљаде ваших потенцијалних купаца могу се изгубити на вашој веб локацији. Они круже и круже у круговима тражећи информације и одговоре.


Због тога људи напуштају вашу веб локацију, што успорава ваше стопе конверзије. Шта је одговор? Направите једноставну корисничку карту путовања која вас води равно до вашег светог грала (без ометања).

Шта је корисничко путовање?

Од тренутка када неко открије вашу веб страницу, креће на пут корисника. То путовање може пратити многе руте. Можда ће прочитати један од ваших блогова, делити га на Твиттеру и нестати.

Ако будете имали среће, прочитаће блог или два, пријавиће се на вашу листу поште и купиће ваш производ. То је сјајно путовање корисника!

Али, пре него што то препустите случајности, шта ако бисте могли да зацртате савршену руту од открића до претворбе? Шта ако их можете усмерити право на свети грал?

Због тога вам је потребна мапа путовања корисника.

Како би требала изгледати моја карта?

Постоје две главне врсте мапе путовања корисника. Равна мапа временске траке која корисника води од једне тачке до друге. Погледајмо Старбуцкс-ову карту путовања као пример. Све започиње купцем који улази у кафић и завршава тако што одлази. Примјетите да узимају у обзир могуће мисли и емоције купца на путу. (Објаснићемо касније нешто детаљније).

Мапа временске линије

Други пример је кружна карта. Ово је добро за интернетске продавнице који желе да се корисници непрестано враћају, чак и након што дођу до одредишта (куповине). Запамтите, није свако искуство купца линеарно. Следећи пример започиње откривањем (горе лево), али наставља се након конверзије низом награда. Све је то дизајнирано тако да их поново врати на почетак.

Кружна карта

(Кликните за већу слику)

Уверен сам! Како да започнем прављење мапе путовања свог корисника?

Почећемо са једноставном линеарном мапом временске линије. Да бисте направили најтачнију и најпоузданију карту, морате да знате две ствари:

Број 1. Полазиште (Откриће)
Где очекујете да ће корисници први открити вашу услугу? Ово је почетна тачка ваше мапе путовања корисника. Ако водите рекламну кампању, корисник ће тада видети вашу рекламу. Може бити када виде везу на вашу страницу на друштвеним мрежама.

Број 2. Дестинација (Ваш крајњи циљ)
У свом претходном посту показао сам вам како да поставите крајњи циљ конверзије за своју веб локацију. То може бити куповина вашег производа или претплата на вашу услугу. Овај крајњи циљ послужиће као „одредиште“ на путу ка корисничком путовању. Овде водите своје купце.

Поставите их на супротне крајеве своје мапе; сада сте спремни да га испуните.

Корак 1. Нацртајте равну линију између открића и вашег крајњег циља.

Наравно, желите да ваше корисничко путовање буде што краће. Што брже пређу од открића до вашег крајњег циља, то боље.

Али, како смо сазнали у првом делу ове серије, не можете одмах тражити од свог посетиоца коначну конверзију.

Корак 2. Додајте неке додирне тачке на путу.

Да сте се возили из Нев Иорка у ЛА, не бисте то све направили у једном путовању, зар не? Морате да га разбијете и зауставите неколико пута. Помаже у прекиду путовања и изградњи предвиђања за одредиште.

Иста ствар се мора догодити и на вашој веб локацији. Морате да их држите на правом путу са различитим додирним тачкама на путу. Ове додирне тачке дају им информације о вашем производу и бренду. Дају посетиоцима инспирацију и уверавају их да изврше то коначно преображење.

Али будите пажљиви овде. Не додајте превише додирних тачака или ће вам они постати фрустрирани, растресени или досадни. Премало и они ће се изгубити на путу.

Ево неколико једноставних додирних тачака које све интернетске продавнице могу користити:

 1. Гледање уводног видеа (ради упознавања нових посетилаца са вашим брендом)
 2. Погледајте „најновије трендове“ или „најпродаваније“
 3. Прочитајте критике или оцене
 4. Додајте артикл у корпу
 5. Отворите рачун и пријавите се на билтен
 6. Провјерите и купите производ

За нелинеарне временске рокове такође можете додати

 1. Купац добија 20 наградних бодова
 2. Купац прима накнадну е-пошту с позивом да погледа ваш нови асортиман
 3. Купац се враћа на вашу веб локацију

Корак 3. Подесите временску траку.

Ако кренете путним путем, поставили бисте реалну временску линију за путовање. Проценили бисте сваку додирну тачку и крајње одредиште.

То можете учинити и за своју мапу путовања корисника. У горњем примеру наше веб продавнице, можете очекивати да ће временски рок бити врло кратак; у ствари за неколико минута.

Ако ипак понудите консултантску услугу, мораћете да истежете тачке додирних тачака преко месец дана или тако нешто. Морате да користите сваку додирну тачку (читање блога, преузимање е-књиге, бесплатно тестирање) да бисте изградили самопоуздање. Тек тада можете да усмерите посетиоце до крајњег одредишта.

Поставите себи реалну временску линију за вашу мапу путовања корисника.

Корак 4. На путу додајте емоције корисника.

На крају, морате претпоставити мисли и емоције свог корисника на путу. У доле приказаној карти корисника, приметите како се осећања и размишљања широкопојасног корисника мењају на читавој мапи.

Емоције и размишљања клијента мијењају се на цијелој мапи

На вашој веб локацији морате предвидети да ће нови посетиоци бити одмах заинтригирани, али и збуњени. Никада раније нису били овде, сећаш се. Додавањем ове емоције у вашу мапу, знате да им морате дати врло брзу информативну додирну тачку. Потребан вам је објашњавач, предлог вредности, слика или текст који им тачно говори шта радите.

Затим морате додати додирну тачку која их инспирише. Инспирација је снажна емоција за мотивисање корисника. Инспирирајући пост на блогу или видеозапис о вашем производу можда је само додирна тачка која вам је потребна да бисте их наставили.

Током процеса одјаве ваш купац би могао бити фрустриран (зашто је то толико компликовано? Зашто морам да дам толико информација?) Тако да знате да треба да поједноставните и додирнете тачке додирних тачака.

Разумевање шта корисници осећају омогућава вам да направите бољу мапу путовања.

Уз детаљну карту путовања корисника, можете задржати руку својих купаца од првог тренутка када слете на вашу веб локацију.

Дакле, водите их на једноставан пут информација, надахнућа и – у коначници – однесите их право на ваше обраћење.

Како би изгледала ваша карта путовања корисника?

Сада наставите са 3. делом – Како да изградите продајни левак који претвара (& укључите цурење!)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map