УКС дизајн се односи на стварање убедљивог искуства за ваше кориснике.

То је оно што корисник жели и даје им брзо и једноставно. Најбољи УКС дизајн омогућава корисницима да мисле да је веб локација креирана управо за њих.

Други у нашој четверосатној серији фокусиран је на ваше Циљна група. Зато што не можете да створите добро корисничко искуство ако не знате ко су вам корисници!

Дефинишите своју циљну публику

Постоји стара изрека од које бисте требали да живите на интернету:

„Ако покушате да удовољите свима, нећете никоме угодити“

Дефинисање и циљање специфичне публике једини је начин стварања савршеног корисничког искуства.

Зашто је циљана публика важна за УКС дизајн?

Добар УКС дизајн омогућава да се корисник осећа као да је ваша веб страница дизајнирана управо за њих. Морају се осећати као код куће, повезати се са садржајем и – што је најважније – пронаћи одговоре које траже.

Када циљате групу људи са заједничким карактеристикама, амбицијама и проблемима, можете створити прилагођено корисничко искуство, само за њих.

То можете учинити само ако знате ко су и шта желе.

Како да дефинишем своју публику?

Корак. 1. Налажите свој вредносни предлог

Тешко је дефинисати своју публику док не објасните тачно шта радите. Тек када разумете разлог разлога за свој производ, можете циљати на праву публику. Први део ове серије фокусиран је на вредност предлога, па прво то прочитајте!

Тек када знате шта радите, можете схватити ко ће имати користи.

Корак 2. Који је њихов највећи, најдубљи проблем?

То је суштина предузетништва. Проналажење проблема и његово решавање. Који велики проблем решава ваш производ или услуга?

Када то сазнате, можете циљати на оне који пате од тога. Чак и ако то још не знају!

Спотифи, на пример, брзо је постао највећа светска услуга за стриминг музике. Како су то урадили? Решили су велики проблем. Дали су нам тренутни приступ бесплатној музици.

Спотифи омогућава тренутни приступ бесплатној музици

Али то није био једини разлог њиховог успеха (многе друге услуге то раде). Њихов успех се сводио на начин на који су циљали своје прве кориснике. Наставило је оно што је фрустрирано тренутним системом.

Своју публику дефинисали су као: младе, љубитеље музике који рано прихватају људе који конзумирају и деле своје медије на мрежи. Тада су агресивно кренули за њима слањем ексклузивних позивница.

Добар УКС дизајн је ствар у брзом решавању проблема. Спотифи је пронашао проблем, решио га и поделио са свим људима који су га желели да реше.

Који проблем исправљате и ко га још жели?

Корак 3. Креирајте кориснички профил вашег идеалног купца

Када дефинишете своју публику, желите да избегнете генерализације. Потребна вам је јасна, оштра слика у глави. Не само табела података или графикон. Потребно вам је право људско биће.

Ко је ваш идеалан купац?

На тренутак замислите савршеног потрошача за свој производ. Дефинишите њихове карактеристике што је детаљније могуће.

Користићете овај кориснички профил да бисте помогли да се донесе свака будућа одлука о УКС дизајну. Да ли би се вашој идеалној купци допао нови избор боја? Шта би они мислили о вашем избору језика? Ваш кориснички профил постаје мјерило за услугу.

Ево најважнијих информација које су вам потребне за израду вашег првог идеалног корисничког профила:

Корак 4. Наведи њихову демографију

Направите листу старости, пола, локације, занимања и прихода вашег идеалног купца. Ово ће вам помоћи да започнете прилагођавање свог веб локације и УКС дизајна.

Њихова старост и пол помоћи ће у одређивању језика који треба користити и који тон треба узети. Примјетите како Снапцхат агресивно циља тржиште старог 13-34 године. Они ексклузивно нуде мобилну услугу пуну светлих боја (психолошки везаних за склоности младих одраслих). Снажно користе емотиконе, а њихова копија бесрамно је намењена младој публици (пуно ускличника, смешка лица и суперлатива).

Они су свој УКС дизајн прилагодили демографској публици са феноменалним резултатима.

Али, мораћете да идете много дубље ако желите да пружите најбоље могуће корисничко искуство.

Корак 5. Усредсредите се на њихове мотивације, снове и циљеве

Најмоћнији резултати долазе када дизајнирате веб локацију не за оне ко су, већ за оне који желе бити.

Дизајнирајте га за предузетног предузетника. Или особа која жели трчати маратон или жели започети блог. Продајте им сан и покажите им како вам услуга помаже да стигну тамо. Добар дизајн УКС значи да им показује бољи пут напријед.

Циљајте људе који имају сан, јер је вероватније да купују од вас.

Имајући то у виду, дефинишите своју циљну публику према њиховим мотивима. Зашто долазе на вашу страницу? Где желе да буду за пет година? За шта су они страствени?

Пружићете сјајно корисничко искуство ако на њих инспиришете.

Савршени пример корисничког профила

Овај кориснички профил садржи више од демографске карактеристике:

Корисник А је предузетни предузетник, стар 31 годину, живи у Лондону. Води блог о веб дизајну и сматра себе вођом мисли. Она прати блогове програмера и дели садржај на Твиттеру и ЛинкедИну. Очајнички жели да повећа своје домете друштвених медија.

Помоћу ових демографских података можете створити простор у коме се осећате као код куће. Али, информација о понашању и амбицијама заиста вам помаже да створите корисничко искуство. Можете је оснажити за раст свог пословања, показати јој како повећати домет својих друштвених медија и тражити да све то подели на Твиттеру.

То је моћно корисничко искуство. И све је то зато што сте дефинисали свог идеалног корисника.

Сада је на тебе ред

Погледајте дуго или пажљиво свој производ или услугу. Која ће циљна публика прождерати ваш производ и поделити га са другима? Креирајте свој идеални кориснички профил и направите свој УКС дизајн посебно за њих.

Што више знате о својим корисницима, то је боља услуга коју можете пружити. Одговара на питања, доноси вредност и чини да се корисник осећа као код куће.

Уосталом, не можете створити добро корисничко искуство ако не знате ко су вам корисници.

Затим наставите читати УКС дизајн, део 3 – Да ли ваш тренутни УКС дизајн функционише?.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me