УКС дизајн се односи на стварање убедљивог искуства за ваше кориснике.

То је оно што корисник жели и даје им брзо и једноставно. Најбољи УКС дизајн омогућава корисницима да мисле да је веб локација креирана управо за њих.

Четврти, последњи део дела објашњава како користити психологију за повезивање са својим корисницима. Још важније, показаћу вам како да их натерате да раде управо оно што желите.

УКС дизајн, део 4: Коришћење психологије да би натерали кориснике да раде оно што желите

Коришћење психологије у УКС дизајну је озбиљно цоол. У врсте Једи-јевог трика са умом, а не у облику Сигмунда Фројда.

Користећи паметне трикове и технике, можете да учините да се ваши корисници осећају, размишљају и раде све што желе.

Психологија је разлог што купујете нешто на Амазону пре него што схватите да то желите. Зато гледате још једну епизоду Куће карата на Нетфлику у 4 ујутро. Због тога вам не може помоћи, али кликните на УпВортхи везу.

Њихов УКС дизајн чини нас. Ове компаније разумеју основне људске нагоне. И чине их језгром њиховог вебсајта.

Ево застрашујућег дела: већ сам користио један од највећих трикова на вама.

Део 1: Разумевање основних људских нагона

Први трик је додиривање основних људских нагона ваших корисника.

Постоје четири главна примарна нагона која покрећу свако понашање на мрежи:

 1. Припадност
  Окружујемо се људима и стварима које нас чине срећним и дефинишу нас. Због тога се изнова и изнова враћамо на исто веб место. Јер се односимо према њима.
 2. Статус
  Имамо дубоку потребу да постигнемо бољи статус, било да је социјални, професионални или лични. Фацебоок додирните ово омогућавајући нам да покажемо своја достигнућа и меримо популарност.
 3. Срећа
  Све што радимо је у тежњи ка срећи. Најбољи УКС дизајн награђује нас сретним осјећајима на сваком кораку.
 4. Радозналост
  Увек желимо да знамо више.

Сада знате основне људске нагоне, како их користити у своју корист?

Део 2: Коришћење психологије за повезивање са корисницима

Људи су природно радознали, али су опрезни и када истражују нове ствари. Ваш је посао повезати се с њима и навести их да вам верују.

Однос и саосећање

Најбржи начин за стицање поверења је емпатија са људима. Покажите им да их разумијете. Запамтите, корисници то траже припадност.

То радите тако што дизајнирате свој УКС према слици ваше циљне публике. Ако сте прочитали мој водич за дефинисање ваше публике, требали бисте имати добар осећај за њихову демографију, интересе и циљеве. Креирајте своју веб локацију на начин који одговара одјеку вашим корисницима.

Гигант е-трговине, Етси, на пример, циљано је на тржиште заната. Посетите њихову веб локацију и тамо вас дочекују слике њихових корисника који цртају, шивеју и стварају нове производе.

Етси

Њихов позив на акцију тражи да се „придружите заједници“ и они истичу трговину између продавача и купаца. Пружа атмосферу добродошлице за њихову циљну публику. Ако волите занате, овде се одмах осећате као код куће.

То је страшно моћно. Ипак, није ништа више од једноставне психологије и природног инстинкта за проналажењем заједнице.

Као мало предузеће, можете следити њихову улогу. Користите језик, садржај и слике који се повезују са вашом циљаном публиком. Ако сте компанија за електроничку трговину, проверите да ваша циљна публика моделира производ у вашим сликама. Покажите својим корисницима да разумете њихов свет и позовите их да уђу. То је први корак у поуздање и поштовање.

Докажи своје вредности

Нажалост, то није сасвим довољно да их убедимо.

Поверење се не односи само на привлачност и повезаност. Ради се о компетенцији. Нови посетиоци су природно опрезни због непознатих услуга. Ваш је посао да разбијете овај опрез једноставном психологијом „менталитета стада“.

Ако пуно људи нешто учини, склони смо томе да верујемо и следимо то. Дакле, покажите новим корисницима да вам многи други верују.

Чак и највећи производи на планети то раде. ГоПро је, на пример, направио најбрже продајну камеру на свету. И не стиде се да кажу својим корисницима! Ту тврдњу постављају на својој веб локацији, као и подсећајући кориснике да су имали „награду за номинацију Емми“.

ГоПро

Ако највеће компаније на свету користе изјаве и убеђивање, тако би и ви. Да ли је ваш производ представљао угледни веб сајт или је освојио награду? Ставите то у своју главну копију. Да ли имате познатог клијента или познатог купца? Покажите слике о њима користећи их или затражите сведочење.

Сада сте их увели у свој свет и они вам верују. Следи шкакљиви део.

Део 3: Направите их да раде шта желите

Сви нешто желе. Трик је у томе да их натерате да желе оно што имате.

Радозналост

Дајте некоме мали укус нечега, и учиниће их гладним још. Рођени смо радознали. Задиркивањем овог основног људског нагона, можете натерати кориснике да кликну на готово све.

Амазон то добро ради када продаје књиге. Они користе неодољиву копију изнад слике књиге која једноставно каже: “Кликните да бисте погледали унутра!” Не можете си помоћи него кликните!

Амазонов поглед изнутра

Ако продајете производ или услугу, дајте корисницима довољно информација да их задиркују. Дајте им тај психолошки нагон да науче више. Затим им покажите где да иду како би задовољили жудњу.

Користио сам овај трик на почетку чланка. Рекао сам ти да сам већ користио психологију на теби и због тога си желео да наставиш да читаш, зар не? А сада сте овде. Радозналост увек делује.

Само се увјерите да ова техника не даје повратну ватру. Исплата мора бити добра као и ваше обећање. Ако је срање, добро корисничко искуство претворите у лоше.

Наградите своје кориснике

То радите када учите кућног љубимца новим триковима; то се зове кондиционирање. Кад год ваши корисници ураде оно што желите, наградите их! И они ће то поново учинити. И поново.

Овде можете пуно научити од Фацебоока. Фацебоок жели да делите што више. То је оно што их води даље. Дакле, награђују вас лајковима. Сваки пут када добијете сличност, добијате мали погодак среће. Добар је осећај, тако да поновите. Наставите да делите.

Ако имате производ за продају, наградите људе када га купују. Понудите им попуст при следећој куповини. Наведите главни циљ претворбе за вашу веб локацију и наградите људе за то.

Једи Минд-трицк завршен!

Схватајући основне психолошке нагове ваших корисника, можете да се повежете са њима.

Када то учините, можете их натерати да раде готово све што желите.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me