Udvostručite konverzije pomoću korisničke karte putovanja

Tisuće vaših potencijalnih kupaca mogu se izgubiti na vašoj web lokaciji. Obilaze krug u krug koji traže informacije i odgovore.


Zbog toga ljudi napuštaju vašu web lokaciju, što usporava vaše stope pretvorbe. Što je odgovor? Izradite jednostavnu korisničku kartu putovanja koja vas vodi ravno do vašeg svetog grala (bez ometanja).

Što je korisnička karta putovanja?

Od trenutka kada netko otkrije vašu web stranicu, započinje put svog korisnika. To putovanje može slijediti mnoge rute. Možda će pročitati jedan od vaših blogova, podijeliti ga na Twitteru i nestati.

Ako budete imali sreće, pročitati će blog ili dva, prijaviti se na vaš popis e-pošte i kupiti vaš proizvod. To je sjajno putovanje korisnika!

No, umjesto da to prepustite slučajnosti, što ako biste mogli zacrtati savršen put od otkrića do pretvorbe? Što ako ih možete voditi ravno do svetog grala?

Zbog toga vam je potrebna karta putovanja korisnika.

Kako bi trebala izgledati moja karta?

Postoje dvije glavne vrste karata putovanja korisnika. Izravna karta vremenske trake koja korisnika vodi od jedne točke do druge. Pogledajmo Starbucksovu kartu putovanja kao primjer. Sve započinje s kupcem koji ulazi u kafić, a završava s odlaskom. Primijetite da oni uzimaju u obzir moguće misli i emocije kupca. (Objasnit ćemo to detaljnije kasnije).

Karta ravno vremenske trake

Drugi primjer je kružna karta. Ovo je dobro za internetske trgovine koje žele da se korisnici neprestano vraćaju, čak i nakon što dođu do odredišta (kupnje). Zapamtite, nije svako iskustvo kupca linearno. Sljedeći primjer započinje otkrivanjem (gore lijevo), ali nastavlja se nakon pretvorbe nizom nagrada. Sve je to dizajnirano tako da ih ponovno vrati na početak.

Kružna karta

(Kliknite za veću sliku)

Uvjeren sam! Kako započeti izradu karte putovanja svog korisnika?

Počet ćemo s jednostavnom linearnom zemljovidnom kartom. Da biste napravili najtočniju i najpouzdaniju kartu, morate znati dvije stvari:

Broj 1. Polazište (otkriće)
Gdje očekujete da će korisnici prvi otkriti vašu uslugu? Ovo je početna točka vaše mape putovanja korisnika. Ako provodite reklamnu kampanju, to će biti kada korisnik prvi put vidi vaš oglas. Moglo bi biti kad vide vezu na vašu web lokaciju na društvenim medijima.

Broj 2. Odredište (Vaš krajnji cilj)
U svom prethodnom postu pokazao sam vam kako postaviti konačan cilj pretvorbe za vaše web mjesto. To može biti kupovina vašeg proizvoda ili pretplata na vašu uslugu. Ovaj krajnji cilj poslužit će kao “odredište” na vašem putovanju putem mape korisnika. Tu vodite svoje kupce.

Smjestite ih na suprotne krajeve svoje karte; sada ste spremni to ispuniti.

Korak 1. Nacrtajte ravnu liniju između otkrića i vašeg krajnjeg cilja.

Prirodno, želite da vaše korisničko putovanje bude što kraće. Što brže kreću od otkrića do vašeg krajnjeg cilja, to bolje.

Ali, kako smo saznali u prvom dijelu ove serije, ne možete odmah tražiti od svog posjetitelja konačnu konverziju.

Korak 2. Na putu dodajte neke dodirne točke.

Da ste se vozili iz New Yorka u LA, ne biste to sve napravili u jednom putovanju, zar ne? Morate je srušiti i usput zaustaviti. Pomaže u prekidu putovanja i izgradnji predviđanja za odredište.

Isto se mora dogoditi i na vašoj web stranici. Morate ih držati na pravom putu s nizom dodirnih točaka na putu. Ove dodirne točke daju im informacije o vašem proizvodu i robnoj marki. Daju posjetiteljima inspiraciju i uvjeravaju ih da izvrše tu konačnu pretvorbu.

Ali budite oprezni ovdje. Ne dodajte previše dodirnih točaka ili će vas frustrirati, rastresti ili dosaditi. Premalo i oni će se izgubiti na putu.

Evo nekoliko jednostavnih dodirnih točaka koje sve internetske trgovine mogu koristiti:

 1. Gledanje uvodnog videa (radi upoznavanja novih posjetitelja s vašom robnom markom)
 2. Pogledajte “najnovije trendove” ili “najprodavanije”
 3. Pročitajte recenzije ili ocjene
 4. Dodajte artikl u košaricu
 5. Stvorite račun i prijavite se na newsletter
 6. Provjerite i kupite proizvod

Za nelinearne vremenske rokove možete dodati

 1. Kupac prima 20 nagradnih bodova
 2. Kupac prima naknadnu e-poštu s pozivom da pogleda vaš novi asortiman
 3. Kupac se vraća na vašu web stranicu

Korak 3. Postavite vremensku traku.

Ako krenete na putovanje, postavite realnu vremensku traku za putovanje. Izračunajte svaku dodirnu točku i krajnje odredište.

To možete učiniti i za svoju kartu putovanja korisnika. U našem primjeru mrežne trgovine iznad možete očekivati ​​da će vremenski rok biti vrlo kratak; u stvari nekoliko minuta.

Ako nudite savjetodavnu uslugu, morat ćete isteći te dodirne točke preko mjesec dana ili tako nešto. Za izgradnju samopouzdanja morate koristiti svaku dodirnu točku (čitanje bloga, preuzimanje e-knjige, besplatno testiranje). Tek tada posjetitelje možete uputiti do krajnjeg odredišta.

Postavite sebi realnu vremensku traku za svoju kartu putovanja korisnika.

Korak 4. Na putu dodajte emocije korisnika.

Napokon, trebate predvidjeti misli i emocije svog korisnika na putu. U donjoj karti korisničkog putovanja primijetite kako se osjećaji i razmišljanja širokopojasnog korisnika mijenjaju na cijeloj karti.

Kupčeve emocije i razmišljanja mijenjaju se na cijeloj karti

Na vašoj web stranici morate predvidjeti da će novi posjetitelji odmah biti zaintrigirani, ali i zbunjeni. Nikad ranije nisu bili ovdje, sjetite se Dodavanjem ove emocije u svoju kartu znate da im trebate vrlo brzo dati informativnu dodirnu točku. Trebate objasniti, prijedlog vrijednosti, sliku ili tekst koji im govori upravo ono što radite.

Dalje morate dodati dodirnu točku koja ih nadahnjuje. Inspiracija je snažna emocija za motiviranje korisnika. Inspirirajući post na blogu ili videozapis o vašem proizvodu mogao bi biti samo dodirna točka koja im je potrebna da biste ih nastavili.

Tijekom postupka odjave vaš klijent bi mogao biti frustriran (zašto je to toliko komplicirano? Zašto mi treba dati toliko informacija?), Tako da znate da trebate pojednostaviti i brzo izvršiti svoje dodirne točke.

Razumijevanje onoga što osjećaju vaši korisnici omogućuje vam stvaranje bolje karte putovanja.

Uz detaljnu kartu putovanja korisnika, možete zadržati ruku svojih klijenata od prvog trenutka kada slete na vašu web stranicu.

Dakle, povedi ih na jednostavno putovanje informacija, nadahnuća i – u konačnici – povedi ih ravno u svoje obraćenje.

Kako bi izgledala vaša karta putovanja korisnika?

Sada nastavite s 3. dijelom – Kako izgraditi prodajni tok koji pretvara (& uključite propuste!)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map