Az UX kialakításának gondolata egyszerű: boldog, magabiztos felhasználók nagyobb valószínűséggel vásárolnak tőled. Valószínűbb, hogy bíznak benne, feliratkoznak a levelezőlistákra, vagy letölthetik az alkalmazásukat.

A felhasználói élménytervezésre (vagy az UX-tervezésre) gyakran gondolok, mint pszichológiára, nem pedig fejlesztésre.

A jó UX kialakítás az, hogy bekerüljön a látogatók fejébe.

Minden mozdulatát előre látja, és létrehoz egy egyszerű, intuitív és élvezetesen használható weboldalt.

Sajnos nincs egyszerű válasz vagy ezüst golyó a jó UX kialakításhoz. Sok apró csípés csúcspontja. Mindegyik javítja a webhely élményét.

Ezt szem előtt tartva lekerekítettem egy 25 apró (és könnyű) csíkból álló ellenőrző listát, amelyek az UX-dizájnod ragyogássá teszik.

Contents

1. Sebesség

A webhely sebessége az első alkalom, hogy jó benyomást kelthessen. Ez az első UX-akadályod.

Website-Speed

(képforrás)

Túl lassú, és a látogatói már izgatottak, és kevésbé valószínű, hogy bíznak benne. Ösztönösen társítjuk a sebességet a professzionalizmushoz, és a legtöbb látogató elvárja, hogy webhelye két másodpercen belül betöltődjön.

Bármi ennél lassabb, és rossz felhasználói élmény, már a kezdetektől fogva.

Győződjön meg arról, hogy a szerver sebessége akár a semmiből is elérhető, és csökkentse webhelye súlyát, hogy gyorsan felbukkanjon.

2. Ki vagy te és mit csinálsz??

A következő nagy kihívás a látogatók gyors tájékoztatása. Ki vagy te? Mit csinálsz? És milyen értéket adhat nekik?

Netflix érték prop

Ezt nevezzük érték javaslatnak, és annyira fontos, hogy egy teljes blogbejegyzést írtunk rá. Csak néhány másodperce van arra, hogy meggyőzze látogatóit, tehát számítson rá!

Próbálja ki most: foglalja össze a teljes webhelyét egy mondatban és útjelző táblán, ahova a következő látogatókra szeretné látogatni.

3. Győződjön meg arról, hogy a látogatók kapcsolatba léphetnek veled

Az UX tervezésének alapvető eleme a látogatók esetleges aggodalmainak vagy aggodalmainak kiküszöbölése.

Az új látogatók számára az egyik legnagyobb gond az, hogy bíznak-e benned, vagy sem – különösen, ha új webhelyed van.

Ennek a szorongásnak az egyik módja az, ha megmutatja nekik, hogy valódi személy van a színfalak mögött. Adjon hozzá egy üzleti címet, egy telefonszámot és egy igazi e-mail címet. (NEM kapcsolati űrlap – az emberek hajlamosak bizalmatlanni őket egy egyenes e-mail címhez képest).

Még jobb, ha élő csevegődobozt használ, így a felhasználók azonnal kérdéseket tehetnek fel.

Tagove Live Chat

Ha valami rosszul fordul elő, jó tudni, hogy könnyen kapcsolatba léphetnek egymással.

4. Mindig adja meg a látogatóknak hazafelé vezető utat

Mindannyian eltévedtünk a weboldalakon korábban. Ön követi a hivatkozásokat, és végül egy nyúllyukba vezet.

Ha ez megtörténik, a látogatók izgatottak és frusztráltak. Ösztönösen megérintik az „X” gombot, hogy bezárják a böngészőt.

Ehelyett győződjön meg arról, hogy van-e egyértelmű és meghatározott „otthon” gomb, így azok mindig újrakezdenek. Általában a felhasználók azt várják el, hogy logója visszatérjen a kezdőlapra is, ezért ügyeljen rá.

5. Még jobb, ha hagyjon zsemlemorzsát, hogy tudják, hol vannak

Amellett, hogy gyors újraindítást ad nekik, használja a „zsemlemorzsát is, hogy elmagyarázza, hol vannak a folyamatban.

A nagy előrehaladási sávok erre nagyszerűek. Ha például a fizetési folyamat során van, tudassa a felhasználóval pontosan, hol vannak, és mit kell tennie.

Fizetéskor-progress bar

(képforrás)

Ez ismét egyszerű pszichológia. Például sétálni sokkal fárasztóbb, ha nem tudod, hol van a vég. Sokkal kényelmesebben érezzük magunkat, ha van térképünk. Ugyanez az ötlet érvényes az interneten is.

6. Távolítsa el az ismétlődő műveleteket

Rendkívül bosszantó, ha ugyanazokat az adatokat kétszer adjuk be az űrlapon (például a számlázási címet és a szállítási címet). Próbáljon megszabadulni minden olyan ismétlődő művelettől, amely lassítja a beszerzési folyamatot.

Ilyen dolgok vezetnek a kocsi elhagyásához. A látogatók másutt keresnek.

Még jobb, ha létrehoz egy olyan rendszert, amely emlékeztet az ügyfelek preferenciáira. Meg fog lepni és örömmel látja őket, amikor mind várnak rájuk. Ez egy egyszerű dolog, amely javítja az ügyfelek visszatérésének esélyét.

7. Használjon eszköz-tippeket az újszülöttek támogatásához (de ne akadályozza a szakértőket!)

Néhány látogató rendszeres lesz. Felrobbantanak a regisztrációs lapjain és a beszerzési folyamaton keresztül. Mások vadonatújok lesznek, és felmerülhetnek néhány kérdésük.

A „szerszámcsúcs” kis ikonjai (gyakran kérdőjelekkel azonosítva) segítenek az újszülötteknek megérteni, mit kell tenniük. De ugyanakkor nem akadályozzák a szakértőit.

tooltips

(képforrás)

Még hivatkozásokat vagy gyorsbillentyűket is biztosíthat a szakértők felgyorsításához. Gyakran előfordul, hogy például a legtöbb webhely- és alkalmazásmagyarázóban „kihagyja ezt a linket”.

8. Hozzon létre egy nagy, merész cselekvésre ösztönzést

A cselekvésre ösztönző üzenet pontosan megmondja a látogatónak, hogy mit kell tennie: például „Bejelentkezés” vagy „Vásárlás most”. Győződjön meg arról, hogy parancsoló, egyértelmű és magyarázza meg ennek megértését.

CTA

(képforrás)

Még jobb, ha tiszta, merész színű (a zöld és a narancs itt csodákat jelentenek), és fehér háttérrel körülvéve. Ez felhívja a felhasználók figyelmét egyenesen rá, és egyértelmű jelzést ad nekik, hogy ezt akarják.

9. Tegyen egyértelmű különbséget az elsődleges és a másodlagos cselekvésre ösztönzés között

Sok cselekvésre szólító felhívás esetén két lehetőség látható. Például az „Elküldés” és a „Visszavonás”. Vagy „töltse le most” és „ingyenes próbaverzió”.

Spotify-CTA

Nyilvánvaló, hogy milyen lépést kíván tenni a látogató, ezért győződjön meg róla, hogy tudják. Nézze meg a Spotify honlapját. Merésznek és vonzónak tették a „megy prémiumot” gombot. A „play free” gomb a háttérbe esett.

Ez csak egyszerû pszichológia. Finoman tudatja a felhasználókat, hogy melyikre kattintson.

10. A hierarchia segítségével megmutathatja a felhasználóknak, hogy hova menjenek tovább

Remélhetőleg egyértelmű „felhasználói utazást” kell szem előtt tartania. Tegyük fel, hogy online tanfolyamokat tanít a webhelyén keresztül. Egy egyszerű felhasználói utazás így néz ki:

Olvassa el a legújabb blogot > töltse le az ingyenes jelentést, és iratkozzon fel a levelezőlistára > beiratkozik a fizetett online tanfolyamra.

Ha világos utazása van, létrehozhat egy vizuális hierarchiát, hogy a felhasználókat oda irányítsa, ahol szeretné. Ebben az esetben meg kell győződnie arról, hogy a blogod volt az első, amit láttak. Ezután sok linket fog felvenni a levelezőlistára.

11. Ne zavarja a várt elemeket!

Gyakran nehéz ellenállni az elrendezés és elemek alkotó kreatív késztetésének. De a helyzet az, hogy mindannyian tudjuk, hogy néz ki egy online áruház. Arra számítunk, hogy a termékeket egyszerű kategóriákba sorolják. Várunk termékleírásokat, áttekintéseket és egy ismerős beszerzési folyamatot.

alma pénztár

Ne próbálja meg újból feltalálni a kereket ezekkel a kritikus szempontokkal! Ne komplikáld túl.

12. Maradjon egy egyszerű háromszínű palettán

Ez ismét a dolgok túl bonyolítására irányuló vágy ellen szól. Több mint 3 elsődleges szín kombinálása nehéz, és ez gyakran zavarja a felhasználókat.

paletta

(képforrás)

A szín nagyon hasznos a felhasználói élmény kialakításában is, mivel szorosan kapcsolódik a pszichológiához és az érzelmekhez. Például a kék-et a bizalommal asszociáljuk (van egy ok, amiért a Facebook a kék-et használja!)

Egyeztesse színpalettáját a termékével.

13. Miért kapok hibát? És mit csinálok most?

Időnként a dolgok rosszul fordulnak elő, és a 404 hibák elkerülhetetlenek. Ezt azonban valóban pozitív felhasználói élménnyé alakíthatja.

Pontosan magyarázza el, miért kapják ezt a hibát, az egyedi 404 és 504 oldalak létrehozásával. A Twitter „bálnája” híre volt erről.

twitter bálna

Ismeretlen hibák esetén nyugtassa meg a felhasználót, hogy dolgozik rajta, és irányítsa őket vissza a webhelyére.

A zsákutcák, mint a hibalapok is, veszélyesek. A felhasználók természetesen elérik a keresztet. Nyugodja meg őket, és küldje vissza.

14. Adjon a felhasználóknak magas öt, ha valami kitöltik

Az embereket a teljesítmény és a befejezés érzése vezeti. Amikor elvégzik egy feladatot, tudassa velük, és mutassa meg nekik, hogy menjenek tovább.

Ezt megteheti, miután elküldte e-mail címét, miután megvásárolt egy terméket, miután hozzáadott valamit a kosárba, vagy egyszerűen amikor elérte a blogbejegyzés végét.

Ez egy egyszerű, könnyű, pozitív élmény. Ezenkívül a felhasználók számára az együttműködés érzetét is biztosítja; mintha ténylegesen segít nekik a céljaik elérésében.

15. Ragaszkodjon csak két betűtípuscsaládhoz

A jó felhasználói élmény kulcsa a következetesség és a márkaépítés.

Nagyon zavaró, ha a logó betűtípusa Futura, a szövege Times New Roman, a cselekvésre ösztönző a Comic Sans, és a címsorod a következő:

betűtípusok

Ragaszkodjon csak két betűtípuscsaládhoz. Könnyebben olvasható, professzionálisabb és megbízhatóbb.

16. Használjon különálló és következetes riasztási üzeneteket

Időnként a felhasználók rosszul fognak lépni. Lehet, hogy helytelenül adták meg jelszavukat, és nem tudtak bejelentkezni. Talán elfelejtették a zip kódot felvenni a regisztrációs lapra.

figyelmeztetések

(képforrás)

Ezekben az esetekben egyszerű, de határozott hiba- vagy riasztási üzenetet szeretne kapni. Győződjön meg róla, hogy színe és stílusa megkülönböztethető-e a webhely bármely más oldalán. Világosan jelzi, hogy valami intézkedést igényel.

A figyelmeztető üzeneteket az egész webhelyén egységessé kell tennie. Ne használjon más színt, stílust vagy elhelyezést, mivel ez csak zavarossá válik.

17. A KAPCSOLATOK KORLÁTOZÁSA SZÖVEG

Csak bosszantó.

Valójában ennél fontosabb okok vannak. A nagybetűs szöveget valójában lassabban olvassa el, mint a kisbetűt. Tehát sokkal nehezebb olvasni az olvasást (így általában olvasunk az interneten).

Tartsa le a sapkák zárját, amikor tényleg be kell hatnia.

18. Csoportosítsa a kapcsolódó tételeket

Ez kifejezetten az e-kereskedelemmel foglalkozó webhelyek számára készült, de az egész számára működik.

Próbáljon hasonló és kapcsolódó elemeket ugyanabban a helyen tartani. Ez azt jelenti, hogy a látogatók és az ügyfelek sokkal testreszabottabb szolgáltatást kapnak, szinte olyannak, mint amire számítottál.

csoportosított elemek

Ezt megteheti fizikai termékekkel, például az Amazon „hasonlóbb” választékával. Hasonló dolgot is tehet blogbejegyzésekkel és cikkekkel, a kapcsolódó tartalom szakasz használatával.

Ez tartja a látogatókat az Ön webhelyén böngészés közben, csökkenti a visszafordulási arányt, és személyesebb élményt teremt.

19. Tartsa mindent következetesen

Az utolsó dolog, amit szeretne, ha a látogató kattint egy linkre, és úgy érzi, mintha egy másik webhelyre navigáltak.

Ügyeljen arra, hogy a navigációs sáv ugyanabban a helyen maradjon, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik az oldalon. Győződjön meg arról, hogy logója mindig látható és a színpaletta változatlan marad.

20. Tervezze meg a szkennelés elrendezését

Nem olyan oldalakat olvasunk, mint egy könyvet. A szemünk ugrik, és megkeresi a fontos információkat.

F-mintázat

A webhelyeket általában F-mintázattal olvassuk, de a merész képek és a cselekvésre ösztönző képek is ismertek először.

21. Építsen bizalmat a beszámolókkal és a társadalmi bizonyítékokkal

A webhely legtöbb látogatója őrzővel érkezik. Természetesen óvatosak az új webhelyekkel szemben, és természetesen még nem állnak készen arra, hogy Öntől vásároljon.

Mint mondtam, az UX tervezésének kulcsfontosságú része ezen akadályok eltávolítása és az emberek kényelmesebbé tétele az Ön webhelyén. Néhány jól elhelyezett beszámoló és tényleges anyag megkönnyíti az emberek érzését. Szeretnénk látni, hogy mások (ideális esetben nagy nevek) használták a terméket és szolgáltatást, és jóváhagyják azt.

22. Mondja meg a felhasználóknak, mit tudnak játszani!

A webhelyek általában két részből állnak: Az első: tartalom – statikus, és mi nem tudunk velünk kölcsönhatásba lépni. És a második: vezérlők – ezek a dolgok, amelyekre kattinthatunk, játszhatunk és kölcsönhatásba léphetünk velük.

kölcsönhatások

A Twitter nagyon jó ebben. Egyszerű fekete szöveg a tartalomhoz. A kék szöveg azt jelzi, hogy mi lehet rákattintani és velük kapcsolatba lépni. Az ikonok színnel töltődnek fel, amikor átváltanak, hogy megmutassák, mit tudsz játszani.

Kérd meg az embereket, hogy játsszanak a weboldaladdal!

23. Készítsen egy szelíd tanulási görbét

Senki sem szeret beragadni egy zavaró és nehéz weboldalra.

Próbáljon szinte azonnal a látogatóknak gyorsan nyerni. Könnyítse meg őket, és tegye egyszerűvé – különösen, ha trükkös üzleti javaslatot kínál.

24. Találja meg a módját a látogató gyors megértésére

A felhasználói élmény az emberi kapcsolat utánozásában és a felhasználóval való kapcsolatteremtésben rejlik. Ennek nagy része az empátia – Mi a látogatói célok és álmok? Ami eddig visszatartotta őket?

Azonnal tudassa velük, hogy megérti a problémájukat. Megteheti ezt egy olyan képpel, amelyhez kapcsolódhatnak, vagy egy mondattal, amely összefoglalja a legnagyobb problémáikat.

Látogatója azt fogja gondolni, hogy „ez a weboldal megkap nekem!”, Amely nagyszerű felhasználói élményt jelent a létrehozáshoz.

25. Használjon mikrointerakciókat párbeszéd létrehozásához

Próbáljon visszajelzést adni a felhasználójának az utazás minden apró részén. Ez valós kommunikációt és kapcsolatot hoz létre, amelyre a felhasználók reagálnak.

Ezt megteheti másolattal, például a „Jó munka!” “Arra gondoltuk, hogy ez tetszik”, “szeretne beszélni egy szakértővel?”

fejlődésmutató

Vagy apró grafikák és látványképek, például egy remek, mosolygó arc vagy ketyegő óra a betöltő oldalon.

Kombinálja ezeket a kis csípéseket, és olyan felhasználói élményt fog létrehozni, amely bizalmat teremt, összeköti a célközönséggel, és boldoggá és ésszerűnek érzi őket..

Ezen UX tervezési trükköket használ? Szeretnék hallani mindazokat, amiket hiányoztam! Tudassa velünk a megjegyzés szakaszban.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me