Az UX kialakításának lényege a felhasználók számára vonzó élmény létrehozása.

Tudja, mit akar a felhasználó, és gyorsan és egyszerűen megadja nekik. A legjobb UX-kialakítás arra készteti a felhasználót, hogy a weboldalt csak nekik hozzák létre.

A négy részből álló sorozatunk második része az önre összpontosít Célközönség. Mert nem hozhat létre jó felhasználói élményt, ha nem tudja, ki a felhasználó!

Határozza meg a célközönséget

Van egy régi mondás, hogy élned kell az interneten:

“Ha megpróbál mindenkit kedvelni, senkit sem fog kedvelni”

Egy adott közönség meghatározása és megcélzása az egyetlen mód a tökéletes felhasználói élmény kiaknázására.

Miért számít a célközönség az UX Designnak??

A jó UX kialakítás az, hogy a felhasználó úgy érzi, mintha az Ön webhelyét csak nekik tervezték. Otthon kell éreznie magát, kapcsolódnia kell a tartalomhoz, és – ami a legfontosabb – megtalálnia kell a választ.

Ha olyan csoportot céloz meg, amelynek közös tulajdonságai, ambíciói és problémái vannak, személyre szabott felhasználói élményt hozhat létre, csak nekik.

Csak akkor teheti meg, ha tudja, kik ők és mit akarnak.

Hogyan határozhatom meg a közönséget?

Lépés. 1. Körözze meg az értékét

Addig nehéz meghatározni a közönséget, amíg pontosan elmagyarázza, mit csinál. Csak akkor tudja megcélozni a megfelelő közönséget, ha megérti a termék ésszerű hatását. A sorozat 1. része az értékpropozícióra összpontosít, tehát először olvassa el ezt!

Csak ha tudod, mit csinálsz, kitalálhatod, ki lesz az előnyös.

2. lépés. Mi a legnagyobb, legmélyebb probléma?

Ez a vállalkozás lényege. Egy probléma megtalálása és megoldása. Milyen nagy problémát javít az Ön terméke vagy szolgáltatása?

Miután ezt megtudta, megcélozhatja azokat, akik szenvednek tőle. Még ha még nem is tudják!

Például a Spotify gyorsan a világ legnagyobb zenei streaming szolgáltatásává vált. Hogyan csinálták? Nagy problémát oldottak meg. Azonnal hozzáférést biztosítottak az ingyenes zenehez.

A Spotify azonnali hozzáférést biztosít az ingyenes zenehez

De nem ez volt az egyetlen ok a sikerükhöz (sok más szolgáltatás ezt teszi). Sikeresen az volt, hogy az első felhasználóikat megcélozták. Azokat követte, amelyek csalódtak voltak a jelenlegi rendszerrel.

A közönséget a következők szerint határozták meg: fiatal, korai alkalmazkodású zene-szerelmesek, akik online fogyasztják és osztják meg médiáikat. Aztán agresszíven követték őket, exkluzív meghívók küldésével.

A jó UX tervezés a problémák gyors megoldásáról szól. A Spotify talált egy problémát, kijavította és megosztotta mindenkivel, aki azt akarja, hogy kijavítsák.

Milyen problémát javítasz, és ki mást akarja?

3. lépés. Hozzon létre felhasználói profilját az ideális ügyfeléről

A közönség meghatározásakor el kell kerülni az általánosításokat. Szüksége van egy tiszta, éles képre a fejében. Nem csak adattáblázat vagy grafikon. Szüksége van egy igazi emberre.

Ki az ideális vevő??

Vegyünk egy pillanatra elképzelni a termék tökéletes fogyasztóját. Határozza meg jellemzőiket a lehető leg részletesebben.

Ezt a felhasználói profilt fogja használni minden jövőbeli UX-tervezési döntés meghozatalához. Szeretné az Ön ideális vásárlója az új színválasztékot? Mit gondolnak a nyelvválasztásról? A felhasználói profil lesz a szolgáltatás referenciamutatója.

Íme az alapvető információ, amelyre szükséged van az első ideális felhasználói profil létrehozásához:

4. lépés. Sorolja fel demográfiai adataikat

Készítsen egy listát az ideális vevő életkoráról, neméről, helyéről, foglalkozásáról és jövedelméről. Ez segít elkezdeni a weboldal és az UX kialakításának testreszabását.

Koruk és nemük segít meghatározni, hogy milyen nyelvet kell használni, és hogy milyen hangot kell használni. Figyelje meg, hogy a Snapchat agresszíven célozza meg a 13-34 éves piacot. Kizárólag élénk színekkel ellátott mobil szolgáltatást kínálnak (pszichológiailag összekapcsolódva a fiatal felnőttek preferenciáival). Nagyon használják a hangulatjeleket, és másolatuk szégyentelenül egy fiatal közönséget céloz meg (sok felkiáltójel, mosolygó arc és superlative).

UX-kialakításukat fenomenális eredményekkel rendelkező demográfiai közönséghez igazították.

De a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében sokkal mélyebbre kell mennie.

5. lépés: Összpontosítson motivációikra, álmaikra és céljaikra

A legerőteljesebb eredmények akkor érhetők el, ha a webhelyet nem azért tervezi, hanem azok számára, akik ők.

Tervezze meg azt a vállalkozó vállalkozó számára. Vagy az a személy, aki maratoni futtatni akar, vagy blogot szeretne indítani. Adja el nekik álmát, és mutassa meg nekik, hogy az Ön szolgáltatása hogyan segít nekik elérni. A jó UX kialakítás azt jelenti, hogy jobb haladást mutatnak nekik.

Célozza meg álmokkal az embereket, mert sokkal nagyobb valószínűséggel vásárolnak tőled.

Ezt szem előtt tartva határozza meg a célközönséget motivációik alapján. Miért jönnek az Ön webhelyére? Hol akarnak lenni öt év alatt? Miben szenvedélyesek??

Nagyszerű felhasználói élményt nyújt, ha inspirálja őket.

A tökéletes felhasználói profil példa

Ez a felhasználói profil nem csupán a demográfia adatait tartalmazza:

Az A felhasználó egy ambiciózus vállalkozó, 31 éves, Londonban él. Blogot működtet a webdizájnról, és gondolatvezetőnek tartja magát. Követi a fejlesztői blogokat, és megosztja a tartalmat a Twitteren és a LinkedIn-en. Kétségbeesetten növeli a közösségi média elérhetőségét.

Ezzel a demográfiai adatokkal olyan otthont hozhat létre, amely otthonosnak tűnik. De a viselkedésre és az ambíciókra vonatkozó információk valóban segítenek a felhasználói élmény kialakításában. Felhatalmazást adhat neki üzleti vállalkozása növekedéséhez, megmutathatja neki, hogyan lehet növelni közösségi média elérhetőségét, és felkérheti rá, hogy ossza meg mindent a Twitteren.

Ez nagy teljesítményű felhasználói élmény. És mindez azért van, mert meghatározta az ideális felhasználót.

Te következel

Vessen egy hosszú, kemény pillantást a termékére vagy szolgáltatására. Melyik célközönség megragadja a terméket, és megosztja másokkal? Készítse el saját ideális felhasználói profilját, és készítse el az UX kialakítását kifejezetten nekik.

Minél többet tud a felhasználókról, annál jobb szolgáltatást tud nyújtani. Válaszol a kérdésekre, értéket ad, és otthon érezheti magát a felhasználóval.

Végül is nem hozhat létre jó felhasználói élményt, ha nem tudja, ki a felhasználó.

Ezután folytassa az UX 3. tervezési részének olvasását – Működik-e a jelenlegi UX-tervezés?.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me