Az UX kialakításának lényege, hogy lenyűgöző élményt teremtsen a felhasználók számára.

Tudja, mit akar a felhasználó, és gyorsan és egyszerűen megadja nekik. A legjobb UX-kialakítás arra készteti a felhasználót, hogy a weboldalt csak nekik hozzák létre.

A sorozat negyedik és utolsó része magyarázza hogyan lehet a pszichológiát felhasználva kapcsolatba lépni a felhasználókkal. Ennél is fontosabb, megmutatom, hogyan lehet arra késztetni őket, hogy pontosan azt csinálják, amit szeretnének.

UX Design 4. rész: A pszichológia felhasználása arra, hogy a felhasználó tegye azt, amit akar

A pszichológia használata az UX tervezésében komoly dolog. A Jedi gondolkodásmódjában egyfajta út, nem pedig a Sigmund Freud útmutatás.

Okos trükkök és technikák segítségével a felhasználókat érzelmére, gondolkodására és bármire megteheti, amit akar.

A pszichológia az oka annak, hogy vásárol valamit az Amazon-on, mielőtt rájön, hogy azt akarja. Ez az oka annak, hogy 4 órakor a Netflixen a House of Cards újabb epizódját nézi. Ezért nem segíthet, ha rákattint egy UpWorthy linkre.

UX kialakításuk tesz minket. Ezek a vállalatok megértik az alapvető emberi sürgetéseket. És weboldaluk alapvető részévé teszik őket.

Itt van a félelmetes rész: már felhasználtam az egyik legnagyobb trükköt rád.

1. rész: Az alapvető emberi sürgetések megértése

Az első trükk a felhasználók alapvető emberi igényeinek megérintése.

Négy fő prímás indokolja az online viselkedést:

 1. Munkahely
  Olyan emberekkel és dolgokkal vesszük körül magunkat, amelyek boldoggá tesznek és meghatároznak bennünket. Ezért térünk újra és újra ugyanahhoz a webhelyhez. Mert velük kapcsolatban állunk.
 2. Állapot
  Szükségünk van egy jobb státus elérésére, legyen az társadalmi, szakmai vagy személyes. A Facebook ezt kihasználva hagyja, hogy megmutassuk eredményeinket és megmérjük a népszerűséget.
 3. Boldogság
  Minden, amit a boldogság elérésére törekszünk. A legjobb UX-konstrukció minden érzéskor boldog érzelmekkel jár.
 4. Kíváncsiság
  Mindig többet akarunk tudni.

Most már ismeri az alapvető emberi ösztönöket, hogy miként használhatja őket az Ön előnyeire?

2. rész: A pszichológia használata a felhasználókkal való kapcsolatteremtéshez

Az emberek természetesen kíváncsi, de ők is óvatosak új dolgok feltárásakor. A te dolgod, hogy kapcsolatba lépj velük, és rávegyitek őket, hogy bíznak benned.

Kapcsolódás és empátia

A bizalom megszerzésének leggyorsabb módja az emberekkel való együttérzés. Mutasd meg nekik, hogy érti őket. Ne feledje, hogy a felhasználók keresik hovatartozás.

Ezt úgy teheti meg, hogy megtervezte az UX-t a célközönség képének megfelelően. Ha elolvasta a közönség meghatározására vonatkozó útmutatóomat, akkor jól meg kell ismernie a demográfia, az érdeklődési kör és a célkitűzéseket. Hozzon létre webhelyét oly módon, hogy a felhasználókkal rezonáljon.

Az Etsy például az elektronikus kereskedelem óriása a kézműves piacot célozza meg. Látogasson el a webhelyükre, és a felhasználók képeivel rajzolnak, varrnak és készít új termékeket.

Etsy

Cselekvésük felhívja Önt, hogy csatlakozzon a közösséghez, és kiemelik az eladók és az ügyfelek közötti elvtársat. Ez barátságos légkört biztosít a célközönség számára. Ha szereti a kézműveket, azonnal otthon érezheti magát otthon.

Rendkívül erős. Ugyanakkor ez nem más, mint az egyszerű pszichológia és a közösség megtalálásának természetes ösztöne.

Kisvállalkozásként követheted vezetésüket. Használjon nyelvet, tartalmat és képeket, amelyek kapcsolódnak a célközönséghez. Ha Ön e-kereskedelemmel foglalkozó cég, győződjön meg arról, hogy a célközönség modellezi a terméket a képeiben. Mutassa meg felhasználóinak, hogy megérti világát, és hívja meg őket. Ez az első lépés a bizalom és a tisztelet szempontjából.

Bizonyítsd be, hogy érdemeled

Sajnos ez nem elég ahhoz, hogy meggyőzze őket.

A bizalom nem csak a kedvességről és az asszociációról szól. A kompetenciáról van szó. Az új látogatók természetesen óvatosak az ismeretlen szolgáltatások iránt. A te dolgod, hogy lebontja ezt az óvatosságot a „csorda-mentalitás” egyszerű pszichológiájával..

Ha sok ember csinál valamit, akkor inkább bízunk benne és követjük. Tehát mutassa meg az új felhasználóknak, hogy sok más ember bíz meg benne.

Még a bolygó legnagyobb termékei is ezt teszik. A GoPro például a leggyorsabban eladott kamerát készítette a világon. És nem félnek elmondani a felhasználóknak! Ezt az igényt az egész weboldalon teszik közzé, valamint emlékeztetik a felhasználókat, hogy „az Emmy-kinevezett teljesítmény”.

Profivá

Ha a világ legnagyobb vállalata bizonyságot és meggyőzést használ, akkor ezt kellene tennie. Az Ön termékét egy prominens weboldal mutatta be, vagy nyert-e díjat? Tegye ezt a fő példányába. Van ismert ügyfele vagy híres ügyfele? Mutasson képeket róluk, vagy kérjen beszámolót.

Most hoztad őket a világodba, és bíznak benne. Ezután következik a trükkös rész.

3. rész: Csináld őket csinálni, amit akar

Mindenki akar valamit. A trükk az, ha arra készteti őket, hogy mi van.

Kíváncsiság

Adj valakinek egy kis ízelítőt valamiről, és ez még többé éhes. Kíváncsi vagyunk. Az emberi alapvető vágy kiborításával a felhasználók szinte bármire kattinthatnak.

Az Amazon ezt igazán jól teszi könyvek eladásakor. A könyvkép felett egy ellenállhatatlan példányt használnak, amely egyszerűen azt mondja: „Kattintson, hogy megnézze!” Nem tudsz segíteni, csak rákattintasz!

Az Amazon külső megjelenése

Ha egy terméket vagy szolgáltatást értékesít, adjon annyi információt a felhasználóknak, hogy ugratják őket. Adja meg nekik ezt a pszichológiai készséget többet megtudni. Majd mutasd meg nekik, hová menjenek a vágy kielégítésére.

Ezt a trükköt a cikk elején használtam. Mondtam, hogy már használtam rád a pszichológiát, és ez arra késztette Önt, hogy folytassa az olvasást, igaz? És most itt vagy. A kíváncsiság mindig működik.

Csak győződjön meg arról, hogy ez a technika nem vált vissza. A kifizetésnek olyan jónak kell lennie, mint az ígérete. Ha szop, akkor a jó felhasználói élményt rosszra fordítja.

Jutalmazza meg felhasználóit

Ezt akkor teszi, amikor új trükköket tanít egy háziállatnak; kondicionálásnak hívják. Ha a felhasználók csinálják, amit akar, jutalmazzák őket! És meg fogják csinálni újra. És újra.

Sokat tanulhat a Facebookon itt. A Facebook azt akarja, hogy osszon meg minél többet. Ez tartja őket tovább. Szóval, ők jutalmazzák Önt a szeretettel. Minden alkalommal, amikor kapsz egy hasonlót, kapsz egy kis boldogságot. Jó érzés, így újra megcsinálod. Ön folyamatosan megosztja.

Ha van valami eladható termék, jutalmazza az embereket, amikor megvásárolják. Kínáljon kedvezményt a következő vásárlásukra. Határozza meg webhelyének fő konverziós célját, és jutalmazza az embereket azért, hogy megtették.

Jedi Mind-trick teljes!

Ha megérti a felhasználók alapvető pszichológiai igényeit, érzelmi kapcsolatot létesíthet velük.

Ha elkészültél, bármit megtehetsz, amit akarsz.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me