Akses Internet Peribadi vs ExpressVPN

Akses Internet Peribadi dan ExpressVPN adalah dua pilihan VPN yang popular di kalangan pengguna bittorrent. Kedua-dua penyedia ini adalah pilihan yang baik untuk menyembunyikan alamat IP torrent anda dan menyulitkan muat turun torrent anda.

Namun masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri…

Artikel ini menilai kebaikan dan keburukan PIA vs Express VPN, dengan pertimbangan khas diberikan kepada keperluan privasi pengguna bittorrent.

Akses Internet Peribadi vs ExpressVPN: Ringkasan

Akses Internet Peribadi

Gambar

Laman web: Privateinternetaccess.com

 • Berpusat di USA
 • Tiada Log. Tempoh. (pelajari tentang log VPN)
 • Proksi SOCKS disertakan (berfungsi dengan kebanyakan pelanggan torrent)
 • Penyulitan 256-bit (disesuaikan)
 • Kill-switch Termasuk
 • Torrents dibenarkan di semua pelayan
 • Harga Bulanan: $ 6.95
 • Harga terbaik: $ 3.33 / bulan (pelan 1 tahun)

ExpressVPN

Gambar

Laman web:Expressvpn.com

 • Berpusat di Kepulauan Virgin Britain
 • Tiada log aktiviti. Beberapa log sambungan (tiada log IP)
 • Tidak termasuk proksi
 • Penyulitan 256-bit
 • Kill-Switch Termasuk
 • Torrents pada pelayan tertentu
 • Harga Bulanan: $ 12.95
 • Harga terbaik: $ 8.32 / bulan (pelan 1 tahun)
Ciri PIA Kegemaran kami:
PIA adalah nilai terbaik dari perkhidmatan VPN apa pun yang kami uji, terutamanya di antara VPN mesra torrent.

Keselamatan mereka sangat baik, mereka adalah penyedia VPN ‘No-Logs’ yang sebenar, dan mereka membenarkan bittorrent di semua pelayan.

PIA juga merangkumi pelayan proksi SOCKS Belanda dengan semua langganan VPN. Anda boleh menggunakannya dengan mana-mana pelanggan torrent utama. Kami mempunyai panduan persediaan untuk uTorrent, Deluge, Flud, dan Vuze.

Ciri-ciri ExpressVPN Kegemaran kami:
ExpressVPN adalah perkhidmatan VPN premium (dengan tanda harga premium).

Kami sangat menyukai perisian VPN mereka, yang merangkumi ciri berguna seperti ‘senarai pelayan kegemaran’ untuk memberi anda akses cepat / mudah ke pelayan yang paling kerap anda gunakan. ExpressVPN mempunyai pelayan di lebih dari 70 negara.

Aplikasi mudah alih ExpressVPN adalah antara yang terbaik dalam perniagaan. Mereka mempunyai aplikasi untuk iOS dan Android, dan masing-masing diberi nilai 4+ bintang.

Topik Perbandingan

Kami akan membandingkan ExpressVPN dan Akses Internet Peribadi secara langsung dengan setiap topik di bawah. Klik pautan untuk melangkau bahagian perbandingan ini.

 1. Keselamatan
 2. Dasar Privasi / Pembalakan
 3. Perisian / Ciri
 4. Kepantasan
 5. Keramahan Torrent dan ciri-ciri Torrent

Keselamatan

Penyulitan
PIA dan ExpressVPN sama-sama memandang keselamatan. Masing-masing menawarkan enkripsi OpenVPN atau L2TP / IPSEC dengan kunci sesi 256-bit. Ini adalah kekuatan penyulitan yang sama yang digunakan oleh tentera AS dan pemerintah untuk komunikasi keselamatan tinggi.

Akses Internet Peribadi mendapat sedikit kelebihan enkripsi, dengan membolehkan anda menyesuaikan kekuatan dan algoritma penyulitan yang digunakan dari dalam klien VPN desktop mereka.

Tetapan Penyulitan Akses Internet Peribadi

Sesuaikan Penyulitan Data, Pengesahan, dan kekuatan Handshake dengan perisian PIA

Ciri Keselamatan Lain
PIA dan ExpressVPN kedua-duanya termasuk suis kill VPN. Kami menyukai ciri ini dan selalu mengesyorkan memilih penyedia yang memasukkannya ke dalam perisian mereka. Suis bunuh memastikan bahawa sambungan internet anda tidak akan pernah membocorkan data yang tidak disulitkan (atau alamat IP sebenar anda) jika VPN terputus tanpa disangka.

Ringkasan Keselamatan:
PIA mendapat mata tambahan untuk tetapan penyulitan yang boleh disesuaikan (anda bahkan boleh mematikan penyulitan sama sekali untuk penggunaan VPN dengan keselamatan rendah seperti pemblokiran geografi laman streaming video). PIA juga menggunakan enkripsi handshake 4096-bit (jauh lebih kuat daripada enkripsi 2048-bit yang digunakan oleh kebanyakan VPN).
PEMENANG: Akses Internet Peribadi

Dasar Privasi / Pembalakan

Dasar pembalakan adalah salah satu kriteria paling kritikal untuk memilih VPN, terutama bagi pengguna bittorrent. Dengan memilih salah satu penyedia VPN tanpa pembalakan ini, anda memastikan bahawa aktiviti torrent hampir mustahil ke akaun VPN anda (atau alamat IP peribadi).

Akses Internet Peribadi: Privasi

PIA secara terbuka menjamin bahawa mereka tidak menyimpan sebarang aktiviti atau log sesi penggunaan VPN anda. Ini bermaksud mereka tidak mencatat atau mencatat sejarah web, muat turun, atau alamat IP masuk / keluar anda. Mereka dapat mempertahankan ‘kebijakan tanpa log’ kerana PIA berpusat di AS (di mana undang-undang penyimpanan data tidak berlaku untuk layanan VPN).

Akses Internet Peribadi memerlukan maklumat minimum untuk membuat akaun. Yang anda perlukan hanyalah alamat e-mel (e-mel pakai juga berfungsi) dan dari pembayaran. Pembayaran tanpa nama diterima dalam bentuk Bitcoin atau kad hadiah. Pada pendapat kami, tidak perlu membayar tanpa nama, tetapi jangan ragu untuk melakukannya jika anda mahukan privasi tambahan.

ExpressVPN: Privasi

ExpressVPN tidak menawarkan tahap privasi yang sama seperti PIA dalam hal kebijakan pembalakan mereka. Mereka tidak mencatat aktiviti VPN (laman web yang anda lawati, fail yang dimuat turun, dll.) Tetapi mereka melakukan metadata sesi log (KB data dipindahkan, pelayan VPN digunakan, durasi sambungan). Nasib baik, ExpressVPN tidak memasukkan alamat IP anda dalam log sambungan mereka (pada 1 Januari 2016).

Pembayaran Bitcoin diterima jika anda ingin membayar tanpa nama.

Ringkasan Privasi / Pembalakan

Walaupun ExpressVPN tidak mencatat alamat IP anda, mereka tetap bukan penyedia VPN ‘tanpa log’ yang sebenar. PIA adalah salah satu VPN tanpa pembalakan pertama dan masih merupakan yang terbaik.
PEMENANG: Akses Internet Peribadi

Perisian / Ciri-ciri

Walaupun kedua-dua VPN kaya dengan ciri, ini adalah kawasan di mana ExpressVPN benar-benar bersinar. Perisian mereka stabil, intuitif, dan menawarkan ciri tambahan yang tidak dimiliki oleh PIA. Juga, ExpressVPN mempunyai lebih daripada 3X lokasi pelayan seperti PIA.

Perisian Akses Internet Peribadi

Perisian Akses Internet Peribadi mempunyai ciri keselamatan dan tetapan penyulitan yang sangat baik, walaupun alat pemilihan pelayan mereka agak canggung sekarang kerana mereka mempunyai 30+ lokasi pelayan. Inilah antara muka perisian utama:

Menu tetapan perisian

Tab tetapan ‘Lanjutan’ PIA (ditunjukkan di sebelah kanan) memberi anda sejumlah pilihan: Anda boleh memilih untuk melancarkan semula / menyambung secara automatik, memilih sambungan UDP vs TCP, menyiapkan pemajuan port, atau mengaktifkan ciri perlindungan kebocoran.

Penghantaran Pelabuhan:
Ini adalah ciri maju, dan PIA adalah salah satu dari hanya beberapa VPN yang menawarkannya. Ia hanya boleh digunakan jika anda tidak dapat melalui firewall dengan cara lain (kerana ia dapat membuat lubang keselamatan).

Perlindungan kebocoran IP: Kill-Switch, perlindungan kebocoran DNS, dan perlindungan kebocoran IPv6 membantu mencegah 3 jenis kebocoran identiti VPN yang paling biasa. Anda boleh mematikan / menghidupkannya dengan satu klik.

Gambar

Tetapan perisian Akses Internet Peribadi

Alat pemilihan pelayan PIA

Daripada memilih lokasi pelayan dari dalam tetingkap perisian VPN utama, PIA mengambil pendekatan yang berbeza.

Satu-satunya cara untuk memilih pelayan baru adalah dengan mengklik kanan ikon dulang sistem PIA. Ini akan melancarkan dialog pemilihan pelayan. Kemudian, cukup klik mana-mana lokasi dalam senarai dan VPN akan mula disambungkan.

Kaedah ini memberikan akses cepat dan mudah untuk perubahan pelayan cepat, tetapi agak canggung untuk mengimbas senarai pelayan yang anda inginkan. Juga, senarai akan lebih tinggi daripada layar jika anda tidak memiliki monitor beresolusi tinggi, memaksa anda menatal senarai.

Ini adalah gangguan kecil tetapi pasti dapat diperbaiki.

Paparan pelayan Akses Internet Peribadi

Paparan pemilihan pelayan PIA (ikon kanan dulang untuk melancarkan)

Perisian ExpressVPN

ExpressVPN membina sejumlah ciri ke dalam perisian desktop mereka, termasuk:

 • Perlindungan Kebocoran DNS
 • Paparan pelayan Lokasi / Pelayan Kegemaran
 • Pilihan protokol (pilih dari protokol OpenVPN, PPTP, L2TP, atau SSTP)
 • Penguji Kelajuan

Perlindungan Kebocoran DNS

Ciri ini (apabila diaktifkan dalam menu pilihan) memastikan bahawa semua carian DNS (ketika anda mengetik www.websitename.com ke dalam penyemak imbas anda) disalurkan melalui pelayan DNS selamat ExpressVPN sendiri. Ini menghalang ISP anda mengintip sejarah penyemakan imbas web anda.

Pemilih Lokasi / Pelayan Kegemaran

Memilih lokasi pelayan pilihan anda adalah pantas dan mudah. Terdapat beberapa senarai pelayan yang dapat disusun dalam perisian.

Anda boleh menyusun pelayan mengikut Nama, Lokasi, atau memilih pelayan tertentu untuk ditambahkan ke senarai ‘Favorite Servers’.

ExpressVPN juga menunjukkan kepada anda pelayan yang paling baru digunakan sekiranya anda ingin menyambung semula dengan cepat.

Pelayan Kegemaran
Untuk menambahkan pelayan apa pun ke senarai ‘Kegemaran’ anda, cukup klik bintang di sebelah lokasi pelayan tersebut.

Setelah bintang berwarna kuning, pelayan akan muncul dalam senarai pelayan kegemaran anda, yang diakses dengan mengklik tab ‘Bintang’ yang ditandai dengan warna merah di sudut kiri atas.

Paparan pelayan perisian ExpressVPN

Pelayan ExpressVPN

Pilihan Protokol VPN

Tidak seperti PIA, ExpressVPN membolehkan anda memilih salah satu daripada 5 protokol VPN mereka yang tersedia, dari dalam pilihan perisian.

Ini membantu anda beralih antara protokol dengan mudah, dan dapat digunakan untuk menyesuaikan keperluan keselamatan (atau kelajuan) anda.

Protokol ExpressVPN yang ada ialah:

 • OpenVPN UDP (Selamat + Cepat)
 • OpenVPN TCP (Selamat + Boleh dipercayai)
 • L2TP (Selamat + Cepat)
 • PPTP (Cepat tetapi tidak begitu selamat)
 • SSTP (Boleh dipercayai + Stealth)

Sekiranya anda tidak pasti protokol mana yang akan digunakan, kami mengesyorkan agar tetap menggunakan OpenVPN. Ini adalah protokol VPN yang paling selamat, dan masih cukup pantas.

Gunakan UDP untuk aktiviti lebar jalur tinggi seperti torrent dan streaming video HD. Gunakan TCP jika kebolehpercayaan data lebih penting daripada kelajuan (e-mel, melayari web, pemindahan fail http).

Protokol ExpressVPN

Pilih OpenVPN, PPTP, SSTP, L2TP atau ‘Auto’

Kesimpulan dan Keputusan Perisian

Kami pasti menyukai pilihan penyulitan yang boleh disesuaikan yang terdapat dalam perisian PIA (dibincangkan di bahagian keselamatan). Kami juga menyukai perlindungan kebocoran IP tiga kali ganda.

Oleh itu, ExpressVPN mempunyai begitu banyak ciri unik yang menjadikan perisian mereka senang digunakan. Selain itu, anda mendapat akses ke semua 5 protokol VPN mereka (sedangkan perisian PIA hanya membenarkan OpenVPN TCP atau UDP). Pemilihan pelayan PIA agak janggal juga. Sekiranya mereka terus menambahkan lokasi pelayan, mereka akan memerlukan antara muka pemilihan pelayan baru tidak lama lagi.
PEMENANG: ExpressVPN

PIA lwn ExpressVPN: Speedtest

Kepantasan pasti merupakan salah satu daripada 3 faktor teratas yang dipertimbangkan orang ketika memilih VPN. Anda tidak mahu kelajuan sambungan anda menurun secara mendadak kerana anda memandang serius keselamatan anda.

Syukurlah, PIA dan ExpressVPN menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian kelajuan kami. Kedua-duanya jauh melebihi purata berbanding industri VPN yang lain. Kedua-duanya dapat menangani kelajuan 50+ Mbps (dengan anggapan sambungan ISP anda sekurang-kurangnya secepat itu).

Berikut adalah keputusan ujian terpantas…

Kelajuan Akses Internet Peribadi

PIA ujian kelajuan Kanada

PIA Speedtest (Toronto, Kanada)

Ujian kelajuan Belanda

PIA Speedtest (Belanda)

Kelajuan ExpressVPN

Ujian Kelajuan ExpressVPN (London, UK)

Ujian Kelajuan ExpressVPN (London, UK)

Ujian Kelajuan ExpressVPN (Belanda)

Ujian Kelajuan ExpressVPN (Belanda)

Analisis / Keputusan Ujian Kelajuan:
Seperti yang anda lihat, kedua-dua VPN ini mempunyai kelajuan yang kuat di lokasi pelayan antarabangsa (semua ujian laju dilakukan dari AS).

Walau bagaimanapun, jelas bahawa ExpressVPN sedikit lebih konsisten dengan kelajuan secara menyeluruh. Tambahan pula, ExpressVPN menghancurkan PIA pada kelajuan hulu. Sekiranya kelajuan muat naik penting bagi anda, ExpressVPN harus melayani anda dengan baik.

PEMENANG: ExpressVPN (dengan margin kecil)

Keistimewaan Torrent / Ciri Torrent

Sekiranya anda alasan utama membeli VPN adalah memuat turun torrent tanpa nama, maka bahagian ini sangat penting. Sekiranya tidak, sila lewatkan.

Di bahagian ini, kita akan melihat sikap setiap penyedia terhadap pengguna bittorrent. Kami juga akan memeriksa apa (jika ada) ciri berguna yang disediakan oleh setiap perkhidmatan yang memberikan nilai tambahan untuk pengunduh torrent / p2p.

Akses Internet Peribadi Torrent Keramahan: 10/10

Akses Internet Peribadi memperoleh 10/10 yang sempurna di carta keramahan torrent kami, yang menduduki tempat 21 penyedia VPN. Inilah sebab-sebab mengapa PIA mendahului senarai kami sebagai VPN torrent terbaik pada tahun 2015…

Dasar Pembalakan
PIA memandang serius dasar ‘Zero-Logs’ mereka. Mereka bahkan mempertahankannya di mahkamah terhadap FBI. Ini bukan tipu muslihat atau tipu daya pemasaran, tetapi inti identiti PIA. Privasi adalah keutamaan.

Proksi SOCKS
Semua pelanggan PIA mendapat akses percuma ke pelayan proksi SOCKS5 yang berpusat di Belanda. Sekiranya anda tidak biasa dengan proxy SOCKS, mereka adalah pilihan yang ideal untuk memproksi sambungan torrent anda di dalam perisian torrent kegemaran anda. Pelayan proksi sangat pantas (sebenarnya kumpulan pelayan) dan boleh digunakan dengan atau tanpa VPN aktif.

Kami mempunyai panduan persediaan yang menunjukkan kepada anda bagaimana mengkonfigurasi banyak klien torrent yang berbeza, termasuk uTorrent, Vuze, Deluge, QBittorrent, dan Flud (Android).

Apabila anda menganggap bahawa syarikat lain (seperti Torguard dan BTGuard) mengenakan bayaran sekitar $ 5 / bulan untuk menambahkan perkhidmatan proksi SOCKS, menjadi jelas betapa besarnya ciri bonus ini.

Torrents dibenarkan di semua pelayan
Sebilangan besar VPN hanya membenarkan p2p / torrents di pelayan / negara tertentu, memandangkan beberapa lokasi terlalu berisiko. PIA mengambil pendekatan yang berbeza – Mereka membenarkan trafik p2p di mana-mana pelayan, tetapi menggunakan teknologi proprietari untuk mengarahkan lalu lintas P2P melalui terowong VPN ke-2 jika anda menggunakan pelayan ‘berisiko tinggi’.

Proses ini dilaksanakan dengan lancar di belakang tabir, dan kebanyakan pengguna tidak tahu ia berlaku. Teknik ini mungkin melambatkan kelajuan torrent anda sedikit, tetapi anda dapat menghindari kepantasan dengan melekat pada lokasi mesra p2p. Petunjuk: Elakkan pelayan Amerika Syarikat, UK, dan Australia.

ExpressVPN Torrent-Friendlyness: 7/10

Skor 7 masih layak, dan menjadikan ExpressVPN sebagai calon yang sesuai untuk torrent tanpa nama (kerana mereka tidak memasukkan alamat IP anda dalam log pelayan mereka). Intinya walaupun ExpressVPN tidak mampu menawarkan jaminan privasi yang sama seperti PIA.

ExpressVPN tidak menyertakan proksi SOCKS (seperti PIA) tetapi perisian mereka memang mempunyai kill-switch (ciri p2p yang bagus) dan kelajuannya sangat cepat. Semua perkara sama, bagaimanapun, PIA biasanya akan menjadi pilihan yang lebih baik jika penggunaan VPN # 1 anda akan menjadi arus.

PEMENANG: Akses Internet Peribadi

Harga & Polisi Bayaran Balik

PIA dan ExpressVPN berharga di seberang spektrum VPN. ExpressVPN mensasarkan pasaran VPN premium, dengan langganan 1 tahun berharga $ 100. Itu 2.5 kali harga langganan PIA 1 tahun. Akses Internet Peribadi mengenakan bayaran $ 39.95 untuk rancangan 1 tahun (yang berfungsi dengan harga yang murah $ 3,33 / bulan).

Lebih mahal tidak selalu bermaksud lebih baik ketika datang ke VPN. Walau bagaimanapun, perkhidmatan VPN yang lebih mahal cenderung lebih baik dalam dua bidang:

 1. Kepantasan (Mereka mampu lebih banyak lebar jalur / pengguna)
 2. Khidmat Pelanggan (Memberi lebih banyak sokongan / pekerja teknologi)
 3. Perisian (Anggaran lebih tinggi untuk pembangunan perisian dan aplikasi mudah alih).

Ini jelas berlaku untuk ExpressVPN juga, dan mereka paling menonjol di bahagian ‘Speedtests’ dan ‘Software’ dari perbandingan VPN kami.

Sama ada kelajuan sederhana dan peningkatan perisian bernilai lebih dari dua kali ganda harga untuk anda adalah pilihan peribadi. Tidak ada jawapan yang betul atau salah, tetapi menurut pengalaman saya, kebanyakan orang sangat berpuas hati dengan PIA, yang dianugerahkan ‘VPN Murah Terbaik’ oleh editor kami.

Polisi Bayaran Balik

Kedua-dua penyedia ini menawarkan jaminan pengembalian dana 100%, tanpa syarat atau batasan yang dilampirkan (selagi anda meminta pengembalian wang anda dalam jangka masa yang dibenarkan).

Kami mengesyorkan untuk memanfaatkan polisi pengembalian wang ini, kerana mereka membenarkan anda mencuba beberapa perkhidmatan VPN tanpa risiko sehingga anda menemui yang sempurna.

Dasar Bayaran Balik VPN Ekspres – 30 Hari

ExpressVPN membolehkan pengguna meminta dan menerima pengembalian 100% dari harga langganan mereka dalam 30 hari pertama perkhidmatan. Mereka juga akan mempertimbangkan bayaran balik selepas tempoh 30 hari jika anda dapat membuktikan bahawa perkhidmatan mereka tidak dapat diakses atau tidak berfungsi dengan baik.
Anda boleh membatalkan akaun anda dengan pengembalian dana penuh dalam tempoh 30 hari dari pembelian awal … Bayaran balik melebihi jangka masa pembelian 30 hari akan dipertimbangkan, mengikut budi bicara ExpressVPN, hanya jika pelanggan dapat menunjukkan bahawa Perkhidmatan tidak tersedia atau boleh digunakan dalam tempoh langganan dan usaha wajar dilakukan untuk menghubungi ExpressVPN untuk menyelesaikan masalah – ExpressVPN TOS

Dasar Bayaran Balik Akses Internet Peribadi – 7 Hari

PIA mempunyai jaminan bayaran balik 100% untuk 7 hari pertama selepas anda mendaftar. Polisi pengembalian wang selama 7 hari nampaknya menjadi standard industri (walaupun beberapa syarikat tertentu memilih jaminan 15 atau 30 hari).
Sekiranya anda kurang dari 100% berpuas hati dengan perkhidmatan VPN PrivateInternetAccess.com, kami dengan senang hati akan mengembalikan pembayaran anda sekiranya pembayaran balik diminta dalam masa tujuh (7) hari dari tarikh pembelian. Permintaan yang dibuat lewat dari tarikh tarikh pembelian 7 hari akan ditolak – Syarat Perkhidmatan PIA

Penyertaan dan Cadangan

Sama ada anda memilih ExpressVPN vs Akses Internet Peribadi terdapat beberapa faktor:

 1. Adakah torrenting akan menjadi penggunaan VPN utama anda?
 2. Berapa banyak yang anda sanggup belanjakan?

Akses Internet Peribadi

Jangan biarkan harga murah menipu anda, PIA adalah perkhidmatan VPN serba boleh yang sangat baik, dan VPN # 1 yang disyorkan untuk pengguna bittorrent.

Kelebihan:

 • Dasar ‘Tanpa Log’ yang benar
 • Proksi SOCKS disertakan
 • Perlindungan Kebocoran IP Triple
 • Pantas

Keburukan:

 • Lebih sedikit lokasi pelayan daripada ExpressVPN
 • Perisian hanya membenarkan protokol OpenVPN

ExpressVPN

ExpressVPN mempunyai perisian yang luar biasa, dan aplikasi VPN mudah alih mereka (iOS, Android) adalah yang terbaik, jadi jika keselamatan mudah alih adalah keutamaan, mereka perlu dilihat lama. Yang mengatakan, ExpressVPN cukup mahal. IPVanish adalah VPN lain yang harus anda pertimbangkan, kerana mereka mempunyai kelajuan yang sangat cepat dan perisian yang bagus, tetapi masih lebih murah daripada ExpressVPN.

Kelebihan:

 • Aplikasi VPN desktop dan mudah alih yang hebat
 • Sedikit lebih pantas daripada PIA

Keburukan:

 • Mereka menyimpan log sambungan (tetapi bukan alamat IP)
 • Mahal.

Garisan bawah

_Pada $ 3,33 / bulan, PIA mungkin terlalu bagus untuk diselesaikan. Saya mempunyai lebih daripada 10 langganan VPN aktif, tetapi masih menggunakan PIA setiap hari. Ia pantas, boleh dipercayai, dan saya suka dedikasi mereka terhadap privasi. Yakin belum? Daftar untuk PIA!

Artikel Lebih Berguna & PANDUAN

Panduan
Gunakan uTorrent Tanpa Nama
Gunakan QBittorrent Tanpa Nama
Torrenting tanpa nama dalam 3 langkah
Proksi vs VPN untuk torrent yang selamat
Panduan Penyulitan Torrent
Ulasan
Akses Internet Peribadi
Torguard
Proksi.sh
IPVanish
Perbandingan VPN
PIA lwn IPVanish
PIA lwn Torguard
PIA lwn Hidemyass
Torguard lwn BTGuard: Torrent Proxy

Terima kasih kerana membaca perbandingan VPN ini 🙂

Akses Internet Peribadi

Lawati Laman web

Polisi pembayaran balik 100% 7 hari

ExpressVPN

Lawati Laman web

Polisi bayaran balik 100% 30 hari
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me