Cara menggunakan QBittorrent Tanpa Nama

QBittorrent adalah salah satu klien torrent opensource terbaik yang ada. Ia sangat popular, dan sangat berfungsi namun ringan (hampir tidak menggunakan sumber sistem). Kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan QBittorrent tanpa nama, jadi anda boleh memuat turun torrents secara peribadi.

Seperti semua pelanggan torrent utama, QBittorrent terdedah kepada risiko keselamatan yang terdapat dalam protokol bittorrent:
Muat turun anda dapat dilihat dan tidak disulitkan secara terbuka

Ini bermaksud bahawa keseluruhan sejarah muat turun anda berpotensi dipantau oleh bukan sahaja ISP anda, tetapi juga syarikat pemantau torrent pihak ketiga.

Artikel ini akan mengajar anda langkah demi langkah:

Kaedah terbaik dan termudah untuk menganonimkan sepenuhnya muat turun torrent anda menggunakan QBittorrent. (Kami juga mempunyai panduan untuk uTorrent, Vuze, dan Deluge).

Mengapa anda mahu torrents tanpa nama?

Bittorrent adalah cara yang sangat berkesan untuk menyebarkan fail besar dengan cepat, tetapi ia mempunyai kebocoran privasi bawaan yang besar yang dapat dengan mudah mendedahkan keseluruhan sejarah muat turun anda jika anda tidak memasangnya.

Terdapat dua kelemahan keselamatan utama:

 1. Alamat IP anda dapat dilihat oleh umum di setiap kumpulan
 2. Muat turun tidak dienkripsi (ISP anda dapat melihat / merakam / membendung muat turun torrent anda)

Mari lihat kebocoran 1-demi-1 ini…

Kebocoran # 1: Alamat IP dapat dilihat oleh semua orang

Ini adalah kebocoran yang paling berbahaya, dan ancaman terbesar terhadap privasi anda semasa memuat turun torrents.

Agar rakan sebaya dapat berhubung antara satu sama lain, pelacak menyediakan senarai dari semua alamat IP menyemaikan / memuat turun torrent tertentu. Sekiranya anda tidak mengambil langkah untuk menyembunyikan alamat IP torrent anda, IP sebenar anda yang dapat dikesan akan dapat dilihat oleh sesiapa sahaja.

Begini betapa mudahnya melihat IP orang yang berkongsi torrent dengan anda:

Kebocoran IP untuk rakan sebaya torrent

Rakan sebaya berkongsi torrent Linux. (IP agak kabur untuk privasi)

Anda bukan sahaja dapat melihat alamat IP penuh dari semua rakan sebaya yang terhubung, anda juga dapat melihat port # yang mereka gunakan, klien torrent, dan berapa banyak fail yang telah mereka muat turun.

Lebih menakutkan, terdapat puluhan syarikat dan organisasi yang memantau dan mengambil data IP dari sejumlah besar kumpulan arus deras. Malah ada yang akan menunjukkan kepada anda aktiviti torrent apa yang mereka lacak ke alamat IP anda.

Nasib baik anda dapat menyembunyikan alamat IP ‘Benar’ anda di kawanan torrent dan menggantinya dengan IP sementara yang tidak dapat dilacak.
Ini dapat dicapai dengan mudah dengan perkhidmatan VPN tanpa pembalakan (dan mesra torrent).

Kami akan menunjukkan dengan tepat cara melakukan ini kemudian dalam panduan ini. Teruskan membaca…

Kebocoran # 2: Penyedia internet (ISP) anda dapat melihat muat turun anda & sejarah web

Secara lalai, data bittorrent dipindahkan dalam teks biasa (tidak disulitkan). Ini bermaksud bahawa ISP anda dapat:

 • Lihat bahawa anda melayari laman web torrent
 • Lihat fail apa yang anda muat turun / kongsi
 • Throttle (Perlahan), atau sekat lebar jalur torrent anda.

Penyelesaian: Dengan menggunakan torrent Encryption, anda dapat mengelakkan ISP anda memantau atau melambatkan muat turun torrent anda. Sebenarnya, jika anda menggunakan Penyulitan VPN yang kuat, ISP anda tidak akan tahu apa yang anda lakukan dalam talian atau fail yang anda muat turun.

Kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan VPN dengan QBittorrent kemudian dalam panduan ini. Anda juga boleh menggunakan enkripsi bawaan QBittorrent yang merupakan kaedah percuma untuk menyulitkan muat turun torrent anda, walaupun perlindungan yang diberikannya tidak sekuat atau komprehensif seperti yang anda dapat dari VPN.

2 Alat untuk Muat turun Qbittorrent tanpa nama

Terdapat dua alat yang boleh anda gunakan untuk menyembunyikan aktiviti torrent QBittorrent anda dengan berkesan. Ini adalah:

 1. Perkhidmatan Rangkaian Peribadi Maya Tanpa Pembalakan
 2. Proksi SOCKS tanpa pembalakan

Setiap teknologi mempunyai kelebihan tersendiri, dan lebih kuat apabila digunakan bersama. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di sini:

 • 3 langkah untuk mengalirkan torrent tanpa nama
 • Proksi Atau VPN (Mana yang paling sesuai untuk torrents swasta?)

Seterusnya kami akan menunjukkan bahawa anda menggunakan kedua-dua kaedah dengan Qbittorrent (sama ada secara berasingan atau bersama). Kami juga akan menunjukkan kepada anda VPN kegemaran kami untuk memuat turun torrents.

Lebih baik lagi, beberapa VPN mesra torrent sebenarnya termasuk perkhidmatan SOCKS Proxy tanpa caj tambahan, jadi anda boleh mendapatkan yang terbaik dari kedua-dua dunia tanpa membayar 2 perkhidmatan yang berbeza.

Adakah terdapat pilihan percuma?
Jawapan ringkasnya adalah TIDAK untuk VPN dan ‘Ya, tetapi …’ untuk proksi. Inilah perjanjiannya…

Terdapat beberapa VPN percuma di luar sana, bahkan 1 yang mengaku percuma dan tanpa pembalakan, tetapi inilah tangkapannya. Semua VPN percuma ini secara khusus menyekat torrent di rangkaian mereka. Mereka membenarkan torrents hanya jika anda menaik taraf ke pelan berbayar. Baca panduan kami untuk membebaskan torrent VPN untuk maklumat lebih lanjut.

Sejauh perkhidmatan proksi, anda pasti dapat mencari beberapa proksi SOCKS percuma di internet, dan ini sebenarnya boleh digunakan dengan Qbittorrent menggunakan arahan kemudian dalam panduan ini.

Proksi percuma akan mempunyai beberapa had:

 1. Hampir 100% daripadanya menyimpan log (ini bermaksud muat turun anda tidak dikenali)
 2. Berhati-hati dengan proksi ‘Telus’ (ini bermaksud alamat IP sebenar anda akan diteruskan oleh pelayan proksi dan masih dapat dilihat)
 3. Kelajuan perlahan / tidak boleh dipercayai (Sebilangan besar pelayan proksi percuma penuh, maksudnya kelajuan akan perlahan. Juga, pelayan sering turun dan waktu operasi di bawah 50% tidak jarang berlaku.
 4. Torrents Disekat – Dan akhirnya, tidak mengejutkan anda apabila mengetahui bahawa banyak pelayan proksi percuma secara aktif menyekat port torrent yang biasa digunakan.

HARAP menggunakan VPN dengan Qbittorrent

Menggunakan VPN dengan Qbittorrent adalah cara termudah untuk menganonimkan torrent anda dengan cepat. Tidak sampai 5 minit diperlukan untuk mendaftar, memuat turun, dan menyambung ke VPN. Kami mengesyorkan agar selalu menggunakan VPN mesra torrent yang tidak menyimpan log.

VPN akan menyulitkan 100% data yang dipindahkan ke / dari komputer anda, termasuk penyemak imbas web anda dan perisian Qbittorrent. Laman web dan rakan torrent tidak akan mengetahui alamat IP sebenar anda, mereka akan melihat alamat IP sementara yang diberikan kepada anda oleh pelayan VPN.

Inilah caranya:

Langkah # 1: Daftar untuk perkhidmatan VPN tanpa log
Terdapat kira-kira 10 pilihan yang berbeza. Adalah sukar untuk mencari nilai yang lebih baik daripada Akses Internet Peribadi (dinamakan VPN torrent terbaik kami pada tahun 2015)

Langkah # 2: Muat turun, Pasang, dan Sambungkan ke Pelayan VPN
Pemasangan tidak sampai 1 minit. Untuk menyambung ke pelayan (menggunakan PIA) klik kanan pada ikon dulang dan pilih lokasi pelayan. Kami mengesyorkan memilih lokasi yang bukan milik kami (Belanda berfungsi dengan baik).

Ikon dulang PIA

Ikon Dulang PIA (ditandakan dengan titik hijau)

Pelayan VPN PIA

Senarai Pelayan PIA (klik kanan untuk mengakses)

Langkah # 3: Sahkan alamat IP anda telah berubah
Sebagai langkah keselamatan tambahan, anda boleh menggunakan alat percuma seperti IPleak.net untuk mengesahkan bahawa alamat IP anda telah berubah sebelum melancarkan Qbittorrent. Inilah tangkapan skrin saya setelah menyambung ke pelayan VPN Belanda:

Gambar

Ya, semudah itu. Semua aktiviti torrent kini akan disalurkan melalui alamat IP baru anda.

Langkah # 4: Buka QBittorrent dan muat turun torrents
Setelah anda mengesahkan alamat IP penyemak imbas anda, anda boleh membuka Qbittorrent dengan selamat dan mula mengalirkan air. Kemudian dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memeriksa alamat IP perisian torrent anda (sekiranya berlaku). Anda juga boleh membaca panduan ini.

Cara menggunakan Proksi dengan QBittorrent

Di bahagian ini kami akan mengajar anda cara menggunakan menyembunyikan alamat IP torrent anda di QBittorrent dengan menggunakan proksi, khususnya proksi SOCKS yang mesra torrent. (Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara proksi SOCKS dan HTTP untuk torrenting).

Menggunakan Proksi dengan Qbittorrent mempunyai beberapa kelebihan berbanding VPN:

 • Kelajuan proksi pada umumnya sedikit lebih cepat daripada VPN (tanpa penyulitan)
 • Alamat IP torrent anda akan berbeza dengan IP broswer web anda (proksi hanya digunakan untuk torrents)

Kelemahan menggunakan HANYA proksi adalah bahawa lalu lintas torrent anda tidak akan disulitkan. Ini dapat membuka jalan kepada ISP anda. Anda boleh menggunakan pilihan enkripsi bawaan QBittorrent (kemudian dalam panduan ini) tetapi pilihan itu akan mengurangkan jumlah rakan sebaya yang tersedia.

Itulah sebabnya kami mengesyorkan menggunakan proksi + VPN bersama-sama, untuk yang terbaik dari kedua-dua dunia dan penyulitan yang KUAT.
Untuk melakukan ini, cukup ikuti panduan persediaan proksi ini, kemudian sambungkan ke VPN sebelum membuka Qbittorrent. Lebih lanjut mengenai itu kemudian.

QBittorrent Proxy Setup Langkah # 1: Pilih perkhidmatan proksi tanpa log

Untuk mengkonfigurasi tetapan proksi QBittorrent, anda memerlukan perkhidmatan proksi mesra torrent. Berikut adalah cadangan utama kami (2 dari 3 termasuk perkhidmatan Proksi VPN + dengan harga semua termasuk. Ini adalah tawaran terbaik, terutamanya jika anda merancang untuk menggunakan VPN dan proksi secara serentak).

Berikut adalah pilihan utama kami:

 1. Akses Internet Peribadi – Perkhidmatan proksi VPN + dalam setiap rancangan, kelajuan pantas, dan dinamakan VPN torrent terbaik tahun ini. Dengan harga bermula dari $ 3,33 / bulan, ia adalah nilai yang tiada tandingannya.
 2. Sembunyikan.me – Perkhidmatan proksi VPN + dalam setiap rancangan. Lebih 30 lokasi pelayan proksi SOCKS. Tanpa log, mesra torrent. Kelemahannya, harganya tiga kali ganda dari Akses Internet Peribadi
 3. Torguard – Perkhidmatan VPN + Proksi dijual secara berasingan. Perkhidmatan proksi torrent mereka adalah yang terbaik dan mempunyai 5 lokasi negara, serta pemasang proksi automatik (jadi anda tidak perlu mengkonfigurasi tetapan secara manual). Pilihan pemasangan automatik hanya berfungsi untuk uTorrent, Deluge, dan Vuze.

Sekiranya anda tidak pasti memilih mana: hanya dengan Akses Internet Peribadi. Ini adalah perjanjian terbaik, mempunyai kelajuan yang cepat, dan akan memenuhi keperluan 95% pengguna.

Anda juga boleh melihat perbandingan Akses Internet Torguard vs Peribadi ini.

baiklah, sekarang setelah anda mempunyai proksi untuk digunakan, mari kita pergi ke arahan persediaan langkah demi langkah:

Langkah # 2: Buka Pilihan Proksi QBittorrent

Untuk mengakses tetapan proksi di QBittorrent, anda perlu pergi Alat > Pilihan > Sambungan (tab)
Anda juga boleh membuka menu pilihan dengan menekan ‘Alt + O’

Apabila anda mengklik ikon ‘Connection’ di sebelah kiri menu pilihan, anda akan melihat ini:

Tetapan sambungan QBittorrent

Alat > Pilihan > Sambungan

Jangan risau jika tetapan anda tidak kelihatan seperti sekarang. Kami akan mengubah tetapannya pula. Bahagian yang akan kita ubah ditandai dengan titik hijau.

Juga ditandakan adalah tab ‘Sambungan’ di sebelah kiri, jadi anda tahu cara mengakses menu ini.

Kami akan membahas bahagian 1-demi-1…

Langkah # 3: Mendengarkan Pelabuhan

Ini adalah port # yang akan digunakan Qbittorrent untuk mendengar sambungan rakan sebaya baru. Sekiranya anda tidak mengaktifkan pemetaan port uPnP atau NAT, maka anda perlu menyiapkan pemajuan port secara manual pada penghala anda untuk mendapatkan sambungan rakan sebaya yang baik.

Penerusan port berada di luar ruang lingkup artikel ini (dan boleh menjadi kesakitan di pantat) jadi kebanyakan pengguna harus menggunakan persediaan yang kami sarankan iaitu:

 • Port # untuk sambungan masuk: Pilih mana-mana, atau tekan secara rawak untuk memilih port rawak
 • Gunakan PMP uPnp / NAT: Tandakan kotak ini. Ia akan meneruskan port yang dipilih secara automatik melalui penghala anda
 • Gunakan port yang berbeza setiap permulaan: Pilihan. Sebaiknya aktifkan ini selagi semuanya berjalan dengan lancar.

Jadi tetapan yang ideal kelihatan seperti ini:

Port pendengaran Qbittorrent

Tetapan port pendengaran (port rawak)

Langkah # 4: Tetapan Proksi

Tetapan proksi yang tepat yang anda gunakan akan berubah berdasarkan perkhidmatan proksi yang anda pilih. Panduan ini akan menunjukkan persediaan yang sesuai untuk Akses Internet Peribadi dan Torguard.

Sekiranya anda memilih perkhidmatan proksi yang berlainan, cukup hubungi pasukan dokumentasi / sokongan mereka untuk mendapatkan tetapan yang betul. Tetapan yang akan berubah:

 • Tuan rumah: Alamat pelayan proksi
 • Pelabuhan: Port # perkhidmatan proksi anda gunakan
 • Pengesahan: Aktifkan ini jika perkhidmatan proksi anda memerlukan log masuk / kata laluan untuk mengakses (kebanyakan dilakukan)
 • Kata laluan nama pengguna: Ini adalah maklumat log masuk yang diberikan oleh penyedia proksi anda.

Seterusnya, lengkap panduan penyediaan proksi untuk Akses Internet Peribadi dan Torguard…

Tetapan Proksi QBittorrent (Akses Internet Peribadi)

Akses Internet Peribadi memberikan pelanggan akses penuh ke pelayan proksi berkelajuan tinggi mereka yang terletak di Belanda. Terdapat satu langkah tambahan yang diperlukan. Anda harus menghasilkan kombo nama pengguna / kata laluan yang berasingan untuk proksi.

Untuk mendapatkan log masuk / kata laluan proksi anda
Setelah mendaftar ke PIA, log masuk ke panel kawalan anda di laman web mereka. Setelah log masuk ke akaun anda, tatal ke bawah ke bawah dan anda akan melihat bahagian yang kelihatan seperti ini:

Butiran log masuk Proksi PIA

Buat log masuk / kata laluan proksi anda di panel akaun anda


Cukup klik butang ‘Regenerate Username / Password’ untuk mendapatkan maklumat masuk anda. Kami akan menggunakannya sedikit kemudian, jadi biarkan tetingkap terbuka untuk mudah disalin + ditampal.

Tetapan QBittorrent:
Ubah tetapan anda agar sesuai dengan yang berikut:

 • Jenis: SOCKS5
 • Tuan rumah: proxy-nl.privateinternetaccess.com
 • Pelabuhan: 1080

Tetapan penuh akan kelihatan seperti gambar di bawah. Pastikan untuk mencentang kotak yang sama seperti yang ditunjukkan.

Masukkan nama pengguna / kata laluan anda di medan yang betul.

Tetapan Proksi PIA (QBittorrent)

Tetapan Proksi PIA

Itu sahaja, proksi anda sudah siap. Pastikan anda memulakan semula Qbittorrent agar tetapan tersebut berkuat kuasa.
Untuk mengesahkan proksi berfungsi dengan betul, baca: Cara memeriksa IP torrent anda

Tetapan Proksi QBittorrent (Torguard)

Berikut adalah tetapan proksi yang betul jika anda adalah pelanggan Torguard.

Jenis: SOCKS5
Tuan rumah: proxy.torguard.org
Pelabuhan: 1080/1085/1090 (anda boleh menggunakan semua ini. Sekiranya 1080 tidak berfungsi, cuba yang lain. Beberapa ISP menyekat 1080.
Nama pengguna: Disediakan oleh pengawal di panel akaun anda
Kata Laluan: Disediakan oleh pengawal

jadi tetapan penuh akan kelihatan seperti ini:

Tetapan proksi Torguard (Qbittorrent)

Tetapan proksi Torguard

Itu sahaja, persediaan anda selesai. Pastikan untuk memulakan semula QBittorrent, dan kemudian Periksa Torrent IP (panduan) anda untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul.

Tetapan Penyulitan QBittorrent

QBittorrent mempunyai sokongan terpasang untuk enkripsi RC4 yang dapat membantu anda mengelakkan perubahan lalu lintas (penyedia internet melambatkan arus anda). Kelemahan kaedah penyulitan ini adalah dengan mengurangkan jumlah kelajuan yang ada secara dramatik yang akan menyukarkan anda memuat turun torrents dengan beberapa anak benih.

Itulah sebabnya kami mengesyorkan menggunakan VPN (dengan atau tanpa proksi) untuk mendapatkan penyulitan yang jauh lebih kuat dan ketersediaan rakan sebaya 100%. Panduan kami untuk penyulitan torrent akan menerangkan sebabnya.

Sekiranya ISP anda menyekat / mematikan torrents anda dan anda ingin mencuba enkripsi bawaan QBittorrent, berikut adalah tetapan yang tepat … (Untuk mengakses menu ini, pergi ke tab ‘Bittorrent’ di menu Pilihan (Alat > Pilihan > Bittorrent).

Mod penyulitan # 1 (mod pilihan)

Mod ini akan menggunakan sambungan yang disulitkan apabila tersedia tetapi masih akan tersambung ke rakan sebaya yang tidak disulitkan. Anda akan mempunyai 100% ketersediaan rakan sebaya, tetapi ia tidak akan memberikan banyak perlindungan.

Penyulitan Pilihan

Mod penyulitan pilihan (gunakan jika ada)

Mod Penyulitan # 2: Enkripsi Diperlukan

Mod ini hanya akan berhubung dengan rakan sebaya yang disulitkan. 100% aktiviti torrent anda akan disulitkan, tetapi anda akan mempunyai akses kepada sebilangan kecil rakan sebaya yang tersedia (kerana kebanyakan orang tidak mengaktifkan enkripsi).

Penyulitan diperlukan

Penyulitan QBittorrent (Mod yang Diperlukan)

Menggunakan VPN & Proksi Serentak

Kaedah ini akan memberi anda yang terbaik dari kedua dunia yang anda akan dapat:

 • Alamat IP yang berasingan untuk penyemak imbas web dan QBittorrent anda
 • penyemak imbas & torrent IP akan berbeza dari alamat IP ‘sebenar’ anda
 • Penyemakan imbas web anda akan dienkripsi (ISP tidak akan mengetahui bahawa anda mengunjungi laman torrent atau memuat turun torrent).

Sekiranya anda melanggan perkhidmatan VPN seperti Akses Internet Peribadi, anda boleh mendapatkan perkhidmatan VPN + Proksi tanpa perlu membayar untuk setiap perkhidmatan secara berasingan. Untuk perlindungan maksimum, bagaimanapun, adalah optimum untuk menggunakan satu syarikat untuk perkhidmatan VPN dan yang lain untuk perkhidmatan proksi (sehingga kedua-dua syarikat tidak mengetahui gambaran lengkap).

NOTA: Tidak menggunakan VPN + Proxy bersama tidak diperlukan. Lebih daripada 90% pengguna hanya akan menggunakan satu atau yang lain dan selamat sepenuhnya, tetapi jika anda jenis yang berhati-hati, ini akan memberi anda keselamatan yang optimum.

Untuk benar-benar menggunakan kedua-duanya secara serentak, pastikan anda mengikuti 2 langkah mudah:

 1. Sambungkan ke VPN sebelum membuka Qbittorrent. (Sekiranya anda menyambung semasa Qbittitorrent sudah tersambung ke pelayan proksi, anda akan menyebabkan ralat proksi kerana alamat IP anda telah berubah).
 2. Buka Qbittorrent – setelah sambungan VPN dibuat, anda kini dapat membuka Qbittorrent dan semuanya akan berjalan lancar.

Di bawah persediaan ini, IP penyemak imbas web anda akan menjadi alamat IP VPN anda, dan torrent IP anda akan menjadi alamat IP proksi anda.

Ringkasan dan sumber tambahan

Terima kasih kerana membaca panduan ini. Sekiranya anda mengikutinya selangkah demi selangkah, torrents anda harus dinamakan sepenuhnya, dan alamat IP ‘sebenar’ anda tidak lagi dapat dilihat oleh rakan torrent yang lain.

Sekiranya anda masih mencari lebih banyak maklumat mengenai VPN, torrenting tanpa nama, penyulitan dan lain-lain, periksa beberapa artikel lain:

Panduan

Cara menggunakan uTorrent Tanpa Nama
Cara menggunakan Vuze Tanpa Nama
Cara membeli VPN dengan Bitcoin
Bagaimana untuk memeriksa IP torrent anda
Panduan Penyulitan Torrent

Ulasan / Perbandingan

Kajian Akses Internet Peribadi
Ulasan IPVanish
Kajian Torguard
Akses Internet Peribadi vs IPVanish
Akses Internet Peribadi vs Torguard

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me