Cara Menyulitkan torrents anda (untuk kelajuan dan privasi yang lebih baik)

Penyulitan Torrent 101

Apa itu penyulitan torrent? Adakah anda perlu menyulitkan torrents anda? Apa faedahnya dan kaedah terbaik untuk menyulitkan torrents anda?


Sekiranya anda pernah berfikir (atau serupa) sebelum ini, anda tidak bersendirian. Penyulitan torrent adalah salah satu teknik torrenting yang paling kuat (dan paling tidak difahami). Penggunaan enkripsi telah meningkat secara mendadak, dan semua pelanggan bittorrent utama kini menawarkan beberapa bentuk penyulitan bawaan.

Panduan ini akan menunjukkan bahawa anda mengajar anda:

 1. Apa itu penyulitan torrent dan mengapa ia penting
 2. Mengapa menggunakan enkripsi terbina dalam perisian torrent anda BUKAN pilihan terbaik
 3. Cara menggunakan enkripsi bawaan anda (kaedah percuma)
 4. Cara menggunakan VPN untuk penyulitan torrent yang lebih kuat & jaga 100% rakan sebaya anda

Sedia? Mari lakukan ini.

Apa itu penyulitan

Anda menggunakan penyulitan di web setiap hari, walaupun anda mungkin tidak menyedarinya. Setiap kali anda melayari laman web syarikat bank atau kad kredit anda, atau membuat pembelian di amazon; penyemak imbas web anda menggunakan penyulitan. Penyulitan menghalang pihak ketiga membaca data anda yang dipindahkan.

Ini mencegah pencurian identiti ketika mengirim data sensitif melalui internet seperti nombor kad kredit, alamat, dan kata laluan.

Tanpa penyulitan, sesiapa sahaja yang berkongsi rangkaian yang sama dengan anda berpotensi membaca aliran data penuh anda (anggap rangkaian wifi awam). Juga, ISP (penyedia internet) anda dapat menggunakan pemeriksaan paket mendalam untuk membaca semua data yang dipindahkan, memantau muat turun anda, dan merekod sejarah web.

Penyulitan merebut / melindungi data yang anda kirimkan sehingga hanya laman web / pelayan yang berkomunikasi dengan anda yang dapat membacanya.

Mengapa menyulitkan torrents anda

Hanya memerlukan dua perkataan untuk menjelaskan mengapa anda harus menyulitkan lalu lintas torrent anda:

 1. Kepantasan
 2. Privasi


Kelajuan:
Laporan internet global setiap suku tahun ini mendapati bahawa bittorrent adalah pengguna jalur lebar hulu # 1 di Amerika Utara pada tahun 2014, mendahului syarikat besar seperti Youtube, Netflix, dan Skype. Oleh itu, tidak hairanlah jika banyak ISP utama memilih untuk membuang muat turun / torrent (lambat) torrent.

Untuk melancarkan perisian / perkhidmatan tertentu, ISP anda mesti dapat membaca lalu lintas anda dan memisahkannya dari penggunaan lain yang tidak dilancarkan. Penyulitan menghalang ISP anda daripada melakukannya. Bacalah panduan penuh kami untuk pendikit torrent, untuk maklumat lebih lanjut.

Privasi: Secara lalai, muat turun torrent anda tidak disulitkan sepenuhnya. Ini bermaksud ISP anda dapat melihat dengan tepat fail apa yang anda hantar / muat turun dan berapa banyak data yang anda pindahkan melalui bittorrent. Penggunaan enkripsi yang betul akan mengelakkan ISP anda memantau muat turun anda.

2 pilihan penyulitan: VPN berbanding Built-in

Semua pelanggan torrent desktop kini mempunyai enkripsi bawaan pilihan, tetapi kaedah ini mempunyai batasannya dan secara dramatik akan mengurangkan ketersediaan rakan sebaya (dan kelajuan). Alternatif yang lebih baik adalah menggunakan alat yang disebut VPN (Rangkaian Peribadi Maya). VPN menyediakan enkripsi yang lebih kuat, tidak akan mengurangkan jumlah rakan sebaya yang tersedia, dan mempunyai manfaat tambahan menyembunyikan alamat IP anda di kawanan torrent.

Pilihan Penyulitan Terbina Dalam

Ini adalah kaedah penyulitan sepenuhnya yang membolehkan anda menyulitkan pemindahan data antara rakan sebaya yang lain, selagi mereka juga mengaktifkan enkripsi.

Sekiranya rakan sebaya tidak mengaktifkan enkripsi, maka bergantung pada tetapan anda:

 1. Data anda akan dimuat turun Tidak Disulitkan
 2. Anda tidak akan dapat memuat turun dari rakan sebaya tersebut (jika menggunakan mod penyulitan paksa)

tetapan penyulitan uTorrent

Tetapan Penyulitan uTorrent

Untuk menjamin penyulitan sepenuh masa menggunakan kaedah terbina dalam, mod penyulitan mesti ditetapkan ke ‘Paksa’ (atau setara dengan perisian torrent anda sendiri, yang akan kita bincangkan dalam tetapan langkah demi langkah kemudian). Kelemahannya ialah anda hanya dapat berhubung dengan rakan sebaya yang juga telah mengaktifkan enkripsi. Ini dapat mengurangkan rakan sebaya anda sebanyak 95%.

Nota PENTING: Menggunakan kaedah ini hanya akan menyulitkan muat turun torrent anda. Ini tidak akan menyulitkan penyemakan imbas web anda, atau menyembunyikan fakta bahawa anda mengunjungi laman web torrent. Ini juga tidak akan menyulitkan muat turun fail .torrent awal dari web, hanya pemindahan fail yang mendasari. Kaedah ini juga tidak menyembunyikan alamat IP torrent anda.

Opsyen Penyulitan VPN

Menggunakan VPN untuk menyembunyikan aktiviti torrent anda sangat mudah. Ia memerlukan 4 langkah:

 1. melanggan perkhidmatan vpn mesra torrent
 2. memuat turun perisian VPN
 3. Sambungkan ke lokasi pelayan VPN pilihan anda (semudah 1 klik tetikus)
 4. Muat turun torrents tanpa nama.

Itu sahaja!

Sambung ke pelayan VPN

Skrin pemilihan pelayan IPVanish VPN

Menggunakan VPN akan memberi anda banyak kelebihan semasa memuat turun torrents. Kami akan melihatnya di bahagian seterusnya…

Mengapa VPN adalah pilihan penyulitan terbaik

Menggunakan VPN mempunyai 3 kelebihan berbeza berbanding menggunakan enkripsi bawaan klien torrent anda.

 1. Penyulitan VPN jauh lebih kuat
 2. Menggunakan VPN tidak akan mengurangkan jumlah rakan sebaya yang tersedia
 3. VPN juga akan menyembunyikan alamat ip sebenar anda di torrents (menjadikan muat turun anda tidak dikenali / sukar dijejaki)

Kekuatan Penyulitan

Pilihan penyulitan terbina dalam umumnya menggunakan kekuatan enkripsi sekitar 64-bit. Sebaliknya VPN torrent terbaik menggunakan enkripsi OpenVPN 256-bit.

Ini nampaknya tidak banyak perbezaan (hanya kelihatan seperti 4x) tetapi kerana cara matematik penyulitan berfungsi, penyulitan 256-bit sebenarnya 2 ^ 192 kali lebih kuat (itu adalah 2 dari kekuatan 192. Itulah bilangan yang sangat besar).

Itulah perbezaan antara enkripsi yang dapat dipecahkan dengan mudah melalui serangan brute force, dan menggunakan enkripsi 256-bit yang merupakan kekuatan yang sama yang digunakan oleh tentera A.S. untuk komunikasi rahsia. (Sebagai perbandingan, kerajaan AS hanya menggunakan enkripsi 128-bit untuk komunikasi umum). Dengan kata lain, penyulitan 256-bit sangat kuat.

Ketersediaan Rakan Sebaya

Agar enkripsi klien torrent anda berfungsi, rakan sebaya yang anda sambungkan juga mesti mengaktifkan enkripsi. VPN tidak mempunyai sekatan seperti itu. Kerana pelayan VPN menyulitkan seluruh aliran data anda (tanpa mengira tetapan enkripsi rakan sebaya), anda mendapat ketersediaan rakan sebaya 100% (dan kelajuan lebih cepat) tanpa pernah mempertaruhkan sambungan yang tidak disulitkan.

Alamat IP tanpa nama (melindungi identiti anda)

Jangan lakukan kesilapan, alamat IP tanpa nama adalah faedah terbesar menggunakan VPN.

Semasa anda memuat turun torrent, alamat IP anda (yang dapat mengenal pasti sambungan internet unik anda) dapat dilihat oleh umum oleh setiap rakan lain di kawanan torrent tersebut.

Gambar

Senarai rakan sebaya dari torrent Linux

Ramai orang tidak menyedari bahawa kebanyakan pemantauan torrent dilakukan dengan mencatat alamat IP di kawanan torrent, bukan ISP anda memantau lalu lintas anda. Laman web seperti scaneye menyimpan data pangkalan data yang dimuat turun oleh setiap alamat IP yang mereka pantau.

Sekiranya anda menggunakan VPN tanpa log, alamat IP yang muncul di kawanan torrent akan menjadi milik perkhidmatan VPN anda. Sekiranya syarikat VPN tidak menyimpan log (seperti ini), alamat IP torrent anda tidak dapat dikesan kembali ke IP sebenar anda.

3 VPN Tanpa Pembalakan yang Hebat

 • IPVanish (VPN terpantas yang kami uji)
 • Sembunyikan.me (termasuk perkhidmatan proksi VPN dan SOCKS. Pelan percuma terhad tersedia)
 • Torguard (Salah satu VPN tanpa log tertua yang melayani pengguna torrent)

Cara Mengkonfigurasi Penyulitan Torrent terbina dalam (Pilihan Percuma)

Baiklah, sekarang kami akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah bagaimana mengaktifkan penyulitan dalam klien torrent kegemaran anda. Ini adalah ciri yang terdapat pada setiap pelanggan torrent utama.

Ingatlah bahawa menggunakan penyulitan di dalam klien torrent anda mempunyai batasan berikut:
Anda boleh mempunyai 100% sambungan yang disulitkan, atau 100% ketersediaan rakan sebaya. Anda tidak boleh memiliki kedua-duanya. Menggunakan enkripsi paksa (sepenuh masa) akan mengurangkan bilangan rakan sebaya yang tersedia.

Mod Penyulitan

Setiap pelanggan torrent menggunakan terminologi / tetapannya sendiri untuk mengaktifkan penyulitan. Walau apa pun perkataan yang mereka gunakan, hanya ada 3 mod penyulitan utama:

 • Penyulitan dilumpuhkan (tiada penyulitan)
 • Penyulitan Pilihan (Akan menggunakan enkripsi dengan rakan sebaya yang mengaktifkannya, tetapi juga menyambung ke rakan sebaya yang tidak disulitkan)
 • Penyulitan Paksa (hanya sambungkan ke rakan sebaya yang didayakan penyulitan. Muat turun disulitkan 100%)

Baiklah, mari kita disulitkan. Pelanggan torrent mengikut urutan abjad.

Deluge: Tetapan Penyulitan

Langkah 1: Buka menu pilihan dengan pergi ke Edit > Keutamaan (atau tekan ‘Ctrl + P)
Langkah # 2: Pilih ‘Rangkaian’ dari tab kategori di sebelah kiri menu pilihan

Anda akan melihat tetingkap yang kelihatan seperti ini:

Gambar

Perhatikan bahagian ‘Enkripsi’ di bahagian bawah tetingkap. Tetapan yang akan kami pilih bergantung pada pilihan dan toleransi risiko anda.

Berikut adalah tetapan untuk setiap mod:

# 1: Penyulitan Dinyahaktifkan (tidak digalakkan)

Tetapkan Masuk dan Keluar kepada: ‘Dilumpuhkan’

# 2: Enkripsi Pilihan (menggunakan penyulitan apabila ada)

Mod ini akan menggunakan pilihan penyulitan terkuat yang ada. Anda akan mempunyai akses ke semua rakan sebaya, tetapi tidak semua sambungan akan disulitkan.

Tetapan anda akan kelihatan seperti ini –>

Penyulitan Deluge (mod pilihan)

Penyulitan Pilihan (100% rakan sebaya tersedia)

# 3: Penyulitan 100% (hanya muat turun dari sambungan yang disulitkan)

Ini adalah mod yang paling selamat (dan akan membantu mencegah pendarahan torrent) tetapi anda hanya dapat memuat turun dari sebilangan kecil daripada jumlah rakan sebaya.

Selagi anda memuat turun torrents dengan baik, kelajuannya harus baik.

Tetapan Penyulitan Paksa

Penyulitan Paksa (100% Tranfer Terenkripsi)

uTorrent: Tetapan Penyulitan

Langkah 1: Dari menu uTorrent pergi ke Pilihan > Keutamaan (Atau tekan ‘Ctrl + P’)
Langkah # 3: Pergi ke tab ‘Bittorrent’ di menu sebelah kiri

Anda mesti melihat sesuatu seperti ini:

menu tetapan Penyulitan uTorrent

Tetapan Penyulitan (Pilihan > Keutamaan > Bittorrent)

Kami akan mengubah tetapan di bawah ‘Penyulitan Protokol’ bahagian di bahagian bawah. Berikut adalah tetapan untuk setiap 3 mod penyulitan:

Kurang Upaya

Tetapkan Keluar untuk Dinonaktifkan seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Penyulitan Pilihan

Tetapan anda akan kelihatan seperti ini:

Penyulitan Pilihan uTorrent

Penyulitan uTorrent (Mod Pilihan)

Penyulitan Paksa (penyulitan 100%)

Mod ini hanya akan berhubung dengan rakan sebaya dengan enkripsi yang diaktifkan. Tetapan mestilah:

penyulitan uTorrent 'Paksa'

Penyulitan uTorrent (mod Paksa)

Vuze: Tetapan Penyulitan

Untuk menyesuaikan tetapan Penyulitan di Vuze, anda harus berada dalam mod pengguna ‘Lanjutan’. Jadi untuk melakukan ini, pergi ke:
Alat > Pilihan > Mod

Kemudian ubah mod kecekapan pengguna kepada: ‘Advanced’

Mod pengguna lanjutan Vuze

Tetapkan mod pengguna ke ‘Advanced’ (Alat > Pilihan > Mod)

Seterusnya, masih di skrin Pilihan, kita akan menekan TOGGLE di sebelah kiri ‘Sambungan’ untuk mendedahkan ‘Penyulitan Pengangkutan’Tetapan…

Gambar

Berikut adalah tetapan optimum untuk setiap 3 mod:

Penyulitan dilumpuhkan

Nyahtandai kotak ‘Memerlukan pengangkutan yang disulitkan’. Semua pilihan di bawah harus berwarna kelabu (seperti dalam gambar di atas)

Penyulitan Pilihan

Untuk membolehkan enkripsi pilihan (tidak dipaksa) dalam vuze anda pada dasarnya menghidupkan enkripsi yang diperlukan tetapi menetapkan pilihan penggantian sekiranya rakan sebaya tidak membenarkan sambungan yang disulitkan.

Tetapan anda mestilah:

Mod penyulitan 'Pilihan' Vuze

Tetapan Penyulitan ‘Pilihan’

Penyulitan Paksa (pemindahan disulitkan 100%)

Ini adalah mod paling selamat dan akan menjadi pertahanan terbaik terhadap pendarahan torrent ISP. Anda akan mempunyai lebih sedikit rakan sebaya yang tersedia (sebab itulah anda lebih baik menggunakan VPN mesra torrent sebagai gantinya)

Tetapan anda mestilah:

Penyulitan ‘Paksa’ vuze: tetapan yang disyorkan

Tetapan Penyulitan ‘Paksa’ Vuze

Pada dasarnya anda ‘Memerlukan pengangkutan yang disulitkan’ tanpa membenarkan pilihan penggantian. Ini akan memaksa vuze untuk hanya berhubung dengan rakan sebaya dengan enkripsi yang diaktifkan.

Ringkasan dan artikel berguna lain

Mudah-mudahan sekarang anda muat turun torrent disulitkan sepenuhnya, dengan menggunakan VPN atau enkripsi pengangkutan terbina dalam.

Inilah yang kami pelajari setakat ini:

 1. Apa itu penyulitan dan mengapa ia berguna (Petunjuk: mencegah pendikit / pemantauan muat turun torrent anda)
 2. Mengapa VPN adalah alat penyulitan terbaik (Penyulitan yang jauh lebih kuat + tiada kehilangan rakan sebaya + alamat IP tanpa nama)
 3. Cara menggunakan enkripsi terbina dalam untuk pelanggan torrent kegemaran anda (sebarang penyulitan lebih baik daripada tidak ada)

Berikut adalah beberapa lagi artikel untuk membantu anda dalam perjalanan menuju torrents yang tidak dikenali sepenuhnya:

Panduan

Cara menggunakan uTorrent Tanpa Nama (Penyediaan VPN / Proksi)
Cara menggunakan Vuze Tanpa Nama (Penyediaan VPN / Proksi)
Cara menggunakan Deluge Tanpa Nama
VPN vs Proksi. Mana yang lebih baik menyembunyikan torrents?

Ulasan / Artikel

VPN Torrent Terbaik (untuk muat turun tanpa nama)
Kajian Akses Internet Peribadi (VPN murah terbaik)
Ulasan IPVanish (vpn tanpa pembalakan terpantas)
Akses Internet Peribadi vs IPVanish

Terima kasih banyak kerana membaca, saya harap artikel ini banyak membantu! Sila kongsikan kepada rakan atau pengikut menggunakan sharebar di sebelah kiri. Selamat mengalir!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map