Torrents & Akses Internet Peribadi (Panduan utama untuk menggunakan PIA sebagai torrent VPN atau Proksi)

Cara menggunakan Akses Internet Peribadi untuk Torrents

Akses Internet Peribadi adalah salah satu (jika bukan yang paling banyak) perkhidmatan VPN yang popular di dunia, dan salah satu pilihan terbaik untuk pengguna bittorrent yang ingin membuat muat turun mereka tanpa nama.


PIA adalah salah satu VPN yang paling berpatutan, mesra torrent, dan keselamatan di dunia. Itulah sebabnya kami menamakan mereka sebagai VPN torrent teratas kami pada tahun 2015, dan mengapa mereka juga menduduki tempat teratas dalam senarai VPN paling mesra torrent di dunia (dengan skor 10 yang sempurna).

Paling baik, langganan Akses Internet Peribadi merangkumi perkhidmatan proksi VPN dan SOCKS tanpa log. Mereka adalah salah satu daripada segelintir syarikat yang merangkumi kedua-duanya. Seperti yang akan anda lihat, kemampuan untuk menggunakan VPN dan / atau proksi untuk torrents anda akan memberi anda banyak fleksibiliti dalam cara anda memuat turun torrent tanpa nama.

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah bagaimana menyembunyikan alamat IP torrent anda, mengenkripsi torrent anda, dan mengaburkan sejarah muat turun anda dengan menggunakan Akses Internet Peribadi. Mari kita mulakan…

Contents

Bahagian Artikel (Langkau ke Depan)

Berikut adalah topik yang kami bahas dalam panduan ini. Klik pautan di bawah untuk melangkau ke hadapan jika anda hanya berminat dengan beberapa topik dan tidak perlu membaca keseluruhannya.

Bahagian Umum:

 1. Pengenalan Akses Internet Peribadi
 2. 2 kaedah torrent tanpa nama (proksi vs VPN)
 3. Cara menggunakan PIA sebagai VPN untuk torrents
 4. Cara mendapatkan log masuk / kata laluan anda untuk pelayan proksi PIA (diperlukan untuk penyediaan proksi)

Tetapan Proksi:

 • tetapan uTorrent untuk PIA
 • Tetapan vuze untuk PIA
 • Tetapan banjir untuk PIA
 • Tetapan QBittorrent untuk PIA
 • Cara menggunakan VPN + Proxy secara serentak

Akses Internet Peribadi: Tampilan Ringkas / Ciri / Harga

Gambar

Ciri-ciri:
Tiada Log Aktiviti. Tiada Metadata. Tempoh.
Penyulitan AES 256-bit (standard industri)
Kawalan kekuatan / algoritma penyulitan
Mesra Torrent
Proksi SOCKS5 Termasuk (Bonus!)
Penghantaran pelabuhan
Firewall NAT
Jaminan pulangan 100% 7 hari
Baca Ulasan PIA Penuh kami

Harga
$ 6.96 / bulan
Tawaran terbaik: $ 3.33 / bulan (1 tahun)

Dapatkan Akses Internet Peribadi »

Akses Internet Peribadi adalah perkhidmatan VPN yang paling popular di kalangan pengunjung laman web ini. Kami menganggap gabungan harga / keselamatan / ciri mereka hampir tidak dapat dikalahkan.

Apabila orang mencari VPN pertama mereka, saya secara amnya mengesyorkan agar semua orang mencuba PIA terlebih dahulu (kerana ia akan menjimatkan $$ berbanding pertandingan) dan tingkatkan kemudian jika perlu.

Inilah sebabnya mengapa PIA secara konsisten mendahului senarai VPN yang disyorkan:

Dasar Pembalakan: PIA berpusat di Amerika Syarikat, yang tidak mempunyai syarat penyimpanan data untuk perkhidmatan VPN. PIA tidak memantau atau mencatat aktiviti VPN, web, atau sejarah muat turun anda.

Selain itu, mereka adalah salah satu dari beberapa VPN yang tidak menyimpan log metadata / sambungan. Ini memberi pengguna tahap anonim yang paling tinggi (yang kami sukai).

Keramahan Torrent: PIA sangat mesra torrent dan tidak mengehadkan torrent ke pelayan atau lokasi tertentu. Sebenarnya, mereka mempunyai penyelesaian yang sangat unik untuk mengalihkan aktiviti torrent ke negara yang lebih mesra torrent.

Keselamatan / Perisian: Perisian PIA mudah digunakan, menawarkan enkripsi 256-bit (kekuatan yang sama dengan komunikasi ketenteraan A.S. yang rahsia) dan memberi pengguna kawalan khusus terhadap jenis penyulitan dan kekuatan kunci yang digunakan (jika anda mahukan kelajuan lebih cepat / kurang penyulitan)

Dua cara menggunakan PIA untuk torrents (Proksi / VPN)

Setiap langganan Akses Internet Peribadi merangkumi perkhidmatan VPN dan perkhidmatan proksi SOCKS tanpa nama. Ini memberi anda banyak kelonggaran dalam bagaimana anda memilih untuk menganonasikan muat turun torrent anda.

Yang terbaik, kerana PIA membenarkan 5 sambungan serentak, anda boleh menggunakan kedua-dua VPN + Proxy secara serentak dengan beberapa kelebihan yang serius.

Untuk analisis terperinci, baca panduan kami memilih VPN berbanding Proksi untuk torrents.

Berikut adalah ringkasan ringkas…

Menggunakan Proksi sahaja
Biasanya lebih pantas daripada menggunakan VPN, tetapi satu-satunya pilihan penyulitan anda adalah menggunakan penyulitan bawaan klien torrent anda. Ini boleh menjadi masalah sekiranya ISP anda menyekat atau menyekat arus anda.

Dengan proksi, alamat IP torrent anda akan berbeza dengan IP penyemak imbas web anda (yang kami suka).

Hanya menggunakan VPN
VPN memberikan anda enkripsi yang sangat kuat (mencegah pendikit / pemantauan oleh penyedia internet anda) dan memberi anda lebih banyak lokasi pelayan / negara. Muat turun mungkin lebih perlahan. Alamat IP torrent anda akan sama dengan IP penyemak imbas anda.

Menggunakan VPN + Proksi Bersama
Pada pendapat saya, ini adalah yang terbaik dari kedua-dua dunia. Anda mendapat penyulitan yang sangat kuat, lapisan tanpa nama dua kali ganda (IP anda diubah dua kali) dan alamat IP torrent anda masih berbeza daripada IP penyemak imbas web anda.

Secara optimum anda akan menggunakan 1 syarikat sebagai perkhidmatan VPN dan yang lain untuk perkhidmatan proksi SOCKS tanpa nama anda, tetapi sebilangan besar pengguna akan senang menggunakan PIA untuk kedua-duanya (dan menjimatkan banyak $$$ dalam prosesnya). Sekiranya anda fikir anda mahukan penyedia proksi torrent yang berasingan, kami mengesyorkan menggunakan Torguard atau BTGuard (dan menggunakan PIA sebagai VPN anda).

Menggunakan Private INternet Access VPN Untuk Torrents

Ini adalah pilihan paling mudah kerana anda tidak perlu mengubah tetapan di dalam klien torrent anda (uTorrent, Vuze, dll).

Hanya ada 6 langkah yang diperlukan:

 1. Daftar untuk Akses Internet Peribadi
 2. Muat turun perisian VPN desktop PIA (tersedia Windows / Mac)
 3. Log masuk ke VPN menggunakan nama pengguna / kata laluan anda (diemailkan kepada anda semasa anda mendaftar)
 4. Sambungkan ke pelayan VPN (kami mengesyorkan Belanda, Switzerland, Kanada)
 5. Aktifkan ‘Kill-Switch’ PIA (pilihan, tetapi disyorkan)
 6. Lancarkan pelanggan torrent kegemaran anda

Itu sahaja! Torrents anda kini dienkripsi, dan alamat IP sebenar anda akan disembunyikan dari rakan torrent anda.

Cara mendaftar untuk PIA

Mendaftar untuk Akses Internet Peribadi adalah pantas dan mudah. Anda secara harfiah boleh mendaftar, membayar, memuat turun, dan menyambung ke VPN mereka dalam masa kurang dari 5 minit. Mereka memerlukan sedikit maklumat untuk membuat akaun.

Awak perlu:

 1. Alamat e-mel (untuk menerima maklumat log masuk anda)
 2. Satu bentuk pembayaran (kad kredit, Paypal, dan pembayaran Bitcoin tanpa nama diterima)
 3. Sekiranya anda membayar dengan kad kredit, maklumat pengebilan anda juga diperlukan

PIA bahkan membolehkan anda menggunakan kad hadiah yang tersisa dari peruncit popular untuk membayar tanpa nama jika bitcoin terlalu membingungkan. Sejujurnya kebanyakan pengguna harus memilih kemudahan pembayaran paypal.

Setelah anda mendaftar dan membayar, PIA akan segera menghantar e-mel dengan maklumat log masuk anda dan pautan muat turun untuk perisian mereka (jadi pastikan untuk menggunakan alamat e-mel yang sah).

Tetapan Keselamatan Perisian

Tetapan yang disyorkan kami kelihatan seperti ini (Klik butang ‘maju’ ketika anda membuka perisian untuk mengakses menu ini).

Tetapan Lanjutan Akses Internet Peribadi

Menu tetapan lanjutan

Catatan: Pilihan autologin / autoconnect sepenuhnya bergantung kepada anda.

Tetapan:
Jenis sambungan – UDP (ini akan memberi anda kelajuan terpantas)
VPN Kill Switch – Ini akan mematikan sambungan internet anda jika VPN gagal (mencegah IP anda bocor)
Perlindungan Kebocoran DNS – Menjadikan komputer anda hanya pengguna pelayan DNS PIA (menyembunyikan sejarah web dari Penyedia Internet)
Perlindungan Kebocoran IPv6 – Pilihan, tetapi mencegah kebocoran IP melalui protokol IPv6 baru

Periksa persediaan anda dan selesaikan masalah

Penting untuk memeriksa alamat IP torrent anda untuk memastikan semuanya berfungsi seperti yang diharapkan. Kami menulis panduan lengkap untuk mengesahkan perubahan alamat IP torrent anda.

Sekiranya kelajuan WAY lebih lambat dari yang dijangkakan (seperti di bawah 500kbps), anda harus mengaktifkan pemetaan port automatik di menu tetapan / pilihan sambungan klien torrent anda. Cari pilihan yang mengatakan ‘uPnP’ atau ‘NAT-PMP‘dan tandakan kotak. Ini akan memastikan paket torrent anda diteruskan dengan betul melalui penghala anda dan tidak tersesat / disekat.

Inilah tempat untuk mencarinya di uTorrent: Pilihan > Keutamaan > Sambungan

Pemetaan port automatik uTorrent

Tetapan Pemetaan Pelabuhan uTorrent

Itu sahaja, torrents anda sekarang harus disulitkan dan dinamakan tanpa nama. Anda juga boleh menambahkan sambungan proksi (pada masa yang sama dengan VPN) untuk meningkatkan privasi atau jika anda memilih alamat IP torrent anda berbeza daripada IP penyemak imbas web anda.

Cara mendapatkan Login / Kata Laluan untuk Proksi PIA (JANGAN Langkau)

Setiap langganan PIA dilengkapi dengan akses ke pelayan proksi tanpa log SOCKS5 mereka di Belanda. Ia cukup pantas dan sesuai digunakan dengan perisian torrent kegemaran anda.

Catatan: Jangan melangkau langkah pertama ini, iaitu untuk menghasilkan kombo log masuk / kata laluan untuk proksi. Ia berbeza dengan maklumat masuk VPN anda.

Baiklah, mari teruskan dan menghasilkan nama pengguna / kata laluan untuk pelayan proksi

Cara mendapatkan kombo log masuk / kata laluan proksi anda

Untuk menghasilkan nama pengguna / kata laluan anda untuk mengakses pelayan proksi, anda perlu log masuk ke panel akaun anda di laman web mereka.

Kemudian tatal ke bawah sehingga anda melihat bahagian ini:

Cara mendapatkan kata laluan proksi PIA

Buat log masuk / kata laluan proksi di panel akaun anda

Kemudian klik butang ‘Regenerate Username and Password’. Biarkan tetingkap terbuka sehingga anda dapat menyalin / menampal nama pengguna / kata laluan anda dengan mudah apabila kami menggunakannya sebentar lagi.

Maklumat yang anda perlukan untuk menyediakan Proxy PIA

Setelah anda mempunyai nama pengguna / kata laluan anda (dari langkah di atas) hanya ada beberapa maklumat yang anda perlukan untuk menggunakan pelayan proksi PIA SOCKS5 dengan perisian torrent utama. Anda bahkan boleh menggunakannya dengan Flud (jika anda menggunakan Android).

Nama pengguna: (dari langkah sebelumnya)
Kata Laluan: (dari langkah sebelumnya)
Nama Hos Pelayan / Alamat: proxy-nl.privateinternetaccess.com
Pelabuhan: 1080

Beberapa nota penting:
Sekiranya anda hanya menggunakan proksi (tanpa VPN), anda mungkin mahu mengaktifkan enkripsi pada klien torrent anda. Ini akan mengurangkan jumlah rakan sebaya anda yang tersedia, tetapi juga akan menghalang ISP anda daripada membasahi torrents anda, atau melihat apa yang anda muat turun.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai penggunaan enkripsi torrent terbina dalam, baca panduan penyulitan torrent kami.

Pada bahagian berikut, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang tetapan proksi ini dalam perisian torrent kegemaran anda. Setiap pelanggan torrent akan mempunyai bahagiannya sendiri (umumnya disusun mengikut urutan populariti).

Tetapan uTorrent (PIA Proxy)

Untuk mengakses tetapan proksi di uTorrent, pergi ke:
Pilihan > Keutamaan > Sambungan (tab di sebelah kiri)

Masukkan maklumat di bawah dalam bidang yang sesuai seperti yang ditunjukkan:

Jenis: Stoking5
Proksi: proxy-nl.privateinternetaccess.com
Pelabuhan: 1080
Nama pengguna: nama pengguna yang dihasilkan pada langkah sebelumnya
Kata Laluan: kata laluan dihasilkan pada langkah sebelumnya

dan pastikan untuk mencentang semua 6 kotak yang ditandai dengan titik hijau untuk mengelakkan kebocoran maklumat pengenalan melalui utorrent.

Tetapan proksi uTorrent untuk akses internet peribadi

tetapan proksi uTorrent untuk PIA

Seterusnya anda mempunyai pilihan untuk menambahkan enkripsi. Sekiranya anda tidak menggunakan VPN, langkah ini akan membantu mencegah pemantauan / pemantauan ISP, tetapi dapat mengurangkan jumlah rakan sebaya yang tersedia. Baca panduan penyulitan torrent kami untuk maklumat lengkap.

Tetapan Penyulitan uTorrent

Pergi ke Menu > Pilihan > Keutamaan > BitTorrent, dan membuat tetapan anda kelihatan seperti ini:

penyulitan paksa uTorrent (PIA Proxy)

Mod ‘Enkripsi Paksa’ (Bantu mencegah pendikit)

Penyulitan bawaan uTorrent lebih baik daripada tidak ada yang dapat membantu jika penyedia internet anda melambatkan / melambatkan muat turun torrent. Panduan Penyulitan Torrent kami mempunyai penjelasan lengkap mengenai cara menyulitkan torrent anda dengan berkesan.

Tetapan Proksi Vuze (Untuk Akses Internet Private)

Untuk mengakses tetapan proksi Vuze, pergi ke…
Menu > Alat > Pilihan > Sambungan (Tab di sebelah kiri) > Proksi
Catatan – anda mesti berada dalam mod pengguna lanjutan untuk mengedit tetapan proksi. Pergi ke Pilihan > Mod Pengguna untuk bertukar

Gunakan tetapan yang disenaraikan di bawah bersama dengan nama pengguna / kata laluan untuk pelayan proksi yang telah anda buat sehingga tetapan anda sepadan dengan gambar di bawah. Pastikan untuk mencentang semua kotak yang sama.

Tetapan:
Tuan rumah: proxy-nl.privateinternetaccess.com
Pelabuhan: 1080
Nama pengguna: (nama pengguna anda)
Kata Laluan: (kata laluan Awak)
Versi Stoking: V5

Apabila anda memasukkan nama pengguna / kata laluan anda di bidang yang sesuai, tetapan anda akan kelihatan seperti ini. Kemudian klik butang ‘TEST SOCKS’ untuk mengesahkan persediaan anda berfungsi.

Tetapkan proksi vuze untuk akses internet peribadi

Tetapkan proksi vuze untuk Akses Internet Peribadi

Tetapan Penyulitan Vuze

Sekiranya anda hanya menggunakan proksi, dan bukan VPN secara serentak, disarankan agar anda menggunakan enkripsi protokol Vuze untuk mengelakkan ISP anda meletup atau membaca muat turun torrent anda. Untuk penjelasan lengkap mengenai penyulitan torrent dan faedahnya, baca Panduan Penyulitan Torrent kami.

Untuk mengakses tetapan penyulitan di Vuze, pergi ke Menu > Alat > Pilihan > Sambungan > Penyulitan Pengangkutan

Untuk penyulitan ‘Paksa’ (bermaksud sambungan yang tidak selamat dibenarkan) ubah tetapan anda agar sepadan dengan yang berikut, dan hapus centang semua kotak:

Penyulitan Vuze

Tetapkan enkripsi Vuze ‘Paksa’

artikel berkaitan

Berikut adalah beberapa lagi panduan yang anda anggap sangat berguna sekiranya Vuze adalah pilihan pelanggan torrent anda:

 • Bagaimana untuk memeriksa IP torrent anda – gunakan panduan ini untuk mengesahkan bahawa tetapan proksi anda menyembunyikan IP anda seperti yang diharapkan
 • Cara menggunakan Vuze Tanpa Nama – Arahan penyediaan proksi + VPN untuk vuze.

Tetapan Proksi Deluge

Untuk menggunakan pelayan proksi PIA dengan Deluge, pergi ke Edit > Keutamaan > Proksi (dari kategori di sebelah kiri)

Deluge menghendaki anda mengkonfigurasi tetapan proksi secara manual untuk setiap perkhidmatan secara individu. Kami akan menggunakan tetapan proksi yang sama untuk masing-masing, tetapi anda harus memasukkannya 1 demi 1.

4 perkhidmatan tersebut ialah: Rakan Sebaya, Benih Web, Penjejak, DHT.

Berikut adalah tetapan yang ingin anda masukkan untuk masing-masing:

 • Jenis: Stoking V5 W / Auth
 • Nama pengguna: Nama pengguna anda
 • Kata Laluan: Kata laluan Awak
 • Tuan rumah: proxy-nl.privateinternetaccess.com
 • Pelabuhan: 1080

apabila anda selesai, ia akan kelihatan seperti ini:

Gambar

Tetapan Penyulitan Deluge

Sekiranya anda tidak menggunakan VPN, anda mungkin ingin menggunakan enkripsi bawaan Deluge (baca panduan penyulitan penuh kami)

Untuk mengakses tetapan penyulitan, pergi ke Rangkaian (kategori) di Keutamaan (menu)

Ubah tetapan anda agar sepadan dengan ini (hanya akan membolehkan pemindahan yang disulitkan sepenuhnya)

 • Masuk: Terpaksa
 • Keluar: Terpaksa
 • Tahap Penyulitan: Aliran Penuh
 • Encrypt Seluruh Strim: Diperiksa

Tetapkan enkripsi paksa

Deluge ‘Paksa’ Penyulitan Aliran Penuh

Panduan Berguna Lain

Pastikan anda melihat panduan kami yang lain untuk memanfaatkan Deluge sepenuhnya. Anda pasti ingin memeriksa alamat IP torrent anda untuk mengesahkan penyediaan proksi berfungsi.

 • Cara memeriksa Alamat IP Deluge – Pastikan penyediaan proksi anda berfungsi seperti yang diharapkan untuk menyembunyikan alamat IP anda
 • Panduan Tanpa Nama Deluge – Cara menggunakan Deluge dengan Proksi dan / atau VPN untuk privasi yang optimum

Tetapan Proksi QBittorrent (Untuk Akses Internet Peribadi)

Untuk menggunakan perkhidmatan proksi PIA dengan QBittorrent, padankan tetapan yang sesuai di bawah dengan medan di menu pilihan QBittorrent seperti yang ditunjukkan di bawah. Untuk mengakses tetapan proksi, pergi ke: Alat > Pilihan > Sambungan

Tetapan

 • Jenis: Stoking5
 • Tuan rumah: proxy-nl.privateinternetaccess.com
 • Pelabuhan: 1080
 • Nama pengguna: dihasilkan dalam panel kawalan akaun PIA pada langkah sebelumnya
 • Kata Laluan: dihasilkan dalam panel kawalan akaun

Gambar

Penyulitan Pilihan untuk QBittorrent

Sekiranya anda TIDAK menggunakan VPN + Proksi bersama-sama, maka disarankan agar anda menggunakan enkripsi bawaan QBittorrent jika kelajuan anda lebih perlahan daripada yang dijangkakan. Ini kerana kelajuan perlahan selalunya merupakan hasil penyekat atau penyekat (bosan) port bittorrent biasa Penyedia Internet anda.

Baca panduan penyulitan Torrent kami untuk maklumat lengkap mengenai bagaimana / kapan / mengapa mengenkripsi torrents anda. Atau sepadan dengan tetapan QBittorrent anda agar sesuai dengan tetapan di bawah:

Di bawah Alat > Pilihan > Bittorrent
Ubah dropdown ‘Encryption mode’ ke ‘Require Encryption’

Tetapan penyulitan QBittorrent

Cara mengaktifkan enkripsi di QBittorrent

Panduan Berguna Lain

Anda ingin menyemak alamat IP banjir anda untuk mengesahkan bahawa penyediaan proksi anda berfungsi dengan betul (dan tidak membocorkan alamat IP sebenar anda. Kami juga mendapat panduan penyamaran banjir penuh.

 • Cara memeriksa alamat IP torrent anda
 • Cara menggunakan Deluge tanpa nama – Tetapan VPN / Proksi / Penyulitan untuk Deluge.

Cara menggunakan PIA VPN & Proksi bersama

Pelanggan PIA boleh memilih untuk menggunakan VPN Akses Internet Peribadi dan perkhidmatan Proksi pada masa yang sama, untuk memuat turun torrent tanpa nama. Ini mungkin merupakan pilihan terbaik bagi banyak pengguna dan mempunyai beberapa kelebihan:

 • Torrents anda akan disulitkan dengan enkripsi 256-bit yang sangat kuat
 • Alamat IP torrent anda akan berbeza dengan alamat IP penyemak imbas web anda
 • IP penyemak imbas dan torrent anda akan berbeza dengan alamat IP sebenar anda (yang akan tetap tersembunyi)
 • Menggunakan VPN + Proksi bersama mungkin lebih cepat daripada VPN sahaja (bukti anekdot)
 • proksi SOCKS dapat mengelakkan kebocoran IP lebih baik daripada pertukaran suis VPN sahaja

Cara menyediakannya

Langkah 1 – ikuti panduan penyediaan proksi PIA dalam artikel ini, untuk memasang tetapan proksi yang betul dalam perisian torrent kegemaran anda.
Langkah 2 – Salah satu tetapan proksi dikonfigurasi dan diuji, tidak ada tetapan khas yang diperlukan untuk VPN

Cara menggunakan PIA VPN / Proxy bersama

Hanya ada satu peraturan penting yang harus diikuti di sini:
Pastikan anda menyambung ke pelayan VPN sebelum membuka klien torrent anda!

Sekiranya anda membuka perisian torrent terlebih dahulu, ia boleh menyebabkan ralat proksi apabila alamat IP yang mendasari anda bertukar ketika akhirnya anda menyambung ke VPN. Ini sering menyebabkan pelayan proksi memutuskan hubungan dan menyekat anda dari sambungan masa depan untuk jangka masa yang pendek.

Sekiranya anda melakukan ini secara tidak sengaja, cukup tutup perisian torrent anda, tunggu beberapa minit, sambungkan semula ke VPN, kemudian buka perisian torrent anda seperti biasa.

Panduan / Artikel Berguna Lain

Terima kasih kerana membaca panduan kami menggunakan PIA untuk torrents. Kami harap anda dapat membantu (sila kongsi dengan rakan jika anda melakukannya!)

Berikut adalah beberapa panduan berguna lain untuk menjadikan torrents anda seaman mungkin dan tanpa nama.

Panduan Popular

VPN-Kill Switch (mengapa penting untuk torrent yang selamat)
Cara menggunakan uTorrent Tanpa Nama
Cara menggunakan Vuze Tanpa Nama
Cara menggunakan QBittorrent Tanpa Nama
Bagaimana & mengapa menyulitkan muat turun torrent anda

Artikel dan ulasan lain

Proksi vs VPN (untuk pengguna torrent)
Proksi SOCKS vs HTTP (satu jauh lebih unggul)
VPN percuma dan mengapa ia tidak baik untuk torrents
Kajian Akses Internet Peribadi
PIA lwn Torguard

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map