Ulasan VyprVPN: 6 Kelebihan & 3 Kekurangan Menggunakan VyprVPN

VyprVPN


VyprVPN

https://www.vyprvpn.com/

tl; dr

VyprVPN dimiliki oleh pemaju Golden Frog, yang merupakan penyokong privasi yang kuat & keselamatan untuk pengguna. Perkhidmatan VPN ini telah berada di pasaran selama lebih dari dua dekad sekarang dan merupakan jenama yang jelas dikenali. Namun, prestasinya menimbulkan persoalan mengenai apakah ia mendapat fokus yang diperlukan pada infrastruktur yang diperlukannya.

Ulasan VyprVPN: 6 Kelebihan & 3 Kekurangan Menggunakan VyprVPN

VyprVPN telah berada di pasaran untuk sejumlah masa sekarang. Itu milik syarikat bernama Golden Frog, pemaju yang berpangkalan di Switzerland, yang nampaknya tertumpu sepenuhnya pada privasi & pasaran keselamatan – VPN disertakan.

Setakat ini, kedengarannya normal. Akan tetapi, terdapat perbezaan yang menarik untuk latar belakang Golden Frog. Nampaknya, para pengasasnya mengetahui bahawa NSA sedang melakukan pengawasan rahsia di AT&Rangkaian T. Ketika hal ini menjadi perhatian pihak berkuasa, hal itu tidak diendahkan. Kejadian itu sungguh menarik (baca lebih lanjut mengenai Bilik 641a).

Oleh kerana itu, pengasas Golden Frog memutuskan untuk memulakan misi untuk membantu melindungi pengguna Internet. Syarikat ini ditubuhkan di Switzerland pada tahun 1994 dan telah maju sepenuhnya sejak itu.

Pada masa ini, VyprVPN adalah salah satu aplikasi teras yang dibina dan dikendalikan oleh Golden Frog yang tersedia untuk umum.

Nota

Terdapat dua varian utama VyprVPN dan kami akan melihat versi pengguna dengan lebih dekat (yang lain lebih selaras dengan pengguna perniagaan).

6 Perkara Yang Kami Suka Mengenai VyprVPN

1. Keselamatan yang kuat & Privasi!

1.1 Dasar Tanpa Pembalakan Pepejal

Dasar Tanpa Pembalakan mungkin merupakan satu-satunya dokumen terpenting yang harus dimiliki oleh penyedia perkhidmatan VPN dalam inventori. Ini pada dasarnya adalah jaminan yang diberikan oleh VPN kepada penggunanya mengenai pengendalian data dan privasi pengguna mereka.

Tidak seperti sebilangan penyedia perkhidmatan, VyprVPN mempunyai dasar Tanpa Pembalakan yang dinyatakan dengan jelas dalam hitam putih di laman web mereka. Ia juga bukan keterangan teknikal yang terlalu panjang tetapi sesuatu yang mungkin dapat dibaca dan difahami oleh sesiapa sahaja.

Inti daripadanya ialah; “Kami tidak mencatat maklumat yang dapat digunakan untuk mengenali anda, dan kami juga tidak menyimpan maklumat yang timbul dari sambungan anda setelah anda log keluar“.

1.2 Tiada DNS & Kebocoran WebRTC

Ujian kebocoran DNS sangat mudah dan perlu. Yang pada dasarnya adalah memastikan bahawa DNS sebenar anda tidak dikompromikan. Mengunjungi laman web seperti DNS Leak Test dapat membantu anda mendapatkan maklumat ini dengan cepat dan percuma.

vyprvpn dihubungkan melalui pelayan singapore

Bersambung ke pelayan VyprVPN Singapura menunjukkan DNS bocor sifar.

Begitu juga, ujian WebRTC kami juga mengesahkan bahawa VyprVPN selamat digunakan. Terdapat lebih banyak maklumat dalam ujian WebRTC biasanya, jadi perhatikan tanda bendera negara asal anda untuk memastikan mereka tidak muncul di mana-mana dalam senarai.

1.3 Menawarkan Perlindungan yang dipertingkatkan

Mirip dengan banyak VPN baik lain, VyprVPN mempunyai sistem DNS yang tersendiri, yang boleh disebut VyprDNS. Ia dikembangkan dan didirikan dari bawah ke atas oleh Golden Frog. VyprDNS dirancang untuk menjadi sistem ‘pengetahuan sifar’, yang bermaksud memastikan privasi anda.

sambungan vyprvpn terjamin

VyprDNS adalah sistem DNS peribadi dan selamat untuk pengguna VyprVPN.

Sistem DNS yang digunakan juga membantu mengelakkan penapisan yang di banyak negara dilaksanakan di peringkat ISP. VyprDNS bersifat peribadi dan tidak terbuka untuk orang awam – hanya boleh digunakan oleh pengguna VyprVPN.

1.4 Milik Sendiri & Pelayan yang Dikendalikan

Satu perkara yang membuat VyprVPN menonjol antara lain adalah bahawa ia mengaku “memiliki, merekayasa dan mengurus pelayan VPN [sic] kami“. Ini bermakna bahawa walaupun mereka mungkin menyewa ruang dan lebar jalur dari pusat data di seluruh dunia, integriti sistem VPN mereka tinggi.

Walaupun ini sepertinya merupakan langkah akal sehat untuk dilakukan memandangkan sektor industri di mana mereka berada, tidak semua penyedia VPN mencapai tahap ini. Sebenarnya, ada yang diketahui pernah bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga sebelumnya dan cuba mengalihkan kesalahan ketika keselamatan akhirnya terjejas.

1.5 Protokol Bunglon Hak Milik

Tidak banyak penyedia perkhidmatan VPN yang menyediakan protokol selamat mereka sendiri untuk alasan yang baik. Ia sangat sukar dan sumber daya yang harus mereka masukkan sangat besar. Itu banyak masa dan wang bukan hanya pada R&D tetapi bahkan untuk mengekalkannya.

protokol bunglon vyprvpn menjadikan sambungan vpn tidak dapat dikenali

Apa yang telah dilakukan oleh VyprVPN dengan protokol Chameleon mereka hanyalah menambahkan sedikit putaran. Ia bergantung pada enkripsi 256-bit OpenVPN sebagai pangkalan, tetapi membungkus paket sebelum penghantaran sehingga sukar bagi pengecam VPN untuk dikenali.

Menurut Golden Frog, ini menjadikan Bunglon jauh lebih baik untuk digunakan di negara-negara yang diketahui sangat tidak ramah VPN, seperti China, Rusia, atau Iran.

1.6 Dilengkapi dengan Suis Pembunuh Lanjutan

Hampir tanpa gagal, VPN akan menyertakan kill kill dengan aplikasinya. Suis kill adalah sesuatu yang dapat menyekat data masuk atau keluar dari peranti anda jika terowong VPN entah bagaimana turun, seperti dalam kes gangguan perkhidmatan atau sambungan terputus.

Walaupun suis kill kebanyakan terdapat di tingkat aplikasi dan sistem, VyprVPN telah melangkah lebih jauh dan memasukkan kill di tingkat LAN juga. Ini membolehkannya menyekat segala-galanya termasuk lalu lintas LAN jika ada masalah dengan sambungan VPN.

1.7 Berpusat di Switzerland

VyprVPN diperbadankan di Switzerland yang merupakan berita baik bagi penggunanya di mana sahaja. Kerajaan Switzerland terkenal kerana mempunyai beberapa undang-undang privasi terbaik di dunia (ingat bahawa sistem perbankan Switzerland yang hebat?).

Ini bermaksud bahawa bukan sahaja VyprVPN bebas untuk melindungi privasi anda, tetapi dalam banyak kes, ia sebenarnya diharuskan oleh undang-undang Switzerland! Untuk penyedia perkhidmatan VPN, tidak ada persekitaran yang lebih manis.

2. Bagus Pada Perkhidmatan Tanpa Sekatan & Laman web!

2.1 Berfungsi Dengan Kawasan Netflix Utama

Kerana saya adalah babi Netflix yang besar (baik untuk bekerja dan peribadi) salah satu perkara yang paling penting bagi saya tentang VPN adalah kemampuan mereka untuk mengelakkan ketidaksukaan Netflix terhadap VPN. Seperti yang anda ketahui, Netflix dan beberapa perkhidmatan streaming lain membuka kandungan berdasarkan lokasi geografi.

Ini bukan penipuan besar-besaran yang dimaksudkan, tetapi cara kerja pelesenan. Malangnya, mereka mengenakan jumlah yang sama kepada semua orang (kira-kira). Untuk itu saya rasa kita mesti mendapat jumlah barang yang sama, jadi fokus saya pada VPN untuk Netflix.

vyprvpn membolehkan anda mengakses netflix tanpa mengira kawasan

Berita baik di sini ialah Netflix US bekerjasama dengan VyprVPN dan saya dapat mengalirkan kandungan Netflix AS. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peringatan untuk ini – yang akan saya bincangkan kemudian di bahagian yang meliputi kelajuan.

Malangnya, sementara Netflix US mempunyai banyak kandungan (lebih daripada tempat lain di dunia), ia tidak mempunyai SEMUA kandungan Netflix. Sebagai contoh, saya ingin menonton “Ronny Chieng – Pelajar Antarabangsa” dan itu hanya terdapat di Australia.

Saya tidak dapat melewati blok wilayah Australia dengan Netflix, tidak kira pelayan VyprVPN yang saya gunakan. Ia mengecewakan dan menjengkelkan. Sekali lagi, keadaannya bukanlah situasi yang mungkin akan berulang kerana sebahagian besar masa akan dihabiskan di Netflix untuk kandungan AS.

Bercakap dengan perkhidmatan pelanggan, saya diberitahu bahawa VyprVPN pada masa ini hanya berfungsi dengan sebilangan wilayah Netflix, termasuk Kanada, Jerman, UK, dan AS.

2.2 BBC iPlayer Juga Berfungsi Dengan VyprVPN

Walaupun tidak begitu terkenal di luar UK, BBC mempunyai perkhidmatan penstriman percuma. Anda perlu mendaftar untuk itu (hanya menipu alamat UK) dan kemudian anda boleh menonton secara percuma.

stream BBC iPlayer secara percuma dengan VyprVPN

Strim filem iBBC secara percuma dengan VyprVPN.

Caranya adalah bahawa anda memerlukan VPN yang sebenarnya mempunyai pelayan di UK atau tidak akan berfungsi. VyprVPN melakukan tugas dan saya tidak mempunyai masalah dengan iPlayer setakat ini.

3. Aplikasi VyprVPN Mudah Digunakan!

Aplikasi Windows VyprVPN sangat mudah dipasang dan mudah digunakan. Ia berjalan seperti aplikasi Windows yang lain dan berfungsi dengan lancar di persekitaran.

3.1 Reka bentuk yang diperkemas

Semasa dilancarkan, skrin utama aplikasi menunjukkan lokasi sebenar anda serta status sambungan anda ke perkhidmatan. Terdapat juga bar yang menunjukkan lokasi terakhir yang anda sambungkan. Sekiranya anda melancarkannya untuk pertama kalinya, itu akan diganti dengan butang “Pelayan Terpantas”.

aplikasi windows vyprvpn hebat

Pelbagai skrin Aplikasi Windows VyprVPN.

Aplikasi ini adalah satu-skrin, yang bermaksud bahawa sedikit ruang skrin yang dimilikinya ketika diperbesar adalah semua yang akan anda lihat. Mengklik pada tab atau menu pilihan hanya akan memindahkan anda ke kawasan tersebut menggunakan antara muka aplikasi yang sama.

3.2 Terdapat Pelbagai Platform

Dengan setiap langganan VyprVPN, anda boleh menyambungkan sehingga lima peranti secara serentak. Mereka juga mempunyai pelbagai cara untuk menyambungkan peranti anda bergantung pada apa yang anda gunakan. Sebilangan besar isi rumah pada masa ini akan mempunyai pelbagai peranti yang dapat berjalan pada satu masa.

Sebagai contoh, terdapat aplikasi untuk peranti Windows dan Linux arus perdana, bersama dengan platform mudah alih seperti iOS dan Android. VyprVPN juga tersedia untuk TV berasaskan Android dan beberapa penghala.

Satu perkara yang perlu diperhatikan ialah VyprVPN nampaknya tidak mempunyai sokongan khusus untuk aplikasi yang sangat khusus seperti Kodi dan Roku, atau bahkan Firestick. Ini adalah sesuatu yang mungkin anda mesti perhatikan sebelum anda mendaftar dengan mereka.

4. Menawarkan Sokongan Pelanggan yang Komprehensif!

Berhubungan dengan sokongan pelanggan VyprVPN adalah mudah terima kasih kepada pasukan sokongan langsung mereka yang berdedikasi. Saya menghantar pertanyaan kepada mereka dan segera dibalas (dalam masa 10 saat). Sejauh sokongan pelanggan, itu adalah yang terbaik.

sokongan pelanggan vyprvpn senang dan pantas

Perkhidmatan Pelanggan VyprVPN pantas & cekap.

Saya mendapati ejen sokongan pelanggan mereka sangat sopan juga berpengetahuan dalam bidang kerjanya dan menawarkan pautan yang berguna sekiranya perlu. Dia dapat dengan cepat menunjukkan saya ke arah yang betul untuk soalan yang memerlukan jawapan yang lebih komprehensif.

Itu membawa saya ke titik seterusnya yang merupakan asas pengetahuan mereka. VyprVPN mempunyai perpustakaan bantuan yang cukup baik bagi mereka yang tidak menyukai bantuan langsung. Artikel di sini disusun dengan baik, terkini dan luas.

5. Torrenting Dibolehkan!

P2P berfungsi dengan baik dengan VyprVPN walaupun anda harus ingat bahawa kelajuan akan dibatasi oleh pelayan VPN secara keseluruhan. Biasanya itu baik-baik saja tetapi jika anda membaca bahagian saya mengenai kelajuan di bawah, anda akan menyedari bahawa torrenting mungkin menjadi masalah secara keseluruhan kerana kekurangan kelajuan pada penyedia ini.

P2P berfungsi dengan baik dengan VyprVPN

Namun, aliran tersebut konsisten dan berkelakuan normal. Sebenarnya, saya melihat bahawa sambungan lebih cepat diambil daripada biasa untuk hampir semua torrents. Tidak seperti beberapa pembekal, VyprVPN tidak membataskan anda untuk pelayan tertentu untuk torrent.

6. Jaminan Pulangan Wang 30 Hari!

Saya suka perkhidmatan yang menawarkan jaminan wang dikembalikan. Ini menunjukkan bahawa mereka cukup yakin dalam perkhidmatan mereka bahawa walaupun dengan masa tenggang, pembeli akan tetap ada. VyprVPN menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari kepada semua pengguna.

Percayalah, itu lebih daripada cukup untuk memastikan bahawa perkhidmatan yang anda gunakan sesuai untuk anda – selagi anda menggunakannya secara aktif. Bagi sesiapa yang mahukan VPN, saya cadangkan anda membiarkannya setelah membelinya, kerana itulah cara terpantas anda dapat mengetahui apakah itu sesuai untuk anda.

Dengan berbuat demikian, anda akan dapat mengalaminya sepenuh masa dan kelemahan kecil akhirnya akan terungkap lebih cepat daripada kemudian. Kemudian, anda boleh memutuskan sama ada anda dapat mengatasi masalah tersebut, dan bukannya menderita untuk keseluruhan langganan anda.

Apa yang Kami Tidak Suka Tentang VyprVPN

1. Pelayan Terhad, Rangkaian Lebar

Mungkin kerana piawaian mereka dalam menetapkan pelayan mereka, VyprVPN mempunyai rangkaian yang lebih sederhana daripada banyak penyedia perkhidmatan teratas lain hari ini. Pada sekitar 700 pelayan, ia jauh lebih rendah daripada NordVPN (5.800+) atau bahkan Surfshark pemula (800+).

Jumlah pelayan yang terhad juga harus melayani kawasan yang luas kerana VyprVPN memilikinya di 66 negara di seluruh dunia. Itu bahkan tidak mengira banyak laman web di Amerika Utara di mana ia juga mempunyai pelayan.

Secara keseluruhan, persediaan ini membuat saya prihatin terhadap kemampuan pelayan mereka untuk menahan beban yang besar, yang berpotensi mempengaruhi kualiti perkhidmatan yang dapat diberikan oleh VyprVPN.

2. Kelajuan Biasa

Walaupun usaha terbaik saya dan bantuan baik dari perkhidmatan pelanggan, saya cukup kecewa dengan kepantasan VyprVPN. Itu bukan untuk mengatakan bahawa kelajuan sangat mengerikan tetapi dibandingkan dengan banyak perkhidmatan terkemuka yang pernah saya cuba – kurang.

kelajuan asas vyprvpn tanpa vpn

Kelajuan garis dasar tanpa VPN.

Sebagai asas kepada segalanya, saya menjalankan talian 500Mbps dari ISP saya yang biasanya saya dapatkan dengan kelajuan penuh.

Ujian kelajuan VyprVPN – AS

Menyambung ke pelayan VyprVPN yang berpangkalan di AS, pada mulanya saya sedikit tidak selesa kerana kelajuan yang diuji sangat mengerikan. Setelah menukar pelayan beberapa kali, akhirnya saya berjaya mendapatkan kelajuan 37Mbps yang boleh digunakan.

ujian kelajuan vyprvpn US vpn mati

Uji kelajuan VyprVPN AS – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

ujian kelajuan vyprvpn vpn AS dihidupkan

Uji kelajuan VyprVPN AS – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Ini cukup pantas untuk hampir semua perkara, walaupun memuat turun sedikit jika anda mempunyai masa tambahan. Malangnya, ini bukan norma dan anda harus berusaha menukar pelayan untuk mendapatkan kelajuan yang pantas.

Ujian kelajuan VyprVPN – Eropah (pelayan Jerman)

Untuk ujian kelajuan zon Euro, saya memilih Jerman kerana lebih dekat dengan lokasi fizikal saya dan mempunyai infrastruktur yang baik.

vyprvpn ujian kelajuan eropah vpn mati

Uji kelajuan VyprVPN Eropah – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

vyprvpn ujian kelajuan europe vpn dihidupkan

Uji kelajuan VyprVPN Eropah – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Kelajuan di sini jauh lebih baik walaupun terdapat kependaman sambungan yang meningkat. Namun, tidak banyak overhead yang disebabkan oleh VyprVPN.

Ujian kelajuan VyprVPN – Asia (pelayan Singapura)

Lokasi fizikal saya berada di Malaysia tetapi biasanya saya tidak menguji di sini kerana nampaknya, penyedia VPN di sini menggunakan pelayan yang tidak bagus untuk beberapa sebab. Untuk menguji kepantasan wilayah Asia, tujuan saya adalah pelayan VPN yang berpusat di Singapura yang biasanya mempunyai kelajuan yang sangat baik.

vyprvpn ujian kelajuan asia vpn mati

Uji kelajuan VyprVPN Asia – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

vyprvpn ujian kelajuan asia vpn pada

Uji kelajuan VyprVPN Asia – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Kali ini saya agak terkejut melihat jam VyperVPN hanya Mbps 50-ganjil. Walaupun dengan VPN aktif, saya biasanya melihat kelajuan lebih dari 100Mbps dengan pelayan yang berpangkalan di Singapura. Sokongan pelanggan pada dasarnya memberitahu saya untuk menghidupkan semula modem saya dan menggunakan IKEv2, yang tidak betul-betul menyelesaikan soalan asas – mengapa ia berprestasi begitu buruk (berbanding) di sini?

Ujian kelajuan VyprVPN – Timur Tengah (pelayan Arab Saudi)

Tanpa pelayan yang berpusat di Afrika, saya memilih untuk menguji VyprVPN di rantau ini dengan pelayan yang berpusat di Timur Tengah di Saudia Arabia.

vyprvpn ujian kelajuan timur tengah vpn mati

Ujian kelajuan VyprVPN Timur Tengah – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

ujian kelajuan vyprvpn timur tengah vpn dihidupkan

Uji kelajuan VyprVPN Timur Tengah – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Sekali lagi, kelajuan dapat digunakan tetapi tidak hebat walaupun saya terkejut dengan kadar ping yang baik yang ditunjukkan.

Ujian kelajuan VyprVPN – Australia

ujian kelajuan vyprvpn australia vpn mati

Uji kelajuan VyprVPN Australia – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

vyprvpn ujian kelajuan australia vpn pada

Uji kelajuan VyprVPN Australia – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Sama seperti Singapura, pelayan VyprVPN yang berpangkalan di Australia sekali lagi menunjukkan bahawa prestasi kurang memuaskan yang saya perhatikan dari begitu banyak lokasi.

Kesimpulan ujian kelajuan – Tidak mengagumkan

Dengan set ujian kelajuan ini (dan beberapa yang lain) duduk di hadapan saya digabungkan dengan sembang saya dengan sokongan pelanggan, satu-satunya kesimpulan saya yang mungkin adalah bahawa kelajuan, VyprVPN tidak begitu hebat.

Bagi penyedia perkhidmatan yang telah lama berada di pasaran ini sedikit mengejutkan. Saya hanya dapat menyimpulkan dua kemungkinan, yang pertama adalah bahawa VPN mereka mengalami banyak beban kerana wabak global sekarang. Yang kedua ialah mereka tidak mengikuti perkembangan masa dan meningkatkan pelayan mereka jika perlu.

Secara keseluruhan, persembahan yang menyedihkan dari penyedia perkhidmatan dengan reputasi kecemerlangan lama.

3. Masa Sambungan perlahan

Walaupun saya tidak berpuas hati dengan kelajuan VyprVPN, ini tidak sama. Semasa di aplikasi, menyambung ke pelayan mana pun memerlukan sedikit masa. Saya tidak mengatakan beberapa minit, tetapi cukup lama untuk menjengkelkan.

Saya menjangka masa untuk menyambung ke beberapa pelayan dan rata-rata sekitar 3 hingga 5 saat. Walaupun kedengarannya seperti waktu yang singkat, ketika menunggu sambungan, percayalah, rasanya begitu perlahan.

Intinya: Adakah Saya Akan Membayar Untuk VyprVPN?

Bermula dari $ 2.50 sebulan jika anda mendaftar untuk rancangan dua tahun, VyprVPN bukanlah yang paling mahal. Malangnya, itu juga tidak menjadikannya paling murah. Kebenaran yang menyedihkan adalah seperti semua perkara lain mengenai VyprVPN, harga itu biasa-biasa saja.

Walaupun benar bahawa perkhidmatan pelanggan mereka cukup hebat, secara keseluruhan saya merasakan bahawa VpyrVPN hanyalah perkhidmatan yang hampir tidak dapat diterima. Mungkin pada masa lalu mereka telah melihat hari-hari yang lebih baik, tetapi hari ini rasanya mereka hanya berjalan-jalan.

Penyedia perkhidmatan baru muncul dan ada di antaranya menunjukkan prestasi yang sangat baik. Walaupun masih harus dilihat dari waktu ke waktu jika hal itu dapat dipertahankan, masih lebih baik daripada melihat ke arah yang tampaknya telah menyerah.

Sekiranya saya mempunyai pilihan yang terhad – maka ya, saya akan memilih VyprVPN. Tetapi pada harga ini, saya dapat melakukan yang lebih baik hari ini dan begitu juga dengan anda. Namun, ia tetap menjadi perkhidmatan bebas keributan yang boleh dipercayai (dan telah membuktikan dirinya selama bertahun-tahun perkhidmatannya).

Lihat senarai VPN Terbaik kami untuk meneroka alternatif hebat lain!

Ciri-ciri utama

 • ✓ Tanpa Pembalakan
 • ✓ VyprDNS
 • ✓ Gunakan Hingga 5 Peranti
 • ✓ Privasi yang kukuh & Keselamatan
 • ✓ Pelayan Sendiri

Disyorkan untuk

 • • Pengguna yang peka terhadap keselamatan
 • • Ringkas & UI yang hebat
 • • Menstrim Filem
 • • Abaikan Geo-Block

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map