To je objava gostov Maggie Aland iz podjetja Fit Small Business.

Na Facebooku, Instagramu in Twitterju je skupaj več kot 3 milijarde mesečno aktivnih uporabnikov. Zaradi priljubljenosti socialnih medijev in stroškovne učinkovitosti oglaševanja na družbenih medijih je to privlačna marketinška platforma za vse vrste podjetij. Posledično naj bi se delovna mesta v ZDA za upravljanje družbenih medijev v naslednjem desetletju povečala za 9 odstotkov. Tekmovanje boste imeli, če želite najeti najboljšega samostojnega upravitelja socialnih medijev.

Zato smo sestavili ta celovit vodnik o najemu samostojnega vodje socialnih medijev.

V tem članku opisujemo, kako:

 1. Ustvarite čudovit oglas za službo, da pritegnete samostojnega upravitelja družbenih medijev
 2. Pripravite samostojni presejalni intervju
 3. Priredite si natečaj ali poskusno obdobje, da izberete pravo osebo
 4. Izogibajte se prevar
 5. Napišite samostojno pogodbo

Začnimo.

5 korakov vodnik za najem vodje samostojnih socialnih medijev

1. Ustvarite čudovit oglas za zaposlitev

Vodje zaposlitve ne vedo vedno, kako sestaviti najboljši opis delovnega mesta ali kje ga objaviti. Optimizacija vašega delovnega oglasa in objavljanje na spletnem mestu, kot je Dejansko, ki dobi veliko prometa iskalca zaposlitve, poveča verjetnost, da se bodo kandidati odzvali na vaše delovno mesto namesto na drugo.

Izhajajo iz morja oglasov za delo. Upoštevajte naše nasvete spodaj in pritegnite kakovostne samostojne družbenike.

Delite zanimive sitnosti o svojem podjetju ali ekipi

Vaše delovno mesto na zunanjih samostojnih delovnih mestih služi kot oglas, ne le za delo, ampak za blagovno znamko vašega podjetja. Izkoristite priložnost za prodajo svojega podjetja. Uprite se zahtevi po vključitvi samo osnovnih informacij, kot so lokacija, ime in panoga. Namesto tega predstavite svoje podjetje na način, ki navdušuje kandidate. Nekatera spletna mesta, kot je Monster, celo omogočajo, da objavljate slike, da prikažejo svoje delovno mesto, člane ekipe in zabavne skupinske aktivnosti. Oglejmo si primer AirBnB.

Pregled podjetja AirBnB

(Uvod AirBnB-ja v oglas za službo upravitelja družbenih medijev)
Vir: Buffer Social

V oglas za službo, kot je prikazan zgoraj, navedite podrobnosti o tem, kaj vaše podjetje naredi zabaven ali privlačen kraj za delo, kaj naredite za izboljšanje sveta ali lažje življenje strank in kakšne so vrednosti vašega podjetja. Vsaj vaš opis naj bi vzbudil zanimanje prosilcev in morda dovolj, da jih prisilijo, da preberejo ostalo delovno mesto in se prijavijo

Ime dela naj bo preprosto

Medtem ko se številna podjetja trudijo, da bi stvari postale zanimive, tako da so ustvarili kreativne naslove, kot je “Rockstar Social Media Manager”, priporočamo, da naslov ohranite jasno, da boste lahko našli svoj oglas za službo. Na primer, naslov zaposlitve, upravitelj socialnih medijev, je pogostejši in iskalci zaposlitve so bolj verjetno, da bodo našli vaš oglas za službo, če ima skupni naslov.

Naslov „Upravitelj socialnih medijev“ dejansko vsebuje več kot 2000 delovnih mest. V nasprotju s tem „Social Media Rockstar“ dejansko ponuja samo 18 delovnih mest.

Edinstveni naslovi delovnih mest se najverjetneje uvrščajo pod naslove, ki se natančno ujemajo z iskanimi ključnimi besedami. Zato uporabite preprost naslov zaposlitve, na primer “Social Media Manager”, da povečate možnosti, da vas bodo kakovostni svobodnjaki našli. Kandidati pogosto iščejo skupne ključne besede pri iskanju določenega dela na spletnih delovnih mestih. Tako jim olajšajte iskanje vašega oglasa.

Opišite zabavne člane ekipe, s katerimi bodo sodelovali

Na kratko navedite podatke o svoji ekipi. Mnogi strokovnjaki za družbene medije so zelo družabni. Pravzaprav so se morda odločili za to vrsto dela, ker se radi povezujejo z ljudmi. Če se zavedate, da bodo del ekipe in ne bodo delali sami, lahko dodate pritožbo na oglas za zaposlitev.

Bodite jasni, kje bo delo opravljeno

Pomembno je, da jasno navedete, ali delo zahteva premestitev ali je treba delo opraviti na določenem mestu. Premestitev je lahko prekinitev posla za številne kvalificirane prosilce, zlasti tiste, ki imajo družino. Če pa je delo oddaljeno, to prijavite. Delovna mesta, ki so 100-odstotno oddaljena, pritegnejo veliko več prosilcev, zato jih obvestite, ali je možnost zaposlitve zunaj kraja.

Navedite pregled položaja

Dolg dolgočasen seznam delovnih nalog in vsakodnevnih opravil lahko izniči vse vznemirjenje, ki ste ga uspeli vzbuditi. Namesto tega ponudite ptičji pogled, kaj se pričakuje od upravitelja družbenih medijev. Določite namen položaja in kako pomaga podjetju pri doseganju ciljev. Najboljši kandidati so dovolj pametni, da lahko sami sklepajo o vsakodnevnih opravilih in o orodjih, ki temeljijo na pregledu. Spodaj je prikazan dober primer pregleda dela.

Pregled vzorčnega opravila

(Vzorčni pregled delovnega mesta)
Vir: Slack

Vaš oglas za službo mora zagotoviti hitro prekinitev nalog z uporabo akcijskih besed, kot so:

 • Sopstvene glave tržne kampanje in strategije družbenih medijev
 • Vzdržuje sporočilo blagovne znamke na platformah družbenih medijev
 • Ustvari vsebine v različnih medijskih formatih za spodbujanje ukvarjanja in pretvorbe
 • Uporaba meritve in analitična orodja za izboljšanje in maksimiranje oglaševalskih akcij
 • Vodi raziskave konkurentov
 • Deluje po vsej organizaciji z vodji blagovnih znamk, grafičnimi oblikovalci in drugimi ustvarjalci vsebin

Ključno pri tem je, da je seznam nabojev kratek, da se izognemo prevelikim kandidatom. O podrobnostih vsake od teh delovnih nalog lahko razpravljate med presejalnim intervjujem.

Jasno določite zahteve zaposlitve

Jasno opredeljen niz zahtev pomaga kandidatom, da natančno ocenijo, ali imajo tisto, kar je potrebno, da bodo uspešni. Ali na primer zahtevate, da ima samostojni strokovnjak diplomo iz trženja? Jasne zahteve pomagajo odpraviti nekvalificirane iskalce zaposlitve in zmanjšati nepomembne vloge, ki bi jih sicer morali preučiti. Kot rezultat dobite zdravo zbirko kvalificiranih kandidatov. Glej primer jasnih zahtev za zaposlitev.

Jasno določite zahteve za zaposlitev

(Opis delovnega mesta z jasnimi zahtevami)
Vir: LinkedIn

Pomaga tudi, če vam je jasno, katere zahteve so pravzaprav potrebne in katere so le prednostne ali prijetne. Ne želite, da prosilci menijo, da je potrebno spretnost, kot je poznavanje Hootsuite-a, saj morda ne veljajo, če tega nimajo. Če dodate želeni odsek za spretnosti, pokličite svoje idealne kandidate in jim omogočite več razlogov, da pritisnejo na gumb za prijavo, vendar ne odstrani drugače dobro usposobljenih freelancerjev.

Oglasite plačo in perke

Dejansko orodje za plačo kaže, da upravljavci družbenih medijev zaslužijo približno 17,84 USD na uro. Vendar pa boste želeli oglaševati urno postavko, saj je to pogostejše pri delu s samostojnim podjetnikom.

Več kot 50 odstotkov ameriških podjetij ne navaja podrobnosti o plačah v oglasih za delo. Če želite izboljšati število prijaviteljev, pa razmislite o objavi podatkov o plačah kot delu oglasa za samostojnega strokovnjaka. Raziskave razkrivajo, da vključitev podrobnosti o plačah v oglase za zaposlitev vodi do 30-odstotnega povečanja kandidatov.

Oglasite plačo in perke

(Povprečna urna postavka upravitelja družbenih medijev)
Vir: Dejansko.com

Poleg tega razmislite o vključitvi nekaj ugodnosti kot del celotnega odškodninskega paketa. A
Raziskava Glassdoor poroča, da skoraj 60 odstotkov vprašanih pravi, da pri sprejemanju ponudbe močno upoštevajo perke. Prednosti in ugodnosti se za svobodnjake slišijo še posebej privlačno, ker vedo, da vas zakon ne zahteva, da jim ponujate ugodnosti. Ustvari vtis, da ste velikodušen delodajalec.

Če vaš proračun dopušča, so tukaj značilne ugodnosti, ki jih dobijo samostojni delavci:

 • Bonus za uspešnost v gotovini za dokončno izvedbo projekta ali preseganje ciljev projekta
 • Plačan odmik po delu v določenem časovnem obdobju, na primer 90 ali 120 dni
 • Brezplačne vozovnice, izleti, prehrana in / ali lokalna nastanitev

Objavite svoje delo

Če želite čim bolj izpostaviti svoje delovno mesto, ga objavite na več mestih. To vključuje večja mesta za objavo delovnih mest, kot so Dejansko, Monster in CareerBuilder. Prav tako boste imeli korist od objave svojega dela na spletnih mestih, ki skrbijo za svobodnjake, kot so Upwork, Freelancer.com in PeoplePerHour.

2. Razviti učinkovit intervju s samostojnim intervjujem

Intervju je vaša priložnost, da ocenite potencialne svobodnjake in zagotovite več informacij o vašem podjetju in zaposlitvi. V običajnem razgovoru za zaposlene anketar postavlja vprašanja, ki merijo kandidatovo znanje o podjetju. Vendar se to redko zgodi v intervjuju s svobodnjakom. Če niste dobro znano podjetje z več lokacij, se držite vprašanj, ki ocenjujejo znanje in tehnične sposobnosti kandidata.

Tu je štiri vprašanja, ki jih lahko uporabite ali spremenite. To bo zagotovilo dobro sliko o izkušnji in sposobnosti kandidata za upravljanje družbenih medijev.

1. Kakšno strategijo uporabljate za privabljanje sledilcev na družbenih medijih?

Če vprašate o zadnjih dosežkih kandidata na družbenih medijih, boste najverjetneje dobili odgovore, ki vključujejo izboljšanje številnih ključnih meritev, kot so všečke, sledilci in doseg. Strokovnjak za upravljanje blagovnih znamk Emad Abou Elgheit piše, da samo številke ne odražajo dejanske ravni spretnosti, saj je rast lahko posledica številnih drugih dejavnikov, vključno z močnim PR, ogromnimi oglaševalskimi proračuni in močno osebno blagovno znamko.

Namesto tega povprašajte za splošno strategijo kandidata. Želite nekoga, ki zna:

 • Raziskujte in poiščite prave ključne besede
 • Povežite se z influencerji
 • Ugotovite in vzvodite trende
 • Omislite si ustrezne hashtage

To so osnove pri povečanju oboževalcev.

2. Katere meritve uporabljate za določitev uspešnosti oglaševalskih akcij?

Idealen kandidat se bo osredotočil na meritve, povezane z ukvarjanjem, kot so število delitev, komentarjev in omembe. Posameznik si bo ogledal tudi promet na spletni strani, ki prihaja iz kanalov družbenih medijev.

Poleg tega bi moral idealni kandidat omeniti končno metriko: stopnjo konverzije. Če med drugim vložite denar v trženje družbenih medijev, da povečate svoj zaključek. Zato to vprašanje pomaga ločiti začetnike od resničnih profesionalcev. Upoštevajte, da vlagate v upravitelja družbenih medijev, da bi pritegnili stranke in spodbudili konverzije. Dober freelancer vam bo prinesel na tisoče sledilcev in na stotine všečkov, odličen pa bo pritegnil stranke in jih pretvoril v stranke.

3. Kako bi se obrnili na vplivneže v naši domeni?

Izkušeni kandidati vedo, kako pomembno je povezovanje z dejavniki industrije, da bi pritegnili več privržencev. Spretni so za hitro prepoznavanje osebnosti družbenih medijev, ki so koristne za vaše občinstvo. Strategija je tudi preprosta:

 • sledite influencerju
 • občasno delite objave vplivnika
 • ne pozabite omeniti influencerja za vsako objavo
 • počakajte, da influencer izrazi hvaležnost za skupno rabo
 • pošljite direktno sporočilo ali e-poštno sporočilo
 • predlagajo skupna prizadevanja

Če kandidat ponudi odgovor z več ali manj isto strategijo, se pogovarjate z nekom, ki je primeren za to delovno mesto. To kaže, da lahko človek zraste iz nič.

Medtem ko se bodo kandidati, ki nimajo izkušenj z upravljanjem družbenih medijev, zagotovo borili za odgovor na to vprašanje. Misel, da bi se povezovali z vplivnimi ljudmi, da bi obdržali svoje občinstvo, si morda ni ušla na pamet, ker zahteva bolj izpopolnjene spretnosti kot običajno načrtovanje, odgovarjanje na komentar in objavljanje vsebine..

4. Opišite, kako ste blagovni znamki pomagali izboljšati svojo prisotnost v družbenih medijih?

To vprašanje omogoča kandidatu, da razmisli in razširi svoje odgovore na zgornja vprašanja. Želite, da samostojni vlagatelj govori o svojih izkušnjah, tako da lahko ugotovite, ali so te veščine dejansko izvedli v poklicnem okolju ali o njih samo prebrali na spletu. To vprašanje bi moralo kandidate spodbuditi, da spregovorijo o privabljanju privržencev, povezovanju z vplivniki in analizi pravilnih KPI-jev.

3. Gostite natečaj ali zaženite plačano preizkusno obdobje

Številna spletna mesta za svobodnjake, kot sta Freelancer in PeoplePerHour, ponujajo možnost, da gostijo natečaj za določeno vsoto denarja. Ponudbo ponudite in jo izplačate samo samostojnemu strokovnjaku, ki ‘zmaga’ in opravi najboljše delo. To je odličen način za preizkus številnih samostojnih sposobnosti, preden najamete enega posameznika.

Ali razmislite o 30 -90 dneh plačljivega preizkusnega obdobja, še posebej, če najamete oddaljenega freelancerja. Poskusno obdobje, ki ga lahko spodbudimo v odnosih med delojemalci in delodajalci, je splošno sprejeto v svetu prostega financiranja. Medtem ko vam lahko vprašanja neodvisnega intervjuja dajo dobro predstavo o sposobnostih kandidata, ne boste vedeli, ali je kandidat popolno ujemanje za vas in vašo ekipo, dokler ne sodelujete z njimi.

S preizkusnim obdobjem lahko storite naslednje:

 • upoštevajte svobodno delovno etiko in vrednote
 • merite sposobnost samostojnega izvajalca, da spozna vaše procese in sisteme
 • ocenite, ali bo freelancer dobro sodeloval z vami in vašo ekipo
 • ocenite samostojne tehnične, ustvarjalne in spretnostne spretnosti
 • ocenite splošno primernost izvajalca za opravljanje dela

S temi ugodnostmi se je vredno potruditi, da ponudbo prodate svojim najboljšim kandidatom. Povejte jim, da natečajno ali preskusno obdobje ponuja prednosti obema stranema. Z njihove strani lahko promovirajo svoje spretnosti in ocenijo, ali vam vaše podjetje, tim in priložnost pomagajo doseči karierne cilje. In koristi vam bo, če lahko preizkusite pred nakupom.

Preskusna obdobja običajno trajajo od 30 do 90 dni. V tem času boste imeli več kot dovolj priložnosti, da uspešno in profesionalno spoznate uspešnega kandidata.

4. Izogibanje prevar

Beseda previdnosti, ko iščete samostojnega sodelavca. Spletne strani na prostem imajo pogosto majhen odstotek prevarantov, za katere se zdi, da imajo odlične cene in portfelje. Toda nekateri “delajo sistem” tako, da zahtevajo plačilo vnaprej in ne dostavijo.

Na primer, Guru lahko samostojni podjetnik trdi, da je projekt končan in predloži račun, ki se samodejno plača. Če niste previdni, vam bo samostojni plačevalec plačan, tudi če niste potrdili njihovega dela. Da, večino časa ga je mogoče odpraviti, vendar pa stranke ne bi smele biti prevarane, zato zahtevajo reference, si ogledajo portfelj in preberejo druge ocene strank. Celo pet zvezdic je brezhibno, vendar so dober začetek.

Zato uporabite nasvete v 5. koraku, da preprečite prevare, in preverite predhodne stranke in ocene strank, preden se dogovorite za sodelovanje s kom še posebej.

5. Ko se izbere samostojni delavec, oblikuje pogodbo

Ko izberete najboljšega samostojnega upravljavca socialnih medijev za svoje podjetje, se prepričajte, da se zaščitite, ne glede na to, katero spletno mesto ali programsko opremo za plačila uporabljate. Upoštevajte:

 • priprava pogodbe s ključnimi rezultati in določenimi mejniki / meritvami
 • povezovanje plačil s projektnimi mejniki ali dosežki
 • z uporabo escrow računa (najboljša samostojna spletna mesta ponujajo to možnost) za plačilo

Tako imate kot stranko boljše možnosti, da delo končate pravočasno in ga ne boste prevarali. Če imate spor s svobodnjakom, boste imeli trdno dokumentacijo, če potrebujete pomoč pri reševanju delovnega izdelka ali težave s plačilom.

Zaključek

Naraščajoča priljubljenost in stroškovna učinkovitost družbenih medijev omogočata privlačen marketinški kanal za mala, srednja in velika podjetja. Mnoga podjetja vključujejo brezplačne vire socialnih medijev, da bi jim pomagali povečati prepoznavnost blagovne znamke, spodbuditi prodajo in prodajo goriva. Če želite storiti isto, začnite s pisanjem odličnega oglasa za službo, izvedbo učinkovitega razgovora, ponudbo natečaja ali preizkusnega obdobja in oblikovanjem dobre pogodbe. In nikakor ne bodite prevarani.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me