Интервю – Joomla или WordPress най-доброто за сайта за електронна търговия?

В интернет ще намерите много статии за съвети, трикове и техники за WordPress, но Joomla не е толкова популярна. И все пак Joomla все още е много жизнеспособна опция за много уебсайтове.


За да разгледаме разликите между двете и защо бихте избрали едното над другото, се свързахме с Дейвид Атърд, извънреден блогър и собственик на Dart Creations, блог с информационен уеб дизайн за споделяне на Joomla !, WordPress, маркетинг за малък бизнес, оптимизация за търсачки и много други полезни съвети за уеб дизайнери и собственици на малки и начинаещи уебсайтове. Той е продуктов мениджър на агенция за дигитален маркетинг всеки ден, хобист на уеб дизайн от всякога. Дейвид е страстен за много неща, технологични, ентусиазиран за маркетинга, SEO и начините за увеличаване на трафика на уебсайтове.

Joomla или WordPress най-добре ли е за вашия сайт за електронна търговия?

Здравейте Дейвид и добре дошли в Биткача! Имате страхотен сайт, пълен с чудесни съвети за уеб дизайн и много информация за две от най-популярните CMS опции там: WordPress и Joomla. Имате впечатляващи идентификационни данни, но се надявам да ни кажете малко повече за вашия опит в разработването на уебсайтове.

Дейвид Атард

Бил съм уеб дизайнер / разработчик толкова дълго, колкото ми е приятно да си спомням. Израствайки през 90-те, когато интернет преживява първия си бум (и бюст), е естествено, че ще ме заинтригува цялото нещо в мрежата. След като завърших ИТ, първата ми работа беше в уеб разработката, така че беше естествено уеб дизайнът да е нещо, за което да се увлека. Оттогава проектирам сайтове професионално и като хоби.

Свържете се с Дейвид: 

Свържете се с Дейвид чрез Facebook Свържете се с Дейвид чрез Twitter Свържете се с Дейвид чрез Google+

Какво ще кажете за вашия опит с Joomla и WordPress? Предлагате много страхотни съвети относно Dart Creations, така че очевидно сте прекарали много време с тези блог платформи.

Няколко месеца след основаването на Joomla се натъкнах на него и веднага ме обхвана колко лесно е да настроите цял сайт и да го поддържате поддържан. Поглеждайки назад, мога да кажа, че концепцията за CMS ме закачи. Странно, приблизително по същото време попаднах на WordPress, но не беше толкова изискан, както днес днес, и пренебрегнах известно време.

Проектирах сайтове предимно с Joomla преди няколко години. Напоследък имам много повече опит с WordPress и наистина съм много щастлив, че преоткрих тази CMS и нейната страхотна.

FYI, хора, Joomla е създаден през 2005 г., така че Дейвид има много години под колана си, работещ с тази CMS. С неотдавнашна статистика, показваща, че WordPress има 59,3% пазарен дял във всички системи за управление на съдържанието, той е ясен победител над Joomla, с 6,1% дял, както и други CMS, като Drupal и Blogger. Но какво става с теб, Дейвид? Кой бихте казали, че е любимият ви днес?

Трудно е наистина да избереш любим. Познавам Joomla наистина добре и моят богат опит улеснява работата с мен. След това отново WordPress стана толкова лесна за работа. Днес ми е трудно да избирам между двете.

Това е наред, няма да ви накараме да изберете! Между WordPress и Joomla, който има най-добрите функции по отношение на персонализирането на вашия сайт, както от гледна точка на дизайна, така и от функционалността?

Изборът между една CMS и друга е точно като избор между всичко друго.

Вие не избирате кола само заради факта, че ви стига от А до Б – има много повече от нея от това.

Намирам, че и двата CMS днес са много, много зрели, въпреки че Joomla все още има малко по-дълга крива на обучение и някои неща все още не са толкова лесни за постигане с Joomla, колкото са с WordPress.

Винаги съм поддържал, че силата на CMS идва най-вече от широчината на разширенията, шаблоните и компонентите на трети страни, които поддържа, а не само от сърцевината му. Както Joomla, така и WordPress имат хиляди компоненти на трети страни, въпреки че намирам, че WordPress има предимство в това отношение. Има много повече избор на плъгини със WordPress със сигурност. Налична е и много повече информация, така че в това отношение вярвам, че WordPress има предимство.

Да, установихме, че това е истина. Това е много индивидуално решение?

Да. Всеки потребител трябва да направи избор въз основа на текущия проект, над който работи. Няма ясен избор за всеки проект. Трябва да изберете Joomla, WordPress (или всяка друга CMS) въз основа на изискванията на всеки конкретен проект, върху който работите.

Нека просто кажем, че искате да създадете уебсайт за електронна търговия. Ще знаете, че има разширения за онлайн магазини както за WordPress, така и за Joomla. Освен това ще знаете, че сайтът ви за електронна търговия може да е вашата спасителна линия, така че ще трябва да се уверите, че сайтът, който изграждате, е ПЪЛНО фокусиран върху електронната търговия. В тази степен, въпреки че WordPress и Joomla може да имат решения за уебсайт за електронна търговия, бих бил по-склонен да използвам CMS, който е създаден специално за електронна търговия като Magento. По-вероятно е да отговаря на пълните изисквания на уебсайт за електронна търговия.

Нека да направим по-прост пример. Нека само да кажем, че искате да създадете прост уебсайт с много функции за блогове. Вероятно ще откриете, че WordPress е много по-подходящ от Joomla за блог. Въпреки че Joomla има възможности за блогове, това не е силната точка и може да се наложи да продължите за разширение за блогове, за да получите всички функции, които WordPress би трябвало да предложи извън кутията.

Joomla също има своите силни страни. Той е напълно мобилен, включително и задния, родно. Не ви трябват приложения или нещо за достъп и публикуване.

В крайна сметка тя наистина се свежда до спецификата на всеки проект.

При всички нарушения на сигурността в целия свят през последните години сигурността е голям проблем. Според вас WordPress или Joomla е по-сигурен?

Това е трудно.

Вярвам, че WordPress е имал повече уязвими уязвимости по-често от Joomla, но Joomla също е имал справедлив дял от уязвимости. Защитата на Joomla и WordPress изисква да предприемете редица превантивни стъпки, като например:

 • Погрижете се редовно да инсталирате актуализации
 • Използване на мрежова сигурност
 • Използване на сложни пароли
 • Използване само на реномирани разширения и плъгини на трети страни
 • Извършване на редовни архиви

Научете повече @ Dart-Creations:

 1. Топ 10 проблеми със сигурността на Joomla (и как да ги отстраним)
 2. 17 начина за предотвратяване на хакерство на WordPress: Основният списък за обезопасяване на WordPress

Наистина и наистина всеки CMS може да бъде много сигурен и много уязвим. Всяка CMS, която не е актуализирана с ВСИЧКИ, най-новите корекции ще станат уязвими. Това е наистина Само въпрос на време е сайтът ви да стане уязвим, ако няма:

 • Последни актуализации на основните
 • Последни актуализации на компоненти на трети страни
 • Последни актуализации на темите

Има и други неща, които трябва да вземете под внимание, например хостинг компания, която се грижи за сигурността на вашия сайт. Това е много важно.

Компанията за уеб хостинг прави голяма разлика, както можем да свидетелстваме тук в Bitcatcha. Какво ще кажете за SEO? Смятате ли, че WordPress или Joomla са по-удобни за SEO?

Все повече и повече, SEO става независима от факторите на страница и повече за висококачественото съдържание и външните фактори като добри авторитетни връзки. Изборът на CMS за SEO стана най-вече без значение в моите очи, стига да можете да правите основите.

Ще ви трябва SEO плъгин, независимо от това каква CMS използвате, за да сте сигурни, че се грижите за всички SEO фактори на страницата. Между другото, ние имаме обширни статии за това как да направите Joomla SEO и пълен контролен списък за WordPress onpage SEO.

Можете ли да се запознаете с малко повече подробности за силните и слабите страни на всяка CMS по отношение на SEO?

Намирам, че WordPress има SEO, покрит наистина, много хубаво чрез приставката Yoast SEO, защото ви насочва към SEO фактори на страницата, докато пишете съдържанието си.

За съжаление WordPress по принцип не е в състояние да създаде структура на URL адреса на сайта, която е предпочитана от Google, като сайт / тема / подтема / ключова дума-заглавие.html.

Вътрешните връзки също не са нещо, което излиза извън кутията.

И двете са много силни сигнали за класиране.

Joomla, от друга страна, е в състояние да създаде препоръчана от Google структура на сайта извън кутията, като структурата сайт / тема / подтема / ключова дума-title.html се създава чрез категории и подкатегории. Вътрешните връзки също са много лесни за създаване. Просто свържете от менютата към категории и подкатегории. Това досега работи много добре за моя сайт.

SEO приставките за Joomla са наистина много добри, но все още не са толкова изискани, колкото тези за WordPress.

Така че, що се отнася до SEO плъгините, WordPress е победител! Дейвид, можеш ли да обясниш повече за причините защо?

Не забравяйте, че пазарът на WordPress плъгини е много по-доходоносен, така че можете да очаквате плъгините да бъдат по-усъвършенствани като цяло за WordPress. Не забравяйте да потърсите доказани, популярни и надеждни приставки. Популярността на WordPress също води до много нискокачествени плъгини.

Говорейки за плъгини, трябва да споменем, че всеки плъгин идва с повишен риск за сигурността (повече компоненти, които трябва да се актуализират).

И ако искате бърз уебсайт, ще трябва да поддържате плъгини на абсолютен минимум.

Забележка : 

Насърчаваме нашите читатели да проверяват скоростта на техния сървър, използвайки нашия безплатен инструмент за тестване на скоростта на сървъра.

Всички тези фактори, бързината, SEO, сигурността, са много важни за бизнес уебсайта. Кой CMS бихте препоръчали за сайт за електронна търговия?

Въпросът, който трябва да си зададе, е следният: Каква е основната функция на сайта? Магазин ли е или е друго съдържание като информация за компанията, блогове и т.н..

Ако магазинът не е основната функция на сайта, можете да използвате WordPress с приставка за електронна търговия като Woocommerce или Joomla с разширение за онлайн магазин.
Не забравяйте, че вие ​​също трябва да изберете тема, която е напълно съвместима с приставката за онлайн магазин по избор, това ще ви спести много сърдечна болка по-късно.

Ако вашият сайт се базира предимно на онлайн магазина, бих се осмелил да се озовете извън Joomla и WordPress и да предприема нещо по-силно в електронната търговия като Magento.

Има ли определени видове онлайн фирми, които са най-подходящи за един или друг?

Не вярвам, че има конкретни ниши, които са най-подходящи за Joomla или WordPress.

Никога не започвам проект с избор на CMS предварително, освен ако няма конкретна причина за това.

Няма твърди и бързи правила за избор на CMS за конкретен тип онлайн бизнес. Всеки проект има своите особености и повечето пъти и Joomla, и WordPress могат да свършат чудесна работа.

Например, един от последните ни проекти беше IntentMultimedia. Клиентът вече беше удобно да използва Joomla, така че защо клиентът да премине през цялата крива на обучение за научаване на WordPress? Те бяха щастливи да продължат да използват Joomla, така че jsut ъпгрейдихме сайта им, направихме го отзивчив и те бяха повече от щастливи.

Друг път, работейки за уебсайта на клуба за катерене в Малта, избрахме Joomla. Клиентът не беше развълнуван от него и дизайнерите, с които работихме, наистина намразиха идеята да използват Joomla за разлика от WordPress. Няколко дни надолу по линия, ние отменихме решението и тръгнахме с Joomla. Наистина трябва да видите какво най-добре обслужва вашите клиенти в края на деня, а не вашите собствени предпочитания. Не можете да насилвате гърлото на хората, просто защото сами бихте го предпочели. В крайна сметка ще се върне погрешно решение, което ще ви преследва и нарани.

Всеки съвет за подпомагане на някого да реши кое е най-доброто за сайта му за електронна търговия?

Начинът, по който препоръчвам да направите избор, е като отговоря на следните въпроси.

 • Имате ли опит с Joomla или WordPress?
 • Искате ли специално да преминете от текущата си CMS?
 • Можете ли да постигнете функционалността, която искате с Joomla или ще трябва да разчитате на хакове, за да постигнете желания краен резултат? (Склонен съм да хакна кода до минимум, за да гарантирам, че съм в крак с ВСИЧКИ актуализации от съображения за сигурност)
 • Има ли конкретни причини, при които Joomla ще работи по-добре за този уебсайт?
 • Има ли теми за Joomla, които са достатъчно добри за вашите дизайнерски идеи?

След като изясните тези отговори в главата си, можете да направите образована и проучена преценка за коя CMS да отидете.

Например, ако планирате да създадете много персонализирани страници, тогава ще откриете, че WordPress създателите на страници като Divi са много по-плодовити и зрели, отколкото в Joomla.

Не бих казал, че WordPress ТРЯБВА да се използва за тези видове бизнеси. Трябва да претегляте плюсовете и минусите на работата с двете. Също така просто ще откриете, че някои хора са по-удобни или предубедени да работят с конкретна CMS. Ако те успеят да постигнат страхотни резултати със своя CMS по избор, тогава достатъчно честно, кои сме ние да спорим и се опитаме да ги убедим в противното?

Дейвид, ти беше огромна помощ за нашите читатели да разберат различията и предимствата на използването на Joomla или WordPress. Читатели, за допълнителна информация и подробности по тази тема, моля, не забравяйте да посетите Dart Creations.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map