Когато създадох първия си магазин Shopify, загубих доста пари.

Започна добре (поне така мислех!) Лесно стартирах магазина с Shopify, имах тонове поръчки и бях доволен от начина, по който вървеше всичко.

Едва когато изпратих всички поръчки, осъзнах грешката си: грешно изчислих транспортните разходи.

(източник на изображение)

Какво се обърка?

Работата е в това, че прочетох стотици статии за изоставяне на количката и това ме притесни. Например, 68% от всички клиенти изоставят количката си, а най-голямата причина са неочакваните разходи за доставка, които се появяват в последната секунда.

Затова реших да предложа безплатна доставка на всичките си продукти и да я рекламирам силно. Това беше най-добрият начин да накарате хората през касата. (И работи – процента на изоставянето ми беше далеч под 40%).

Проблемът е, че не направих печалба. След като платих на доставчика ми за доставка, всъщност загубих пари. Ех!

В крайна сметка намерих сладко място. Намерих разходи за доставка, които не уплашиха клиентите, но донесоха печалба. И така, ето вариантите и как да го постигнете точно както трябва.

Стъпка 1: Претеглете продуктите си и вземете точни оферти за доставка

Преди да започнете да променяте тарифите или да се месите с цената на Shopify, извадете скала и претеглете всеки продукт. Вземете тежестите и размерите на шепа местни куриери и вземете средна оферта за доставка.

Можете също така да се свържете с USPS, FedEx и други превозвачи, за да сключите сделка или да получите еднократна цена. Така или иначе, уверете се, че знаете точната цена на доставката И колко струва опаковката.

След като знаете колко струва пакетирането и изпращането, можете да изберете опция за доставка:

Оферта Безплатна доставка

Въпреки моята ужасна история, можете да спечелите печалба с безплатна доставка. Просто трябва да бъдете много внимателни с математиката!

Вариант 1: Вземете сами удара

Вариант първи е да поемете удара на разходите за доставка, както първоначално направих. Вие продавате продуктите си на обичайната цена и усвоявате разходите за доставка от печалбите си.

  • професионалист: клиентът получава много. Евтин продукт и безплатна доставка.
  • Con: ще получите само много малък марж на печалба (или изобщо никакъв, като мен!)

Този метод ще работи, ако вашите продукти са много скъпи или имат голям марж на печалба. Скъпите и луксозни артикули често работят добре в тази категория.

Вариант 2: Намаляване на цената на продуктите

Вариант втори е да натрупате цената на вашите продукти, за да покриете разходите за доставка. Вместо да продавате тениска за 8 долара и да таксувате допълнителна доставка за 2 долара, вие таксувате 10 долара за тениската и предлагате безплатна доставка.

Предложете безплатна доставка чрез набиране на цената на продукта

Въпреки че продуктът вече е по-скъп, примамката за „безплатна доставка“ е голям психологически стимул за покупка. Премахва малко колебание. Против? Е, клиентът може да намери същия продукт по-евтин някъде другаде.

Вариант 3: Запознайте се по средата

Срещата някъде по средата е последната възможност. Може би продавате тениската за 9 долара и сами поглъщате цената за 1 долар. Това е методът, който използвам сега. Моите клиенти ще се борят да намерят същия продукт по-евтино другаде, а безплатната доставка помага да се сключи сделката.

Задайте вашите собствени цени за доставка

Въпреки че „безплатната доставка“ е хубав начин да привлечете клиентите, задаването на тарифа за доставка все още е стандартна практика онлайн. В Shopify не можете да зададете цена за доставка за всеки отделен продукт, така че ще трябва да използвате една от тези три опции:

Доставка, базирана на теглото

В този случай ще таксувате разходи за доставка въз основа на теглото на поръчката на клиента. Ако общата им количка тежи между 0-1 кг, може да таксувате 10 долара доставка. Ако е между 1-2 кг, може да таксувате 20 долара. За да настроите това, ще трябва да знаете точното тегло на вашите продукти.

Знайте точното тегло на вашите продукти

Доставка на база цена

Използвайки тази опция, вие таксувате разходите за доставка въз основа на общата цена на количката. Ако клиентът харчи между $ 0-20 $, може да таксувате $ 5 доставка. Ако харчат $ 20 – $ 50, може да таксувате $ 10.

Професионален съвет: печалбата ви може да се изяде с помощта на този метод, ако имате много евтини, но тежки вещи.

Предлагайте фиксирана ставка

Трети вариант е предлагането на проста фиксирана ставка за всички поръчки. Това е чудесен вариант, ако всичките ви продукти са с подобен размер и тегло. Например, ако просто продавате слънчеви очила, вероятно няма нужда да отчитате различни тегла.

Забележка: във всички случаи говоря за вътрешна доставка. Ако искате да изпращате в международен план, почти сигурно ще искате да таксувате „регионална такса“, която можете да намерите в настройките си за цените на Shopify..

Изчислете разходите за доставка в реално време

Този трети вариант е най-модерният, но вероятно и най-точният. Доставка в реално време автоматично изчислява разходите за доставка на всеки продукт въз основа на местоположението на клиента и предпочитанията за доставка.

Вижте как този магазин изчислява точните разходи за доставка за всеки клиент:

Това означава, че всеки клиент получава напълно точна, актуална за момента цена за доставка, съобразена с тях. Опишете кранове в цени FedEx или USPS, за да изчислите точната тарифа.

За вас е чудесно, защото никога няма да подценявате разходите си за доставка. Винаги е точно така. И това е добре за клиента, защото те знаят, че няма да бъдат изтръгнати от прекомерните такси за доставка.

Единственият недостатък е, че ще ви трябва „усъвършенстваната“ версия на Shopify, която се предлага с допълнителна такса.

Нека някой друг да извърши доставката за вас

Разбира се, крайният вариант е да оставите професионална логистична компания да свърши цялата тежка работа за вас.

Shopify си партнира с шепа услуги за изпълнение, включително Amazon, за да ви помогне да се погрижите за това. С тази опция ще съхранявате стоката си в един от складовете на Amazon и те ще се погрижат за доставката за вас. Това ще ви струва малко повече, но отнема цялата упорита работа и догадки.

Ако изберете тази опция, можете просто да вземете тарифите за доставка на Amazon и да ги приложите в магазина си Shopify.

Заключителни мисли

Както разбрах по трудния начин, транспортните разходи могат да направят или да разбият печалбите ви! Това е разликата между успешен магазин и борбен магазин.

Винаги съм намирал тази таблица (създадена от Shopify) за много полезна, когато става въпрос за ценообразуване на вашите продукти и за да сте сигурни, че сте винаги от дясната страна на печалбата:

Изчислете цената на продукта си

Надяваме се, че с тази информация е заключена, вие няма да допуснете същата грешка, както аз и ще вземете вашия магазин Shopify за слава!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me