Наћи ћете пуно чланака о ВордПресс савјетима, триковима и техникама широм интернета, али Јоомла није толико популарна. Ипак, Јоомла је и даље веома одржива опција за многе веб странице.

Да бисмо утврдили разлике између њих и зашто бисте изабрали једну по другу, контактирали смо Давида Аттарда, ванредног блогера и власника Дарт Цреатионс-а, блога информативног веб дизајна за поделу Јоомле !, ВордПресса, маркетинга за мале пословне компаније, оптимизација за претраживаче и многи други корисни савети за веб дизајнере и мале и будуће власнике веб локација. Свакодневно је менаџер производа за дигиталну маркетиншку агенцију, од увек хобиста веб дизајна. Давид је страствен по питању многих ствари које се баве технологијом, ентузијастичан је за маркетинг, СЕО и начине повећања промета на веб локацијама.

Да ли је Јоомла или ВордПресс најбољи за вашу веб локацију е-трговине?

Здраво Давид и добродошли у Битцатцха! Имате феноменалну веб локацију која је препуна сјајних савјета за веб дизајн и пуно информација о двије најпопуларније ЦМС опције: ВордПресс и Јоомла. Имате импресивне акредитиве, али надам се да нам можете рећи нешто више о позадини у изради дизајна веб страница.

Давид Аттард

Ја сам веб дизајнер / програмер толико дуго колико се сећам. Одрастајући у 90-има када је интернет доживио свој први процват (и пробој), једино је природно да би ме цијела интернет ствар заинтригирала. Након што сам дипломирао на ИТ-у, мој први посао био је у изради веба, тако да је било природно да би веб дизајн био нешто због чега бих постао страствен. Од тада дизајнирам сајтове професионално и као хоби.

Повежите се са Давидом: 

Повежите се са Давидом преко Фацебоока Повежите се са Давидом преко Твиттера Повежите се са Давидом преко Гоогле+

Шта је са вашим искуством са Јоомлом и ВордПрессом? Нудите пуно сјајних савета о Дарт Цреатионс па сте очигледно провели пуно времена са овим блогерским платформама.

Неколико месеци након оснивања Јоомле наишао сам на то и одмах ме заузело како је лако поставити цео сајт и одржавати га. Гледајући уназад, могу рећи да ме је закачио концепт ЦМС-а. Чудно, отприлике у исто време наишао сам на ВордПресс, али није био тако рафиниран као данас и тада сам неко време игнорисао.

Дизајнирао сам веб локације са Јоомлом пре неколико година. Недавно имам пуно више искуства са ВордПрессом и заиста сам јако срећан што сам поновно открио овај ЦМС и његову фантастичност.

ФИИ, људи, Јоомла је створен 2005. године, тако да Давид има пуно година испод свог појаса који ради са овим ЦМС-ом. С недавном статистиком која показује да ВордПресс има 59,3% тржишног удела у свим системима за управљање садржајем, јасан је победник над Јоомлом, са 6,1% удела, као и осталим ЦМС-овима попут Друпал-а и Блоггера. Али шта је са тобом, Давид? За кога бисте рекли да вам је данас најдража?

Тешко је заиста изабрати фаворита. Јоомла заиста добро познајем и моје велико искуство олакшава рад са мном. Тада је ВордПресс постао тако лак за рад. Данас ми је тешко бирати између то двоје.

То је у реду, нећемо те бирати! Између ВордПресс-а и Јоомла, који има најбоље карактеристике у погледу прилагођавања ваше веб локације, како са становишта дизајна, тако и функционалности?

Бирати између једног и другог ЦМС-а је исто што и бирати између било чега другог.

Не бирате аутомобил само због чињенице да вас пребацује од тачке А до места Б – ту је толико више од тога.

Откривам да су оба ЦМС-а данас веома, врло зрела, мада Јоомла још увек има мало дужу кривуљу учења, а неке ствари још увек није тако лако постићи са Јоомлом као што је то случај са ВордПрессом.

Увек сам тврдио да снага ЦМС-а долази углавном из ширине екстензија, шаблона и компоненти трећих страна које подржава, а не само из његове сржи. И Јоомла и ВордПресс имају хиљаде компоненти трећих страна, мада сматрам да ВордПресс има предност у том погледу. Много је већи избор додатака са ВордПресс-ом сигурно. На располагању је и много више информација, тако да верујем да ВордПресс има предност.

Да, открили смо да је то тачно. Дакле, то је сасвим индивидуална одлука?

Да. Сваки корисник мора да се одлучи на основу тренутног пројекта на којем ради. Не постоји јасан избор сваког пројекта. Морате одабрати Јоомла, ВордПресс (или било који други ЦМС) на основу захтева сваког одређеног пројекта на којем радите.

Рецимо само да желите да направите веб локацију за е-трговину. Знат ћете да постоје проширења за мрежне продавнице и за ВордПресс и Јоомла. Такође ћете знати да је веб локација за е-трговину можда ваш животни правац, тако да ћете морати да будете сигурни да је веб локација коју правите потпуно усмерена на е-трговину. У том смислу, иако ВордПресс и Јоомла могу имати решења за веб локацију за е-трговину, био бих склонији да користим ЦМС који је изграђен посебно за е-трговину, као што је Магенто. Вероватније је да ће испунити све захтеве веб локације за е-трговину.

Идемо за једноставнији пример. Рецимо само да желите да направите једноставан веб сајт са пуно функција за блогање. Вероватно ћете установити да је ВордПресс за блог много прикладнији од Јоомле. Иако Јоомла има могућности за блогање, то није јака поанта и можда ћете морати да потражите додатак за блогање да бисте добили све функције које би ВордПресс требао да понуди изван оквира.

Јоомла такође има јаке тачке. Потпуно је омогућен за мобилне уређаје, укључујући и стражњи део, нативно. Не требају вам апликације или било шта друго за приступање и објављивање.

На крају се заиста своди на специфичности сваког пројекта.

Са свим кршењима безбедности широм света последњих година, безбедност је велико питање. Да ли је ВордПресс или Јоомла по вашем мишљењу сигурнији?

Ово је тешко.

Верујем да ВордПресс има више рањивих рањивости чешће него Јоомла, али Јоомла је такође имала свој прави удео рањивости. Да би се Јоомла и ВордПресс заштитили неопходно је да предузмете бројне превентивне кораке, као што су:

 • Пазите да редовно инсталирате исправке
 • Коришћење мрежне сигурности
 • Коришћење сложених лозинки
 • Користећи само угледне екстензије и додатке треће стране
 • Обављање редовних резервних копија

Сазнајте више @ Дарт-Цреатионс:

 1. Топ 10 Јоомла сигурносних питања (и како их решити)
 2. 17 начина да спречите хакирање ВордПресс-а: Основна листа за обезбеђивање ВордПресс-а

Заиста и заиста, сваки ЦМС може бити врло сигуран и веома рањив. Сваки ЦМС који не буде ажуриран са СВИМ најновијим исправкама постаће рањив. То је стварно Само је питање времена када ће ваша веб локација постати рањива ако је нема:

 • Најновија ажурирања језгра
 • Најновије исправке компоненти треће стране
 • Најновија ажурирања тема

Имате и других ствари које треба узети у обзир, попут хостинг компаније која брине о безбедности ваше веб локације. То је веома важно.

Компанија за веб хостинг заиста прави велику разлику, о чему сведочимо овде у Битцатцха. А шта сада са СЕО? Да ли сматрате да су ВордПресс или Јоомла погоднији за СЕО?

Све више и више, СЕО постаје неовисна о факторима на страници, а више о садржајима врхунског квалитета и ванстранским факторима, као што су добре ауторитативне повратне везе. Избор ЦМС-а за СЕО постао је у мојим очима углавном ирелевантан, све док сте у стању да се бавите основама.

Требаће вам додатак за СЕО без обзира на то који ЦМС користите да бисте били сигурни да водите рачуна о свим СЕО факторима на страници. Узгред, имамо опсежне чланке о томе како да радите Јоомла СЕО и пуну контролну листу за ВордПресс онпаге СЕО.

Можете ли да уђете у мало више детаља о јаким и слабостима сваког ЦМС-а у погледу СЕО-а?

Откривам да ВордПресс има врло добро покривен СЕО путем Иоаст СЕО додатка, јер вас води ка СЕО факторима док пишете садржај.

Нажалост, ВордПресс уопште не може да створи структуру УРЛ адреса веб локације која фаворизује Гоогле, као што су веб локација / тема / подтема / кључна реч-титле.хтмл.

Унутрашње везе такође нису нешто што излази напоље.

Оба су врло јаки ранг сигнали.

Јоомла је, с друге стране, у могућности да креира Гоогле препоручену структуру веб локација изван оквира са темом да се структура / тема / подтема / кључна реч-титле.хтмл креира кроз категорије и подкатегорије. Унутрашње везе су такође врло лако створити. Једноставно повежите из менија категорије и подкатегорије. Ово је за сада веома добро функционирало за моју страницу.

СЕО додаци за Јоомла су заиста, заиста добри, али још увек нису тако рафинирани као они за ВордПресс.

Дакле, у погледу СЕО додатака, ВордПресс је победник! Давиде, можеш ли објаснити више о разлозима зашто?

Имајте на уму да је тржиште за ВордПресс додатке много уносније, тако да можете очекивати да ће додаци бити побољшанији за ВордПресс. Сјетите се да потражите провјерене, популарне и поуздане додатке. Популарност ВордПресс-а такође доноси пуно неквалитетних додатака.

Говорећи о додацима, морамо напоменути да сваки додатак долази са повећаним сигурносним ризиком (више компоненти које је потребно стално ажурирати).

А ако желите брзу веб страницу, морат ћете држати додатке на апсолутном минимуму.

Белешка : 

Охрабрујемо наше читаоце да провере брзину свог сервера помоћу нашег бесплатног алата за тестирање брзине сервера.

Сви ови фактори, брзина, СЕО, сигурност су веома важни за пословну веб страницу. Који ЦМС бисте препоручили за веб локацију за е-трговину?

Питање које се мора поставити је сљедеће: Која је главна функција веб странице? Да ли је то продавница или су у питању други садржаји попут информација о компанији, блогова итд.

Ако продавница није примарна функција веб локације, можете да користите ВордПресс помоћу додатка за е-трговину, попут Вооцоммерцеа или Јоомла са екстензијом на мрежи продавнице.
Имајте на уму да би требало да одаберете тему која је у потпуности компатибилна с додатком за онлине продавницу, што ће вам касније уштедјети много проблема са срцем.

Ако се ваша веб локација углавном заснива на интернет продавници, усусрет бих Јоомли и ВордПрессу и кренуо у нешто јаче у е-трговини као што је Магенто.

Постоје ли одређене врсте мрежних предузећа које највише одговарају једном или другом?

Не верујем да постоје одређене нише које су најприкладније за Јоомла или ВордПресс.

Никада раније не започињем пројекат са избором ЦМС-а, осим ако за то не постоји конкретан разлог.

Нема чврстих и брзих правила за избор ЦМС-а за одређену врсту онлајн пословања. Сваки пројекат има своје посебности, а већином пута и Јоомла и ВордПресс могу обавити сјајан посао.

На пример, један од наших недавних пројеката био је ИнтентМултимедиа. Клијент је већ угодно користио Јоомла, па зашто је клијент прошао читаву криву учења учења ВордПресс-а? Били су срећни што су наставили са коришћењем Јоомле, па смо јсут надоградили њихову веб страницу, учинили је да одговори и они су били више него срећни.

Други пут, радећи на веб локацији Малта Цлимбинг Цлуб, одлучили смо се за Јоомла. Клијент није био одушевљен тиме, а дизајнери с којима смо радили су стварно мрзили идеју о кориштењу Јоомле за разлику од ВордПресс-а. Неколико дана низ линију, преокренули смо одлуку и кренули са Јоомлом. Заиста морате да видите шта најбоље служи вашим клијентима на крају дана, а не ваше властите склоности. Не можете натезати грла људима само зато што бисте то радије волели сами. На крају ће се погрешно проценити одлука која ће вас прогањати и повредити.

Било који савет да помогнете некоме да одлучи шта је најбоље за његову веб локацију за е-трговину?

Начин на који препоручујем да се одлучите на избор је одговарањем на следећа питања.

 • Имате ли искуства са Јоомлом или ВордПрессом?
 • Да ли желите да се посебно пребаците са свог тренутног ЦМС-а?
 • Можете ли постићи Јоомла функционалност коју желите или бисте се морали ослонити на хакове да бисте постигли жељени крајњи резултат? (Склон сам да хаковање кода сведем на минимум како бих осигурао да будем у току са СВИМ најновијим исправкама из безбедносних разлога)
 • Постоје ли конкретни разлози због којих ће Јоомла боље радити за ову веб страницу?
 • Постоје ли теме за Јоомла које су довољно добре за ваше дизајнерске идеје?

Једном када вам ови одговори буду јасни у глави, можете донети едуковану и истражену просудбу за који ЦМС требате ићи.

На пример, ако планирате да направите много прилагођених страница, установићете да су ВордПресс правитељи страница попут Диви-ја много плоднији и зрелији него у Јоомли.

Не бих рекао да се ВордПресс ТРЕБА користити за ове врсте предузећа. Морате да одмерите предности и недостатке рада са обојицом. Такође ћете једноставно установити да је неким људима угодније или пристрасније да раде са одређеним ЦМС-ом. Ако су у стању да постигну сјајне резултате са својим ЦМС-ом по избору, тада ћемо бити довољно фер, ко смо ми да расправљамо и покушамо да их уверимо у супротно?

Давид, били сте од велике помоћи нашим читаоцима да разреше разлике и предности употребе Јоомле или ВордПресс-а. Читаоци, за додатне информације и детаље о овој теми обавезно посетите креацију компаније Дарт.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me