Гоогле аналитика је алат који многи блогери за почетнике, власници интернетских продавница и власници веб локација обично не искористе. У данашњем дигиталном добу, подаци и информације су апсолутно неопходни ако желите да имате успешну веб страницу.

Као власник веб странице дефинитивно би на вашој веб локацији требало да буде инсталиран Гоогле Аналитицс. Написали смо детаљни водич тако да га можете инсталирати без већих проблема.

Пре него што то учинимо, погледајмо о чему се Гоогле Аналитицс уопште бави и зашто је то тако важно на првом месту. Ако већ знате за Гоогле аналитику, можете прескочити право на доњи водич.

Шта је Гоогле Аналитицс?

Како додати Гоогле аналитику у ВордПресс

Гоогле Аналитицс користи се за прикупљање података о употреби на веб локацији

Укратко, Гоогле Аналитицс је бесплатан алат за праћење веб локација који сакупља податке на веб локацији, као што су конверзије, саобраћај на веб локацији, понашање корисника и још много тога. Дефинитивно је једна од најпопуларнијих услуга праћења података тренутно доступна.

Сврха Гоогле аналитике је да вам пружи податке које можете да користите за вађење корисних информација, као што је колико саобраћаја добија ваша веб локација и одакле долази и како се корисници понашају када су на вашој веб локацији..

Помоћу Гоогле Аналитике можете да извозите све те податке у више формата (тј. Екцел, документе, пдф итд.) Или чак да изградите сопствену прилагођену контролну таблу која вам даје информације са потребним информацијама.

Шта најважније чини Гоогле Аналитицс?

Када креирате веб страницу ВордПресс, обично се има на уму циљ.

За блогера то би могле бити страсти. За бизнис то може бити покретање интернетске продавнице.

Или можда само желите да веб страница дели садржај са људима.

Без обзира на разлог, желите да натерате људе да посећују вашу веб локацију и да бисте то учинили, мораћете да разумете своју публику.

Одакле долазе посетиоци, какав садржај воле или чак коју страницу желе да посете – све ове информације могу се користити да бисте видели шта делује и на шта се можете фокусирати како бисте побољшали веб локацију.

Помоћу Гоогле аналитике можете видети који садржај на вашој веб локацији одговара вашем посетиоцу. Одатле можете побољшати свој блог планирајући свој садржај или чланке око подручја или тема које ваши читаоци желе.

Иако постоји много предности коришћења Гоогле Аналитике, највећа корист је то што је бесплатно. Без обзира да ли желите да сазнате аналитику или не, не шкоди вам да Гоогле Аналитицс ради у позадини и прикупља податке за своју веб локацију.

Које метрике морате да поштујете?

За почетнике, разумевање свих података са услуге Гоогле Аналитицс може бити мало надмоћно. Да бисмо вам помогли, навели смо неке од кључних података на које бисте требало да водите рачуна када га користите.

ГА контролна табла

Пример контролне табле Гоогле аналитике

 1. Извор саобраћаја
  Пратите одакле долазе посетиоци (тј. Гоогле претрага, директно на вашу веб локацију, Гоогле огласе, платформе друштвених медија, другу веб локацију & итд).
 2. Пагевиевс
  Прати број корисника који учитавају и прегледавају вашу веб локацију.
 3. Стопа напуштања почетне странице
  Измери и прати број корисника који слете на ваше странице и одлазе одмах.
 4. Сесије
  Прати број посетилаца које ваша веб локација прима.
 5. Број страница по сесији (или трајању сесије)
  Праћује и мери колико траје корисник на вашој веб локацији и колико страница је посетио у сесији.
 6. Конверзије (или циљеви)
  Измерава и прати број посетилаца који су извршили одређену акцију на вашој веб локацији коју сте поставили. Ово може бити било шта, од корисника који испуњавају и предају контакт обрасце или се пријаве за регистрацију.

Сада када сте прекрили основе, време је да инсталирате Гоогле Аналитицс на веб локацију ВордПресс!

Инсталирање Гоогле аналитике на ВордПресс

Да бисте исправно инсталирали Гоогле Аналитицс, мораћете да обавите неколико корака.

Ако сте забринути због руковања кодовима, немојте бити. Водићемо вас кроз све кораке како би све било правилно инсталирано.

Кренимо од првог корака!

1. корак: Отворите налог за Гоогле аналитику

 • Пре него што можете да додате Гоогле Аналитицс на веб локацију ВордПресс, прво морате да имате Гоогле налог. Ако га немате, направите га овде.
 • Када имате налог, наставите и пријавите се на Гоогле аналитику.
 • Тада би требало да буде затражено да отворите Гоогле Аналитицс налог. Само следите кораке за подешавање налога.

Када је постављен налог Гоогле аналитике, можете прећи на следећи корак, а то је повезивање са веб страницом ВордПресс.

2. корак: Повежите Гоогле Аналитицс са веб страницом ВордПресс

Обично у овом кораку требате да додате Гоогле Аналитицс код за праћење на веб локацију ВордПресс да бисте их обоје повезали. Ово би захтевало мало кодирања Јавасцрипт кодом који пружа Гоогле.

Међутим, ово може бити прилично збуњујуће и неодољиво, поготово ако сте почетник или новак. Уместо тога, користићемо додатак, који неће захтевати да кодирате било шта.

Додатак који вам препоручујемо да користите МонстерИнсигхтс. То је један од најпопуларнијих додатака за ВордПресс са преко 2 милиона активних инсталација и рангиран као број 1 као додатак Гоогле Аналитицс за ВордПресс.

МонстерИнсигхт Дасхбоард

Пример надзорне табле МонстерИнсигхтс на ВордПресс-у

Да бисте додатак одмах покренули и покренули, само следите кораке у наставку:

 1. Преузмите МонстерИнсигхт додатак. (Можете се одлучити за бесплатну или плаћену верзију)
 2. Инсталирајте и активирајте додатак на вашем ВордПресс налогу.
 3. Једном када је инсталиран. Пређите на панел „Подешавања“ у менију „Увиди“ и кликните на „Провери идентитет са својим Гоогле налогом“.
 4. Тада ће се од вас тражити да се пријавите на свој Гоогле налог и тада ћете морати да омогућите компанији Монстеринсигхтс да се повеже са налогом Гоогле Аналитицс.
 5. Следећи корак је постављање вашег профила са којим ћете повезати своју веб локацију. На падајућем менију изаберите „Сви подаци о веб локацији“ на веб локацији која желите да будете повезани, а затим кликните на дугме „Потпуна аутентификација“..
 6. И готови сте! Гоогле Аналитицс би требао да прати све податке ваше веб локације. Ако желите да видите извештаје о подацима, можете се упутити на одељак „Извештаји“ МонстерИнсигхтс.

Корак 3: Анализа ваших података

Једном инсталиран, МонстерИнсигхтс ће вам дати низ информација о вашој веб локацији ВордПресс у оквиру странице „Извештаји“. Подаци ће бити представљени у графиконима и графиконима тако да се могу лако прегледати и разумети.

Графикон и графикон на МонстерИнсигхтс

Користите МонстерИнсигхтс за анализу података

Поред тога, такође можете да се крећете кроз различите делове корисничког сучеља да бисте добили детаљније метрике и податке, као што су стопе конверзије и трендови за претрагу у Гоогле-у..

Неколико параметара које топло препоручујемо да анализирамо су:

 1. Пагевиевс
  Праћење броја прегледа страница по корисничкој сесији може вам дати представу о томе колико су корисници ангажовани на вашој веб локацији. Ако брзо напусте једну страницу, морате смислити како да остану.
 2. Сесије
  Разумевање образаца вашег протока саобраћаја може вам помоћи да максимализујете видљивост вашег садржаја. На пример, ако добијете пуно јединствених сесија током ручка, тада ће објављивање садржаја у том временском периоду добити највише прегледа.
 3. Препоруке
  Ако посетиоци долазе на вашу страницу са других веб локација, можете да покушате да контактирате те веб локације да бисте видели постоји ли шанса за сарадњу.
 4. Посетиоци (нови и повратни)
  Познавање процента првог пута и поновљених посетилаца може бити корисно за препознавање да ли привлачите довољно нове публике и да ли задржавате старију.
 5. Употреба / квар уређаја
  Знајући који уређај корисници користе да би конзумирали ваш садржај може вам помоћи да оптимизирате дизајн веб локације. Ако је већина ваших корисника на мобилним уређајима, добро би било имати веб локацију прилагођену мобилним уређајима.

Упаковати

Гоогле Аналитицс је моћан алат.

Стварно је незгодно што власници веб страница то тешко користе.

Помоћу података које пружа Гоогле Аналитицс можете боље научити и разумети своју публику, што вам може дугорочно помоћи да побољшате своју веб локацију.

Надамо се да ћете помоћу овог чланка моћи да инсталирате Гоогле Аналитицс, дајући вам све увиде који су вам потребни тамо на вашој ВордПресс контролној табли!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me