Водич за почетнике за ВПН – кључна питања која требате поставити пре него што набавите ВПН

Добродошли у виртуалну приватну мрежу (ВПН) 101. Као кратак увод, ВПН користим релативно кратко време – у ствари мање од годину дана. Међутим, пре тога, већ сам дуго седео на огради.


Током периода дужег од две године, у обзир су ми пала многа питања, од којих су нека поставила још више. Прва препрека коју је требало савладати била је на почетку:

Contents

Шта је ВПН?

ВПН повезује рачунар, Мац, таблет или други уређај са Интернетом преко другог рачунара. На Интернет се повезујете путем интернетске везе другог рачунара, а не директно путем властите. Поред тога, ВПН такође шифрира податке које пошаљете тако да буду заштићени.

Зашто би ми требао ВПН?

ВПН-ови маскирају вашу локацију

У свом најосновнијем облику, ВПН корисницима пружа начин да се повежу на Интернет сигурно и приватно. Ако се прво повежете на ВПН услугу пре преусмеравања на Интернет адресу ка којој идете, ваша локација је позната само ВПН провајдеру.

Да видимо шта је ово корисно за:

 1. Приступ садржају
  Већина ВПН-ова има неколико локација са којих можете да прикажете локацију са које потиче, тако да вам у неким случајевима олакшава географска ограничења. Неки пружаоци услуга на Интернету ограничавају ствари са одређених локација. Узмимо за пример Нетфлик, који има различите филмове за различите географске зоне.

  Наравно, такође вам помаже да се изборите са цензуром садржаја у разним земљама (чија листа расте).

 2. Приватност
  Ако сте се икада питали о владама или провајдерима Интернет услуга (ИСП) који прескачу све што радите на мрежи, ВПН је савршено за вас. Да ли сте знали да у многим земљама ваш ИСП може да прода своју историју прегледавања маркетиншким и рекламним агенцијама? И да ако то затраже многе владе, оне су законски обавезне да предају евиденције ваших мрежних активности?

Како функционише ВПН?

Како функционише ВПН

* Ово је основни дијаграм како иде проток података ако користите ВПН. Слика је са ЕкпрессВПН-а, али све ВПН везе са једним одскоком раде на исти начин.

У нормалној интернетској вези, када покушате да приступите веб локацији на Интернету, рачунар усмерава захтев преко сервера вашег даватеља интернетских услуга, који вас затим повезује са веб локацију. У ВПН вези повезујете се директно на ВПН сервер, заобилазећи сервер вашег ИСП-а.

Ако сте раније чули за заштитни зид, ВПН делује на сличан начин, штитећи и штитећи своју интернетску везу помоћу приватних сервера и шифрованих токова података.

Хоће ли коришћење ВПН-а чувати моје податке безбедним?

Сигурност је један од кључних елемената ВПН-а који је чини толико пожељном. У ВПН вези, сви подаци које шаљете и добијате су шифрирани. Дакле, ако би неко покушао пресрести податке које шаљете, та енкрипција би вас чувала (или барем сигурнија, него што би се преносила без шифрирања).

Размотрите ове сценарије; Купујете путем интернета и купујете – информације о вашој кредитној картици можда ће требати да се проследе трговцу. Налазите се у кафићу и покушавате да приступите свом налогу за е-пошту – лозинку ћете морати да пошаљете вашем серверу е-поште на верификацију. Ово су само два једноставна случаја у којима ВПН може чувати вас и ваше податке.

Да ли се заиста не могу пратити са ВПН-ом?

ВПН ИП адреса и само шифровани саобраћај нису довољни да бисте остали без праћења. Тачно, отежава вам праћење, али за некога ко има праве техничке вештине то може бити.

Ваша ИП адреса није једина ствар која вас идентификује на мрежи. У ствари, постојали су и случајеви када је познато да ВПН-ови пропуштају стварне ИП адресе.

Остале методе праћења укључују доксинг, употребу злонамјерног софтвера, стару непажњу и још много тога.

Рекао бих да колико анонимни и неупадљиви желите да будете (или колико сте параноични) утицали би на тачну комбинацију услуга које користите заједно.

На пример, можете да користите ВПН у комбинацији са анонимним прегледачем као што је ТОР, плус Интернет Сецурити програм као и вежбањем неке моћи мозга у ономе што радите на мрежи, нарочито у погледу размене информација.

Дакле, кратки одговор би био не, ви нисте у потпуности без пратње.

Како ВПН-ови штите ваше податке

1. Шифрирање

Када сте повезани на ВПН услугу, сав ваш интернет саобраћај и комуникација пролазе кроз безбедан тунел. То чува ваше податке приватним и сигурним.

Сваки ВПН за то користи разне протоколе који имају различите нивое сигурности. Ево неколико примера;

 • Безбедност Интернет протокола (ИПСец)
  ИПСец потврђује Интернет сесију и шифрира податке током везе. Има два начина, Транспорт и Тунелинг, тако да су подаци сигурни током преноса између различитих мрежа. ИПСец се може комбиновати са другим безбедносним протоколима како би сесије биле још сигурније.
 • Протокол тунелирања нивоа 2 (Л2ТП)
  Л2ТП је један од осталих протокола који се може користити са ИПСец. Ствара се тунел између две тачке којим ИПСец обрађује шифровање података који се прослеђују између њих.
 • Протокол тунелирања од тачке до тачке (ППТП)
  ППТП је све-у-један протокол који и ствара тунел и шифрира податке. Врло се често користи и подржава, чак и на Мац и Линук системима.

2. Нема политике евидентирања

Ово је нешто што треба имати на уму, јер немају све ВПН-ове без правила евидентирања. Дневници су датотеке са подацима о повијести вашег интернета. Ако се евиденције не воде, очигледно да провајдер ВПН не може да их прода или преда било којој влади или агенцији за спровођење закона, зар не?

Ако ВПН нема политику пријављивања, то се често јасно наводи на њиховој веб локацији. Узмимо за пример ПуреВПН, један од многих који не води дневнике.

впн услуга без логирања

Како се користи ВПН?

Већина ВПН-ова ће имати своје процесе, али основна теорија је да инсталирате ВПН софтвер на уређај (попут рутера, рачунара или паметног телефона). Конфигурација би могла бити једноставна попут уноса вашег ВПН корисничког имена и лозинке када покренете софтвер, али постоје неки ВПН-ови који вам нуде више опција.

То би могло укључивати одабир сигурносног протокола који желите да користите или ручно бирање на којој локацији желите да се повежете.

На којим уређајима ради ВПН?

Постоје три главне категорије ставки на којима ВПН-ови обично могу да раде (у зависности од даваоца услуга): Стони рачунари / Преносници, Паметни телефони / Таблети и рутери. Тачније, обично ће радити на платформама које нуде Виндовс, Мац ОС, иОС, Андроид и Линук (Већина рутера је заснована на Линуку).

Имајте на уму да сви рутери не подржавају употребу ВПН-ова. Ако користите неку од бољих, популарних марки и модела, вероватно је да можете да користите ВПН, али било би боље да се обратите произвођачу или једноставно изаберете форум и затражите. Користим ТП-Линк Арцхер Ц7, који то и чини.

страница за конфигурацију екпрессвпн

* ВПН обично има водич који можете следити да бисте вам помогли да се конфигуришете на више уређаја

Знам да постоје неке веб локације које ће рећи да вам требају прилагођени фирмвер попут ДД-ВРТ или Томато, али то једноставно није тачно. Међутим, ако ваш усмјеривач НЕ изворно подржава ВПН, тада би му бљесак један од њих могао помоћи.

Следи поново упозорење: Чак и ако користите ВПН на свом мобилном телефону, постоји много мобилних апликација (које сте можда инсталирали) који имају много више информација него ваша ИП адреса. Сећате се оних мучних дозвола које сте морали да дате приликом инсталирања? Па, то значи да чак и са ВПН-ом, ваши подаци се још увек могу послати програмерима тих апликација.

Колико ми је тешко користити?

Врло једноставно речено; не баш. Готово сви ВПН провајдери имају опсежне водиче о томе како поставити апликације на више уређаја. Прегледао сам их приличан број, а неки чак и одлазе чак и до корак по видео записе о томе како да поставите.

Погледајте пример ЕкпрессВПН-а Како да подесите страницу.

екпрессвпн впн стеуп са упутама

Већина ВПН провајдера имаће овако нешто са изузетно детаљним упутствима. У ствари, неке су тако једноставне за подешавање да све што ћете требати да урадите након инсталирања апликације је да унесете корисничко име и лозинку, а затим изаберете сервер и одлазите.

Хоће ли ВПН успорити моју интернетску везу?

Одговор на то би могао бити можда. Због природе услуге, обично ће доћи до благог успоравања. Међутим, код скоро свих реномираних ВПН услуга, ово успоравање често не би било приметно.

Међутим, ако ваш даватељ интернетских услуга понекад из било којег разлога смањује брзину интернета, употреба ВПН-а би вам могла побољшати брзину. Многи ВПН провајдери врхунског нивоа имају одличне мреже које користе провајдере пропусног опсега разине 1.

Као правило, сваки пад брзине који примијетите био би нешто већи што даље буде сервер на који се одлучите повезати.

Техничка напомена о брзини

Ваш хардвер игра пресудну улогу у брзини везе. Када ВПН шифрира ваше податке, процес захтева много рачунарске снаге. Сваки уређај у свом срцу има микропроцесор који утиче на брзину којом уређај ради. Ова брзина је оцењена у гигахерцима (ГХз).

Што је већи ГХз, већа је шифрирање и самим тим већа брзина везе.

Просечни рутер се креће у брзини процесора од 800МХз до 1,2ГХз (иако постоје модели виших разреда који процењују 1.8ГХз или више). Просечни лаптоп ради на око 1.6ГХз до 2.2ГХз, док просечни рачунар ради између 2.6 и 3.4ГХз.

Брзина ВПН везе

Приликом покретања ВПН услуге на усмјеривачу са процесором оцијењеним на 1ГХз, брзина ВПН линије знатно се успорава. Према техничкој подршци ТорГуард-а са којом сам се консултовао, највећа брзина коју могу да постигнем размештањем рутера овде је око 17Мбпс. Покретање истог ВПН-а на лаптопу на 1.8ГХз даће вам брзину од око 150Мбпс.

Поента је у томе да постоји много покретних делова који раде на перформансама ВПН-а, тако да за максималне предности брзе ВПН везе, ваша сопствена опрема је такође саставна..

Како одабрати правог ВПН провајдера?

впн провајдери

Доступно је буквално на десетине (стотине ако рачунате мање провајдера) ВПН услуга. Неки од њих су маинстреам ВПН провајдери који су се специјализовали за то, али данас постоје и многе компаније за Интернет заштиту попут Ф-Сецуре, Касперски и Авира који су се оградили у ВПН игру.

Па, уз то, како ћете изабрати ону праву, пошто ће вероватно бити свакодневно бомбардовано „ВПН понудама“ када упишете тај појам за претраживање у Гоогле? Проналажење правог ВПН-а за ВАС, своди се на само неколико кључних елемената:

1. Цена наспрам сигурности

Ово је старосна клаузула „не можеш имати све“. Што више кошта, већа је вероватноћа да ће услуга бити. Не увек, али по правилу. Већина ВПН провајдера може вам наплатити неколико долара месечно, али ако сте заиста параноични у вези са својом приватношћу и сигурношћу, хоћете ли се заиста преварити за мало више мира? Изаберите равнотежу која одговара вашем мишљењу, при чему ћете јасно дефинисати своје главне циљеве претплате на ВПН услугу.

2. Да ли води дневнике?

Ово је веома важно. Без обзира на ваш буџет или сврху, ВПН провајдер који води евиденције само је огромна конзерва црва која чека да се отвори. А знате шта се дешава када се отвори та конзерва. Само постављање трупаца само тражи проблеме – пружаоци услуга су се већ много пута ишли под притиском владе. Изаберите добављача који је веома строг у погледу правила о непостојању дневника.

3. Број и локација сервера

Ово је више применљиво за људе који користе ВПН-ове који превазилазе географска ограничења. На пример, ако желите да приступите Нетфлик садржају из америчке регије, требат ће вам … амерички сервер на вашем ВПН-у! Што више локација сервера има провајдер, то имате више могућности. Што је већи број њихових сервера, то је вероватније да ће ваша веза бити глатка и брза.

4. Колико за колико веза

Данашње просечно домаћинство полудило је на уређајима. Замислите чак и само један пар који сваки има лаптоп, таблет и паметни телефон – То је шест уређаја под једним кровом. Проверите да ли је број веза ВПН провајдера на које се пријавите одговара вашем начину живота.

5. ИП пропуштање

Ово је питање које касно све више долази до изражаја. Очигледно је да су неки ВПН провајдери имали малих техничких проблема, а стварни ИП-ови њихових купаца су цурили, што значи да плаћају услугу која није радила. Да би превазишли овај проблем, многи ВПН-ови нуде пробни период на који се можете пријавити. Обавезно добро проверите везу током тог пробног периода, а ако вам ИП процури, добро знате шта треба да урадите – РУН.

6. Кориснички интерфејс

Расправљао сам о томе да ли да додајем ову ставку у или не, али на крају ме је ОЦД превазишао. Неки ВПН-ови имају тако лукаве интерфејсе да их једноставно АВФУЛ за употребу. Само … погледај пре него што се спотакнеш на тај трогодишњи план снижења, ок?

Како да знам да ли је мој ВПН добар?

ВПН услуге наравно продају на приватности и сигурности. Па како можете знати да ли сте изабрали оног за кога сте се одлучили? Да ли знате да ли је ваш ИП заштићен? Шта је са оним пропустима које сте чули?

Ова забринутост понекад настаје због онога што бих назвао „покварене функције“ код неких ВПН провајдера. То значи да не раде на начин оглашавања, што значи да вам може бити угрожен идентитет.

Ево неколико једноставних тема које вам могу помоћи.

 • Посетите ИПЛеак и прочитајте тамо представљене информације. Ако ваш ВПН ради како треба, гледаћете на податке ВПН сервера, а не на стварне податке. ДНСЛеакТест такође може учинити нешто слично ако желите алтернативу.
 • Да бисте тестирали брзину ВПН-а, посетите СпеедТест или ТестмиНет и тамо покрените тестове. Можете их покренути пре и после повезивања на ваш ВПН сервер да бисте тестирали разлику у брзини и кашњењу.

тест впн брзине

* СпеедТест ће приказати брзину учитавања и преузимања, као и кашњење на најближем серверу.

Постоје, наравно, и напреднији тестови које бисте могли да изводите, али они су мало детаљнији да их укључите.

Чак и ако сте задовољни ВПН услугом коју користите, повремено је тестирање тестова добра, само зато да осигурате свој душевни мир.

Да ли су ВПН-ови легални?

Некима би ово могло бити чудно питање јер има толико ВПН провајдера, али имајте на уму да Интернет нема ниједну владу која то контролише. Међутим, за вас су ограничени закони земље у којој живите, па се пре куповине претплате уверите да је ВПН законит у вашој земљи..

Пре него што се ругате, кажем вам да постоје неке веома узнемирене земље. Узмимо за пример Уједињене Арапске Емирате (УАЕ). Ако вас ухвате коришћење ВПН услуге у УАЕ, можете добити огромне новчане казне од 100 до 500 000 долара.

Изненађујуће је да је Кина недавно такође усвојила регулацију која дозвољава само коришћење ВПН услуга које је одобрила влада. Наводно, ово је „регулисање ВПН-а који на незаконит начин обављају прекограничне оперативне активности“, али као што сви знамо, то је само још једно проширење Кинеског Великог ватрозида..

И на крају – Ако размишљате о употреби ВПН-а само да бисте заобишли цензурни фиревалл на свом радном месту или у школи – могли бисте бити отпуштени или протерани (у зависности од свог положаја). Каписх?

Зашто су ВПН-ови на неким местима илегални?

Заиста зависи, али у највећем делу земље које забрањују ВПН имају тенденцију да имају строжију контролу над животом својих грађана. Забраном ВПН-а они лакше могу надгледати сва кретања на мрежи која њихови грађани праве.

Ево неких главних разлога;

 • Морални разлози (нпр. Сингапур)
 • Политичка стабилност (нпр. Јордан, Либија)
 • Национална сигурност (нпр. Индија, Русија)
 • Све горе (нпр. Северна Кореја, Кина)

Да ли моја ВПН услуга може бити блокирана?

Неке земље које су заиста несигурне у погледу цензуре на Интернету дошле су до мере да блокирају ВПН услуге. Иако не могу да дешифрују податке, показало се да је блокирање ВПН-а у тим земљама успешно блокирало ВПН приступ заустављањем приступа портовима који се обично користе у уобичајеним ВПН протоколима..

Узмимо за пример Велики заштитни зид Кине, који је мали део укупних напора земље у одржавању јавне безбедности помним надгледањем информационих система.

Могу ли да се торрент с ВПН-ом?

Пеер-то-пеер дијељење датотека или торрентинг није противзаконито, али се зна да постављају заставе јер статус датотека које се дијеле није увијек познат. На примјер, дијељење одређених видео датотека може кршити Закон о ауторским правима Дигитал Милленниум. Такође је познато да неки софтвер заштићен ауторским правима кружи пиратске верзије Торрентингом.

Међутим, познато је да и бујица користи велику пропусну ширину, тако да постоје неки ВПН провајдери који или неће дозволити бујицу на својим услугама или ће имати ограничења пропусне моћи за те сценарије.

Ако тражите ВПН услугу која је пријава бујица, проверите да је то изричито наведено на њиховим веб локацијама.

Ево неких ВПН-ова која су пријатна за бујицу:

 • ЕкпрессВПН
 • ИпВанисх
 • Сакриј ме
 • ЦиберГхост
 • ПриватеВПН

Шта је ‘килл свитцх’?

Већина људи користи ВПН-ове како би осигурали своју приватност, што им је најважније. Зато су многи ВПН сервиси увели концепт „килл свитцх“. Ове су сврхе да помогну да одмах прекинете везу ако је ваша услуга ВПН серверу прекинута из било којег разлога.

То помаже да се спречи да ваш стварни ИП буде изложен док ВПН услуга није доступна.

Наравно, ако бисте радије да се веза задржи уместо да прекидате, у многим случајевима можете једноставно да искључите прекидач за искључивање.

Да ли ће коришћење ВПН-а утицати на моје онлајн играње?

Играчи су често врло критични према уношењу било каквих нових елемената у своје мреже, јер се увек плаше да додатак може проузроковати додатна кашњења. Латенција је убица за онлине игре, а ја сам лично видео како играчи вриште на мониторима када се суочавају са необично дугим временом пинговања.

Неки су критички гледали на ВПН-ове, јер се питају како је то што додавање додатног слоја између њих и сервера игара може евентуално смањити њихову латенцију. Имајте на уму да можете одабрати са којим сервером на вашем ВПН-у желите да се повежете.

Ако се повежете на локацију сервера која је најближа вашем серверу за играње, вероватно ћете видети боље временске пингове.

Поред тога, више локација сервера такође значи да ћете моћи да играте сервере за игре из земаља / региона у којима обично не можете.

Могу ли да користим бесплатан ВПН?

Постоји прилично мало бесплатних за коришћење ВПН услуга, у ствари неке од њих воде добре компаније за безбедност у интернету, као што је Касперски. Међутим, приликом разматрања ових проблема често постоје лагана техничка питања.

 1. Многи од бесплатних ВПН-ова нуде ограничену пропусност
 2. Обично су на располагању врло ограничене локације и / или сервери
 3. Сигурност ваших података може бити упитна
 4. Квалитет услуге може бити упитан
 5. Обично постоје ограничења

Размотрити ово:

Бесплатни провајдери услуга морају остваривати приход од НЕКОГА, а ове компаније баве се вашим подацима.

Колико би коштала ВПН услуга?

Ако изузмемо даватеље бесплатних ВПН услуга, вероватно можете очекивати да ћете платити било где између 2-10 УСД месечно, у зависности од различитих фактора. Карактеристике плана и периоди плаћања често узимају у обзир цену. Што дуже раздобље које одлучите платити унапријед, обично ће бити нижа цијена.

Узмите случај НордВПН-а, који цене у зависности од тога колико дуго се одлучите. Ако плаћате месечно, цена износи 11,95 долара, али ако плаћате годишње, цена пада на 5,74 долара месечно. Одлучити се за трогодишњи план пада на само 2,75 долара месечно, што је одлична цена.

нордвпн цена

Одмјерите предности везаног за услугу двије или три године у односу на уштеду коју ћете добити у поређењу са мјесечним плаћањем. Тачно у којем тренутку је слатко место зависи од индивидуалних преференција свакога.

Могу ли платити без кредитне картице?

Кредитне картице чине наш дигитални живот тако једноставним, јер су сигурно ватрогасно средство преноса плаћања добављачима. Међутим, када је реч о ВПН услугама, можда ће изгледати помало чудно платити анонимност користећи методу за коју сте сигурни да ћете се идентификовати.

Срећом касно неки добављачи услуга почели су да прихватају Битцоин или другу крипто валуту као плаћање. Да бисте знали да ли добављач услуга за који се одлучујете прихвата Битцоин, проверите да ли је Битцоин знак на страници прихваћених начина плаћања на веб локацији ВПН-а..

више опција плаћања

Наравно, ако се одлучите за начин плаћања Битцоин, нема аутоматског обнављања и мораћете проћи кроз поступак плаћања сваки пут када обновите услугу.

Заврши: Треба ли ми заиста један?

Данашњи дигитални свет препун је опасности. Између прислушкивања власти хакерима и преварантима, чување ваше дигиталне активности требало би бити норма, а не разматрање. Ово се посебно односи на јавне мреже – попут ГСМ или ЛТЕ опсега вашег даватеља услуга – зато будите паметни и користите ВПН.

Дозволите ми да поделим са вама врло једноставан сценарио личног искуства које сам имао пре куповине у ВПН причи. Седео сам у кафићу с овом младом дамом након неког догађаја и разговарали смо о безбедности на мрежи. Изненадила ме кад је споменула да користи ВПН чак и на свом мобилном телефону, па сам је питао да ли је њена сигурност заиста угрожена.

Показала ми је апликацију на свом телефону која је показала дневник преко 30 покушаја прислушкивања само тог дана и објаснила да се тај број повећавао или смањивао овисно о томе гдје се налазила. То је управо застрашујуће.

Ако размишљате о додавању ВПН-а на листу безбедносних алата, топло вам препоручујем да то урадите. Ако НИСУ, још увек вам топло препоручујем да то учините. Као што нам је показао недавни напад на Крацк, ВПН услуга је данас неопходна. Будите сигурни и не жалите се.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map