Na internetu ćete pronaći puno članaka o savjetima, trikovima i tehnikama WordPressa, ali Joomla nije toliko popularna. Ipak, Joomla je i dalje vrlo održiva opcija za mnoge web stranice.

Kako bismo riješili razlike između dva i zašto biste odabrali jedno nad drugim, kontaktirali smo Davida Attarda, vanrednog blogera i vlasnika Dart Creations-a, bloga informativnog web dizajna za dijeljenje Joomle !, WordPressa, marketinga za male tvrtke, optimizacija za tražilice i mnogi drugi korisni savjeti za web dizajnere i male i buduće vlasnike web stranica. Po danu je voditelj proizvoda u digitalnoj marketinškoj agenciji, oduvijek je hobist web dizajna. David je ljubitelj mnogih tehničkih stvari, oduševljen je marketingom, SEO i načinima povećanja prometa na web stranici.

Je li Joomla ili WordPress najbolji za vašu web lokaciju e-trgovine?

Pozdrav Davidu i dobrodošli u Bitcatcha! Imate fenomenalnu web lokaciju koja je prepuna sjajnih savjeta za web dizajn i puno informacija o dvije najpopularnije CMS opcije: WordPress i Joomla. Imate impresivne vjerodajnice, ali nadam se da nam možete reći nešto više o pozadini u izradi web dizajna.

David Attard

Ja sam web dizajner / programer toliko dugo koliko se sjećam. Odrastajući u 90-ima kada je Internet doživio svoj prvi procvat (i proboj), jedino je prirodno da me je cijela internet stvar zanimala. Nakon što sam diplomirao na IT-u, moj prvi posao bio je u web razvoju, pa je bilo prirodno da bi web dizajn bio nešto zbog čega bih postao strastven. Od tada dizajniram web stranice profesionalno i kao hobi.

Povežite se s Davidom: 

Povežite se s Davidom putem Facebooka Povežite se s Davidom putem Twittera Povežite se s Davidom putem Google+

Što je s vašim iskustvom s Joomlom i WordPressom? Nudite puno sjajnih savjeta o Dart Creations, pa ste očito proveli puno vremena s ovim platformama za bloganje.

Nekoliko mjeseci nakon što je Joomla osnovan, naišao sam na to i odmah me zauzelo kako je lako postaviti cijelo mjesto i održavati ga. Gledajući unatrag, mogu reći da me je zakačio koncept CMS-a. Čudno, otprilike u isto vrijeme naišao sam na WordPress, ali nije bio tako rafiniran kao danas i tada sam neko vrijeme ignorirao..

Izrađivao sam web stranice većinom zajedno s Joomlom prije nekoliko godina. Nedavno imam sve više iskustva s WordPressom i zaista sam jako sretna što sam ponovno otkrila ovaj CMS i njegovu fantastičnost.

FYI, ljudi, Joomla je stvoren 2005. godine, tako da David ima puno godina ispod svog pojasa koji radi s ovim CMS-om. S nedavnom statistikom koja pokazuje da WordPress ima 59,3% tržišnog udjela u svim sustavima za upravljanje sadržajem, jasan je pobjednik nad Joomlom, s 6,1% udjela, kao i ostalim CMS-ovima kao što su Drupal i Blogger. Ali što je s tobom, David? Koji biste rekli da vam je danas najdraža?

Teško je stvarno izabrati favorita. Poznajem Joomla zaista dobro i moje veliko iskustvo olakšava rad sa mnom. Tada je WordPress postao tako lak za rad. Danas mi je teško birati između to dvoje.

To je u redu, nećemo te odlučiti! Između WordPressa i Joomle, koji ima najbolje značajke u pogledu prilagođavanja vaše web stranice, kako sa stajališta dizajna, tako i funkcionalnosti?

Odabir jednog CMS-a i drugog je baš kao i odabir između bilo čega drugog.

Ne odaberete automobil samo zbog činjenice da vas vozi od A do B – postoji toliko puno više od toga.

Otkrivam da su oba CMS-a danas vrlo, vrlo zrela, iako Joomla još uvijek ima malo dužu krivulju učenja, a neke stvari još uvijek nije tako lako postići s Joomlom kao što je to slučaj s WordPressom.

Uvijek sam tvrdio da snaga CMS-a dolazi uglavnom od širine proširenja, predložaka i komponenti trećih strana koje podržava, a ne samo iz njegove srži. I Joomla i WordPress imaju tisuće komponenti trećih strana, iako smatram da WordPress ima prednost u tom pogledu. Puno je veći izbor dodataka sa WordPressom sigurno. Dostupno je i mnogo više informacija, tako da vjerujem da WordPress ima prednost.

Da, otkrili smo da je to istina. Dakle, to je vrlo individualna odluka?

Da. Svaki korisnik mora odlučiti na temelju trenutnog projekta na kojem radi. Ne postoji jasan izbor za svaki projekt. Morate odabrati Joomla, WordPress (ili bilo koji drugi CMS) na temelju zahtjeva svakog određenog projekta na kojem radite.

Recimo samo da želite izgraditi web lokaciju za e-trgovinu. Znat ćete da postoje proširenja za online trgovine i za WordPress i za Joomla. Također ćete znati da će vaša web lokacija e-trgovine možda biti vaš životni put, tako da ćete morati biti sigurni da je web mjesto koje izrađujete SAMO usredotočeno na e-trgovinu. U tom smislu, iako WordPress i Joomla mogu imati rješenja za web mjesto za e-trgovinu, bio bih skloniji koristiti CMS koji je izgrađen posebno za e-trgovinu, poput Magento. Vjerojatnije je udovoljiti svim zahtjevima web lokacije za e-trgovinu.

Idemo za jednostavniji primjer. Recimo samo da želite izgraditi jednostavnu web stranicu s puno mogućnosti bloganja. Vjerojatno ćete otkriti da je WordPress za blog puno prikladniji od Joomla. Iako Joomla ima mogućnosti bloganja, to nije snažna poanta i možda ćete morati potražiti proširenje za bloganje da biste dobili sve značajke koje bi WordPress trebao ponuditi izvan okvira.

Joomla također ima jake točke. Potpuno je omogućen za mobilne uređaje, uključujući i stražnju stranu. Ne trebaju vam aplikacije ili bilo šta drugo za pristup i objavu.

U konačnici se to svodi na specifičnosti svakog projekta.

Uz sva kršenja sigurnosti u cijelom svijetu posljednjih godina, sigurnost je veliko pitanje. Prema vašem mišljenju, je li WordPress ili Joomla sigurniji?

Ovo je teško.

Vjerujem da je WordPress imao češće uočljive ranjivosti nego Joomla, ali Joomla je također imala svoj udio ranjivosti. Ako su Joomla i WordPress sigurni, morate poduzeti brojne preventivne korake, kao što su:

 • Pazite da redovito instalirate ažuriranja
 • Korištenje mrežne sigurnosti
 • Korištenje složenih lozinki
 • Korištenje samo uglednih proširenja i dodataka treće strane
 • Izvođenje redovitih sigurnosnih kopija

Saznajte više @ Dart-Creations:

 1. Top 10 sigurnosnih pitanja Joomle (i kako ih riješiti)
 2. 17 načina za sprečavanje hakiranja WordPress-a: osnovni popis za sigurnost WordPress-a

Zaista i doista, svaki CMS može biti vrlo siguran i vrlo ranjiv. Svaki CMS koji ne bude ažuriran sa SVIM najnovijim ispravcima postat će ranjiv. To je stvarno Samo je pitanje vremena kada će vaša web lokacija postati ranjiva ako je nema:

 • Najnovija ažuriranja jezgara
 • Najnovija ažuriranja komponenti treće strane
 • Najnovija ažuriranja tema

Imate i drugih stvari koje treba uzeti u obzir, poput hosting tvrtke koja brine o sigurnosti vaše web stranice. To je vrlo važno.

Tvrtka za web hosting zaista donosi veliku razliku, o čemu svjedočimo ovdje u Bitcatcha. A sada o SEO? Da li smatrate da su WordPress ili Joomla prilagođeniji SEO?

Sve više i više, SEO postaje neovisna o faktorima na stranici, a više o sadržaju vrhunske kvalitete i izvanstranskim čimbenicima, kao što su dobri autoritativni povratni linkovi. Izbor CMS-a za SEO u mojim je očima postao uglavnom irelevantan, sve dok se bavite osnovama.

Trebat će vam dodatak za SEO bez obzira na to koji CMS koristite da biste bili sigurni da se brinete o svim SEO faktorima na stranici. Usput, imamo opsežne članke o tome kako napraviti Joomla SEO i cjelovit popis za WordPress onpage SEO.

Možete li molim vas pozabaviti se sa malo više detalja o jakim i slabostima svakog CMS-a u pogledu SEO-a?

Otkrivam da WordPress ima vrlo dobro pokriven SEO putem Yoast SEO dodatka, jer vas on vodi na stranice SEO čimbenike dok pišete svoj sadržaj.

Nažalost, WordPress općenito ne može stvoriti strukturu URL-a web lokacije koju favorizira Google, poput web lokacije / teme / podteme / ključne riječi-naslova.html.

Unutarnje veze također nisu nešto što proizlazi iz okvira.

Oba su to vrlo jaki rang signali.

Joomla je, s druge strane, u mogućnosti kreirati Googleovu preporučenu strukturu web mjesta izvan okvira sa stvaranjem strukture stranice / teme / podteme / ključne riječi-naslova.html kroz kategorije i podkategorije. Unutarnje su veze također vrlo lako stvoriti. Jednostavno povežite iz izbornika s kategorijama i podkategorijama. To je dosad vrlo dobro funkcioniralo za moju stranicu.

SEO dodaci za Joomla su stvarno, jako dobri, ali još uvijek nisu tako rafinirani kao oni za WordPress.

Dakle, u smislu SEO dodataka, WordPress je pobjednik! Davide, možeš li objasniti više o razlozima zašto?

Imajte na umu da je tržište WordPress dodataka mnogo unosnije, tako da možete očekivati ​​da će dodaci biti općenitiji za WordPress. Ne zaboravite potražiti provjerene, popularne i pouzdane dodatke. Popularnost WordPressa donosi i puno dodataka loše kvalitete.

Govoreći o dodacima, moramo napomenuti da svaki dodatak dolazi s povećanim sigurnosnim rizikom (više komponenti koje je potrebno stalno ažurirati).

A ako želite brzu web stranicu, morat ćete držati dodatke apsolutno.

Bilješka : 

Potičemo naše čitatelje da provjere brzinu svog poslužitelja pomoću našeg besplatnog alata za testiranje brzine poslužitelja.

Svi ovi čimbenici, brzina, SEO, sigurnost, vrlo su važni za poslovnu web stranicu. Koji biste CMS preporučili za web mjesto e-trgovine?

Pitanje koje se mora postaviti je sljedeće: Koja je glavna funkcija web mjesta? Je li to trgovina ili su u pitanju drugi sadržaji poput informacija o tvrtki, blogova itd.

Ako trgovina nije primarna funkcija web mjesta, možete koristiti WordPress dodatkom za e-trgovinu, poput Woocommercea ili Joomla s nastavkom internetske trgovine.
Imajte na umu da također biste trebali odabrati temu koja je u potpunosti kompatibilna s dodatkom za internetsku trgovinu, a to će vam kasnije uštedjeti puno problema sa srcem.

Ako se vaša web lokacija prvenstveno temelji na internetskoj trgovini, ususret bih Joomli i WordPressu i krenuo u nešto jače u e-trgovini kao što je Magento.

Postoje li određene vrste mrežnih tvrtki koje su najprikladnije jednoj ili drugoj?

Ne vjerujem da postoje određene niše koje su najprikladnije za Joomla ili WordPress.

Nikada prije ne pokrećem projekt s izborom CMS-a, osim ako za to ne postoji konkretan razlog.

Nema čvrstih i brzih pravila za odabir CMS-a za određenu vrstu internetskog poslovanja. Svaki projekt ima svoje posebnosti, a većinom puta i Joomla i WordPress mogu napraviti sjajan posao.

Primjerice, jedan od naših nedavnih projekata bio je IntentMultimedia. Klijent je već ugodno koristio Joomla, pa zašto je klijent prošao čitavu krivulju učenja WordPressa? Sretni su što su nastavili koristiti Joomlu, pa smo jsut nadogradili njihovu stranicu, učinili je reakcijskom i bili su više nego sretni.

Drugi put, radeći za web mjesto kluba za penjački klub Malta, odlučili smo se za Joomla. Klijent nije bio oduševljen time, a dizajneri s kojima smo radili doista su mrzili ideju o korištenju Joomle za razliku od WordPressa. Nekoliko dana niz liniju, poništili smo odluku i krenuli s Joomlom. Stvarno morate vidjeti što najbolje služi vašim klijentima na kraju dana, a ne vaše vlastite sklonosti. Ne možete natezati grla ljudi samo zato što biste to radije voljeli. Na kraju će se pogrešno prosuditi odluka koja će vas progoniti i nauditi vam.

Bilo koji savjet kako pomoći nekome da odluči što je najbolje za web lokaciju e-trgovine?

Način na koji preporučujem odabir je odgovaranjem na sljedeća pitanja.

 • Imate li iskustva s Joomlom ili WordPressom?
 • Želite li se posebno prebaciti s vašeg trenutačnog CMS-a?
 • Možete li postići Joomlu funkcionalnost koju želite ili biste se morali osloniti na hakove da biste postigli željeni krajnji rezultat? (Obično hakiram kôd svesti na minimum kako bih osigurao da budem u toku sa SVIM najnovijim ažuriranjima iz sigurnosnih razloga)
 • Postoje li konkretni razlozi zbog kojih će Joomla bolje raditi za ovu web stranicu?
 • Postoje li teme za Joomla dovoljno dobre za vaše ideje dizajna?

Jednom kada vam ovi odgovori budu jasni u glavi, možete napraviti educiranu i istraženu prosudbu za koji CMS treba ići.

Na primjer, ako planirate stvoriti puno prilagođenih stranica, otkrit ćete da su WordPress graditelji stranica poput Divi-ja mnogo plodniji i zreliji nego u Joomli.

Ne bih rekao da se WordPress MORA koristiti za ove vrste poslovanja. Trebate odmjeriti prednosti i nedostatke rada s oboje. Jednostavno ćete ustanoviti da je nekim ljudima ugodnije ili pristranije raditi s određenim CMS-om. Ako su u stanju postići sjajne rezultate svojim CMS-om po izboru, tada ćemo biti dovoljno pošteni, tko smo mi koji ćemo se raspravljati i pokušati ih uvjeriti u suprotno?

David, bili ste od velike pomoći našim čitateljima da razvrstaju razlike i prednosti korištenja Joomla ili WordPressa. Čitatelji, za dodatne informacije i detalje o ovoj temi obavezno posjetite kreacije tvrtke Dart.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me