Kad sam osnovao svoju prvu trgovinu Shopify, izgubio sam dosta novca.

Započelo je dobro (barem sam tako mislio!) Lako sam pokrenuo trgovinu sa Shopifyjem, pristigle su mi tone narudžbi i bio sam zadovoljan načinom na koji se sve odvijalo.

Tek kad sam otpustio sve narudžbe shvatio sam svoju pogrešku: pogrešno sam izračunao troškove dostave.

(izvor slike)

Što je pošlo po zlu?

Stvar je u tome da sam pročitao stotine članaka o napuštanju kolica i to me zabrinjavalo. Na primjer, 68% svih kupaca odustaje od svoje košarice, a najveći razlog su neočekivani troškovi dostave koji iskaču u posljednjoj sekundi.

Stoga sam odlučio ponuditi besplatnu dostavu na svim svojim proizvodima i žestoko je reklamirati. To je bio najbolji način da ljudi dođu preko blagajne. (I uspjelo je – stopa mog napuštanja bila je ispod 40%).

Problem je što nisam zarađivao. Jednom kada sam svom prijevozniku platio dostavu, zapravo sam izgubio novac. Ah!

Na kraju sam našao slatko mjesto. Otkrio sam cijenu isporuke koja nije uplašila kupce, već je donijela zaradu. Dakle, evo opcija i kako to ispraviti.

Korak 1: Vagati svoje proizvode i dobijte točne kotizacije za dostavu

Prije nego što počnete mijenjati cijene ili se miješati s troškovima na Shopify, potražite vagu i odmjerite svaki proizvod. Utežite težine i dimenzije nekoliko lokalnih kurira i dobiti prosječnu cijenu za otpremu.

Također možete pristupiti USPS-u, FedEx-u i drugim prijevoznicima da zaključe ugovor ili dobiju jednokratnu cijenu. Bilo kako bilo, pobrinite se da znate točan trošak otpreme I koliko košta pakiranje.

Sada kada znate koliko košta paket i isporuka, možete odabrati opciju dostave:

Ponuda besplatna poštarina

Unatoč mojoj užasnoj priči, besplatnom dostavom možete zaraditi. Jednostavno morate biti vrlo oprezni s matematikom!

Opcija 1: Sami pogodite

Prva opcija je da uzmete hit troškove isporuke, kao što sam prvotno učinio. Svoje proizvode prodajete po uobičajenoj cijeni i apsorbirate troškove otpreme iz zarade.

  • profesionalac: kupac dobija veliku ponudu. Jeftin proizvod i besplatna poštarina.
  • protiv: dobit ćete samo vrlo malu maržu profita (ili uopće nijednu, poput mene!)

Ova metoda će djelovati ako su vaši proizvodi jako skupi ili ako imate veliku profitnu maržu. Skupi i luksuzni predmeti često djeluju dobro u ovoj kategoriji.

Opcija 2: Povećanje cijene proizvoda

Opcija druga povećava cijenu vaših proizvoda kako bi pokrili troškove otpreme. Umjesto da prodate majicu za 8 USD i naplatite 2 USD dodatnu dostavu, za majicu naplaćujete 10 USD i nudite besplatnu dostavu.

Ponudite besplatnu dostavu poskupljujući cijenu proizvoda

Iako je proizvod sada skuplji, mamac ‘besplatne dostave’ veliki je psihološki poticaj za kupnju. To uklanja malo oklijevanja. Kontra? Pa, kupac će isti proizvod možda naći jeftinije negdje drugdje.

Opcija 3: Upoznajte se u sredini

Susret negdje u sredini posljednja je opcija. Možda prodate majicu za 9 dolara i sami preplatite trošak od 1 dolara. Ovo je metoda koju sada koristim. Moji kupci će se boriti da pronađu isti proizvod jeftinije drugdje, a besplatna poštarina pomaže sklapanju posla.

Postavite vlastite cijene otpreme

Iako je “besplatna poštarina” lijep način za privlačenje kupaca, postavljanje brzine isporuke još je uvijek uobičajena praksa na mreži. Na Shopifyu ne možete postaviti troškove dostave za svaki pojedinačni proizvod, pa ćete morati koristiti jednu od ove tri mogućnosti:

Dostava na osnovi težine

U ovom slučaju naplatit ćete troškove dostave na temelju težine narudžbe kupca. Ako njihova ukupna košarica teži između 0-1kg, možete platiti 10 dolara isporuke. Ako ima između 1-2 kg, možete naplatiti 20 USD. Da biste ovo postavili morat ćete znati točnu težinu proizvoda.

Znajte točnu težinu svojih proizvoda

Dostava na osnovi cijene

Ovom opcijom naplaćujete troškove dostave na temelju ukupnih troškova košarice. Ako kupac potroši između 0 i 20 USD, možete naplatiti dostavu od 5 dolara. Ako potroše 20 do 50 dolara, možete naplatiti 10 dolara.

Savjet: vaš profit se može pojesti pomoću ove metode ako imate puno jeftinih, ali teških predmeta.

Ponudite fiksnu stopu

Treća opcija nudi jednostavnu fiksnu stopu za sve narudžbe. Ovo je sjajna opcija ako su svi vaši proizvodi slične veličine i težine. Na primjer, ako prodajete sunčane naočale, vjerojatno vam nije potrebno računati različite težine.

Napomena: u svim slučajevima govorim o domaćem otpremu. Ako želite isporučiti u inozemstvo, gotovo sigurno želite naplatiti ‘regionalnu doplatu’ koja se može pronaći u vašim postavkama Shopify cijene..

Izračunajte troškove otpreme u stvarnom vremenu

Ova treća opcija je najnaprednija, ali vjerojatno i najpreciznija. Dostava u stvarnom vremenu automatski izračunava cijenu otpreme bilo kojeg proizvoda na temelju korisnikove lokacije i postavki isporuke.

Pogledajte kako ova trgovina izračunava točan trošak isporuke za svakog kupca:

To znači da svaki kupac dobiva potpuno točan, aktualni trošak isporuke prilagođen njima. Shopirajte slavine u FedEx ili USPS cijene da biste izračunali točnu cijenu.

Odlično je za vas, jer nikada nećete podcijeniti troškove prijevoza. Uvijek je sasvim u redu. I to je dobro za kupca, jer oni znaju da ih se ne mogu ogrijevati od prevelikih naknada za dostavu.

Jedina mana je da će vam trebati napredna verzija Shopifyja, koja dolazi uz dodatnu naknadu.

Neka netko drugi isporuči za vas

Naravno, konačna opcija je da profesionalna logistička tvrtka učini sav težak posao za vas.

Shopify se udružio s pregršt usluga ispunjenja, uključujući Amazon koji će vam pomoći da se riješite toga. S ovom opcijom kupit ćete robu u jednom od Amazonovih skladišta i oni će se pobrinuti za otpremu za vas. To će vas koštati malo više, ali vam oduzima sav naporan rad i nagađanja.

Ako odaberete ovu opciju, jednostavno možete uzeti Amazonove tarife za dostavu i primijeniti ih u svoju Shopify trgovinu.

Završne misli

Kao što sam otkrio na težak način, troškovi dostave mogu povećati ili povećati profitnu maržu! Razlika je između uspješne trgovine i marljive trgovine.

Uvijek sam smatrao da je ova tablica (koju je izradio Shopify) vrlo korisna kada je u pitanju cijena vaših proizvoda i osiguravanje da ste uvijek na pravoj strani zarade:

Izračunajte cijenu proizvoda

Nadam se da, kad su ove informacije zaključane, nećete pogriješiti kao i ja, i povest ćete svoju trgovinu Shopify na slavu!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me