Kjo seri në lidhje me shpejtësinë e faqes në internet ka qenë një udhëtim argëtues.

Deri më tani, kemi mësuar se Amazon do të humbasë 1.6 Miliardë dollarë (!) Nëse faqja e internetit e tyre ngadalësohej.

Ne kemi mësuar gjithashtu saktësisht se çfarë po ndodh prapa skenave për të shkaktuar ngadalësimin e faqes në internet.

Ajo na sjell në përfundimin tonë natyror: si saktësisht mund t’i shpejtoni gjërat? Ne po mbulojmë gjithçka nga shpejtësia e serverit, deri tek optimizimi dhe disa shtesa bonusi në mes.

Së pari, le të rimarrim atë që po shkakton shpejtësi të ngadaltë:

Kur ngarkoni uebfaqen time këtu në Bitcatcha, shfletuesi juaj (Firefox, Safari, Chrome etj) fillon një bisedë me serverin tim në internet.

Shfletuesi: “Hej server në internet! A mund të më merrni mua të gjitha pjesët dhe pjesët për të shfaqur Bitcatcha.com ju lutem? “

Server: “Gjë e sigurt, më lër t’i gjej dhe i dërgoj”.

Pastaj, serveri në internet i vë të gjitha pjesët e faqes në internet në një tunel dhe i dërgon ato në shfletuesin tuaj për ta ngarkuar atë.

Tingëllon mjaft e thjeshtë, por ja çfarë do të ngadalësojë gjërat:

  • Një server dembel që kërkon moshë për t’iu përgjigjur kërkesave.
  • Një server që njëkohësisht po administron pjesë për shumë faqe të tjera të internetit.
  • Shumë uebsajte të mëdhenj ‘pjesë’ të cilat duhet të gjenden dhe të zbriten në tunel.
  • Një tunel i zënë.

Ka shumë që mund të shkojnë keq këtu. Pra, si t’i shpejtojmë gjërat?

Shpejtoni faqen tuaj të internetit

Pjesa 1: Bëni serverin tuaj më të shpejtë

1. Azhurnoni në një host më të mirë në internet (d.m.th. një server më të mirë)

Pritësi juaj në internet është kompania që ofron serverin. Likeshtë si marrja me qira e një komploti të tokës në internet, ku do të ruani të gjitha pjesët e internetit.

Shumica prej nesh kanë tendencë të blejnë truallin më të lirë të tokës që gjejmë. Por kjo nuk është domosdoshmërisht një zgjidhje e mençur.

Pritësit e lirë të uebit marrin me qira servera që janë të mbushur me njerëz dhe të vogla. Mos harroni, ju doni që serveri juaj të përgjigjet shpejt ndaj kërkesave dhe të dërgojë me shpejtësi faqen tuaj te internetit poshtë tunelit te shfletuesi.

shënim

Shikoni listën tonë të pritjes më të shpejtë në internet bazuar në kohën e reagimit të serverit të tyre.

2. Kaloni nga pritja e përbashkët në një VPS

Pritësit e lirë të faqes në internet do të vendosin faqen tuaj në një server së bashku me mijëra faqe të tjera. Quhet një pritje e përbashkët, dhe do të thotë që duhet ta luftosh atë për burime.

Nëse një faqe në internet papritmas merr shumë trafik, do të ngadalësojë tuajin, ndërsa ata gëlltisin gjerësinë e brezit.

Duke u zhvendosur në një VPS (një server virtual virtual) ose (të paktën një server të përbashkët me fund të lartë si SiteGround), host-i juaj në internet do të bllokojë një cep të serverit të përbashkët vetëm për ju. Do të thotë që nuk duhet të shqetësoheni për uebfaqe të tjera që vjedhin burimet tuaja.

3. Zhvendosni serverin më afër audiencës tuaj

Sa herë që dikush klikon në faqen tuaj, serveri juaj duhet të dërgojë fizikisht informacionin në të gjithë planetin në ekranin e kompjuterit të tij.

Nëse serveri është në anën tjetër të botës, do të zgjasë shumë kohë. Nëse e dini se nga vjen pjesa më e madhe e trafikut tuaj, pyesni hostin tuaj në internet që të vendosni uebfaqen tuaj në një server më të afërt me audiencën tuaj kryesore.

4. Përdorni një rrjet të ofrimit të përmbajtjes

Problemi me afrimin e serverit tuaj më afër audiencës së caktuar është se dikush do të humbasë. Nëse zhvendosni serverin tuaj në Kaliforni, vizitorët tuaj Australian do të marrin një kohë të ngadaltë të ngarkimit. Kështu janë vizitorët tuaj evropianë.

Një rrjet i ofrimit të përmbajtjes, ose CDN, i vendos të dhënat tuaja në servera në të gjithë botën. Kështu që kur dikush klikon në faqen tuaj të internetit, serveri më i afërt me ta i dërgon informacionet.

Do të thotë që vizitorët tuaj të marrin një shpejtësi super të shpejtë kudo që janë në botë. (Për referencën tuaj, unë përdor Cloudflare këtu në Bitcatcha.)

5. Aktivizoni cilësimin “mbaj gjallë”

Kur serveri juaj dërgon skedarët e faqes tuaj të internetit poshtë tunelit, çdo pjesë udhëton veçmas. Fleta juaj e stilit CSS, logoja juaj, secila prej imazheve tuaja, etj.

Natyrisht, mënyra më efikase për ta bërë këtë është dërgimi i tyre të gjithë në të njëjtin tunel të madh.

Kjo është ajo ku vendosja “mbaj gjallë”. Kur aktivizohet, tuneli kryesor mbetet, dhe gjithçka zbret në të njëjtën lidhje. (Kjo është super e shpejtë).

Por kur vendosja është e fikur, duhet të bëhet një tunel i ri për çdo element. (Kjo është shumë e ngadaltë).

Shumica e hostëve të uebit e mbajnë këtë cilësim (që është e mirë), por nganjëherë hostet e përbashkëta mbyllin lidhjet pa paralajmëruar.

Pjesa 2: Optimizoni Elementet e Uebsajtit

Tani që kemi bërë serverin tuaj sa më shpejtë dhe efikas të jetë e mundur, si mund të zgjedhim vetë pjesët e faqes në internet?

6. Ulja e kohës së udhëtimit (RTT)

Shfletuesi juaj aktualisht duhet të kërkojë nga serveri për secilin element, një nga një. Logoja juaj, pastaj secila nga imazhet, pastaj fleta e stilit tuaj CSS.

Koha që duhet për ta marrë atë është një udhëtim i rrumbullakët.

Sa më shumë udhëtime të rrumbullakëta që duhet të bëni, aq më gjatë kërkon ngarkimi i të gjithë faqes në internet. Likeshtë si paketimi i makinës tuaj me kuti dhe zhvendosja e tyre në një shtëpi të re.

Sa më shumë kuti të keni, aq më shumë udhëtime të rrumbullakëta keni për të bërë. Zgjidhja? Ulni sasinë e kutive që po merrni.

Ulni sasinë e elementeve që serveri juaj ka për të zbritur në tunel. Imazhe më pak, më pak kod, më pak shtesa.

7. Aktivizoni kompresimin në uebfaqen tuaj

Fatkeqësisht, nuk është vetëm numri i kutive. Howshtë sa e rëndë janë ata. Nëse të gjithë elementët tuaj janë të mëdhenj dhe të rëndë, do të zërë shumë hapësirë ​​në tunelin tuaj. Ata gjithashtu do të lëvizin më ngadalë. Likeshtë si ndërtimi i kamionëve. Secila plot me kuti të rënda.

Për fat të mirë, ju mund të kompresoni faqen tuaj te internetit, dhe gjithçka mbi të. Përdorimi i një mjeti si Gzip. (’Shtë e njohur nga 90% e shfletuesve. – Kjo është pothuajse të gjithë, përveç disa mashtrues që përdorin Internet Explorer 4.)

Pjesët më të çara të faqes tuaj janë imazhet, HTML, CSS dhe Javascript. Duke i ngjeshur ato, ju mund të zvogëloni ‘peshën mesatare’ të faqes tuaj gjatë transferimit.

Fakt gazmor

Pesha mesatare e një uebfaqeje është 2MB, por ajo po rritet më e madhe çdo vit.

8. Optimizoni imazhet tuaja

Imazhet janë zakonisht pjesa më e rëndë e çdo faqe në internet. Ata janë elementi më i madh, më i dobët, më i ngadaltë i ngarkimit.

Filloni duke i grumbulluar ato në masën e saktë që ju nevojiten. Mos ngarkoni imazhe të mëdha dhe shkallëzojini ato në HTML. Thjesht ngarkoni ato në madhësinë e duhur.

Gjithashtu, kompresoni imazhet tuaja përpara se të ngarkoni. Nëse jeni duke përdorur WordPress, shtojcat si WP Smush mund të zvogëlojnë madhësinë e figurës me një 80% të shkëlqyeshme!

9.… Ose bëni sprites

Një sprite është një imazh i vetëm që përmban shumë pak imazhe. Shtë e shkëlqyeshme për ndarjen e butonave ose elementëve të tjerë të figurës.

Tani, faqja juaj e internetit duhet vetëm të bëjë një kërkesë, në vend se dhjetë të veçantë. Pastaj mund të përdorni CSS për të zgjedhur se cilat pjesë të figurës shfaqen ku.

10. Trim kodin tuaj

HTML është i dendur dhe i rëndë. Alsoshtë gjithashtu tepër përsëritëse. CSS është pak më e thjeshtë, por shumë prej tyre janë të tepërta.

Sshtë koha për të kaluar nëpër kodin tuaj me një krehër të shkëlqyeshëm dhëmbësh dhe të shpëtoj nga të gjitha pjesët e panevojshme.

Nëse jeni duke përdorur një shabllon nga WordPress, Tumblr etj, atëherë ka të ngjarë të keni një kod kodi që nuk e përdorni. Këto shabllone janë krijuar për t’ju dhënë shumë mundësi për funksionalitetin. Por shumica prej nesh nuk u duhen të gjitha.

Ji i pamëshirshëm!

11. ininstaloni shtojcat e padobishme (WordPress)

Të gjithë kemi eksperimentuar me mijëra shtojca ndër vite. Por shpesh, ne harrojmë t’i çinstalojmë ato.

Do shtojcë është një kërkesë tjetër e serverit. Shtë një paketë tjetër me peshë që bllokon tunelin tuaj me shpejtësi të lartë.

Nëse nuk po e përdorni, fikeni.

12. Ulja e ridrejtimeve

Për çdo ridrejtim, paketat tuaja shkojnë lart e poshtë tunelit dy herë. Në qoftë se nuk duhet absolutisht, mos përdorni ridrejtime në faqen tuaj të internetit.

Pjesa 3: Shtesa Bonuse

13. Ulja e kërkimeve të DNS

Ka një pjesë të procesit për të cilin nuk kemi folur ende. Ndodh që në fillim.

Para se shfletuesi juaj të fillojë bisedën me serverin, ai duhet të gjejë vendndodhjen e serverit (Duke gjetur adresën e tij IP). ’Shtë si të kërkoni numrin e serverit në librin e telefonit. Kjo kërkon pak kohë. (Zakonisht 20-120 milisekonda).

Duhet edhe më shumë nëse ka emra të shumtë domain-i të lidhur me faqen tuaj të internetit. Shembuj të zakonshëm përfshijnë: blog.yourwebsite.com, ose fusha shtesë për imazhe, fletë stili dhe objekte flash.

Nëse shfletuesi juaj duhet ta bëjë atë pesë herë, mund të humbni gjysmë sekondën. Mbajeni atë në sa më pak fusha të jetë e mundur.

14. Caching i shfletuesit

Imagjinoni sa shpejt do të ishin gjërat nëse shfletuesi juaj mund të mbante një kopje të të gjithë skedarëve të faqes në internet. Në këtë mënyrë, nuk do të duhet të kontaktoni serverin çdo herë. Thjesht mund t’i ngarkojë ato nga kujtesa.

Kjo është ajo që është caching. Do të thotë shfletuesi juaj ‘kujton’ faqen e internetit. Kur e ngarkoni për herë të dytë, është shumë shpejt.

Phew! Ky ishte një postim më i gjatë se zakonisht, por mendoj se ia vlente.

Tani ju e dini gjithçka që duhet të dini rreth bërjes së shpejtë të rrufeve në faqen tuaj. Këto hile mund të rruajnë sekonda nga shpejtësia juaj e ngarkesës.

Kjo do të thotë vizitorë të lumtur. Dhe do të thotë më shumë shitje.

Udhëzues i Shpejtësisë së WordPress

Nëse faqja juaj e internetit është ndërtuar me WordPress, ne kemi përpiluar një udhëzues të detajuar hap pas hapi për përshpejtimin e WordPress. Ne përdorim hapat e saktë për të bërë ngarkesa të Bitcatcha.com në 3 sekonda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me