Shumë biznese nguliten me padurim për gjëra të tilla si gjenerimi i trafikut, rritja e konvertimeve ose bërja e faqes së tyre të duket tërheqëse, por shumë pak e konsiderojnë vërtet besueshmërinë e faqes së tyre të internetit.

A ka rëndësi besueshmëria e faqes në internet? Me sa duket, e bën. Hulumtimet tregojnë se 34% e konsumatorëve përmendin emrin e markës me reputacion të një dyqani si arsyen e tyre kryesore për blerje me një markë. Janë botuar edhe studime që zbulojnë një lidhje midis besueshmërisë së markës dhe vendimit të konsumatorëve për të blerë nga një markë. Me pak fjalë, sa më e besueshme të jetë marka juaj, aq më shumë shitje do të gjenerojë.

Duke përdorur hulumtimet në dispozicion dhe studimet psikologjike, ky artikull ndan 7 këshilla të provuara që mund të përdorni për të rritur besueshmërinë në faqen tuaj të internetit:

1. Aktivizoni SSL në sitin tuaj

Të dhënat e disponueshme tregojnë se 78.9% e faqeve të internetit nuk kanë asnjë certifikatë SSL ose një certifikatë SSL të pavlefshme. Kjo është mjaft interesante, veçanërisht duke marrë parasysh faktin që të kesh një çertifikatë SSL nuk do të rrisë vetëm shitjet dhe trafikun por do të rrisë gjithashtu besueshmërinë tënde.

Hulumtimet kanë treguar që mundësimi i SSL në faqen tuaj – duke pasur atë “HTTPS” përpara adresës së faqes suaj të internetit dhe duke pasur shfletuesit e vizitorëve t’u tregojë atyre një kuti të gjelbër sa herë që vizitojnë faqen tuaj – mund të rritin konvertimet deri në 87%.

Këtu janë disa shembuj interesantë të kompanive që ishin në gjendje të rrisin besueshmërinë e tyre dhe të përmirësojnë shndërrimet duke mundësuar SSL:

 • PaperCheck përjeton një rritje 87% të regjistrimeve pas aktivizimit të SSL në faqen e saj.
 • Shërbimi Qendror i Rezervimit (CRS) pësoi një rritje prej 30% të shitjeve thjesht duke mundësuar SSL.
 • Dwell.co.uk rriti konvertimet me 13.8%, dhe shitjet mujore me mbi 35,000 $, duke mundësuar SSL. Për ta, kjo ishte një ROI 48,000% për investimet e tyre në një certifikatë SSL
 • Fitness Këpucët, Ltd pësuan një rënie prej 13.3% të braktisjes së qerreve dhe një rritje prej 16.9% të shitjeve pasi mundësuan SSL.

Siç mund ta shihni nga shembujt e mësipërm, mundësimi i SSL gjithmonë përkthehet në shitje; kur njerëzit shohin dollapin dhe shiritin jeshil, ata ndjehen më të sigurt kur kryejnë transaksione në faqen tuaj dhe ata natyrisht ju besojnë më shumë. Perceptimi i përmirësuar i besueshmërisë suaj ndikon përfundimisht në shitjet tuaja.

2. Vulosja e Vula e Mirëbesimit të Mirëbesimit

Shumë pak biznese kanë një vulë besimi sigurie në faqen e tyre të internetit, dhe pasoja është se ata po humbasin shumë shitje. Hulumtimet tregojnë se një 48% e madhe e njerëzve nuk do t’i besojnë plotësisht një uebsajti që nuk përdor një vulë sigurie. Në fakt, u zbulua se njerëzit besojnë në një sit që ka një vulë besimi mbi një sit që është përdorur në të kaluarën nga një mik, koleg ose anëtar i familjes.

Kjo ka kuptim duke marrë parasysh faktin se uebi është i infektuar me viruse, dhe ne pothuajse shumë dëgjojmë për hacks të reja rregullisht. Pasja e një vula besimi tregon që faqja juaj është verifikuar nga një kompani e palëve të treta, që faqja juaj ka përmbushur disa standarde, dhe që përdoruesit mund të kryejnë me siguri transaksione në faqen tuaj të internetit.

Thënë kjo, vula më e besueshme e besimit janë Norton (me 35.6%), McAfee SECURE (me 22.9%) dhe TRUSTe (me 13.2%), përkatësisht.

Vulosja e Trustit të Mirëbesimit

3. Vendosni Dëshmimet Strategjike në Vendet kryesore në faqen tuaj

Hulumtimet tregojnë se dëshmitë dhe rekomandimet e fjalës për gojë ndikojnë deri në 50% të të gjitha vendimeve për blerje, por vetëm një e treta e bizneseve kërkojnë në mënyrë aktive rekomandimet e klientëve.

Ashtë një thënie popullore që asgjë nuk tërheq një turmë si një turmë. Askush nuk dëshiron të jetë një ujk i vetmuar. Ky fakt është i rrënjosur në të vërtetë në psikologji, dhe ka të bëjë me mënyrën se si është truruar truri ynë. Sipas një studimi të botuar në revistën Current Biology, u vërejt se zona e trurit tonë që shoqërohet me shpërblim është më aktiv kur të tjerët bien dakord me mendimet tona. Shpjegimi psikologjik i kësaj është për shkak të neuroneve të pasqyrës në trurin tonë; një neuron pasqyre është një neuron që “zjarret si kur një kafshë vepron ashtu edhe kur kafsha vëzhgon të njëjtin veprim të kryer nga një tjetër”. Psikologët kanë vëzhguar praninë e neuroneve të pasqyrës edhe te njerëzit, dhe është vërtetuar se akti i thjesht duke parë të tjerët të bëjnë diçka mund të ndikojë tek ne për të bërë të njëjtën gjë.

Studime të famshme psikologjike si eksperimenti i Konformitetit të Jenness-it në 1932, Eksperimentet e Efektit Autokinetic të Sherifit në 1936 dhe Eksperimentet e Konformitetit të Asch-it në vitin 1955, të gjitha tregojnë për faktin se, edhe nëse njerëzit tashmë kanë një mendim për diçka, duke dëgjuar një grup njerëzish që kanë një mendim të ndryshëm ka të ngjarë të bëjnë ato gravitojnë drejt pikëpamjes së grupit. Kjo, në thelb, është shkenca që qëndron pas dëshmive; fakti që njerëzit e tjerë – si përdoruesit e mundshëm të markës tuaj – besojnë dhe rekomandojnë markën tuaj është e mjaftueshme për t’i bërë njerëzit gjithashtu t’ju besojnë.

4. Inkurajoni dhe paraqitni përmbajtjen e gjeneruar nga përdoruesi

Ashtu si rekomandimet, përmbajtja e krijuar nga përdoruesit gjithashtu është vërejtur për të rritur besueshmërinë dhe, si pasojë, në përmirësimin e shitjeve.

Këtu janë disa studime të dukshme të rasteve të disa përdorimeve shumë të suksesshme të përmbajtjes së krijuar nga përdoruesit:

 • Në vitin 2009, marka e veshjeve Burberry lëshoi ​​Artin e Gropës – faqen e saj të internetit që lejon përdoruesit të ngarkojnë dhe komentojnë fotografitë e njerëzve që veshin produkte Burberry. Efekti i provës sociale i kësaj ishte aq domethënës sa që rezultoi në një rritje prej 50% të shitjeve nga viti në vit pas fillimit të faqes.
 • Coca Cola së pari nisi fushatën “Ndani një Coke” në Australi në vitin 2011 – është fushatë që markat e shisheve të Coke me emrat e klientëve dhe pastaj u kërkon atyre të ndajnë fotografitë e shisheve të tyre të personalizuara të koksit në mediat sociale. Kjo ishte jashtëzakonisht e suksesshme dhe, duke parë suksesin e fushatës, Coca Cola e zgjeroi atë në Shtetet e Bashkuara dhe pjesë të tjera të botës. Rezultatet? Një rritje prej 2% në shitjet e Coca Cola në Sh.B.A pas më shumë se një dekade të zvogëluar të ardhurave.
 • Ndërmarrja Greke e kosit Chobani nxori përdoruesin gjeneruar përmbajtje në 2009 kur u kërkoi klientëve besnikë të paraqisnin video dhe imazhe duke lavdëruar kosin e saj. Përmbajtja u promovua gjerësisht nga Chobani. Rezultati ishte një rritje e madhe e të ardhurave 225.9% midis 2009 dhe 2010.

Përmbajtja e gjeneruar nga përdoruesit është një nga format më të mira të forcimit të besueshmërisë për biznesin tuaj. Jo vetëm që u thotë njerëzve se shumë të tjerë përdorin produktet dhe shërbimet tuaja, në të vërtetë ju lejon atyre që përdorin produktet dhe shërbimet tuaja t’i tregojnë botës me zërin e tyre se sa të mahnitshëm jeni.

5. Shpejtoni rrugën tuaj për besueshmëri më të mirë

Ne po rritemi gjithnjë e më shumë të padurueshëm dhe shumë hulumtime dëshmojnë për këtë fakt. Ndoshta më e rëndësishmja është një studim i vitit 2015 nga Microsoft Corporation që anketoi 2,000 njerëz dhe studioi aktivitetin e trurit të 112 personave të tjerë me elektroencefalogram (EEG). U vërejt se hapësira jonë e vëmendjes është tkurrur masivisht nga 12 sekondat që dikur ishte në vitin 2000 deri në 8 sekonda tani. Në të kundërt, ne kemi një hapësirë ​​më të vogël vëmendjeje se një peshk i artë – i cili ka një hapësirë ​​të vëmendjes prej 9 sekondash.

Ka kaq shumë statistika në lidhje me rolin që luan shpejtësia në faqet e internetit – të dyja kur bëhet fjalë për gjenerimin e trafikut dhe konvertimeve – dhe këtu janë disa nga ato më interesante:

 • Një vonesë një sekondë në kohën e ngarkesës në sit do të rezultojë në një humbje prej 7% në konvertim
 • Një faqe që kërkon 6 sekonda për të ngarkuar do të pësojë një humbje 50% në konvertim
 • Uebfaqet e ngadalta të ngarkimit kushtojnë tregun e e-tregtisë amerikane më shumë se 500 miliardë dollarë në vit

Whatfarë do të thotë shpejtësia për besueshmërinë, megjithatë?

 • 51% e blerësve do të braktisin një blerje për shkak të shpejtësisë së ngadaltë të faqes.
 • 88% e blerësve nuk ka gjasa të kthehen pas një përvoje të keqe.
 • Rreth gjysma e blerësve zhvillojnë një perceptim më pak pozitiv për kompaninë e përfshirë.
 • Më shumë se një e treta e blerësve do t’u tregojnë të tjerëve për përvojën e tyre zhgënjyese.

Kjo, nga ana tjetër, sjell dëmtime të mëdha të markës dhe ndikon seriozisht në besueshmërinë tuaj.

Ndërsa në dukje të thjeshtë, rritja e shpejtësisë së faqes tuaj është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për të rritur faqen tuaj të internetit dhe besueshmërinë e markës. Zgjidhja, pra, është që të shkulni faqen tuaj për të përmirësuar performancën ose për të marrë një host më të mirë në internet. Ne po sugjerojmë Hosting InMotion, ja pse.

6. Miratimi nga burimet e autoritetit

Kërkimet kanë treguar se një nga mënyrat më të mëdha për të siguruar pajtueshmërinë është një kërkesë që vjen nga një burim autoriteti; në fakt, u vërejt se shumica e njerëzve do të respektojnë udhëzimet nga figurat e autoriteteve, edhe nëse kjo do të thotë të shkaktojë dëm fatal për dikë tjetër. Imagjinoni të merrni këshilla nga mjeku, avokati ose agjenti i zbatimit të ligjit; sa serioz do të marrësh fjalët e tyre në krahasim me ato të dikujt tjetër?

Ndoshta studimi më i famshëm mbi pajtueshmërinë dhe bindjen ndaj autoritetit ishte The Experiment Milgram. Eksperimenti u krye nga psikologu i Universitetit Yale Stanley Milgram me qëllim të vëzhgimit të reagimit të njerëzve kur u kërkua të bënte diçka nga një autoritet. Ai përfshinte njerëz të thjeshtë të cilët ishin të ftuar, përmes një shpallje në gazetë, të administronin goditje elektrike tek njerëzit e tjerë “si ata” bazuar në udhëzimet e një figure autoriteti. Shtë vërejtur që, edhe pasi njerëzit që po elektrokroheshin nuk po përgjigjeshin më (një tregues që ata mund të kalonin jashtë ose të vdisnin), një dajak 65% e pjesëmarrësve në eksperiment vazhduan të administrojnë tronditjen për sa kohë që u udhëzuan për ta bërë këtë sipas figurës së autoritetit. Kjo do të tregojë se sa shumë besim kemi dhe jemi të gatshëm të bëjmë diçka, shpesh pa pyetje, nëse kërkohet ta bëjë këtë nga një figurë autoriteti.

Një përvojë më e fundit, dhe më e pëlqyeshme, e miratimit të autoritetit të ndikimit mund të ketë mbi besueshmërinë është “Efekti Oprah”. Në thelb, çdo gjë që Oprah mbështetet kthehet në ar. Kohët e fundit, thjesht blerja e një aksioni në markën Weight Watchers e rriti vlerën e aksioneve të saj me 170% pothuajse gjatë natës.

Oprah që miraton një tiganisje

Oprah që miraton një tiganisje

Dëshironi të rritni besueshmërinë në faqen tuaj të internetit? Merrni një figurë autoriteti për t’ju miratuar.

7. Mos e filtroni “negativin”

Një vështrim i kujdesshëm në shumicën e faqeve të internetit zbulon disa gjëra negative ose madje pak të pakëndshme që njerëzit thonë për markën – sikur të jenë të përsosura. Ndërsa është vetëm e natyrshme të dëshironi të nënvizoni gjërat më të mira që njerëzit thonë për markën tuaj, nuk është domosdoshmërisht gjëja më e kujdesshme për të bërë përsa i përket besueshmërisë. Hulumtimi nga Reevoo zbuloi se komente të këqija mund të përmirësojnë shndërrimet me 67%; vizitorët kanë më shumë të ngjarë të besojnë në markën tuaj nëse shohin një kombinim të ekuilibruar të gjërave të mira dhe të këqija që njerëzit po thonë për ju. Shtë vërejtur gjithashtu se rreth 30% e njerëzve dyshojnë për censurë ose rishikime të rreme kur shohin vetëm gjëra pozitive për ju.

Mos e filtroni negativin

Këtu janë disa shembuj të dukshëm të këtij veprimi:

 • Tuscan, një verë që kushton 60 dollarë për shishe, pësoi një shitje prej 5% në shitje pasi një recensues popullor e krahasoi aromën e saj me çorape të qelbura.
 • Shake Weight, një marifet vibruese, nuk ishte tallur vetëm në media, por ishte në një pikë të quajtur “vegël e fitnesit më të përgjakshme të të gjitha kohërave” nga një gazetë. Rezultati? Mbi 50 milion dollarë në shitje.
 • Ekspertët e marketingut Jonah Berger, Alan T. Sorenson dhe Scott J. Rasmussen, në një eksperiment që vëzhguan modelin e shitjeve të rreth 250 veprave të trillimeve të shqyrtuara në New York Times nga 2001 deri në 2003, zbuluan se vlerësimet e këqija shkaktuan shitjet për libra nga autorë të panjohur për të rritet me një mesatare prej 45%.

Pavarësisht nëse ka të bëjë me miratimin tuaj të markave të tjera ose miratimin e markës tuaj nga të tjerët, duke i lënë njerëzit të shohin disa gjëra “jo aq pozitive” që janë thënë për ju, do të shkoni shumë përpara për të rritur besueshmërinë.

Për pronarin e një uebfaqe të tregtisë elektronike, besueshmëria ka një rëndësi të madhe në drejtim të rritjes së shitjeve. Këto 7 këshilla mjeshtërisht e bëjnë hile. A keni ndonjë këshillë që mund të shtoni në këtë listë?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me