Të gjithë e duam Super Mario Bros, apo jo? Ose mbase jeni më shumë nga një person i Candy Crush…

Por a ka lojrat (ose lojërat) një vend në biznesin tuaj?

Super Mario

Epo, nëse e pyet Nike – aplikacioni i fitnesit i të cilit është një kryevepër e gamifikimit – përgjigjja është një ikër e këndshme.

Gamifiation është bërë pak fjalë për fjalë gjatë viteve të fundit. Thjesht shikoni këtë grafik të trendeve të Google për të parë se si është rritur që nga viti 2011:

grafiku i gamifikimit

Por nuk është thjesht një mashtrim. Gamifikimi funksionon sepse shkakton emocione reale, të fuqishme njerëzore.

Lumturia, intrigimi, eksitimi…

Këto janë përvoja pozitive të përdoruesit. Dhe përvoja pozitive e përdoruesit çon në një angazhim më të mirë, besnikëri dhe shitje më të larta.

Farë është gamifikimi?

Le të bëjmë një sekondë. Gamifikimi është procesi i përdorimit të elementeve të ngjashme me lojën në strategjitë e biznesit dhe marketingut.

Një nga format më të thjeshta të gamifikimit është marrja e një pullë sa herë që blini një kafe. Mblidhni dhjetë pulla dhe merrni një pije falas. Shtë si të plotësosh një nivel dhe të marrësh një shpërblim.

Në internet, mund të jetë përdorimi i elementeve të lojërave si tabelat e drejtuesve, shufrat e përparimit dhe pikat e besnikërisë. Këto hile hyjnë në instinktet tona natyrore: konkurrencë, eksplorim, kuriozitet.

Në fakt, është një përdorim shumë i zgjuar i psikologjisë.

Kush po përdor gamifikimin?

Epo, pothuajse për të gjithë. Në fakt, 50% e fillestarëve të anketuar së fundmi thanë se po integronin elementë të lojrave në strategjinë e tyre këtë vit. Por kush e bën atë më së miri?

Nike+

nike plus gamification

Aplikacioni drejtues i Nike, Nike + është një nga produktet e prirura botërore të gamified.

Pse? Ajo futet në frymën tonë natyrore konkurruese. Aplikacioni gjurmon statistikat tona të rrjedhshme dhe mat përparimin tonë drejt qëllimeve. Na detyron të dalim dhe të mposhtim rekordin tonë herën tjetër.

Jo vetëm kaq, por kjo lidhet me mediat sociale, në mënyrë që të mund të garojmë me miqtë tanë. Avantazhi për Nike është se ajo merr më shumë njerëz jashtë dhe duke kandiduar i cili – në fund të fundit – drejton shitjet e Nike.

Codecademy

Gamifikimi funksionon veçanërisht mirë kur përmbajtja juaj është e dendur ose e ndërlikuar. Kodi i të mësuarit është veçanërisht i ndërlikuar, kështu që Codecademy përdor gamifikimin për ta bërë atë argëtim dhe Addictive.

Shikoni këtë tabelë më poshtë. Duket më shumë si një tabelë Legjenda e Zelda sesa një faqe në internet mësimore.

gamifikimi i kodifikimit

Pulti shënon të gjithë kursin me shënja shpërblimi gjatë rrugës për ta prishur atë. Ka ‘nivele’ të qarta për të përparuar në. Ju merrni shënjat si shpërblime gjatë rrugës. Ai madje mban një rezultat të pikave tuaja më të mira dhe shirita të nxehtë për t’ju mbajtur konkurrues.

Duolingo

Duolingo bën një gjë të ngjashme, por për mësimin e gjuhës.

Duolingo

Siç mund ta shihni, aplikacioni përdor pyetje me zgjedhje të shumëfishta dhe skemat e hartave për t’i mbajtur përdoruesit e interesuar. Ju gjithashtu mund të vendosni qëllime, të marr shënjat dhe të fitoni pikë për të blerë energji gjatë rrugës.

Menaxher i parave të nenexhikut

Nuk do të bëhet shumë më e shurdhër sesa të administroni paratë tuaja. Mint përpiqet ta bëjë pak më të lehtë me disa elementë të thjeshtë të lojrave.

Gamifikimi i nenexhikut

Aplikacioni gjurmon shpenzimet tuaja dhe mat përparimin tuaj kundrejt qëllimeve të financave personale.

Starbucks

Starbucks ekzekuton një nga programet më të suksesshme të shpërblimit dhe besnikërisë së çmuar atje.

Shpërblime Starbucks

Duke përdorur ‘Shpërblimet e mia Starbucks’, përdoruesit marrin një yll të artë sa herë që paguajnë për kafenë e tyre duke përdorur aplikacionin celular. Pesë yje të arta ju japin statusin e “gjelbër” i cili ju lejon të rimbushen falas.

Kur të arrini 30 yje, zhbllokoni anëtarësimin ‘ari’ dhe merrni një kartë ari të personalizuar. Shtë një veprim i zgjuar i gamified për të krijuar ekskluzivitetin dhe statusin e ngritur. Natyrisht, të gjithë duam kartonin e artë!

Psikologjia: pse funksionon gamifikimi?

Në rregull, kështu që këta shembuj tregojnë se si duket gamifikimi në botën reale. Por ajo që e bën atë aq të fuqishëm?

Thjesht, ajo shkakton emocione që janë të lidhura me përvojën pozitive të përdoruesit. Dhe nëse e keni ndjekur serinë tonë mbi përvojën e përdoruesit, ju e dini se këto emocione janë me të vërtetë shumë të rëndësishme.

1. Ai i jep kontrollin përdoruesit

Ne kemi folur më parë për të marrë vizitorin tuaj nga pika A në pikën B.

Drejtimi i një klienti të mundshëm drejt qëllimit tuaj të dëshiruar është e gjitha pjesë e udhëtimit të përdoruesit.

Sidoqoftë, psikologjia e thjeshtë na tregon se njerëzit nuk duan të detyrohen ose të tërhiqen në destinacion. Ata pëlqejnë të jenë zotërit e fatit të tyre. Shumica e njerëzve u pëlqen të ndjehen të kontrolluar.

Kështu që të duket sikur ata janë në sediljen e makinës. Ky është thelbi i gamifikimit.

’Shtë si një libër ‘zgjidhni-tuaj-vetë-aventurë’ ose zgjedh cilin nivel të luani në një lojë.

Kurse në internet e bëjnë këtë shumë mirë, si Codeacademy, siç kemi parë më herët. Një shembull tjetër është Udemy, një sit që pret kurse në të gjitha llojet e temave.

gamifikim udemy

Sistemi i tyre i gamifikuar e vë përdoruesin në kontroll gjatë gjithë kohës. Ju mund të zgjidhni ligjëratat (të paraqitura si nivele), dhe ju jeni në kontrollin e klikimit të “ligjëratës tjetër”. Shtë një mashtrim i thjeshtë, por ne kemi një goditje nga marrja e vendimeve tona.

2. Hartat na ndihmojnë të dimë se ku jemi dhe ku po shkojmë

Përsëri, kjo është psikologji e thjeshtë. Ne na pëlqen të dimë se ku po shkojmë. Ne na pëlqen të dimë se ku jemi në proces.

Përndryshe, përdoruesit janë në errësirë ​​duke u rritur gjithnjë e më të kujdesshëm.

Ka një arsye pse ju të merrni një hartë në World of Warcraft, Zelda dhe Mario! Ju mund të merrni këtë sistem hartografie dhe ta zbatoni atë në aspekte të ndryshme të aplikacionit ose uebfaqes tuaj.

shirita e përparimit

Diçka aq e thjeshtë sa një shirit përparimi vepron si një hartë për përdoruesit tuaj. Ata e dinë se ku janë në proces. Ata e dinë se deri ku duhet të shkojnë.

Nëse mund të përfshini piketat e arritjeve gjatë rrugës, edhe më mirë.

shirita e përparimit

Ndar udhëtimin dhe e bën atë të duket më e menaxhueshme. Përsëri, kjo është përvojë e shkëlqyeshme e përdoruesit.

3. Përforcimi i sjelljes së mirë

Për të përdorur një shembull reduktues, ju shpërbleeni një qen me trajton kur jeni duke e trajnuar atë. Kur sillet mirë, qeni merr një trajtim. Vazhdon të bëjë sjelljen e mirë sepse shpërblehet.

E njëjta gjë ndodh me gamifikimin. Kur të plotësoni një nivel, ju merrni një shpërblim – një karakter të ri ose fuqi për shembull. Kështu që ju e bëni atë përsëri, dhe përsëri. Përforcon një zakon ose sjellje.

Uebfaqet dhe aplikacionet e gamuara bëjnë të njëjtën gjë. Dhe uebfaqja më e mirë për ta bërë këtë?

Facebook.

Facebook si

Facebook është fantastik në përfshirjen e një gamifikimi delikate. Për shembull, kur postoni një status ose foto, ju (shpresa) shpërbleheni menjëherë me pëlqime. Bravo është një shpërblim psikologjik nga Facebook.

Kështu që ju e bëni atë përsëri. Dhe perseri. Dhe fituesi i vërtetë është Facebook i cili mban të lartë angazhimet dhe numrat e përdoruesve.

Shpërblejeni përdoruesit në secilën fazë të udhëtimit, dhe kjo do të forcojë atë që dëshironi të bëjnë.

4. Një ndjenjë e arritjes

Arritja është një nga faktorët më të fuqishëm lëvizës psikologjikë të sjelljes njerëzore. Do gjë që bëjmë, bëjmë për të arritur diçka.

Nëse dikush është në faqen tuaj të internetit ose duke përdorur aplikacionin tuaj, ata po përpiqen të arrijnë diçka. Kodi i të mësuarit, administrimi i parave ose përshtatja, për shembull.

Nëse mund ta bëni përdoruesin tuaj të ndjehet sikur ka arritur diçka, ata do të kthehen. Diçka aq e thjeshtë sa të thuash “punë e mirë!” Kur një përdorues përfundon një detyrë ndihmon në krijimin e një moment historik dhe krijimin e sensit të përfundimit të një niveli.

Ne të gjithë e dimë se diçka si ‘kodi mësimor’ është një ndërmarrje e madhe. Kështu që ju duhet ta prisni atë dhe ta krijoni këtë sens të arritjes në intervale të rregullta.

Duke u kthyer përsëri në Duolingo, për shembull, ata ju azhurnojnë rregullisht me një përqindje të rrjedhshmërisë:

gamifikimi i duolingo

5. Ne na pëlqen të vendosim synime dhe të garojmë me veten

Njerëzit janë natyrë konkurrues. Shumica prej nesh duan të shtyjnë veten më tej dhe më shumë.

Duke përdorur best mirësitë personale ’dhe records rekordet e mëparshme’, mund të bindni përdoruesit tuaj që të kthehen dhe të provoni përsëri. Përsëri, ky është faktori nxitës pas popullaritetit të aplikacionit Nike +.

Na tregoni statistikat tona, dhe pothuajse gjithmonë dëshirojmë ta mposhtim atë.

Jillian Michaels drejton një faqe në internet për ndjekjen e qëllimeve e cila gjurmon zakonet tuaja të ngrënies dhe ushtrimeve çdo ditë. Duke shfaqur vazhdimisht statistikat e javës së kaluar (dhe përparimin tuaj drejt qëllimeve të përcaktuara), përdoruesit janë të detyruar ta rrahin atë herën tjetër. E thjeshtë, por efektive.

Gamification

6. Por kjo nuk është asgjë në krahasim me konkurrencën me të tjerët!

Nëse mendoni se jemi konkurrues me veten tonë, ne me të vërtetë tërheq ndalesat kur konkurrojmë me të tjerët.

Përsëri, me mend se kush është më i miri në këtë? Po, Facebook. Dhe Twitter, Pinterest, Instagram. Të gjitha rrjetet sociale lulëzojnë me këtë ide të konkurrencës së gamifikuar.

Kush mund të marrë më shumë pëlqime? Kush mund të marrë më shumë ndjekës, më shumë kunja, më shumë zemra. Allshtë e gjitha një lojë e madhe. Një fushë e hapur loje.

Sigurisht, ka shembuj më të qartë të kësaj. Do faqe në internet që bën përdorimin e kryesuesve dhe rezultateve të larta menjëherë shkakton atë instikt natyror të konkurrojë!

Disa kohë përsëri BBC i lejoi përdoruesit të krijonin ligat e vogla për njerëzit që të parashikonin rezultatet në turneun e futbollit Euro. E kishte të gjithë familjen time të lidhur, duke kontrolluar uebfaqen e BBC-së shumë herë në ditë për të parë nëse i morëm rezultatet tona të duhura dhe të kontrolloja nëse unë i kisha kapërcyer njerëzit në kampionat.

gamifikimi i bbc

7. Njerëzit duan të eksplorojnë dhe ikin

E gjithë arsyeja që ne i duam lojërat video është për ikjen e tyre. Të humbasësh botët e roleve dhe të eksplorosh një gjendje të ndryshuar është arsyeja pse lojërat si Final Fantasy dhe World of Warcraft janë kaq të njohura.

Kur ju jepni përdoruesve tuaj lirinë për të eksploruar, kjo krijon intrigë dhe eksitim. Dy emocione shumë të fuqishme. Dhe një përvojë pozitive e përdoruesit.

Sigurisht, ky eksplorim duhet të jetë i strukturuar me kujdes në mënyrë që përdoruesit të mos humbasin.

Por konsideroni sesi Netflix lejon përdoruesit të marrin kontrollin dhe të eksplorojnë me ritmin e tyre. Lejimi i njerëzve të zbulojnë vrimat e lepujve ushqen sensin e tyre të kuriozitetit. Ndjenja që ju mund të pengoni diçka të re është emocionuese. Inkurajoni atë.

Eksplorimi i Netflix

8. Ne i duam shpërblimet

Kjo pothuajse nuk ka nevojë të shpjegojë.

Të gjithë i duan shpërblimet. Ne kemi folur tashmë për krijimin e një sensi të arritjeve. Por, pse të mos shkojmë një hap përpara dhe të ofrojmë një shpërblim të vërtetë, të prekshëm?

Shembulli i dukshëm është Starbucks që ofrojnë shpërblime pas një numri të caktuar blerjesh. Një shembull tjetër është Recyclebank i cili u ofron anëtarëve të tyre shpërblime për riciklimin. Anëtarët mund të mbledhin pikë për të shkëmbyer marrëveshje dhe zbritje lokale.

Shumica e njerëzve do të dalin nga rruga e tyre për të marrë duart e tyre me një shpërblim.

Vula e kafesë është një shembull klasik. Ju ndoshta nuk do të shpenzonit pothuajse aq shumë në Caffe Nero nëse nuk do të ishte joshja e një kafe falas.

kartelë nafte kafeje

Shpërblimet lëvizin veprim.

9. Njerëzit do të bëjnë pothuajse gjithçka për ekskluzivitetin!

Ka një arsye pse njerëzit paguajnë mijëra dollarë për një biletë avioni të klasit të parë. Sigurisht, ju merrni një shtrat dhe një gotë shampanjë. Por nuk po paguani për tiparet. Ju po paguani për statusin.

Ekskluziviteti krijon intrigë, xhelozi dhe kuriozitet. Njerëzit do të punojnë shumë për të arritur atë status. Starbucks (përsëri) merr ekuilibrin perfekt me statusin e tij “të artë” për klientët e rregullt.

Likeshtë si të zhbllokoni nivelin e fshehtë në një lojë video. Kjo ju jep një hit të madh dopamine, dhe ju lejon të qëndroni në prapaskenë.

10. Puna ekipore dhe bashkëpunimi

Një tjetër nxitës kryesor psikologjik është bashkësia dhe bashkëpunimi. Ne jemi kafshë shoqërore, kjo është arsyeja pse ne i duam lojërat me shumë lojtarë (dhe ulërasin kufjet te njerëzit në të gjithë botën).

Kjo përkthehet mirë në gamifikim. Nëse mund t’i bëni përdoruesit të ndihen si pjesë e një ekipi ose bashkësie në udhëtimin e tyre, do të krijoni besnikëri dhe një përvojë pozitive të përdoruesit.

Kickstarter lulëzon në këtë gamifikim të komunitetit. Para së gjithash, ata kanë gamë përparimi të përfituar, shpërblime ekskluzive për ofertues të lartë, një afat kohor dhe një qëllim të madh. Në fakt, është një nga faqet e internetit më të lojrave në internet.

gamifikimi i kickstarter

Por është fryma e tyre e bashkësisë dhe bashkëpunimit që shënon suksesin e saj. Kur një projekt përfundimisht arrin qëllimin e tij të financimit, është si një arritje e përbashkët.

Mundohuni të gjeni mënyra për t’i bashkuar njerëzit në një qëllim apo arritje të përbashkët në aplikacionin ose uebfaqen tuaj.

11. Dopamina dhe varësia

Gamifikimi shkakton një nxitim dopamine.

Thatshtë kaq e thjeshtë Nivelimi, fitimi i një shpërblimi, marrja e feedback-ut ose arritja e diçkaje ju jep kaq pak nxitim.

Kjo është dopamina në trurin tuaj. Mendja juaj po ju thotë ta bëni përsëri sepse ndihet mirë! Dhe kjo është kur varësia fillon brenda.

Ekziston një arsye që ne jemi të varur nga lojrat. Dhe ka një arsye pse faqet e internetit dhe aplikacionet që shfrytëzojnë gamifikimin i mbajnë përdoruesit e tyre. Ju vazhdoni të ktheheni për atë hit dopamine.

Gamifikimi nuk është thjesht një fjalë fjalësh ose një zbukurim. Bërë si duhet, ajo shkakton emocione reale, të fuqishme njerëzore.

Ajo gjeneron përvoja pozitive të përdoruesit, rrit angazhimin dhe besnikërinë.

A po përdorni ndonjë truk të gamifikimit në uebfaqen ose aplikacionin tuaj? Unë do të doja të dëgjoja se si po përfitoni! Ju lutemi, lini komentet tuaja më poshtë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me